Rowerzyści na drogach

Ja rozumiem ze w baninie nie ma zbytnio infrastruktury dla was ale na ulic północnej jest ścieżka i macie obowiązek się nią poruszać a nie tak jak ostatnio widziałem tatuśka z dzieckiem z tylu środkiem drogi jechał zygzakiem tak samo jest z ulica nowatorów. Wam serio życie jest nie miłe?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Rowerzyści na drogach

Beka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na nowatorów to juz standard jest ścieżka ale WIELCY "kolarze" suną ulica. Jest ścieżka to rowerzysta ma obowiązek z niej korzystać. JedZie środkiem a jeszcze potrafi "machać" na auto. Polecam poczytać art 33 kodeksu drogowego.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam się zapoznać z aktualnymi warunkami na Nowatorów! Tam nie ma ścieżki rowerowej. Jest chodnik.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 17

Mietek - spójrz na oznakowanie, z jednej strony jest chodnik a z drugiej jest ścieżka rowerowa, radze otworzyć szerzej oczy
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Zgodnie z artykułem 33 Kodeksu Drogowego rowerzysta ma obowiązek korzystać z drogi dla rowerów jeżeli jest ona wyznaczona dla kierunku w którym się porusza". Zatem jadac w strone Gdanska rowerzysta nie ma obowiązku korzystać z drogi dla rowerow na ul. Nowatorow
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Akurat najczęściej ich widuje jak jadą do Banina a tam obowiązek juz jest :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To są kalasoniarze
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

W którym miejscu na ul. Północnej jest ścieżka rowerowa? Ja nic nie widziałem. Znaków nie ma ani pionowych ani poziomych, jest to zwykły chodnik z czerwonej kostki bauma i tyle. Więc jeździ się tam ulicą, a po za tym jest tam ograniczenie prędkości do 30km/h.

Jeśli chodzi o ul. Nowatorów to się zgadzam, ale jest jedno ale. Jadąc ulicą musi być dedykowany wjazd na ww. ścieżkę rowerową. Ale dla chcącego nic trudnego i wjechać się tam da ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Da się, przecinając ulice co jest raczej średnio bezpieczne przy ruchu, który tam się odbywa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest tam teraz pseudo odnowione skrzyżowanie ze starą słowackiego, skręcasz w lewo i już jesteś na tej drodze rowerowej. Chociaż nie mam pewności czy w okolicach przystanków nie są to trakty pieszo-rowerowe, nie zwróciłem uwagi ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znaków nie ma ale zdrowy rozsądek ma każdy i jak taki delikwent który jedzie z przyczepka z dzieckiem tym bardziej powinien go mieć bo każdy wie ze jest tam wąsko i niebezpiecznie. Tak samo małolaty jeżdżą środkiem zygzakiem czy na jednym kole, ja nie rozumiem sami samobójcy jeżdżą na rowerach czy co ja nie rozumiem jak można mieć tak słaby instynkt samozachowawczy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeszcze raz zaznaczę że jest tam ograniczenie do 30km/h. A Ciebie nie zbawi jak poczekasz 10 sekund na możliwość wyprzedzania takiego delikwenta.

Rozumiem że człowiek z dzieckiem do 10 roku życia może poruszać się chodnikiem, ale nie musi. A na każdej drodze obowiązuje zasada ograniczonego zaufania.

Sam czasem śmigam do pracy rowerem właśnie Północną a dalej już Lotniczą i osobiście jadąc ulicą nie mam z tym problemów. Inni co prawda czasem wyprzedzą na gazetę zatrąbią. Ale chyba nie wszyscy rozumieją że poprostu mam prawo tam być. I to prawo nie jest od wczoraj. Więc kierowco zaciśnij zęby i poczekaj chwilę. Korona z głowy Ci nie spadnie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do obejrzenia:
https://www.youtube.com/watch?v=-CTmbVe6Q1U
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziekuję, że zwróiłeś uwage na ten problem. Mnie denerwują rowerzysci na Nowatorów - mają obok drogę rowerową, ale NIE Pan będzię jechał sobie ulicą.
Co mnie jeszcze irytuje to dzieciaki na rowerach ,w zasadzie to brak świateł w ich rowerach co jest już nagminnę. Raz jedno dziecko mi tak wyjechało i tylko to,że jeżdże po Księżycowej przepisowo uratowało sytuację. RODZICE- zwróćcie dziecku uwagę, by było ostrożniejsze lub zainwestujcie te 5 czy 15 złotych w lampki!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Albo rowerzyści w słuchawkach to już jest hit
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Głuchym tez zabronisz jazdy rowerem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....