Sklep monopolowy

Temat dostępny też na forum: Hydepark
Witam noszę się z zamiarem otwrcia sklepu monopolowego nie koniecznie 24/7 aczkolwiek nie ukrywam iż taki właśnie chcę otworzyć . Czytam fora czytam informacje i staram się rozeznać w tej branży. Moja dotychczasowa praca nigdy nie sprawiała mi na tyle przyjemności i satysfakcji , dlatego zawsze chciałem mieć coś swojego stworzyć coś własnymi rękami ... chcę po prostu być własnym szefem jak pewnie wiekszość Polaków , a przecież jesteśmy krajem przedsiębiorczym ! Tutaj kieruję pytanie do Was do ludzi którzy w temacie nie co są obeznani i się orientują . W tych wszystkich informacjach ciężko jest znaleźć aktualne dane , wszystko opiera się na starych cenach i czasach między innymi lata 2000-2010 a wiadomo jak działa inflacja i rynek cen który nie ma zasad z mojego punktu widzenia . Sklep który chcę otworzyć będzie w dobrym dogodnym miejscu przewija się sporo ludzi więc i potencjalnych klientów nie brakuje , lokal ma około 40-50 m2 i jest pusty proszę kochani powiedzcie mi ile dziś trzeba wsadzić w taki mały sklepik by wgl zacząć ? myślałem nad 60.000 zł - 80.000 zł z czego 50.000 na wszystko co do sklepu + towar reszta na ewentualne niepowodzenia ( by mieć na wypłaty dla ludzi bo na tym zależy mi najbardziej ) jeśli ktoś z Was prowadzi taki sklep bądź prowadził proszę o rady i aktualne dane cen . Oczywiście zaznaczam iż wziąłem pod uwagę takie koszta jak - koncesja (3100zł) lokal (2500zł miesięcznie) (pracownicy 2os. 3000-3500zł + opłaty za pracowników do 5.000zł ) (towar 30.000-40.000 zł) jednak są to założenia oraz szacowanie według mnie samego jeśli się bardzo myle i zawyżyłem bądź zbyt zaniżyłem te wartości to prosze o oświecenie mnie . Za wszystkie wypowiedzi z góry dziękuję serdecznie dziękuję ! PS proszę o nie zniechęcanie mnie do tego biznesu wiem że da się na nim zarobić może nie kokosy ale też suchego chleba jadł nie będę . Pozdrawiam Patryk.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Sklep monopolowy

Patryku, umieściłeś swój wątek w nieodpowiednim miejscu, mało kto tu zagląda, nawet admin, jak widać ;)
Proponuję skopiować i wrzucić do innego działu, np. Co?gdzie?kiedy?/praca

O, admin się obudził ;)
Hydepark też miałam zaproponować, ale... doszłam do wniosku, że za dużo się tu wątków pobocznych natworzy ;)

masz dobry pomysł, jeśli faktycznie lokalizacja jest dobra, niezła, brak większej konkurencji w pobliżu itp, to interes powinien wypalić, oczywiście co do pracowników, to wziąłeś pod uwagę uropy, wolne, chorobowe itp?

Lokalizacja jest kluczowa. Monopol 24/7 jest atrakcyjny, jeśli jest w dzielnicy mieszkaniowej i można do niego dojść z buta. Nikt, komu zabraknie, nie dojedzie przecież autem (no... prawie nikt;]).
Myślę, że dosyć rzetelnie to wyliczyłeś. Zawsze możesz mniej wsadzić w towar, rozszerzając asortyment w miarę rozkręcania biznesu.
A przy dobrej lokalizacji.. szybko się rozkręci :)
Jedynie zastanawia mnie, jak chcesz obstawić 24/7 dwoma pracownikami? Nawet jeśli będziesz trzecim, to i tak za mało, uwzględniając weekendy .
No i, jak TOmek pisał powyżej.. jedno chorobowe i Ci ludzia zabraknie.

BTW: zdradzisz.. gdzie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No i masz już, chłopie, pierwszego potencjalnego klienta ;D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlatego pytam o lokalizację. Jeśli w mojej okolicy, to Patryk za dwa lata jagiem będzie jeździł :D

Patrz , jeszcze sklep nie otwarty , a ten już w kolejce chce stawać ;)

