SYROP ELOFEN - kto miał

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
syn ma 16 miesiecy,ma mokry kaszel dostał syrop z babki lancetowatej i mimo ze slodki z trudem go pije.
Sen z powiek spedza nam ELOFEN to cholerstwo jest tak gorzkie ze niczym nie da sie tego smaku zabic.Dziecko jak lubialo syropy teraz na widok wszystkich dostaje histerii,a przy tym nawet wymiotuje.Mialyscie go moze,pily wasze dzieci.Pani w aptece powiedzila mi ze nawet jak da mi cos podobnego to nie jest w stanie powiedziec mi smaku.I wez idz do lekarza...szkoda gadac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: SYROP ELOFEN - kto miał

nasze pily go ale ja dawalam pipeta od wewnatrz policza by nie mialo odruchow wymiotnych i zaraz po syropie popitka ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moi chłopcy brali elofen z 2 tyg temu starszy 7 lat tragedia ,młodszy 10 mies i ani się nie skrzywił. Elofen to to samo co Eurespal jak mój starszy syn był w szpitalu miał wtedy 6 mies to pielęgniarki poradziły aby zmieszać z herbatką lub soczkiem i tak podawać.

Dawalam ten syrop z sokiem(koncentrat malinowy)+woda 100ml.Nawet tak rozcieczonego nie chce pic,bez wody jeszcze gorzej.Na sile podawalam ale to jest masakra.Jedna osoba musi trzymac,a on placze,krztusi sie,pluje,zaciska usta ,a w ostatecznosi odruchy wymiotne.Nawet dodawalam do starteo jablka nie ma szans.Chyba jutro pojde do lekarza..

nabierz odpwoiednią dawke do strzykawki ,weż dzieciaka połóż sobie na kolana i głowę połóż na lewej ręce , na zgięciu gdzie łokieć, w drugiej rece strzykawka z płynem , tą ręką gdzie leży głowa tak jakby blokujesz malca, przyciskasz troche do siebie i trzymasz ramie . a drugą wkładasz strzykwakę do buzi trochę głębiej przy ściance policzka ,żeby językiem nie wypluł i wpuszczasz syrop.od razu podajesz soczek do popicia .Nie umiem tego bardziej obrazowo wytłumaczyć , chyba że zdjeciami :)))) Moje dzieci były bardzo trudne w podawaniu syropów , ale to działało .
Jest takie powiedzonki, gorzki lek najlepiej leczy ...... :)))a nie masz pewnosci czy inny syrop Twojemu dziecku zasmakuje, a przecież w nieskończoność nie bedziesz zmieniac syropów.

Jeszcze mi przyszła do głowy taka myśl. Przygotuj sobie taki syrop sok do rozcieńczania , ale nie rozcieńczaj go, i wymieszaj z syropem lekarstwem w skali 1:1 , np 5ml syropu do rozcienczania i 5ml lekarwstwa , i tez podaj to strzykwaką. Może słodki , nierozcieńczony syrop zabije smak leku

aga76

Robilam tak jak dokladnie mowisz :1 ii 2 opcje!!!

Niestety przy pierwszej jest taki placz ze az sie zanosi ,krztusi ,az dochodzi do wymiotow.Moja mama jest pielegniarka i tez zna pare sztuczek ale tu obie jestesmy bezradne.

W skali 1:1 dalej czuc taka gorycz,ze wykreca nie da sobie tego podac.

Ale dziekuje za pomoc.

moja brała kilka razy,nie powiem ze chetnie pija,ale dalo rade,leki zazwyczaj sa niedobre,rowniez wstrzykiwalam jej po policzku i juz

Tomus bral ten syrop jak mial ok 10 miesiecy i szczerze powiem,ze nie wiedzialam,ze jest niedobry... wstrzykiwalam mu strzykawka od Nurofenu-prosto do buzi-od jest przyzwyczajony do tego sposobu podawania, bo tak dostaje tran. Nie jestem pewna, ale chyba dawalam mu ten syrop "z lodowki", czyli bardzo zimny-tak samo daje mu tran i chyba dzieki temu tez mniej czuc smak. Dopiero jak cos sie ogrzewa smaki sa bardziej wyraziste. Jezeli Twoj synek przyzwyczajony jest do zimnych rzeczy i ma dosc zahartowane gardelko, to moze sprobuj tak.
Powodzenia!

moje dziewczyny nigdy nie tolerowały elofenu (eurespalu), zawsze odruchy wymiotne, krzyki itd. najgorsze, że dawka est bardzo duża (u 3 latki ok 7,5 ml). teraz na wizytach lekarskich mówię, że tego syropu nie tolerują i lekarze z przychodni dają coś zastępczego. natomiast nasz lekarz prywatny nigdy nam tego diabelnego syropu nie przepisał.
może zadzwoń do lekarza i powiedz, że nie ma możliwości podania dziecku leku i niech przepisze coś innego. powodzenia

a ja podawałam go w mleku, mleko zmienało smak ale synek pił

U nas nigdy nie było z nim problemu. Nawet nie wiedziałam, że jest gorzki. Zawsze wszystkie syropy podaję pipetką w policzek.

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...