Samoloty w Baninie

Szanowni Forumowicze,

w związku z tym, że planuję osiedlić się w Baninie, poszukuję rzetelnych informacji na temat hałasu powodowanego przez stratujące i lądujące samoloty.
Proszę o informacje na ile jest to dokuczliwe zjawisko i w jakiej części miejscowości najbardziej odczuwalne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Samoloty w Baninie

Najlepiej będzie jeśli pojedziesz na parking Biedronki i postoisz godzinkę. Sama przekonasz się jaki to hałas i jak często występuje.

Co więcej, lotnisko dynamicznie się rozwija i ilość lotów rośnie cały czas.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W takim razie, jakie miejscowości, które są dobrze skomunikowane z Gdańskiem polecacie?

spróboj Pępowo iobrzeża Żukowa od strony Pępowa:) Tam nie słychać aż tk bardfoz samolotów. A jeśli chodzi o Banino - to raczej polecam strony Księżycowa, Złota,Pszenna od Pępowa do Algidy niż Tuchomska bo nad Tyuchomską zawsze lądowały samoloty (mieszkam tu 20 lat). Albo tak jak @sąsiadka radzi - poszukaj w BGaninie działki/lokalizacji pomiędzy pasami lądowań i startów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

95 do 100 dB

Jak ktoś chce mieszkać kolo lotniska i chce mieć ciszę to chyba coś z nim nie tak
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zależy, w którym miejscu Banina. Najlepiej zrobić tak, jak ktoś radził - wybrać się na wstępnie wybraną działkę/budowę, spędzić tam trochę czasu i podjąć decyzję. Nad Biedronką jest akurat linia podejścia do lądowania - i na całej tej linii jest dość słabo. Są natomiast miejsca, w których samoloty wprawdzie słychać, ale są mnie uciążliwe. Np. u nas w domu przy zamkniętych oknach w ogóle nie słychać, jest cicho, słyszymy je tylko, jak jesteśmy w ogrodzie. Ale szukaliśmy właśnie działki położonej pomiędzy torami lądowań i startów.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję serdecznie za wszystkie wskazówki :) Mieszkam w Gdańsku od 3 lat, ale nie znam okolic, ponieważ pochodzę z innej części kraju. Naprawdę bardzo mi pomogliście.
Pozdrawiam

Jeśli planujesz mieszkanie, to na twoim miejscu rozważył bym obrzeża Żukowa. Różnica niewielka w odległości, zalet zaś o wiele więcej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kwestia przyzwyczajenia :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Akurat samoloty w Baninie to najmniejszy problem. Hałas miejski przeszkadzał mi o wiele bardziej, niż samoloty. Od strony Pszennej i Pępowa ciągle zalewa, drogi toną w błocie, to jest problem a nie tam samoloty :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no własnie, są bardziej lotne tematy

Zamieszkaj pod schodami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam w okolicy kosciala, w bezposrednim torze ladowania samolotow.
Bardzo szybko sie przyzwyczaisz. Jezeli zainwestujesz w lepsze okna (3 warstwy to w ogole ograniczysz slyszalnosc).
Ja mam starsze 2 warstwowe okna i generalnie nei slysze kiedy cokolwiek lata. Totalnie moj mozg wycina i nie reaguje na samoloty. Oczytwiscie jezeli jestem np na dworzu, to przez kilka sekund nie mozna normalnie rozmawiac i wtedy sie ogarniam ze leci samolot.
Mieszkam juz sporo lat i generalnie banina na inna miejscowosc nie zamienie. Szczerze uwazam ze nie jest to uciazliwe w dluzszej perspektywie czasu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do samolotów idzie się przyzwyczaić, dla mnie gorszy o wiele był ruch na ulicy jaki miałem w Gdańsku pod domem, w Baninie zwracaj uwagę na kanalizację, kanalizację burzową,odwodnienia ( zalewanie ulic i osiedli ) i to co w najbliższym czasie ew. się wybuduje w pobliżu interesującego Cię miejsca. Rozżalonych jest tu już wielu, ale sami sobie winni bo często nie sprawdzali tych podstawowych spraw. A poza tym dobrego deweloper tu już nie uświadczysz, kiedyś jeszcze się starali a teraz.... szkoda gadać , liczy się tylko zysk. Przykład :
https://m.radiogdansk.pl/wiadomosci/item/68409-wielkie-rozlewisko-na-granicy-pepowa-i-banina-mieszkancy-zalamani-nie-spimy-bo-boimy-sie-zalania i wiele wiele innych podobnych spraw na przestrzeni lat.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dużo lepsza okolica to obrzeża zukowa blisko pkm szkoły itd.buduja nowe bloki

gdzieś czytałam, ze te bloki tez maja problemy z woda... chyba w loklanej prasie typu ekspres kasuzbski czy kartuzy.info

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???