SENS SPOWIEDZI

Dziecczyny jak czytam o spowiedzi przedslubnej robi mi sie slabo. Nie mieszkam ze swoim narzeczonym ale z nim sypiam od dawna, malo tego stosuje antykoncepcje. Przeciez wywyala mnie za to z kazdego Kosciola! Naprawde nie wiem co zrobic. Powinnam chyba isc do pierwszej spowiedzi i nie powiedziec o tym nic a przy drugiej oczyscic sie z ogolnego grzechu jakim jest klamstwo. Nie widze innej mozliwosci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: SENS SPOWIEDZI

wątek stal sie zalosny...a byl nawet ciekawy

to i ja dołączam do tego wątku haha....

A'propos tego całego wątku;))

janko muzykant ujął sedno sprawy - powiedział do izy2000:
"Dyskutując ze mną celowo pomijasz sedno sprawy, bo walka na argumenty bywa wyczerpująca intelektualnie. Wygodniej jest użyć języka rodem z magla i stworzyć sobie tezy oparte na niczym."

Nie jestem psychologiem,ale interesuję się nią. Do wszystkich psychologów na forum:czy znacie coś takiego jak" porozumienie bez przemocy"/ Nonviolent communication, w skrócie NVC?

Twórca tej metody uważa,że posługujemy się w życiu językiem szakala,czyli przemocy słownej,zamiast używać języka serca,czyli pełnego współczucia i empatii wobec rozmówcy:

"Kiedy badałem czynniki, od których zależy nasza umiejętność komunikowania się z innymi ludźmi, nagle uderzyła mnie kluczowa rola języka i sposobu w jaki posługujemy się słowami.
Zdołałem od tej pory zdefiniować pewną szczególną postawę wobec porozumiewania się, która pozwala nam dawać z serca, ponieważ umożliwia każdemu człowiekowi nawiązywanie kontaktu z samym sobą i z innymi ludźmi, i to w taki sposób, że nasze wrodzone współczucie rozkwita. Postawę tę nazywam Porozumieniem Bez Przemocy, jest to nasz naturalnie współczujący stan, jaki osiągamy, gdy przemoc ustąpiła już z naszego serca."

ciekawe, prawda?
chętnie otworzyłabym nowy wątek, żeby porozmawiać na ten temat.

Iza, nie bój się mnie tak :) Jedyne w co się wgryzam, to jabłka i mój Mąż :P

No... leci już ponad 400... Ciekawe, ile dobije. Z tego co pamiętam, nie było tu wcześniej tak obszernego wątku.

Do janko muzykanta co nocami sie nudzi mimo jak sam napisał udanego życia małżeńskiego. Bo byc może jego życie nocne jest nieudane jak sam pisał w tym właśnie wątku ;życie,takie szare, nudne i "niezbytweselne". Brak w nim miłosierdzia, zrozumienia, przebaczenia i innych tego typu wzniosłych epitetów

1/wydaje Ci się że wytknąłeś mi bark wiedzy? -to co pisałam o ubiorze, wystroju było stwierdzenie faktów

2/Pięknie składasz zdania ale mało one konkretne więc masz racje walka na argumenty dla Ciebie jest wyczerpująca intelektualnie,upss,dla Ciebie nawet nie jest wyczerpujaca bo jej nie ma.

3/Język rodem z magla został użyty specjalnie pod Ciebie. Wiesz obawiałam sie że innego nie zrozumiałbyś, albo zrozumiałbys opacznie.

4/cytat:"no i jeszcze sie chłopak wykosztował:)kupił kiece,zatrudnił grajka:)....wow...zaszalał...a tu żona mu...no nic tylko współczuje Ci Janku. ". Moi najbliźsi, czyli żona i dzieci mają się dobrze. Osobiście swoje małżeństwo uważam za udane, z wzajemnością. Co żona mi...?
Lubisz wycinać zdania z kontekstu proszę bardzo ale kto pisał: Bo po weselu zaczyna się życie. Takie szare, nudne i "niezbytweselne". Brak w nim miłosierdzia, zrozumienia, przebaczenia i innych tego typu wzniosłych epitetów.Wiesz to z własnego życia czy jedynie piszesz żeby pisać.?Z jednej strony innym obrzydzasz a kontrastowo przedstawiasz swój sielankowy świat życia po ślubie.

5/ O ortografii nie będę się juz wypowiadać bo zdania nie zmienię a jedynie spowoduję lawinę wypowiedzi beaty.tr.

I na koniec napisałeś:Myślę, że proces Twojego kształcenia można sprowadzić do ludowego porzekadła: I w Paryżu nie zrobili z owsa ryżu. -chyba sie pomyliłeś i zamiast Twojego powinienieć uzyc mojego.

Miłego dnia

no to zeby bylo rowno 400

Dzięki, Janku :)

I jeszcze taka myśl wieczorna...(polityczne nawiązanie)

Jesteś odzwierciedleniem niejakiego Jacka Kurskiego. Wypisz - wymaluj ten sam styl.

No i macie tu doskonały obraz Waszej głębokiej wiary i życia w zgodzie z boską dziesiątką. Hipokryzja i zakłamanie - oto Wasze życiowe motto. Teraz czas na prywatę i odpowiedź dla IZY2000.

