Rozwod dobry adwokat

Witam czy ktos moze polecic dobrego adwokata z Gdyni badz Sopotu? Mam zamiar zlozyc pozew wiem ze maz niczego mi nie ulatwi potrzebuje kogos kto zaangazuje sie w sprawe i bedzie sie stawial na rozprawach. Czy ktos moglby mi kogos polecic? Pytam znajomych padaja rozne nazwiska:Halina Car, Piotr Roczkowski, ALeksandra Kluczynska, Anna Kolodziejska
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 41

Dla mnie najlepszy adwokat w naszym regionie do mec Koralewski z kancelarii Klisz i Wspólnicy. Adwokat z ludzką twarzą :) wszytsko wyjaśni, poświęci czas, potraktuje jak człowieka a nie punkt do odhaczenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czytałem ich bloga:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kancelaria Woźniak i Robak z Gdyni - specjalizują się w trudnych rozwodach i mają dobre ceny - a nie stawki z księżyca

Re: Rozwod dobry adwokat

Ja po kilku nieudanych próbach doszlam drogami poleceń do adwokatki, ktorą wybieraja rozwodzący sie inni adwokaci. Pani mecneas Frieske-Pszczółkowska jest niesamowicie empatyczna , byla ze mna na każdej rozprawie. Na syna otrzymalam w rozwodzie 2000 zl. Alimentów , przy okazji podpowiedziala mi jak dogadac się z bylym o podział majatku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie warta ....zarozumiala, przegrała k9ja sprawe

O dobrego adwokata jest bardzo trudno. W praktyce wygląda to tak: adwokat na początku chce honorarium za całą sprawę. Jeśli przedmiot wartości sporu jest znaczny od razu chce 100 % kosztów zastępstwa procesowego. Jest to kwota jaka przypada stronie wygranej za koszta związane z reprezentacją przez adwokata.

Koszta te są pewną "chorą" konstrukcją. Należą się do strony I są prawem wygranej strony ale roszczą sobie do nich prawo adwokaci I burzy się cały obraz sprawy, gdyż adwokat zamiast bronić strony, chce zarobić na tych kosztach. Tutaj jest pogrzebany cały problem polskiej adwokatury I procesu sądowego. Adwokat zamiast bronić myśli o zysku.

Dodam, że koszta zastępstwa procesowego są na 3 instancjach: 1, apelacji I na kasacji. Czyli jak pozew jest na 1 mln zł to koszta są w wysokości 10.800 zł. Najlepiej w takiej sytuacji prosić adwokata o rozliczenie kwotowe za godziny pracy lub honorarium na początku sprawy, gdyż później w razie wygranej 3x można wygrać łącznie 33 tyś zł. W 1 instancji jest najwięcej pracy, druga instancja - apelacja to tylko 1 posiedzenie - pozew, odpowiedź na pozew, 1 rozprawa I wyrok. Czyli łącznie pracy jest na około 5h pracy. W kasacji jest posiedzenie niejawne. Sam sąd decyduje o sprawie. Dodam, że koszta zastępstwa procesowego są na 3 instancjach: 1, apelacji I na kasacji. Czyli jak pozew jest na 1 mln zł to koszta są w wysokości 10.800 zł. Najlepiej w takiej sytuacji prosić adwokata o rozliczenie kwotowe za godziny pracy lub honorarium na początku sprawy, gdyż później w razie wygranej 3x można wygrać łącznie 33 tyś zł. W 1 instancji jest najwięcej pracy, druga instancja - apelacja to tylko 1 posiedzenie - pozew, odpowiedź na pozew, 1 rozprawa I wyrok. Czyli łącznie pracy jest na około 5h pracy. W kasacji jest posiedzenie niejawne. Sam sąd decyduje o sprawie.

Jednak do rzeczy, najważniejsze jest postępowanie w 1 instancji. Druga instancja - apelacja, jest tylko zapieczętowaniem pierwszej tak w praktyce. Kasacja jest tylko sprawdzeniem merytorycznym czy I I II były dobrze prowadzone.

