Skoda Fabia I

Auto z Mlada Boleslav, jako następcę Felicii, zbudowano na zupełnie nowej platformie, opracowanej dla małych aut VW. Patrząc z róznych stron na Fabię można się dopatrzyć zarówno VW Golfa, Audi A3 czy nawet Opla Astry. Stuprocentowo charakterystyczny jest przód - zaokrąglony, o zderzaku idealnie wkomponowującym się w linię nadwozia. Za taki a nie inny design Fabii odpowiedzialny jest Belg Dirk ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fabia jest moim najlepszym samochodem dotychczas...

czesc. mialem juz 6 aut, mam prawie 20 lat za kólkiem i od prawie roku mam Fabię z silnikiem 1.9 SDI. Trochę słabszy od TDI, ale mi osobiście zależy na niskim spalaniu - a tu Fabia 1.9 SDI sprawuje się REWELACYJNIE - w mieście przy normalnym jeżdżeniu maks 5,3 L na 100km, z włączoną klimą może 5,5 L dieselka. Na trasie po prostu jeździ na powietrze - przy 100km/h spalanie nie przekracza 4,5 L.
Wykręciłem już prawie 25.000 km i Fabia sprawuje się jak nowa, co nie mogę powiedzieć o moim poprzednim aucie - VW Golf`ie 3 (oj jednak Golfy 2 były o niebo lepsze!!! Te nowe Golfy 3,4 to badziewie).
Nie miałem Fabią żadnej awarii, a jeżdżę dużo. Wniosek - Fabia to autko dla ludzi którzy chcą mieć bezawaryjnego, niskospalającego i do tego taniego "czeskiego" volkswagena. Naprawdę, Fabia jest godna polecenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cudowne autko

Na Skodę od roku i jestem baaaaardzo zadowolony. Miałem dużo aut ale takego jak Fabia NIGDY! Jest to samochód bardzo wygodny (nawet Golf IV daje gordze wrażenie), komfortowy. Wykończenie w srodku jest poprostu zaskakująco eleganckie, bardzo dobro wrażenie robią miękkie plastiki.
Jedyne zastrzezenie mam do wielkości bagażniką, chyba kupię sobie Kombi.
Jak ktoś ma 35.000zł i chce kupić świetne auto to nie ma wyboru - musi kupić Skode Fabię!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

złom

mam Fabie ( slużbową ) i w przeciągu 4 miesiecu rozsypalo sie wspomaganie , krzyzak w zawieszeniu elektryka szopi odstawiala opoza tym od dwóch miesiecu co jakis czas zapala sie kontrolka silnika a te baran w serwisiem nie wiedzą o co chodzi ( zresztą nie pierwszy raz )
LUDZIE TO JEST ZLOM !!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zadowolony!

Mam takową z siliczkiem 1.9 TDI, 33000 km na liczniku i jak narazje brak usterek.

BTW - Może ktoś wie gdzie w 3 city można dołożyć za niewygórowaną cene klimę do tego autka? Cena w salonie jest zaporowa!

Fabia - fan klub - zjajzdy?

Mam Fabie rok 1,9TDi Kombi - 40 000km . Jest rewelacyjna. Mam 30 lat za kółkiem. Trochę ją przetuningowałem ale jestem bardzo zadowolony.
Poszukuję fan klubu Skody Fabii i terminów jakichkolwiek zjazdów miłośników. Może ktoś wyśle mi informację?

Dość duże spalanie

Mam silnik 68 KM (sedan) i pali mi w mieście, przy w miarę spokojnnej jeździe 8 litrów minimum, w trasie 5,8 l. Na pewno nie są to rewelacyjne osiągi. Ale z całej reszty jestem bardzo zadowolony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja jutro wyjezdzamz salonu wlasną:)

Za 35 tys - 2 poduszki, abs, reg kier, servo, inst rad, zegary z obrot, tarcze wentylowane, srebro metalic..... i duzo innych bajerow, a taka iBIZA dwudrzwiowa !!! prawie 43 tys hehe.... albo lepiej...... o astrze nie wspomne....

czemu nie...

przez 6 lat bezawaryjnie jezdzilem felicią 1,3 i uważam to autko za bardzo solidne. jedyne co przez ten czas "padło" to akumulator, alternator i tłumik oraz kolka żarówek. nigdy mnie nie zawiodła - nawet na trasach rzędu około 450km. bez przystanku na pełnym obciążeniu. jedyne co można zarzucić to kiepskie osiągi (nie licząc silnika 1,6 "z golfa") i szybko rdzewiejący układ wydechowy. moja "fela" była na niewielkim optycznym "tiunie" i prezentowała sie naprawde rewelacyjnie. a co do polonezów - to nie ma żadnego porównania - żaden mi nie "odszedł"!!! teraz od kilku miesięcy mam fabie 1,4 16v - rewelacja za niewielkie pieniądze. ani ibiza ani astra czy brawo/brawa lub inne podobne nie oferują tyle za tak niską cene!!! pozdrawiam wszystkich "skodziarzy"!!! DRUID.

Brzydka i droga. Za te pieniadze lepiej kupić promocyjny zeszłoroczny model "zachodniej" marki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

brzydactwo lampy przednie plaskie jak w favoritce tyl wysoki i wazki nieproporcjonalny deska rozdzielcza smutna zegary typowo czeskie w faworitce byly o niebo ladniejsze vw na wschodni rynek czy niemiecki silnik i podloga to wszystko cena zawysoka archaiczny silnik 1`4 seat ibiza o niebo lepszy ladniejszy i porownywalna cena
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Fabia rulez !

