Segregacja odpadów

Jak to wygląda w praktyce? Segregujecie? W waszych śmietnikach jest, jak być powinno? Czy ma to sens?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Segregacja odpadów

Ja segreguję.
Na te, co idą przez komin i na resztę, co idzie na śmietnik ;]

Inna selekcja sensu nie ma bo i tak są tylko pojemniki na odpady zmieszane.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja segreguję, na te, które idą na kompost, te, które idą na karmę i te, które idą przez komin. Dwa razy do roku mam stłuczoną szklankę albo talerz. Ustawę o odpadach mam w wielkim poważaniu.

edit: plastiki wrzucam do zbiorczego pojemnika przy okazji tankowania aut.

Kurcze.. też myślę o kompostowniku na działce (w przyszłym roku, rzecz jasna).
Zapuściłbym tam dżdżownice kalifornijskie.
Ino nie wiem, czy moich odpadów mi wystarczy, żeby je wykarmić a nie uśmiecha mi się zbierać resztek jedzenia od sąsiadów ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wystarczy, że dasz ogłoszenie typu: zamienię niewykorzystany randap na kosiarkę.

Ja segreguję. Mam kubeł na suche, kubeł na mokre. Makulatura, plastik i szkło trafia do właściwych pojemników trochę dalej od domu.
Segregacja miałaby sens, gdyby wszyscy się stosowali...

Ja segreguję, a kompost wyrzucam na stertę za płotem w lesie, bo to szkoda takiej bioenergii.

To co się dzieej w niektórych miejscach w lasach woła o pomstę do nieba, tyle śmieci ludzie wyrzucają.

Śmiesznie wyszło,że zaśmiecam las, ale odpady biodegradowalne to nie śmieci.

A co z odpadami intelektualnych pomyłek i urojeń ? Bo przecież logiczną rzeczą jest, żeby zająć się szkodami nie tylko materialnymi lecz i duchowymi.

Oprócz ignorowania korzyści z kompostowania, warto zwrócić uwagę na problem wody, która jest traktowana jako odpadek. W całym mieście jest pełno domów, a na nich dachy. Te dachy mają określoną powierzchnię, więc jak podają prognozy pogody łatwo obliczyć ile wodu spada na taki dach i może być wykorzystane.

Tymczasem woda płynie do ścieku, a miejskie trawniki wyglądają przy wydłużających się coraz bardziej okresach suszy, jak kamienna pustynia. Ludzie tracą kupę forsy na sadzonki, których nikt potem nie podlewa i schną. Nie ulega wątpliwośći,że ta kwestia musi być rozwiązana. Woda musi być magazynowana i wykorzystywana.

To tylko jedna osoba segreguje, ale wstydzi się wyrzucać do własnego śmietnika, by sąsiedzi jej nie zlinczowali?:d
To wiele tłumaczy:p

Do kogo pijesz, Anty? Jeśli chodzi o mnie, to tych kubłów do segregowanych odpadów na mojej ulicy nie ma (makulatura, szkło, plastik). Wszyscy segregujący wynoszą je do tych właśnie na sąsiedniej ulicy. Co w tym dziwnego?

Inne tematy z forum

Biżuteria jako prezent? (41 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (4 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

Czy warto brać używany sprzęt pomiarowy na budowę? (3 odpowiedzi)

Potrzebuję sprzętu pomiarowego, ale mam ograniczony budżet. Ktoś zasugerował mi, że używany lub...