Najważniejsze w 1 instancji jest dobrze napisany pozew lub odpowiedź na pozew. Muszą tam być wpisane wszystkie okoliczności, dołączone dowody lub wnioski dowodowe do sprawy.

Dobry adwokat to mało powiedziane że jest ważny w sprawie. Jest najważniejszy. Warto pochodzić, popytać, porozmawiać I nie decydować się od razu na 1 człowieka.

Proszę nie wierzyć internetowi, gdyż tutaj odbiera się wrażenei że niektórzy sami adwokaci wpisują sobie pozytywne opinie o sobie. Niektórzy znają się na rzeczy I pozycjonują swoje strony internetowe kancelarii na 1 stronie google lub wpisują do serwisów reklamowych. Na prawdę trzeba chodzić I rozmawiać z adwokatami a nie kierować się internetem.

Kolejna rzecz to jak wybierzesz adwokata, to trzeba za nim chodzić I go pytać I sprawdzać co się dzieje w sprawie. W wielu wypadkach jak słyszałem to model jest podobny - adwokat wziął honorarium na początku I słuch o nim zaginął.

Musisz dobrze znać sprawę, przedmiot sprawy, prawo, lub się dowiedzieć, adwokat wszystkiego ci może nie powiedzieć. Np. Pozew może być na 200 tyś zł ale szkoda jest na 1 mln zł. Jesteś pozwany o 200 tyś zł a o co chodzi z tym 1 mln zł? Chodzi o to, że powód najpierw pozywa na mniejszą kwotę żeby później w razie wygranej, założyć drugą sprawę o te 800 tyś zł. Chodzi o koszta 5% wpisowego w sprawie. Przy 200 tyś to tylko 10 tyś zł a przy 1 mln to 50 tyś zł.

Dużo czytałem wyroków z apelacji I kasacji I mam duży obraz tego jak wygląda polskie sądownictwo. Liczą się tylko przepisy kpc - kodeks postępowania cywilnego - cały zbiór zasad jak przeprowadzane jest postępowanie sądowe. W praktyce sędzia decyduje które dowody dopuścić a które odrzucić. Sędziowie w apelacji tylko przytakują rację wyrokowi z I instancji. mogą go jedynie delikatnie zmienić.

Najgorsze jest to jak jest szkoda np. człowiek zginął na budowie, to wiadomo że kierownik budowy, szef wykonawców będą skazani I będą musieli zapłacić odszkodowanie żonie I rentę dzieciom zmarłego ojca. Nie ważne jest to że sam się zabił bo wpadł do dziury na schody w stropie. W praktyce sam sobie był winienSędzie powie: nie zadbali o higienę I bezpieczeństwo pracy. Nie brane są okoliczności zdarzenia ale litera prawa. Tak wygląda w praktyce sądownictwo w Polsce. Co z tego że się odwołają od wyroku, sąd II instancji jeszcze im dowali kolejną kasę do zapłaty bo bardziej dogłębnie przeanalizują sprawę.
Warto czytać wyroki przed pójściem do sądu, ma się wtedy na prawdę obraz co to jest sąd I co tam się dzieje.

Warto też przeczytać OWU swojego OC jeśli wykonuje się wolny zawód jak lekarz, farmaceuta, architekt. Jest to podastawa, którą powinno się znać w razie godziny "W". Kolega był pozwany, zadzwonił do swojej izby I co mu powiedzieli, żeby poszedł do męża sekretarki tejże izby bo mąż jest adwokatem.

Najgorsze jest to że sąd posiłkuje się opinią biegłego, która może kosztować np. 30 tyś zł. Jest to niebywały koszt dla stron. W takich przypadkach radzę powołać swojego biegłego I go zatrudnić jako eksperta na wypadek rozprawy o przeprowadzenie dowodu z opinii biegłego sądowego, gdyż samemu nie da napisać odpowiedzi na opinię biegłego w 100 % profesjonalnie. Do tego potrzeba kogoś kto jest w temacie. Później jest rozprawa I dwie strony przepytują biegłego I ten się ustosunkowuje do tematu. Najważniejsza jest odp do opinii. Jeśli jest dobrze przygotowana I wypuklone są błędy biełego wygrana jest po twojej stronie. Opinia jest najwazniejsza w sprawie jako dowód w sprawie.

