Sen 1,5 rocznego dziecka!

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mam kilka pytan do mam dzieci w tym wieku.
Czy maja wasze dzieci jeszcze drzemke popoludniowa?, jak spia potem w nocy?Co dajecie jesc przed spaniem i ile,czy budza sie w nocy i dajecie wtedy mleko?Ostatnie pytanie dzieci spia same czy z wami?Dziekuje z gory za info.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Sen 1,5 rocznego dziecka!

mój spi w dzień od 14 do 16....przed spaniem je zupke, a po pobudce drugie danie. spac chodzi o 21

Chodzi mi o sen w nocy....
Moj spal 12-14,30 chodzil spac o20,pil mleko
Ale budzi sie o 2 w nocy i 4.
Zastanawia mnie czy maluchy w tym wieku juz spia wam cala noc.
Bo nasz o 2 chce do nas do lozka,w lozeczku moze plakac godzine i nie spi,a polozymy go u nas i nie minie minuta i spi jak aniolek.
O 4 rano zas zasnie jak tylko dostanie mleko,woda czy herbatka nie dziala
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam bardzo podobny problem

moj w dzien zasypia na rekach o 13 spi sam zazwyczaj do 15-15,30, potem je obiadek, przed snem po 18 kaszke lub parowke czy cos innego potem o 19:40 butle mleka i zasypia sam w swoim lozeczku w nim tez spi do rana, ale ma dwie pobudki w nocy na mlek i je dostaje ale jeszcze troche i bede probowala go tego oduczyc.

koleznak cora po 20 zasypia i spi do rana do 8-9 nie budzi sie juz, a druga sie budzi raz na jakis czas chociaz nie pije juz mleka i spi max do 14 w dzien a zasypia o 21 wiec to chyba zalezy od dziecka. moj od zawsze nie spi calej nocy bez przerw wiec juz sie przyzywczailam do tego chyba.

mała czasem spi w dzien czasem nie, jak sie obudzi do ok 14 to nie mam wiekszego (o ile nie spi dluzejh niz 1,5 h a najlepiej jak mi sie tylko chwilke zdrzemnie) problemu z wieczorem zasypia juz ok 20
jak nie spi w dzien potrafi przed 19 zmrozyc oko,
spi od tej 20 do 7 max 8 rano .
wieczorem je roznie, albo kasze manna na gesto, kromke chleba z wedlinka/serem czy co tam jest. w nocy nie budzi sie na jedzenie, czasem tylko piciu.
byl moment ze wypijala 150ml kakao

Moja też śpi z 1,5 godziny w ciągu dnia. Spać idzie koło 21.30. No, ale śpi spokojnie do 8-9.

Aaaa, nawet jak się obudzi w nocy nie daję żadnych herbatek, mleka itp. Mówię ze dwa razy cii, cii i idzie spać dalej;)

zuzia wstaje ok8-30 - 9 je sniadanko spacerek obiadek i zasypia ok 12.30 w wozku budzi sie ok 14 o 15 jest podwieczorek jakies placuszki jogurcik kaszka albo cos w tym stylu potem wiekszy luz czyli zdarza sie jakies ciasteczko czy cos do tego chlebek ok 20 mleczko z kaszka ok 21 zasypia kiedy ja kłade sie spac czyli ok polnocy dostaje 2 butle i spi do rana troszke w lozeczku troszke z nami . jeszce mies temu potrafiła budzic sie 2 razy w nocy i nie zasypiała sama wiec mamy suykces
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

1. Czy maja wasze dzieci jeszcze drzemke popoludniowa?, jak spia potem w nocy?

Do ubiegłych wakacji (czyli pomiędzy 1,5 a 2 r.ż.) Młody miał dwie drzemki w ciągu dnia. Później przestawił się na jedną - ok 2 godzinną.
W nocy zawsze spał super - czy to w czasach spania z nami (do 15mc) czy odkąd śpi sam.

