SP 79 i SP 76 Proszę o opinie

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Od września moje dziecko idzie do I-wszej klasy. Zastanawiam się nad tymi szkołami.

Sp 76 jest z basenem i blisko naszego miejsca zamieszkania, ale słyszałam sporo złych opini o tej szkole. Przeważnie ktoś coś słyszał, ale nikt żadnych konkretów nie podaje. Zastanawiam się czy to nie są jakieś przestarzałe historie, które ciągle są bezmyślnie powtarzane.

Sp 79 jest od nas kawałek dalej. Czytałam o niej opinie i są przeważnie bardzo dobre.

Przejrzałam chyba wszystkie możliwe wątki o tych szkołach i wiem, że nic nie wiem ;)

Poproszę o naświeższe wiadomości :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: SP 79 i SP 76 Proszę o opinie

najświeższe miało być :)

up up

Szkoła 76 organizuje spotkania pod nazwą "Dziupla Przedszkolaka". Najbliższe spotkanie chyba będzie w tę środę, choć dotąd były w każdą DRUGĄ środę miesiąca i zawsze w godzinach 16:30-18:30.
Można zorientować się w atmosferze, składzie kadry nauczycielskiej a przedszkolaki się bawią.
Moja córa, choć mam dla niej wybraną inną szkołę, uwielbia tam przychodzić a warto również żeby wypytać o to co interesuje.

Niestety nie jestem pewna czy spotkanie najbliższe jest w tę środę czy następną i nie mogę znaleźć tego w necie. Pewnie można dowiedzieć się telefonicznie.

sajwer a do jakiej szkoły zapisujesz córkę ja mieszkam koło rynku i jeszcze szkołe 60 biorę pod uwagę

jest jeszcze szkoła 44 też na jagielońskiej niby fajna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój będzie chodził do 44 ;) tak jak ja kiedyś ;) część kadry jest ta sama co za moich czasów :)

Do tej szkoły z basenem chodzi syn koleżanki. Są zadowoleni.

Ją jednak wolę takie mniejsze szkoły niż molochy ;)

Przechodziłam dziś koło 76 i zajrzałam. Te zajęcia "Dziupla przedszkolaka", tym razem z tematem "bezpieczeństwo", będą 12 lutego od 16 do 18-tej.
Gdzie ja posyłam córkę? Zamierzam wozić ją do dziennej szkoły muzycznej więc będę zwlekać maksymalnie.

Szkołę 76 kończyłam za to kiedyś sama. Oczywiście cała kadra się zmieniła, a i szkolnictwo kiedyś a teraz to kompletnie co innego. Natomiast miejsce kojarzy mi się bardzo dobrze
a i teraz podobają mi się zajęcia, o których piszę, i ludzie, więc sądzę że warto brać tę szkołę pod uwagę bardzo poważnie.

Dziękuję za opinie!!! Czekam na więcej :)

Sajwer, dziękuję za info o 'dziupli'. Byliśmy 2 razy, Panie faktycznie przemiłe, szkoła ogólnie ok.

Zastanawiam się skąd biorą się te kiepskie opinie krążące po Przymorzu o tej szkole (76). Rozmawiałam ostatnio z nauczycielką, która pracuje na Przymorzu. Powiedziała, że każda szkoła jest ok, tylko nie 76 - spieszyłyśmy się obydwie do pracy i nic więcej nie powiedziała.

AgusiaGda - ja chodziłam do takiego molocha, że wszystkie SP na Przymorzu to kameralne maleństwa :) Dzięki za odpowiedż!

Mama Patryka, dzięki za info. Twój Syn chodzi do świetlicy? Atmosfera codziennie jest taka rodzinna jak to opisują na forach?