Dużo jeszcze byłoby pisać do tematu. Polecam wszystkim, którzy mają problem samemu go rozwiązywać po za salą sądową gdyż na wyrok można I czekać 10 lat jeśli sprawa jest skomplikowana.

Proszę dbać o zdrowie gdyż bardzo trudno o rzetelną opinię biegłego lekarza, gdyż lekarz lekarza kryje a opinię pisze lekarz.

Życzę powodzenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdecydowanie mec. Cejrowski, poczytaj o jego skuteczności i doświadczeniu. Nie słyszałam o nikim lepszym i to nie tylko w sprawach rozwodowych. Kancelaria specjalizuje się w niemal każdej dziedzinie prawa.

Klisz i Wspólnicy otworzyli jakiś czas temu biuro w Gdańsku na stronie jest napisane, że ul Czopowa 14/20 i tam właśnie zamierzam iść do mecenasa Koralewskiego. Zobaczymy jak będzie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To tam przyjmuje radca prawny dr. Michał Koralewski??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To prawda, miałam przyjemność z nimi współpracować (akurat przy czym innym niż rozwód) i mogę się zgodzić co do jasno określonych kosztów. No i miałam poczucie bezpieczeństwa, a to wydaje mi się mega istotne :)

odpuść sobie ,stara panna bezdzietna ,totalny żen

stara bezdzietna panna , chora na głowe ,na kase do biedry z nia a nie do sądu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli występuje przeciwko Pani/Panu radzę być spokojna:) Pytania na sprawie z mchu i paproci, dowody z kosmosu nie dotyczące sprawy byle na dobicie tylko z cynizmu celująca ocena.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jej metoda. Sama pewnie dzieci nie ma. Mój syn do dziś odchorowuje ale po niej to spływa jak po kaczce.Liczy się jej klient a nie dobro dziecka!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

ooo chyba tak wspominając moją historię:) i drugie nazwisko na rózne sprawy. raz tak raz tak, podwójna tożsamość :):)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja mogę polecić kancelarię Klisz i Wspólnicy, bardzo konkretnie określono mi koszta, jakie poniosę, ile bedzie trwało, na co się przygotować itp... myślę, że to godni polecenia specjaliści

Polecam Biuro Kobieta i Rozwód w Gdyni, na ul. Legionów. Jestem świeżo po wygranej sprawie. Mają tam prawników, psychologa iinnych specjalistów. Ja korzystałam z pomocy psychologa dla dzieci i poprowadzili mi rozwoód. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

witam, jak nawiązać kontakt z panią adwokat ? bo w necie przeglądam i nigdzie nie ma zadnego nr tel

Adwokat na terenie trójmiasta (najlepiej Gdynia, Sopot) w sprawach rozwodowych/ alimentacyjnych, wiem ze trudno o alimenty dla zony, rozwod z winy męża i zalezy mi na kimś skutecznym

W gdansku jest super kancelaria Klisz, tam jest mecenas Koralewski i jest bardzo pomocny, mysle ze z powodzeniem mozesz go prosić o radą i zobaczyć czy nawiążecie dłuższą współpracę. Powodzenia z rozwodem!!!

Inne tematy z forum

Szeptunka Wasylke-prosze o info (4 odpowiedzi)

Witam czy ta Pani jeszcze przyjmuje? Moglby ktos podac nr lub kiedy przyjmuje? Byloby milo jakby...

Jaki żel intymny polecicie? (67 odpowiedzi)

Czym się kierować przy zakupie żeli intymnych i na co zwracać szczególną uwagę ? Mianowicie od...

Brak ochoty na zbliżenia - niskie libido? (87 odpowiedzi)

Zauważyłam sama po sobie, że kiedyś miewałam większe potrzeby na zbliżenia niż teraz. Mam dopiero...