2. Co dajecie jesc przed spaniem i ile,czy budza sie w nocy i dajecie wtedy mleko?

W okolicy 18m-cy Gabryś najczęściej dostawał na kolację butlę mleka z kleikiem i owocami ze słoiczka (mleko lekko zagęszczone, robione z 210-240ml wody) lub gęstą kaszkę :] często było tak, że wypijał jakieś 3/4 butli, a z reszty chciał kaszkę gęstą :]

W nocy się nie budził. Nie karmiliśmy w nocy. Ostatnie karmienie w nocy było jak miał ok 1-1,5 m-ca :]

3. Ostatnie pytanie dzieci spia same czy z wami?

Od 15m-ca śpi sam(na swoim tapczaniku) :] (ale koło nas)

u nas drzemke 2 godz od ok 11 do 13
wieczorem zasypia po 19
niebudzi sie w nocy i nie dostaje w nocy jesc na wieczor dostaje ok 300-350 ml mleka
spia sama w swoim lozeczku - jak jest spiaca to idzie do lozeczk ai szuka butli

Ignaś śpi w dzień ok 1 - max 1,5 od 12/12:30. Przed drzemką dostaje najczęsciej zupę.

Co do wieczora to kolacja ok 19 - i jest to kasza łyżką z owocami (kasza na 90 ml mleka) albo kanapki (1,5 kromki) - w nocy budzi się tylko po to by przydreptać do naszego łóżka, ale od razu zasypia i nie woła o jedzenie. Wstaje 7/7:30

Drzemka popołudniowa trwa od 10 do 13 :) od kilku tygodni regularnie jak w zegarku (dosłownie) :D
Wieczorem idzie spać ok. 20 - 21wstaje o 6.30 (jak zadzwoni budzik i zaczyna się ruch, no i siostra też ma w tym dużo zasług). Przesypia całą noc u siebie w łóżeczku bez pobudek na jedzenie, czasami (bardzo rzadko na szczęście)jak bardzo dokuczają dziąsła potrafi się obudzić i wołać, wówczas najczęściej ląduje u nas w łóżku. Przed samym snem jest mleko zagęszczone kaszką ok. 210 - 240 ml.
Rano po przebudzeniu mleko, potem śniadanko - płatki, owsianka, kaszka, rzadziej chlebek (bo nie przepada), później często jakiś jogurt, przed drzemką obowiązkowo mleko, po drzemce zupka, spacer, drugie danie zazwyczaj koło 17 - 17.30, w międzyczasie jakieś owoce do podgryzienia.
Dodam jedynie, że od urodzenia synek lubi dużo spać, a nad nocnym podjadaniem mleka pracowaliśmy troszkę, ale to było "wieki temu" :D

Moja dwu latka śpi w dzień około 1,5-2h i na noc zasypia między 21 a 21:30 śpi cała noc, ew. obudzi się żeby przejść do nas :)

Jedzenia i picia w nocy nie podaję, ale z tym walczyłam trochę :/

zapomniałam :) u nas też w tamtym czasie nocne pobudki były tylko po to aby przejść do naszego łóżka ;)

teraz jest przechodzenie albo siku ;)

moja śpi 1,5 godziny w dzień, w nocy od 21:00 do 9:00 z 2-3 pobudkami, ale obudzi się, postęka, usiądze, położę ja i śpi dalej. Nie daję w nocy mleka, tylko rano, wieczorem i przed drzemką.

a, no i śpi ze mną. Jak spala sama budziła się w nocy milion razy, nie miałam siły do niej wstawać i nie miałam siły walczyć, tym bardziej że rano do pracy :/ Może niedługo przyjdzie ten czas kiedy powiem dość i pójdzie do siebie, tylko muszę się zebrać w sobie ;)

Nasza córeczka przesypia całą noc od 4miesiąca życia,śpi sama wystarczy ją położyć i za chwilę wyjść z pokoju.Mała ma dwie drzemki od 9do11 lub12 i potem godzinną od15.Przed snem dostaje butelkę 240ml mleka i zasypia między 19a19.30,wstaje ok.6.Generalnie ma swój rytm dnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nasza kluska też śpi w dzień. Dostaje obiad ok 13. Kładzie się ok 14 i śpi do 16-17.
Wieczorem dostaje 240ml kaszy i chrapie do rana, ale oczywiście o 4.00 musi wpaść do naszego łózka sypialnianego i wstajemy razem ok 8.
ma 1rok i 7m-cy.

