Re: Słodycze
konto usunięte
(14 lat temu)
AgusiaGda To prawda, że gofrownica musi mieć minimum 1000W, ja mam Tefal Ultracompact 1000W i jest rewelacyjna.
Przepis na chrupiące gofry:
*mąka 2,5szklanki (ja daję tortową z biedrony)
*cukier 0,5szk.l (ja daję 3/4szkl)
*mleko 3/4szkl. ( ja daję tylko 0,5szkl lub wcale jeśli robię dla syna, który ma skazę. Bez mleka też są chrupiące i smaczne)
*woda 1szkl. (czasami daję w zależności od konsystencji ciasta)
* olej 0,5szkl. (daję troszkę mniej)
* olejek waniliowy 10kropel lub opakowanie cukru waniliowego lub naturalną wanilię
* jajka 4szt
* proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
*szczypta soli
Najpierw ubijam jajka, osobno białka z cukrem, solą, cukrem waniliowym (białko musi mieć wysoką sztywność) i osobno żółtka z olejem. Do miski z żółtkami dodaję mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i to wszystko miksuję do uzyskania gładkiego ciasta (musi myć trochę gęstsze niż na naleśniki) dodaję ubite białka, ale już nie miksuję (miksowanie burzy delikatną strukturę ubitego białka) tylko delikatnie łączę w jednolitą masę.
Przygotowane ciasto wlewam na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykam. Piękę ok. 4 minut (smaczniejsze i bardziej chrupiące są wtedy gdy są bardziej przypieczone).
Mi się za każdym razem udają, często robię większą ilość i wkładam do puszki po ciastkach, jednak wtedy miękną (ale nie są gumowate), ale i tak są smaczne.
Smacznego:)
0
0