Re: ŚLUB U FRANCISZKANÓW W GDYNI
~margaretka
(20 lat temu)
darusia napisał(a):
> Interesuje mnie
> 1. ile przed ślubem rezerwowaliście termin i godzine i czy przy
> tym już trzeba coś płacić i mieć jakieś papierki
> 2. jak tam wyglądają płatności jeśli chodzi o księdza i
> organiste
> 3. czy kościół był już udekorowany czy samemu trzeba dekorować
> 4. jak wyglądała ceremonia ślubna tzn. czy nie zanudzali
> 5. jakie papierki trzeba ze sobą mieć
> Jak nie chcesz pisać na forum to możesz na maila. Za wszelkie
> informacje będę wdzięczna. Pozdrawiam.
A więc zdecydowaliśmy się na ślub hmm chyba max. 4 m-ce przed datą ślubu. Do kościoła dotarliśmy nie od razu więc stawiam, że 3 m-ce przed ślubem. Nic nie trzeba płacić nawet za ceremonię nie trzeba jeśli Cię na to nie stać - udzialą Ci ślubu za Friko. My ostatecznie poczuliśmy się bardzo miło "obsłużeni" i daliśmy 300 zł, bo uważaliśmy że tyle się należy. Kościół był prześlicznie udekorowany, ale mieliśmy fuksa, bo tydzień wczesniej była tam I komunia więc szarfy wstęgi i takie tam zostały a kwiatów była cała masa, bo akurat tego dnia była wizytacja obrazu Matki Boskiej. Ceremonia jaka była - wszyscy bez wyjatku mówili że nigdy takiego ślubu nie widzieli - piekne kazanie księdza, na końcu brawa zaiincjowane przez księdza dla nas od wszystkich wiernych i nie, z całego kościoła - wzruszające. Klimat mszy zawdzięczamy również kapeli którą sobie sami załatwiliśmy 2 dni przed ślubem. Papierki standardowo jak wszędzie, akt chrztu, zaświadczenie o odbyciu nauk i poradnictwa, i te papiery z USC. Nic nie stanowilo dla nich problemu (jedno z nas jest ateistą - wyobraź sobie że nie zadawali niewygodnych i niemiłych pytań czemu ale może jednak itp.... po prostu wyjęli inne druki protokołu przedmałżeńskiego). No to chyba tyle. Jestem trochę zabiegana teraz bo właśnie odebrałam nowe mieszkanko, ale jak tylko się obrobię to wyślę Ci fotki z kościoła @. Tylko duża prośba napisz do mnie @ z prośbą o ich wysłanie dodając w tytule coś o Franciszkanach, bo ja mam galopujacą sklerozę i kongo wykończeniowe, cierpliwości a się uda. mój @ findesiecle@poczta.onet.pl
Aha mieliśmy ślub w górny duży kościele nie w kaplicy.
0
0