Skrzyżowanie

Witam , kto ma pierwszeństwo na skrzyżowaniu : Potokowa ze Strumykową?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Skrzyżowanie

Ten kto jedzie szybciej
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Skrzyżowanie

Ten kto ma autocasco
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potokowa jest już gminną, utwardzoną. Strumykowa, Jeziorna i pozostała część nieutwardzonej Potokowej stanowią drogi wewnętrzne. Z dróg wewnętrznych tak jak ze zjazdów musisz zawsze włączyć się do ruchu i ustąpić pierwszeństwa.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja rąbię.... Ale macie problemy. Kto Ci dał prawko?!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pan Zbigniew jest jedyny z waszego osiedla który jeździ powoli i dla tego się pyta co zrobić w tym problem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ważne jaka droga.jest skrzyżowanie to wszystkim z prawej się ustepuje. Nikt nie będzie się interesował czy droga jest utwardzona lub Nie,czy jest gminna lub prywatną no chyba że znaki pokazują inaczej.przyjedzie ktoś z innego województwa i myślisz że będzie się pytał jaki status ma droga?
W czwartek byłem świadkiem dziwna do którego mogłoby dojść gdyby nie refleks.pojazd wyjeżdżając z kp nie ustąpił pierwszeństwa pojazdowi jadącego pszenna w kierunku feniksa
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15

Mam nadzieję że nie jest Pan/Pani kierowcą bo to co przeczytałem świadczy o braku elementarnej wiedzy o przepisach ruchu drogowego. Jeśli zaś prowadzi Pan/Pani samochód zanim spotkamy się z hukiem w niemiłych dla nas okolicznościach proszę zapoznać się z definicją drogi utwardzonej, gruntowej, publicznej i prywatnej, dokładnie przeanalizować jakie zasady pierwszeństwa na ich skrzyżowaniach obowiązują i nie pisać bzdur.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

a jak drogi beda przykryte sniegiem, to wtedy przepisy sie nagle zmieniaja? ty piszesz bzdury
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Skąd mam wiedzieć czy droga jest gminna/prywatna? Co ja sołtys?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

A no wiedza powinna być taka że zarządca drogi jest zobowiązany do postawienia znaku np droga wewnętrzna. Ale gmina ma głęboko w d.pie egzekwowanie wiem bo zgłaszałem braki w oznakowaniu. Przy drugim zgłoszeniu się poddałem.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do zasady kto ma pierwszeństwo to obowiązują ogólne zasady ruchu drogowego. To ktoś powiedział że nie każdy wie która droga jest prywatna a która nie. Więc jeśli drogi są tej samej kategorii obowiązuje zasada prawej ręki. Jak w postępowaniu wyjdzie że jedna z dróg jest prywatna to można później dochodzić praw ale w innym postępowaniu do zarządcy drogi, który to właśnie nie postawił znaku z informacją np. o drodze wewnętrznej. O ile jak to on był sprawcą bo włączał się do ruchu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

2 lata tutaj jeżdżę ale znak o drodze wewnętrznej zobaczyłem tylko jeden,przy wjeździe na osiedle rodzinne
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

A i tak na rodzinnym zdarzają się osoby wyjeżdżające i wymuszające pierszeństwo "bo są z prawej".

Nie wazne czy prywatna tylko czy jest utwardzona przepisy nic nie mowia czy tocdroga prywatna czy gmina tylko publiczna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

OK ale jak pokryte są warstwą śniegu to ktoś kto nie jest z okolicy dalej nie wie jaki jest status skrzyżowania - nie byłoby problemu gdyby po prostu takie skrzyżowania były porządnie oznakowane

Jak jest snieg to po prostu ustepi wszystkim z prawej ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie w tym celu jest to wprowadzone aby auto zwolnilo przed skrzyżowaniem

Skrzyżowanie dwie albo więcej ilości dróg przecinające się. Każda musi być utwardzona minimum 20m. Nie ważne jakie utwardzenie jedną może być asfalt inna kostka brukowa albo yumby.

