SENS SPOWIEDZI

Dziecczyny jak czytam o spowiedzi przedslubnej robi mi sie slabo. Nie mieszkam ze swoim narzeczonym ale z nim sypiam od dawna, malo tego stosuje antykoncepcje. Przeciez wywyala mnie za to z kazdego Kosciola! Naprawde nie wiem co zrobic. Powinnam chyba isc do pierwszej spowiedzi i nie powiedziec o tym nic a przy drugiej oczyscic sie z ogolnego grzechu jakim jest klamstwo. Nie widze innej mozliwosci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: SENS SPOWIEDZI

no ja tez sobie nie przypominam nic nt antykoncepcji ale nie dam sobie głowy uciąć że czegoś takiego nie ma... fajnie by było pogadać sobie z jakimś miłym księdzem np po studiach w Rzymie, i żeby nam tu wszystko ładnie wytłumaczył :))

ja się cieszę że biorę kościelny cywil to dla mnie tylko taka "umowa" cywilno- prawna... sorry może ktoś się poczuć urażony ale dla mnie tak to wygląda

oczywiście np. jehowi nie mają kościelnego ślubu tylko cywilny więc nie mają wyboru...

łoło ło ... A GDZIE W NOWYM TESTAMENCIE JEST NAPISANE ZE ANTYK. JEST GRZECHEM??? a jesli ktos- jak np ja- MUSI ja brac ze wzgledu na zdrowie??!?!!! dla mnie przede wszytskim jest grzechem to co wymienione w 10 przykazaniach!!! i nie podciagajmy pod grzech wszystko co nie lezy WATYKANOWI!!!!!

:)jesteś przynajmniej osobą autentyczną, szczerą i poszukującą(to widać po tych kilku słowach skruchy)a to też ma wielką duchową wartość. Nawet to co straciłaś da się naprawić kiedy ma się takie nastawienie jak Twoje.

I seks jest tutaj najmniej istotną sprawą...

kumam:)

Nie biorę kościelnego.
To by był szczyt hipokryzji...

pewna, a Ty zachwujesz czystosć do ślubu??

Niuniu:) Skoro seks przedmałżeński to dla Ciebie nic strasznego, to chyba nie masz powodów, żeby oczyszczać sumienie na spowiedzi? W takim razie po co te wszystkie ceremonie i ceregiele? Hmmm...

Proponuję ślub cywilny, będzie uczciwie.
Możecie mnie teraz "zjeść", ale taki jest moje zdanie...

miło, że doceniasz, hahaha ale ukochany meżczyzna przyszły mąż, to przecież nie kot w worku:) tylko ktoś najbliższy- jest tyle sposobów by sprawdzić jakim będzie dla nas przyjacielem w życiu, jak spisze się w rozmaitych sytuacjach. Ja mojego tak legalnie wystawiałam na różne sytuacje testowe;)

dziewczyny, moze to glupie,ale nigdy sie nad tym nie zastanaiwalam....z antykoncepcji tez nalezy sie spowiadac ?

Ja nie uwazam,ze wspolne mieszkanie i sex przedmalzenski to cos strasznego ..... :( skoro sie kochamy, wiedzielismy ,ze sie pobierzemy,a to ,ze zamieszkalimy razem wczesniej ehh dla mnie to nic nie zmienia. Ale z 2str wiem,ze musze sie z tego wyspowiadac, dla dobra sumienia i ceremonii.

Re: SENS SPOWIEDZI nnt

Mam nadzieję, że się spotkamy :*

Racja! Nie będziemy się wychylać z mikroproblemami ;-) Poczekamy aż się dom wybuduje i dzieci urodzą/adoptują :-D

A nazwisko przekreciłam - przepraszam - Dolewa.

