Różowy tort

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Chciałbym upiec dla córki tort z różowym kremem. I proszę o radę, czy mogę zabarwić krem do tortu na różowo, dodając do niego wciśnięty własnoręcznie sok z malin? Czy nie popsuje to kremu? krem przygotuję na bazie kremowki i mascarpone.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sok z malin chyba nic nie popsuje, nie próbowałam, ale jakoś nie widzę powodu do zmartwień. Za to wiem, że świetnym barwnikiem jest sok z buraków. Wystarczy kilka kropli i wychodzi fantastyczny kolor. Równocześnie jest tego soku tak mało, że nie zmienia smaku.
Najlepiej zrób próbę, odłóż łyżeczkę kremu i wymieszaj z barwnikiem-sokiem, zobaczysz co wyjdzie.

Świetny pomysł. Dziękuję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kup barwnik spożywczy, to nieduży wydatek, raczej pewność efektu i do tego na długo starcza. są w proszku lub płynie - zależy z czym Ci wygodniej. Ja dla córki kupowałam w proszku - tort wyszedł idealnie, nic się nie rozciapciało, piękny różowy kolor (a właściwie trzy, bo był piętrowy), totalnie niewyczuwalny w smaku

Kupiłem wcześniej barwnik "na wszelki wypadek", jednak prowadzony wyrzutami sumienia wolałem znaleźć jakiś naturalny odpowiednik, ale dzięki za poradę.

biorąc pod uwagę "niezdrowość" tortu jako produktu samego w sobie, sztuczny barwnik chyba wiele nie zaszkodzi ;)

Dodaj frużelinę z truskawek :) robiłam tak ale krem na bazie masła :)

Inne tematy z forum

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...