Mama Patryka, dzięki za odpowiedź!

dołączę się do dyskusji i podzielę się opinia o 79 do której uczęszcza moja córa

Pod nosem mam 46, która mi sie wydawała kameralna, mała, pod nosem, tylko że wszyscy ją odradzali, spotkanie na dniach otwartych i kontakt z dyrektorem przekonał mnie, że warto poszukac innej, a kolajna "najbliższa" to 79

Córa poszła do Ikl jako 6-latka, znalazła się wklasie, gdzie wszystkie dzieci z wyjatkiem 2-3 znały się z zerówki. Szybko się zaaklimatyzowała w klasie. Warunki i rozwój osobisty jak również aktywizowanie malucha w dużej mierze zależy od naczuciela który akurat bierze pod swoje skrzydła daną klasę. Uważam, że trafiłam super. Młoda jest w klasie integracyjnej, co oznacza: mniej dzieci bo max 20 i dwie Panie, czyli bardziej indywidualne podejście. W klasie jest jedna osoba "niepełnosprawna" która wiekszość zajęć ma indywidualnych.

A szkoła jako ogół - sa 3 a nawet 4 świetlice!! zerówka ma oddzielnie, pierwsze klasy czesto są w tzw. sali zabaw z opikunami, czyli tam gdzie jest basen japoński, takie skrzynie piankowe i inne sprzety do zabaw sportowych, w zeszłym roku utworzyli nowa świetlice, żeby rozładować "tłok" w świetlicy głównej. A zerówka ma swoją swietlice.

Obecka dyrekcja, która jest od chyba 3 lat - bardzo mocno podwindowała poziom w górę swoim zaangażowaniem.

Minusy - bo i one są z mojego punktu widzenia. Ferie, wakacje ... oferta półkolonii w godzinach do 11,12 stej. Nie mam tu babci, cioci itp, wiec dla nie to taki minus, bo inne szkoły oferują więcej.
Hmm i na teraz nie przytocze więcej minusów

Bezpieczeństwo - odbierając dziecko ze światlicy - oddadzą dziecko wyłącznie osobom zgłoszonym, wpisanym w zgłoszeniu czy wpisanych na bieżąco w dzienniczku. A jeśli nie przyuważą z kim dziecko wyszło - wychodzą i sprawdzają.

Szatniarki - złote kobiety!!! tak samą osoby odpowiedzialne za porzadek

Zajęcia dodatkowe - bogata oferta zajęć bezpłatnych i płatnych.

Chcesz wiedzieć więcej - napisz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skowroniasta, bardzo dziękuję za informację! Możliwe, że jeszcze trochę Cię podpytam...ale dziś już sama nie wiem jak się nazywam ;)

Znajdzie się jakaś mama z SP 76??

Mojej kolezanki dziecko chodzi juz 4 rok do tej szkoly. Ona jest nawet w szkolnej radzie rodzicow i jest zadowolona jej dziecko tez

Moje dziecko chodzi do 76 do klasy 3. Dużo się w 76 zmieniło ostatnio. Fajna atmosfera, dużo się dzieje. Nauczyciele są zaangażowani i zawsze pomogą, jeśli dziecko czegoś potrzebuje. No i jest basen. Jedna lekcja w-f jest właśnie z pływania. Super. Zdecydowanie polecam. Myślę, że opinie o 79 mocno przesadzone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

czy pierwsze klasy mają basen raz w tygodniu czy raz na dwa?

Zadowolona, dlaczego uważasz, że opinie o SP 79 są przesadzone?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Zadowolona - korzystacie z świetlicy?
Prawdą jest, że nauczyciele często się wymieniają (zwalniają)? Panuje w miarę przyjazna atmosfera?

