Rekrutacje ukryte

Co sądzicie na temat rekrutacji ukrytych, gdzie pracodawca na wstępnym etapie nie chce się ujawnić?? Według mnie to źle świadczy o pracodawcy, bo to oznacza, że po prostu ma coś do ukrycia. Albo w danej firmie chcą kogoś zwolnić i szukają nowych pracowników na ich miejsce, albo boja sie, ze po podaniu firmy nikt nie złoży aplikacji.

Ciekawi mnie Wasze zdanie na ten temat? Czy warto składać CV w takie miejsca?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rekrutacje ukryte

NIGDY nie odpowiadam na takie ogłoszenia.
Porządny pracodawca nie ukrywa swoich danych.
Nie mam też zamiaru tracić czasu na chodzenie na rozmowy na których dowiem się, że to jakaś firma która mnie nie interesuje.
Takie praktyki powinny być zakazane, powinien być prawny obowiązek ujawniania danych pracodawcy dającego ogłoszenie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

na portalach z ogłoszeniami zazwyczaj jest podany numer referencyjny aplikacji, łatwo po tym się domyślić co to za pracodawca, zazwyczaj znajdują sie tam dane firmy, albo wystarczy wpisać ten kod w google i wyskoczą inne ogłoszenia pracodawcy, nie koniecznie "ukryte"
np: TC/.../GDA to pośrednictwo odrazu widac jakie :)
Ja myślę, że po prostu pracodawca ma mało konkretnych chętnych, a dzięki ukrytej ofercie zaaplikuje więcej osób i a nóż kogoś namówią na rozmowie kwalifikacyjnej, jak ktoś ma doświadczenie w konkretnej branży to orientuje sie w danym rynku i z pewności / no chyba że już w desperacji/ nie wyśle cv do niektórych firm, ze względu na złe opinie itp...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Te numery referencyjne są w ogłoszeniach agencji pośrednictwa, żeby wiedzieli kto odpowiedział na jakie ogłoszenie. Tylko co to zmienia, że poznasz agencje jak nadal nie wiesz kto jest pracodawcą i u kogo miałabyś pracować?
Na ogłoszenia pośredników też już przestałem odpowiadać. Szkoda mi czasu na nich.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Drogi Franku nie zgadzam się z Tobą :) moja wypowiedź dotyczy ogłoszeń z portali o pracę, w tym konkretnym przypadku pracodawca jest pośrednictwo kredytowe / pracodawca/, ale są też inne ogłoszenia i tak samo mają takie kody, po których zawsze znajduję kto się ukrywa pod ogłoszeniem :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Franku, Janko i inni macie rację tylko częściowo. Niektórzy znani pracodawcy o wypracowanej renomie na polskim rynku dają ogłoszenia ukryte, żeby o ich działaniach nie wiedziała konkurencja. Ponadto ten typ ogłoszeń zacznie dominować w najbliższych latach na całym świecie (w Polsce tempo przemian może być nieco wolniejsze) - wynika to z badań badaczy rynku pracy (w tym polskich) i headhunterów. Już obecnie polski rynek pracy w podziale na ogłoszenia jawne i ukryte kształtuje się na poziomie 60 % ukryte i 40 % jawne, a ukrytych ogłoszeń zacznie przybywać. Więc za parę lat ukryte ogłoszenia mogą zdominować cały polski rynek (wg. przewidywań analityków polskiego rynku pracy już za 2 lata stosunek ogłoszeń ukrytych do jawnych zmieni się na poziom 70 %).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

mam doświadczenie w pracy z firmami które "ukrywały w ogłoszeniu tożsamość" i powiem szczerze: OBOZY PRACY! wyzwiska, krzyk i brak perspektyw osobiście uważam że jeśli firma się nie ujawnia tzn że krętactwo
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Porządny pracodawca nie ukrywa swoich danych."
I NIC! do dodania.
ps.
A tłumaczenia/usprawiedliwienia(się lub kogoś) wszelkiej maści są..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ukryte rekrutacje są po, to aby dotychczasowi pracownicy nie wiedzieli, że są właśnie zastępowani nowymi, bo wtedy mniej wydajniej pracują.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Iks, mówisz prawdę. Ale niby skąd mają się dowiedzieć, że właśnie idą w odstawkę i ktoś nowy ma ich zastąpić ? Wszędzie ludzie mają mieć wtyki ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dowiadują się dostając wypowiedzenie, nawet rozmowy są przeprowadzane poza miejscem pracy,ehh takie czasy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Flextronics Tczew - Opinie (16 odpowiedzi)

Za tydzień mam rozmowę w tej firmie na stanowisko operatora (giętarka) produkcji przez agencję...

Porta KMI Bolszewo (3 odpowiedzi)

Jak w tytule. Pracuje lub pracował ktoś w ich biurze? Jak tam jest naprawdę, bo trochę w necie...