Rejestracja narodzonego dziecka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Ostatnio w jakimś poradniku wyczytałam, że rejestruje się dziecko w mieście gdzie zostało urodzone.
Czy mam przez to rozumieć, że mimo że jestem zameldowana w Gdyni, ale urodzę w szpitalu w Wejherowie to zarejestrować mam dziecko w UM Wejherowie??

No i jeszcze pytanie czy wiecie coś odnośnie tego czy w Jednym z tych urzędów jest jakiś dodatek (finansowy) za urodzenie dziecka?
Kiedyś gdy moja koleżanka urodziła dostała od Prezydenta Miasta Gdyni kasę za urpdzenie, ale wtedy nie było becikowego no i był niski przyrost natualny w Gdyni. Czy to nadal istnieje i jak się nazywa??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rejestracja narodzonego dziecka

Z Wejherowa dostajesz akt urodzenia, a w Gdyni pesel i becikowe.
My tak mieliśmy.

Czyli czekaja nas dwie wizyty w urzędzie??

a jak to jest, jak jestem na stale zameldowana u rodzicow w lubelskim, a w Gdyni mam zameldowanie tymczasowe i tutaj mieszkam, to dziecko zamelduja w Gdyni?

dziecko zameldują tam gdzie Ty jesteś zameldowana na stałe. co do rejestracji w Urzędzie, to ja rodziłam 5 dni temu w Wejherowie i dziś mój mąż pojechał do tamtejszego UCS i zarejestrował małą. Pesel i becikowe odbieram w Gdyni.

troche to bez sensu dla mnie ale jak tak jest no to trudno, a ile czasu jest na zarejestrowanie w stalym miejscu zameldowania - miesiac? to becikowe gdzie bede odbierac, tez w stalym?

chyba coś nie tak piszecie z tym zameldowaniem. Zameldujesz tam, gdzie napiszesz na wniosku, możesz tu gdzie mieszkasz teraz, a możesz w lubelskim. Gdy coś trzeba będzie załatwić w lubelskim, to komuś stamtąd możesz przesłać upoważnienie do załatwienia sprawy.....

chyba zadzwonie do urzedu i sie dopytam, tak bedzie najlepiej

faktycznie, tak chyba będzie najlepiej

dziewczyny, pamiętajcie że po urodzeniu jest jeszcze zasiłek porodowy 1000zł i rodzinne 43zł co miesiąć na pierwsze dziecko. Czyli macie becikowe i zasiłek razem 2000 do wyrwania od państwa, jednak z tym zasiłkiem jest tak, że przysługuje on tylko tym, których dochód nie przekracza 504 zł na osobę. Plus jest taki, że w zależności od miesiąca urodzenia dziecka przedstawia się dochód za poprzedni rok.
Dla przykładu: urodziłam w marcu 2007 a dochód musieliśmy przedstawić z 2005 roku, to do becikowego rodzinnego i zasiłku porodowego. Wypłacono mi becikowe zasiłek porodowy i rodzinne. Jednak rodzinne miałam przyznane bodajrze do sierpnia bo załatwiałam wszystko w opiece społecznej w Redzie, a opieka zamyka rok jakoś latem. Było mi wygodniej iść do opieki z PESELEM i załatwić wszystko w jednym miejscu. Napisałam oświadczenie, że nie ubiegam się innej instytucji o becikowe i po sprawie. Gdy tamta decyzja wygasła poszłam po nową z przedstaionym dochodem za 2006 rok i mamy te śmieszne 43 zł co miesiąć, ale zawsze to paczka pieluch.
Jak macie pytania piszcie, odpowiem bo już mam to za sobą.

lisiczka, a powiedz może jeszcze, czy do USC trzeba jechać z papierami ze szpitala, czy tylko po odbiór aktu urodzenia (bo słyszałam, że szpital przesyła papiery do USC)

Szpital nic nie wysyła, daje Tobie dokumenty razem z wypisem. Idziesz z nimi do USC.

Pewnie zależy który szpital. Zaspa wysyła. Trzeba było tylko z dowodami osobistymi iść i chyba akt małżeństwa.

anikia a skąd jesteś z lubelskiego że tak wtrącę:)