Te 2 szkoły są od siebie tak różne,że trudno jednoznacznie je oceniać.
Na pewno 79 jest nowocześniejsza,bardziej zmodernizowana.
76 ma swój klimat i personel któremu zależy na dzieciach.
Już jakiś czas temu moje dzieci chodziły do 79.
Dowoziliśmy je z innej dzielnicy. Wtedy była to bardzo dobra perspektywa
Łatwiej jest porównać 79 z 80 na Opolskiej

dzięki może ktoś jeszcze dajecie do klasy integracyjnej? tam gdzie jest nauczyciel wspomagający

jolkafasolka - wiem, że szkoły są różne i ciężko je porównać. Szukam odpowiedzi na pytanie która lepsza :)
A tak wogóle dzięki za odpowiedź!

anka - ja nie chcę zapisywać do klasy integracyjnej.

halo, halo...

może jeszcze ktoś doda opinie o tych szkołach :)

Mam dziecko w pierwszej klasie sp79. Decyzję o tym, że moje dziecko będzie chodziło do szkoły, do której mamy tak naprawdę najdalej (bliżej są 76 i 44) podjęliśmy na dniu otwartym dwa lata temu. Zauroczył mnie klimat, który panował w tej szkole. Mijają dwa lata i pozytywne wrażenie nie zmieniło się. Ekipa pracująca w szkole jest sympatyczna i chętna do pomocy. Świetlica zapewnia opiekę do 17.30. Można tam liczyć na każdego. Nie spotkałam się w ciągu dwóch lata z niechęcia, brakiem pomocy, czy poirytowaniem. Poziom nauczania na dobrym poziomie. Pyszne obiadki. Dziecko zadowolone, więc i my jako rodzice możemy polecić sp79. W szkole 76 też byliśmy na dniu otwartym, ale tam coś nie zagrało. Darmowy basen to nie wszystko, nas przynajmniej nie skusił na tyle, by zapisać z tego powodu dziecko do 76.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja polecam szkołę 44! Mała, zadbana szkoła z indywidualnym podejściem do dzieciaków i profesjonalną, zaangażowaną w pracę kadrą :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Marysia - jakie zajęcia dodatkowe są w 44? Bo na stronie nie mogę się doszukać ;) to "moja" podstawówka :))) widziałam, że część kadry ta sama :) (np.p. Barański teraz dyrektor, za moich czasów nauczyciel geografii :) Jego Żona uczyła mnie przez pierwsze trzy lata, M. Stankiewicz uczyła mnie muzyki i prowadziła kółko muzyczne).
Wszystkie klasy są integracyjne? Nie wiesz przypadkiem jak z logopedą?

Co tzn. "problemowych"? Czemu byś nie posłała tam dziecka?
Jakie są zajęcia dodatkowe?

Za moich czasów było tam dużo dzieci z autyzmem i zespołem Downa. (wtedy to były początki, dzieci tworzyły osobną klasę z tego co pamiętam, bo nawet kiedyś ich pilnowałam podczas jakiegoś zebrania nauczycieli, byłam wtedy w 7-8klasie)

Agusia z tego co widzę to do każdej klasy jest nauczyciel wspomagający , czyli wszystkie klasy są integracyjne czyli są ta,dzieci z orzeczeniem. Jest tam dużo dzieci problemowych szkoła ma z tego dodatkowe pieniądze że przyjmuje takich uczniów, ale nie koniecznie patrzy się na to czy zdrowe dzieci mają tak samo dobre warunki do nauki.

Pamiętajcie, że w klasach integracyjnych nauczyciel wspomagający jest tylko dla dzieci z orzeczeniem. Dzięki polityce naszego miasta klasa integracyjna może liczyć do 20 uczniów, czyli przeważnie tych 20 tam jest, a jeżeli w tym pięcioro z orzeczeniem, to robi się wielkie zamieszanie. Dzieci z niedostosowaniem społecznym nie przysługuje orzeczenie tylko opinia, ale rodzice zapisują je do klas integracyjnych, co jest całkowicie zrozumiałe. Więc podsumowując dwadzieścioro uczniów, pięcioro z orzeczeniem i niech będzie tylko jeden z niedostosowaniem społecznym. Dalej jesteście przekonani do klas integracyjnych?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Anka widziałam na ich stronie, że w każdej klasie jest nauczyciel wspomagający. Trochę dziwne mi się wydało, że teraz wszystkie klasy są integracyjne.