nasz też ma 1,5 roku. W dzień spi k 2 h - od 12tej do 14tej,
w nocy już od dawna nic nie je ale często budzi się nad ranem i chce spać z nami - tak jak Twoj synek - w łózeczku potrafi płakac godzinę a z nami zasypia w 3 sekundy :).
ma jak na razie nic z tym nie robimy. Jak będzie miał 2 latka będzie miał swój pokoik i wtedy bedziemy próbowali go oduczyć spania z nami..a puki co cieszymy się bliskością.

corka spala w tym wieku o 11.00 tyle ze wstawala ok 7.00
gdy nie miala drzemki popoludniowej wtedy gorzej spala w nocy
spala sama w lozeczku, tyle ze sie przebudzala przez zeby- wystarczylo jej podac reke i zasypiala
nie je w nocy od 9 miesiaca zycia
na kolacje pila kakao, jadla buleczke, serek- kaszki przestala jesc jak skonczyla rok
dzis ma 21 miesiecy i nadal ma jedna drzemke tyle ze o 13

moja córcia ma dokładnie półtora roku i wstaje miedzy 7 a 8 drzemke ma od 12 tak półtorej godzinki czasami trochę więcej i zasypia o lub chwile po 20
zasypia u nas w łózku później ja przenoszę do łóżeczka a w nocy się budzi i biorę ja do siebie
w nocy jak chce dostaje wodę do picia a mleka nie pija od jakiegoś 10 miesiąca życia
a z kolacja to różnie kaszek juz nie chce wogóle mleka z butli też nie pija od 10 miesiąca więc jakis jogurt czasami kanapka

eh wszystkie dzieci tak dłuugo śpią...;) mój wstaje o 6, w porywach 6.30;) o 9 zasypia na 1,5-2 godziny, przed tym poranym spaniem zjada jakiś jogurt/serek/budyń, po spaniu pierwszy obiad;) wieczorem zasypia już o 17.30-18 i bardzo mnie to cieszy;) na kolację zjada parówki, kanapki, ew. ryż z warzywami czy zupę jak zostanie z obiadu. Do tego trochę wody. Kiedyś jeszcze pił mleko, ale już nie lubi:) w nocy nie je od kiedy skończył 7 mcy. Nie budzi się, chyba że go coś boli;) NO i śpi sam.

Nasza od urodzenia protestowałą więc spała z nami w łóżku, gdy tylko odkładałam ją do łóżeczka to się budziła i w płacz. Zatem sprzedaliśmy łóżeczko ikupiliśmy łóżko z barierką, teraz śpi w łóżku, ale 2-3 razy w nocy muszę iść do niej bo się wybudza.
Od początku roku nie sypia wcale w dzień, wstaje o 8.00 a kładzie się ok 23.00
Pije mleko, aczkolwiek nie chętnie.

z moim od urodzenia był problem ze spaniem - nie dość że sam nie chiał zasypiać, to jeszcze sie budził w nocy non stop - co 1,5-2 godziny,a do tego nie pamietam żeby kiedykolwiek spał w dzień - nawet w wózku na spacerze to góra godzine spał. i tak było do 3 lat - już w nocy nie jadł bo jakoś około 1 roku go oduczyłam jedzenia nocnego - ale mimo to wstawał w nocy co 2 godziny - tak poprostu. Tyle że u mnie był o tyle problem że ja małego usypiałam - kładłam się obok niego - nawet nic nie musiałam mówić czy śpiewać poprostu być przy nim - i wydaje mi się że to była przyczyna wstawania nocnego. bo kiedy wreszcie przestałam go usypiac - zasypia sam przy zgaszonym świetle i otwartych drzwiach - od tego czasu mały przesypia całą noc (mysle że poprostu wiedział że zasypiam z nim i w nocy sie budzić żeby sprawdzić czy dalej jestem - )
w okresie kiedy uczyłam go samemu zasypiać - też tylko mąż do niego chodził w razie marudzenia żeby sie mały nauczył że mamy wieczorem nie ma - czas spać samemu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...