Kto wie, może się spotkamy tam kiedyś! Powodzenia!

wiesia

własnie najagorsze jest to ze co ksiadz to inne spojrzenie, ludzie sie gubia przez takie cos, nie ma nic gorszego niz dowolne interpretowanie Pisma , a tak sobie mysle kazdy ma tyle watpliowsci moze zaprosic jakiegos fajnego ksiedza na to forum, co udzieli odpowiedzi na przerozne pojawiajace sie tu kwestie dotyczace kosciola spowiedzi itd.

fajnie piszesz kilka cennych myśli ale jednak muszę się z Tobą nie zgodzić tabletki to w żadnym wypadku nie jest metoda naturalna regulacji poczęć. Metoda naturalna nie pozbawiając się płodności żyje się w zgodzie ze swoim rytmem płodności. Jest tylko kilka dni w miesiącu szczytowo niewskazanych na współżycie jeśli nie chce się na razie dzieci, wystarczy poznać dzięki pomiarowi temp i innym symptomom organizmu kobiety te dni i przeczekać je bez seksu po co zaraz tabletki, które rujnują całą harmonię całej gospodarki hormonalnej u kobiety. Tak walczysz ze swoją płodnością metodami, które ją niszczą

u mnie była analogiczna, lecz odwrotna sytuacja, to ja pragnęłam kościelnej ceremoni, Paweł nie .... ja uległam, mamy cywilny

troche mi przykro czasem, jakjesteśmy na jakims ślubie, i młodzi przysięgają "przed Bogiem", ale trudno, jestem szczęśliwa z moim mężem, i kochamy się bardzo, tak sobie tłumaczę, że my tez pobraliśmy się "przed Bogiem" skoro Bóg jest z nami wszędzie... ale to jednak troszke kłuje w serduszku.... wczoraj miał chrzet mój nowy kuzynek, nie mogłam być chcrzestną.... bo wg kościoal żyję w grzechu....

fajnie wytłumaczone ale według Twoich ostatnich słów można łatwo popaść w relatywizm moralny i wszystko jakos tam usprawiedliwić.
Jest inna zasada, która mówi, że stwarzanie okazji do grzechu już jest grzechem. Możesz zamieszkać np. ze swoim facetem od tego już jest tylko pół kroku od sypiania ze sobą, możesz ubierać się prowokująco dla swojego męzczyzny bo w głębi ducha chcesz tego, czy facet ma być dopiero impotentem by go to nie nakręciło na seks. Znam tylko jedna parę, która z pewnych pododów mieszkała ze sobą a dała radę nie współżyć- wierzący nieco bardziej ludzie ale tylko ta siła ich powstrzymywała od tego ostatecznego kroku. Nie uniknęli jednak pewnych sytuacji nieuporzadkowanych zachowań bo uważam że uniknięcie ich przy takim wspołnym życiu pod jednym dachem to absolutny heroizm.

Mamy wybór do grzechu ciężkiego wiedzie pewna ilość podjętych wcześniej decyzji. Co do księży, którzy czasem przeczą ogólnej nauce i mówią że to nie grzech a inni mówią że owszem i co konfesjonal to inne kryteria: zobaczcie jak wielu z nich wymaga nawrócenia i przez to, że ma nieczułe sumienie nie mowi tego co mówi Bóg ale uwspółcześnia samowolnie pewne prawidła moralne- nadużywa w ten sposób sakramentu szafowania Bożym przebaczeniem. św Faustyna Kowalska ta od Obrazu Miłosierdzia Bożego-notabene wczoraj było święto, nie przypadkiem miała wizje wielkiej rzeszy kapłanów sprzeniewierzaących się swojemu powołaniu w rozmaity sposób i przez to cierpiącyh w czyśću lub potępionych.W ostatnich czasach wielu z nich właśnie najbardziej zawodzi Boga spośród wszystkich. Znam jednak bardzo, bardzo wielu wspaniałych księży a szanuję wszystkich ze względu nie na nich nawet ale na Tego Kogo reprezentują mimo swoich słabości.

Też się wybieramy na takie spotkanie, może za rok... Prowadzący (Doliwa? Dolewa?) mówili, żeby poczekać ze dwa lata na pojawienie się większego materiału do przemyśleń :)

koliber napisał(a):

>w sumie czego mam siew
> stydzić.

wstydzić? powinniście być z tego dumni, gratuluję :)
nie powiem, że ja tez bym tak chciała jak wy, że zazdroszcze podejście
bo to nie moja wizja świata, tak kota w worku, ale podziwiam za poglądy i wytrwałość :)

jeśli Ci zależy aby spowiedź była prawdziwa to nie możesz tak zrobić jak napisałaś

poza tym - postanawiasz poprawę gdyż po ślubie już nie bedziesz uprawiac przedmałzenskiego seksu

a antykoncepcja- ....nie wiem wg mojego sumienia nie jest grzechem

Inne tematy z forum

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

dobry...i nie drogi dentysta (54 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...