W takim przypadku pierwszeństwo prawa strona albo znaki jak są ale u nas ich nigdzie nie ma. Więc tak naprawdę w większości skrzyżowań prawa strona.

Jeżeli nie ma żadnego znaku a są dwie twarde drogi jedną publiczna inna prywatna ale brak znaku obowiązuje ta sama zasada prawej strony. Chyba że będzie odpowiedni znak np. ustąp pierwszeństwa, koniec drogi wewnętrznej albo koniec terenu zabudowanego to ta osoba włącza się do ruchu i musi ustąpić pierwszeństw. Nigdzie takich znaków nie mamy, a wręcz nawet i źle postawione przykład przychodnia, siłownia centrum Feniks wyjeżdżając z ul. Brzozowy Zagajnik mamy pierwszeństwo z ul. Przenna z lewej strony, a ty gnają ktoś auto chce naprawić wystarczy podjechać.

Następna sprawa jak będzie ścieg i nie widać czy twarda czy gruntowa zasada zawsze uważamy że jest twarda czyli zawsze pierwszeństwo prawa strona. Nawet jak ty wiesz że tam jest piaskowa i normalnie masz pierwszeństwo ale ja przyjechałem z Warszawy i tego nie wiem jest śnieg on zasłonił tak zwany znak w postaci drogi i ja mam pierwszeństwo.

Więc nieustapienie kończy się mandatem 500zl 6 pkt i stratą zniżek w ubespieczalni

Pozdrawiam w razie głupich odpowiedzi to jest podstawą z PRD
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Osoba jadąca ul. Pszenna widzi na ul. Brzozowy Zagajnik znak początku strefy zamieszania więc może mieć pełne przekonanie o swoim pierwszeństwie. Art. 17 ust. 1 pkt 1 ustawy - Prawo o ruchu drogowym stanowi, że wjeżdżanie na drogę ze strefy zamieszkania jest włączeniem się do ruchu, zaś ust. 2 w tym artykule ustala, że wykonując ten manewr kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu, a więc praktycznie wszystkim poruszającym się po drodze, na którą wjeżdża. Wyjeżdżając z ul. Brzozowy Zagajnik nie ma natomiast znaku o końcu strefy zamieszania więc teoretycznie może wyjechać przed samochód na Pszennej - jednak odszkodowania będzie mogła się ubiegać jedynie od zarządcy drogi za źle oznakowaną strefę. Kierowca na Pszennej widzi znak, który uprawnia go do pierwszeństwa nad samochodem z ul. Brzozowy Zagajnik więc policja nie uzna jego winy w żadnym wypadku.

Niestety ale tak to nie dziala.
Tu że znak masz rację ale każdy wiazd i wyjazd powinien być oznakowany ja jadąc do przychodni wiezdzam od ul. Rolniczej tam brak znaku za to wyjeżdżam na ul. Przenna znowu brak znaku więc nie mogę być sprawcą. Osoba jadonca ul. Przenna nie ma żadnego znaku więc powinna patrzeć na skrzyzowanie, a nie na znak który gdzieś tam stoi. Czepiając się dokładnie przepisów to jest on umieszczony zniezgonie z nimi mianowicie jest za nisko i w złej odległośći.

jadonca? aha

Mieszkańcy po co się spieracie ? Silujecie , gmina ma wyrąbane sołectwo tym bardziej . Wy się zastanawiacie a nieszczęście może się zdarzyć z udziałem jakiegoś idioty. Pisać i dzwonić do gminy !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co ma gmina do zarządzania i oznakowania prywatnych dróg?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co ma gmina do oznakowania Twojej nieruchomości? Też musisz mieć tabliczkę z numerem i tyle.

A myślałam, że wątek dotyczy ul. Potokowej i Strumykowej???!!

jak widać nie jest to problem tych dwóch dróg a powszechny problem w Baninie

Inne tematy z forum

fotowoltaika (188 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...

Imperium-Auto Salon (12 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....