Re: Rumia kościół Św. Józefa i Judy Tadeusza 04.09.2010
Brałam ślub w tym kościele pare miesięcy temu. Już na spotkaniu z narzeczonymi ksiądz podkreślał, że jeśli ktoś decyduje się na wystrój kościoła to ta jedna konkretna kwiaciarnia wchodzi w grę. W pierwszym momencie mnie to zdziwiło, ale gdy uzasadnił, że ma do nich zaufanie i że wie, że nie będzie wyglądało jak na wiejskim odpuście, to wszystko zrobiło się dla mnie jasne i zrozumiałe.
Ja nie zdecydowałam się na żaden dodatkowy wystrój - kościół jest naprawdę piękny sam w sobie, a przy ołtarzu zawsze są ładne kwiaty. I tak też było w dniu naszego ślubu - bukiety przy ołtarzach były przepiękne i bardzo dobrze dopełniały całe wnętrze.
Warto czasem posłuchać opini innych, jeśli wiadomo, że to na tą kwiaciarnie jesteś "skazana". Myślę jednak, że nie masz się też co się za bardzo przejmować tym, że ktoś nie był zadowolony. Każdy chce, żeby ten dzień był wyjątkowy, ale ma swoje wyobrażenie tej "wyjątkowości". To co uszczęśliwi jednego, dla drugiego będzie złem koniecznym. Dopiero Twoja rozmowa z panią w kwiaciarni pozwoli Ci ustalić co dalej.
Wiem, że dobrze byłoby podzielić się wydatkami z tą drugą parą (bo sądząc po terminie, na pewno jakaś jest). A może porozmawiaj z księdzem, czy jest możliwość, żeby dał Ci jakiś namiar na nich, bo chcesz porozmawiać o dekoracji kościoła? O proboszczu też różne rzeczy mówią i koleżanka, która brała tam ślub rok przede mną bardzo mnie nastraszyła. Przez te pare miesięcy szykowania się do ślubu miałam okazję trochę proboszcza poznać i to wspaniały życzliwy człowiek - oczywiście pod warunkiem, że i ty jesteś dla niego życzliwa. Myślę, że jeśli powiesz o co chodzi, to z chęcią pomoże. A jeśli się nie uda... to skoro kościół Ci się podoba, a cena wystroju przerośnie Twoje możliwości, to i bez tego będzie naprawdę piękny. Nie wiem jak inni, ale ja kwiaty, które były przy ołtarzu zobaczyłam dopiero na zdjęciach, bo jeśli to TEN, to w dniu ślubu masz ciekawsze rzeczy do robienia, niż oglądanie wystroju kościoła ;) Naprawdę szkoda nerwów na takie rzeczy.
Powodzenia i wiele szczęścia :)
1
0