Witam,

Co do ostatniego postu na temat spalania - to :
1.albo facet masz za "ciężką" nogę (chyba z pol tony :)
2.albo trafil Ci sie kiepski egzemplarz-polecam obrobke silnika -GT- u pana Chojnickiego. Ja sobie taka zafundowalem i mniej pali a moc na hamowni wzrosla z 60 do 70 KM.
Dla laikow : obrobka GT polega na usunieciu fabrycznych niedorobek poprzez reczne "doszlifowanie" elementow silnika co powoduje zwiekszenie zywotnosci silnika, sprawniejsza jego prace no i zwieksza moc.
Pamietajcie ze egzemplarz-egzemplarzowi nie rowny.

Ja juz mam fabie prawie rok-nabilem ponad 32000 km-ow i sprawuje sie swietnie. Teraz zamierzam ja troche ztuningowac. Turbosprezarka i moze "NOS" :). W kazdym badz razie za zadne skarby tego swiata bym jej nie sprzedal. A po tuningu bedzie mogla stawac w szranki nawet z Civic 2.0 lub Ibiza Cupra :)

BTW : Czy ktos wie gdzie mozna kupic Turbosprężarkę do Fabii 1.4 MPI (nie diesel) ? Garett ich nie robi. Moze jakas czeska firma ?

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Skoda Fabia

Autko jest rewelacyjne pod względem właściwości jezdnych, natomiast jeżeli chodzi o spalanie to jest to smok bez opamiętania. Mam Fabię z silnikiem 1.4 68 KM. Minimalne spalanie po mieście to 9 l/100 km. To trochę dużo jak na taką pojemność. Przy ostrzejszej jeździe może to być nawet 12 l/100 km. Także nie wierze że komuś to auto może palić poniżej 7 litrów, chyba że jeździ prawie cały czas na luzie lub z górki. Dziękuję
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 9

Fabia to solidnie wykonane i wyposażone auto. W jakim innym aucie otrzymamy BEZ DOPŁATY tyłną parę drzwi,wspomaganie,obrotomierz,regulację kierownicy w dwóch płaszczyznach i inne rzeczy?
Odp. Jesli cos jest bez doplaty tzn. ze juz zaplaciles za to... he,he... czy chciales czy nie...
Poza tym trzeba czyms skusic aby ludzie kupowali dawną dosc kiepawą dawną socjalistyczną markę... niedorobki i skrzypienie pozostalo...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

FABIA KOMBI-NIE MA LEPSZEJ

FABIA KOMBI 1,4 16V TO BARDZO DOBRE AUTO,FAKT CENA JEST NIE MAŁA ALE JAKA INNA FIRMA ZA TAKIE PIENIĄDZE OFERUJE TAKI ASORTYMENT . NIE WIELKIE AUTO ,BARDZO DOBRZE SIĘ SPRAWÓJE W RUCHU MIEJSKIM.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Fabia - już nie Skoda a prawie VW

Jestem od pół roku użytkownikiem Skody Fabia combi 1.4 MPI (50kW). Przejechałem dotychczas 20.000 km i jestem bardzo zadowolony. Zużycie paliwa - 5.4 l /100 km na trasie oraz 6.8 l/100 km w mieście - kto da mniej (nie liczę fiata 126p) ??? Bagażnik w wersji combi jest nieprzyzwoicie duży, dodatkowo można sobie go zwiększyć składając siedzenia 1/3 na 2/3. Moc 68 KM w zupełności wystarcza na spokojną i komfortową jazdę. Wnętrze elegancko i solidnie wykończone. Przede wszystkim jednak cenię sobie wyciszone wnętrze oraz twarde zawieszenie. Jedynym mankamentem wydają się być zbyt niskie zderzaki przednie i tylnie. O ograniczonej widoczności przez tylną szybę dowiedziałem się dopiero z artykułu - ja tego nie zauważam. Słowem - Volkswagen za nieco mniejsze pieniądze niż VW Golf.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

to dobre auto

Fabia to solidnie wykonane i wyposażone auto.W jakim innym aucie otrzymamy BEZ DOPŁATY tyłną parę drzwi,wspomaganie,obrotomierz,regulację kierownicy w dwóch płaszczyznach i inne rzeczy?
Dobre materiały wykończeniowe i staranny montaż zdradzają przynależność do grupy VW {całkowicie ocynkowane nadwozie)Za rozsądną cenę otrzymujemy naprawdę dobre i moim zdaniem ładne auto(taki VW dla ubogich)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ma mniejszy bagażnik niż Felicja

Ma mniejszy bagażnik niż Felicja , ja nie wiem co wersja to mniejsza
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

tylko disel

dziwny wyglad, tylko kombi disel jest ok
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

fabia

mam taka i jestem zalamany.za ta cene wole opla astre!!!!!kto ja kupi???
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

Skoda Fabia

Jest to auto fajowe ale za bardzo odchudzone :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum

Rodzic - opinia (5 odpowiedzi)

Nasze dziecko przeniosło się z tej szkoły, bo było źle traktowane przez wychowawcę, nauczycielkę...

Jacek - ocena (3 odpowiedzi)

Szkoła nie warta czasu i nakładu finansowego. Totalny brak kontaktu z wychowawcą i dyrekcją...

Olivier R - ocena (3 odpowiedzi)

Profesjonalne przygotowanie do egzaminu i każdego jego aspektu, miła atmosfera podczas jazd i...