Wytknąłem Ci brak wiedzy wynikający z Twojego postu - "TO CZEMU KSIĄDZ PRZEBIERA SIE W SZATY A NIE WYSKAKUJE W
> DRESIKU, PIJE SIE ZE ZŁOTYCH KIELICHÓW( A NIE SZKLANEK) A
> WYSTRÓJ KOŚCIOŁA JEST WZNIOSŁY A NIE NA WZÓR
> MIESZKANKA-PRZECIEZ TAKIE COŚ ŁATWIEJ OGRZAĆ....AHHHH"
. A na pytanie, które postawiłaś bez większego trudu odpowiedziałby gimnazjalista. Nie mam doktoratu w żadnej dziedzinie. Oblatany jestem i nie szukam na forum poklasku dla swoich wypowiedzi. Jednych bawią, innych denerwują. Dyskutując ze mną celowo pomijasz sedno sprawy, bo walka na argumenty bywa wyczerpująca intelektualnie. Wygodniej jest użyć języka rodem z magla i stworzyć sobie tezy oparte na niczym. "JAK TY JESTEŚ WYKŁADNIĄ MĄDROŚCI I BŁYSZCZYSZ JAK GWIAZDA TO JA DZIĘKUJĘ POSTOJĘ BO DNO DNA ...", "CZEŚĆ PIERDOŁO....", "A TAK NAPRAWDE TO WIESZ TYLE CO...NIC", "POZIOM CAŁY TEN SAM CIEPŁEJ KLUSKI", itd.
"no i jeszcze sie chłopak wykosztował:)kupił kiece,zatrudnił grajka:)....wow...zaszalał...a tu żona mu...no nic tylko współczuje Ci Janku. ". Moi najbliźsi, czyli żona i dzieci mają się dobrze. Osobiście swoje małżeństwo uważam za udane, z wzajemnością. Co żona mi...?
Teraz kolejny cytat: "ortografia dla mnie to sa detale,nieistotne, a napewno nie są wyznacznykiem inteligencji czy wiedzy....."

Po pierwsze to jest wyznacznik wiedzy, której nie posiadasz. Nie masz wiedzy o ortografii. Detal? W każdym bądź razie po raz kolejny palnęłaś głupotę. A głupota z inteligencją w parze nie chadza. Myślę, że proces Twojego kształcenia można sprowadzić do ludowego porzekadła: I w Paryżu nie zrobili z owsa ryżu.

Eee tam, ja na psychologii miałam tylko trochę zajęć...

Ale Tequila była tak przkonana, że bycie psychologiem to certyfikat cnót wszelkich, że nie mogłam się powstrzymać... :)

P.S. Jeśli Tequila będzie komukolwiek z Was robić dokładny opis charakteru na forum, to się nie przejmujcie. Musi, bo się udusi, ale cienka jest.

Psycholgia.....
Mi to juz wiele wyjaśnia...;) Dobrej nocy wszystkim...

dobra sprawdze, nie musisz sie od razu denerwowac

Oczywiscie Agatha ze bedzie to zlosilwie
napisz lepiej kolorowych koszmarow bedzie na miejscu

Dziękuję Ci pokornie. To było wspaniałe uczucie - usłyszeć tych kilka słów prawdy z tak cnotliwych ust.

Idę się pomodlić w intencji doskonalenia mej kulawej psyche, jak Najwyższy będzie miał litość, to może do pięt choć Ci dorosnę.

Racz wybaczyć niski poziom dyskusji, z całą pewnością był on wyłącznie moją winą, bo przecież nie tak wykształconej, absolutnie pozbawionej złych cech, tolerancyjnej, przepełnionej dobrymi pobudkami osoby, jaką jesteś Ty, Tequilo.

P.S. Jak napiszę "kolorowych snów" to będzie to złośliwe?

Stina pisze ytu bo wyrzej nie zauwazysz
Gdzie ja grozilam komuś?

Napisałam że gdyby to dotyczylo mnie to byłoby kiepsko a nie że zrobie to czy tamto?

sprawdź w slowniku co znaczy słowo groźba

Na marginesie zaczynam lubić ten wątek

Dlaczego Teqiula miałaby mnie przepraszać? Skąd pomysł, że może mnie urazić post osoby, która na wyraźne wytknięcie swojej niewiedzy zaczyna wypisywać, że ją upokarzam, wyśmiewam się, jestem psychologiem do niczego, wydaje mi się, że jestem omnibusem itp. Jakieś powody?

To była ironia, ale Ty tego chyba jednak nie pojmujesz. Jako światły psycholog powinnaś o tym wiedzieć. Albo przynajmniej wyczuwać takie rzeczy.

Życzę udanego wieczoru rozmowa z Agathy robi się powoli żenująca. No cóż jaki poziom rozmówcy taka i cała rozmowa. A ponieważ Agathy kierują niskie pobudki to i rozmowa była niskich lotów. Widać nigdzie się nie może się zrealizować więc realizuje się i dowartościowuje się na forum.

Nie, nie zajmuję się tym zawodowo. Głupotą byłoby zajmowanie się pacjentami z identycznym problemem. Ale chyba tego nie łapiesz...

dokladnie nie przepraszaj skoro Agathy to nie rusza a z tego co widać bardzo ją temat interesuje i nie zamierza go skracać raczej jeszcze bardziej rozbudować może jeszcze czymś sie pochwalić albo to reklama poradnictwa???

Ja się pytam. Z troską. Stawianie diagnoz na forum, to nadużycie. Popytaj w PTP.

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

dobry...i nie drogi dentysta (54 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...