Re: Slabe cisnienie wody
Od 1 stycznia 2012 obowiązuje nowe prawo geologiczne i górnicze, zgodnie z którym przed wykonaniem każdej studni należy sporządzić projekt prac geologicznych oraz dokumentację hydrogeologiczną po zakończeniu wiercenia. Pozwolenie wodnoprawne nadal wymagane jest w przypadku studni głębszych niż 30m wg prawa wodnego.
Do tej pory można było wiercić studnie do głębokości 30m bez wykonywania projektu - tylko na zgłoszenie.
1. Prawo wodne
Art. 36 ust. 2 - Zwykłe korzystanie z wód służy zaspokojeniu potrzeb własnego gospodarstwa domowego oraz gospodarstwa rolnego , z zastrzeżeniem ust. 3;
Art. 36 ust. 3 pkt 2- Nie stanowi zwykłego korzystania z wód pobór wody powierzchniowej lub podziemnej w ilości większej niż 5m3 na dobę;
Art. 36 ust. 3 pkt 3 - Nie stanowi zwykłego korzystania z wód korzystanie z wód na potrzeby działalności gospodarczej;
Art. 124 pkt 8 - Pozwolenie wodnoprawne nie jest wymagane na pobór wód powierzchniowych lub podziemnych w ilości nieprzekraczającej 5m3 na dobę;
Art. 124 pkt 9 - Pozwolenie wodnoprawne nie jest wymagane na odprowadzanie wód z wykopów budowlanych lub z próbnych pompowań otworów hydrogeologicznych;
Tak to wygląda na podstawie przepisów. A jak nie chcesz ich respektować to bierz firmę studniarską i cicho-sza. Studnię zrobią, kasę wezmą i wodę masz .
Ja niestety musiałem robić na podstawie przepisów tyle, że robiłem to w 2009r i zmiana mnie nie obowiązywała.
Zrobiłem projekt, zgłosiłem w wydziale budownictwa, dostałem zgodę i wodę mam swoją, a wodociągu nie mam.
0
0