Chciałbym upiec dla córki tort z różowym kremem. I proszę o radę, czy mogę zabarwić krem do tortu na różowo, dodając do niego wciśnięty własnoręcznie sok z malin? Czy nie popsuje to kremu? krem przygotuję na bazie kremowki i mascarpone.
Sok z malin chyba nic nie popsuje, nie próbowałam, ale jakoś nie widzę powodu do zmartwień. Za to wiem, że świetnym barwnikiem jest sok z buraków. Wystarczy kilka kropli i wychodzi fantastyczny kolor. Równocześnie jest tego soku tak mało, że nie zmienia smaku.
Najlepiej zrób próbę, odłóż łyżeczkę kremu i wymieszaj z barwnikiem-sokiem, zobaczysz co wyjdzie.
kup barwnik spożywczy, to nieduży wydatek, raczej pewność efektu i do tego na długo starcza. są w proszku lub płynie - zależy z czym Ci wygodniej. Ja dla córki kupowałam w proszku - tort wyszedł idealnie, nic się nie rozciapciało, piękny różowy kolor (a właściwie trzy, bo był piętrowy), totalnie niewyczuwalny w smaku
Kupiłem wcześniej barwnik "na wszelki wypadek", jednak prowadzony wyrzutami sumienia wolałem znaleźć jakiś naturalny odpowiednik, ale dzięki za poradę.