Mój syn chodzi do klasy integracyjnej od 5 lat jest tam 4 dzieci z ożeczeniem i nikomu to nie przeszkadza w nauce panie tak fajnie to organizują że dzieci zdrowe pomagają słabszym i są efekty z dzieci ledwo muwiących teraz śmigają normalnie.Dodam że mój syn nie ma problemów i sami chcieliśmy by tam poszedł uczy sie że mie tylko zdrowi ludzie są ale i tacy którym trzeba pomagać a nie wytykać ppalcami bo ktoś jest inny czy nadpobudliwy.Ja polecam szkpła 79 jest jak najbardziej przyjazna dzieciom.....WSZYSTKIM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moj syn chodzi do szkoły 79 i jest najlepszy w klasie:)szkola jest super,nauczyciele i Pan dyrektor są rewlacyjni,polecam:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moj syn chodzi do szkoły 79 i jest najlepszy w klasie:)szkola jest super,nauczyciele i Pan dyrektor są rewlacyjni,polecam:)........

Ja byłby drugi w klasie to nauczyciele byliby nie zadowoleni?
Czy ty masz lat 11? czy tylko tak mi się wydaje?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na początku marca były dni otwarte SP 76.
Byliśmy i średnio nam się podobało. Źle trafiliśmy i oprowadzała nas Pani, która prawie nic o szkole nie wiedziała.

Może jeszcze jakaś opinia??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez bylam na dniu otwarty szkoly76. I bylo ok!!! opinia pozytywna!!! Juz zapisalam moja corke do 1-klasy!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy był ktoś wczoraj w SP 79 na Dniu Otwartym? Jakie wrażenia? Ja niestety nie mogłam pójść, a jestem zainteresowana tą szkołą.

Dziękuję za informację ;) Byłam dzisiaj zapisać dziecko do zerówki i faktycznie wrażenia bardzo pozytywne. W tej szkole panuje taka przyjazna atmosfera zaczynając od pani woźnej a skończywszy na dyrekcji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mama Kacpra i Lenki / Mama Patryka / BASIA - ten sam IP ... zbieg okoliczności ??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli są chętne mamy do zapisu dziecka do szkoły 76 do pierwszej klasy , albo podczas rekrutacji nie dostały się tam, to właśnie jest tworzona lista bo prawdopodobnie będzie trzecia pierwsza klasa, wiadomość i zapisy w sekretariacie szkoły.

up up

Podbijam.

Jakieś nowe opinie?

SP 44 czy SP 76?

Nie mam porównania, ale wydaje mi się ze w 76 w 1 klasie troche za szybkie tempo jest. Dzieci nie znają jeszcze całego alfabetu a na sprawdzianie wymagane jest aby sami przeczytali tekst ze zrozumieniem i napisali odpowiedz! Powinni bardziej zadbać o bieżące informacje na stronie internetowej. Nie mogę np znalezc inform w jakim czasie jest przerwa świąteczna. Sa oczywiscie inne jeszcze sprawy ktore mi nie bardzo odpowiadaja. Ogólne moje odczucie - zastanawiam się czy nie przenieśc dziecko gdzie indziej

Mama w której klasie pierwszej jest Twoje dziecko a czy b , jest informacja na stronie internetowej wolne 2 do 7 kwiecień

Inne tematy z forum

gdzie chodzicie do stomatologa? (14 odpowiedzi)

Gdzie chodzicie do stomatologa częściowo refundowanego przez NFZ? proszę o rady i namiary na...

Szukam towarzystwa (48 odpowiedzi)

Hej, jestem kobietą po 40, nie mam dzieci. Kilka miesięcy temu rozstałam się z mężem, u związku z...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...