Przed jego otwarciem, trza go ubezpieczyć.
A składka za monopol jest niezła!
Się myśli perspektywicznie ;]

a jak niedaleko mnie, to i ja mogę tam uzupełniać braki w lodówce czy barku

Witam Dziękuję Wam bardzo za naprawde pozytywne słowa i przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie i wszelką pomoc ;) lokal chcę otworzyć gdzieś w rejonach od Wejherowa po gdynię może sopot oczywiście jeden ;) chciałbym by na tyle mi się udało by móc otwierać kolejne aczkolwiek nie chce wybiegać nazbyt marzeniami do przodu. PS zorintowałem się iż nie w tym dziale napisałem gdy już temat poszedł w świat ;P sory moje gapiorstwo :) Wracając do sedna sprawy szczerze Wam powiem nie moge spać jeść i się skupić bo nieustannie myśle o tym interesie nieustannie analizuję i staram się wyszukać jak najwięcej minusów , do tej pory udało mi się przyczepić jedynie do takich jak
- firma ochrony ( nie wiem czy jest wymagana ale dla wlasnego bezpieczenstwa interesu wypadalo by ją miec )
- ubezpieczenie bylo lecz juz nie jest moj dobry kolega tym się zajmuje wiec to zaden problem
Pracownicy narazie zostana nimi znajomi bez pracy ktorzy sa zarejestrowani w urzedzie jako bezrobotni a wiem iż można to zaliczyć jako plus ponieważ Dzięki środkom z Funduszu Pracy przedsiębiorcy mogą starać się o dofinansowanie lub refundację wydatków w zależności od tego, z jakiego instrumentu wsparcia zamierzają skorzystać. zaznaczam i deklaruję się tutaj wszem i wobec iż moi pracownicy nie będą pracowali za pół darmo może na umowie o prace nie bede wstanie wpisac 2500 zł zarobków co nie znaczy iż nie będą takich pieniędzy zarabiali , jednak muszę najpierw poprosić ich o łaskę na początku bym mógl rozeznać się jak się ma interes w praktyce . Teamt pracowników jest zbyt szerokim spektrum bym mógl Wam przedstawić mój pomysł na niego . 24/7 jest tylko wstępnym pomysłem jestem zabezpieczony tą myślą iż finanse które zostawiam na ewentualne niepowodzenia w handlu będą się kończyć dlatego nie nabiore 4-5 ludzi by za 3 miesiące zwijać majdan tak więc ogranicze godziny otwarcia sklepu i zobacze jak to będzie wyglądało przez najbliższe 3 miesiące . chorobowe mam oczywiście dwie osoby w zanadrzu w razie takiej potrzeby tak więc też nie jest to dla mnie problem urlopy i wolne szczerze mówiąc łudzę się iż do okresu 3 miesięcy od rozpoczęcia tej całej zabawy w sklep będę już miał nie jakie rozeznanie czy stać mnie na zatrudnianie kolejnych ludzi czy nie i czy myśleć o 24./7 . ~say dziekuje kolego za slowa otuchy z rzetelnym wyliczeniem tego biznesu dla pewnosci jestem w trakcie sporządzania kosztorysu . dla Tych potencjalnych klientów komentujących powyżej tego co piszę obiecuję jakieś rabaty ;) Kochani jeśli macie jeszcze jakieś uwagi pomysły do czego można się przyczepić bądź co wziąć pod uwage proszę śmiało pisać każdy możliwy niewypał minus błąd będzie dla mnie cenną wskazówką na pewno go przeanalizuję , chcę przygotować się do tego wszystkiego na 110% muszę zrobić to rzetelnie i dokładnie od tego zależy czy będę klepał biedę przez najbliższe 10-12 lat czy też będę mógł spokojnie żyć i zastanawiać się nad następnymi punktami do otwarcia i tworzeniem kolejnych miejsc pracy dla ludzi którzy tego przecież potrzebują by mogli otrzymywać godne wynagrodzenie a nie jałmużnę . Pozdrawiam Patryk

Zapomniałbym lokale które są na oku i wszystkie nie mają więcej niż 50m2

Wejherowo 1 lokal
Gdańsk Żabianka 1 lokal ( choć ten raczej odpada)
Rumia 1 lokal ( lokalizacja trochę mi nie odpowiada a czynsz zaporowy 4100zł)
Gdynia 3 lokale

z wszystkimi powyżej mam kontakt oraz ewentualne wejście na już jednak nic nie robie na hurra dlatego na spokojnie rozglądam się dzwonie oglądam analizuję nie sztuką jest wywalić nie całe 100 tysięcy w błoto .

jeśli reflektowałbyś Wejherowo, to daj znać, w niedługim czasie prawdopodobnie zamieszkam w okolicy, zresztą Gdynia też ew.

Inne tematy z forum

Jaka karma dla psa i kota? (7 odpowiedzi)

Witam, jestem lokalnym dystrybutorem szwedzkiej karmy Husse dla psów i kotów na terenie miast:...

Najlepsza karma dla kota (5 odpowiedzi)

Mam kotkę od roku i zdarza się, że czasem wymiotuje po karmie mokrej. Weterynarz nic mądrego nie...