Slub Cywilny

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
czy ktos sie orientuje, czy przy rezerwowaniu terminu w usc, trzeba przyjsc 'z papierami'? i jak wyglada rezerwacja? telefoniecznie, czy jak ? :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Slub Cywilny

Ja sie orientuje bo mam juz to za soba:-) Idziesz od razu z papierami,tzn skrocony odpis aktu urodzenia jelsi nie jestes urodzona w danym miescie gdzie chcesz wziac slub a jesli jestes to w tym samym dniu pani Cie wysle zebys odebrala w pewnym pokoju obok notke(taki papierek z glownymi danymi tylko jak data urodzenia,imiona,naziwsko,imiona rodzicow... to wszystko)Czeka sie na niego moze z 10 min...Do tego dajecie swoje dowody,oraz wykupione wczesniej znaczek skarbowy,ktore tez kupisz pokoj obok(w kasie)... kosztuje on 85 zl od pary.Te 2 rzeczy wreczasz pani urzedniczce,ktora odnotowuje to,i mowi ze prosze wyjsc a za 5 min zawola jak wprowadzi dane.Jak zawola,wtedy wypelniacie formularz ze nie ma przeciwskazan doz awarcia malzenstwa,tam sie podpisujecie oboje,pani pyta czy chcesz miec nazwisko meza czy podwojne czy swoje,i pyta was jaka date chcecie... Gdy juz wybierzecie date,wpisuje to do kajetu,moze wam ewentualnie poradzic jeszzce goscia od muzyki w trakcie slubu(platne 15 min przed slubem 30 zl-w Gdyni np,ale pewnie wszedzie jest pdoobnie),oraz poradzi fotografa z ktorym juz sie sami kontaktujecie telefonicznie a on tez jest do dyspozycji 15 min pzred slubem... no i pani urzedniczka mowi wam do zobaczenia w dniu slubu heh:-) Koniec... Bardzo mila zreszta byla.Tak to wyglada,zajelo nam to moze z 15 min razem,no z zcekaniem na notke narzeczonego bo on jest z Gdyni ze 20 min:P Nie jest to nic skomplikowanego,ale musicie byc tam oboje osobiscie a nie opzrez zaden telefon bo musicie podpisac papiery oraz pokazac dowody.A kiedy ten slub cywilny??Pozdrawiam

Dziekuje!! nie wiem kiedy slub, tj nie znam dokladnej daty, a to przez to, ze dopiero 20 pazdziernika dostane rozwod:-( (no niestety, ale moje pierwsze malzenstwo bylo koszmarem, wiec dobrze zie sie konczy). potem 3 tygodnie zeby sie uprawomocnil wiec dopiero kolo 11 listopada bede mogla rezerwowac termin. Bardzo bym chciala na swieta, i mam nadzieje, ze sie znajdzie wolny termin jeszcze...

Dobrze wiedziec. Ja z moim K. zastanawiamy sie na slub cywilny jeszcze wtym roku (chcemy a raczej planujemy na sylwestra). Na koscielny musimy czekac 3 latka :-( a tak to juz bysmy bili malzenstwem :-)

:-) No ja mam ten sam problem i tez sylwek:-D ale juz zaklepany.w jakim USC chcecie brac slub?? Jakby co to godz 14 jest zajeta- przez nas:))))))

Aprpos zajętej godziny. Jeżeli chodzi o gdańsk to cały ślub trwa w porywach do 8 minut więc nie ma stresu, 14 czy 14:10 to niewielka różnica :-)

Radze wam tuptac do USC juz bo zapisy na grudzien tego roku trwaja od 3 tygodni,i mozecie sie nie wyrobic na sylwka:-( Daj potem znac jaka macie godzine i czy tez usc w Gdyni:-) jelsi wam sie uda w Sylwka wlasnie,zycze powodzenia.A na koscielny nas teraz nie stac i stad ta decyzja.wzsyscy nam sie dziwia zcemu rozkladamy to na 2 uroczystosci zamiast 1 konkordat a przyczyna jest taka-chcemy juz byc malzenstwem a nie musiec czekac rok na koscielny.Ale wbrew pozorom nie pociesze Cie ale cywilny tez kosztuje:-( to tylko pozory ze sie mniej wyda.Dodaj to tego fotografa,kamerzyste podczas slubu i przyjecia(jesli robisz),jakis obiad dla rodziny po slubie bo wypada a nie wszystkich przegnac do domu,oraz szampana w sali bankietowej i oprawe muzyczna...autko do slubu,sukienke,czy tam zakiecik,meza gajerek,obraczki i sie nazbiera niestety:-( Jak to moja mama powiedziala podwojne wesele i podwojne wydatki:-) teraz nie bedzie potancowy tylko sam obiad i tort pietrowy.A bawic sie to juz pojdziemy na zwykla impreze sylwestrowa z tym ze swietowac jzu 2 okazje,nowy rok i malzenstwo:-) A wesele po koscilenym ,29 lipca.Tymczasem roznosimy zaproszenia na cywilny,msale juz amy zaklepana tylko potwierdzic,to smaoz fotografem i muza,kamerzysta z rodziny,auto zalatwione,musz ejeszcze kupic sukienke,T. gajerek i oboje idziemy projektowac obraczki zeby byly niepowtarzalne.Na to wszystko jeszcze okres probny w pracy(oby sie udalo i zebysmy pracowali juz oboje),studia oboje i remont mieszkania.Wiec sama widzisz,w zyciu by nie starczylo teraz na koscielny z weselem...

Witajcie! Ślub kościelny planujemy na sierpień 2006 r. i zastanawiamy się, czy nie wziąć teraz ślubu cywilnego, bo po zaręczynach zamieszkaliśmy razem i myślimy, że im wcześniej zostaniemy małżeństwem tym lepiej i dla nas i dla naszych bliskich :))) Ale obawiam się, że jak teraz weźmiemy ślub cywilny, to kościelnego już nigdy nie weźmiemy. Poradźcie, co robić?????

rosalyn napisał(a):

> > bliskich :))) Ale obawiam się, że jak teraz weźmiemy ślub
> cywilny, to kościelnego już nigdy nie weźmiemy.
>
Tego samego sie obawiam

slonko napisał(a):

> :-) No ja mam ten sam problem i tez sylwek:-D ale juz
> zaklepany.w jakim USC chcecie brac slub?? Jakby co to godz 14
> jest zajeta- przez nas:))))))
>
>
My jak wyjda plany bierzemy slub w moim rodzinnym miescie. Urzad Stanu Cywilnego miesci sie w dworku, jest bardzo piekny.

Ja dojdzie do slubu to bedzie sromniutki. Tylko nasi rodzice, rodzenstwo i swiadkowie. Waham sie z decyzja slubu cywilnego, ja zawsze mazylam o jednym slubie i to chucznym weselu - nie chodzi mi o liczbe gosci bo bedziemy miec tylko 60 - tradycji dlugim welonie i trenie, a po slubie cywilnym juz tego nie bedzie bo juz bym byla mezatka.

Ja jestem juz zarowno po slubie cywilnym jak i koscielnym ( cywilny mialam rok temu 29 lipca , a kocielny w lipcu tego roku). Tez sie nasza rodzina troche dziwila, ze od razu nie wezmiemy koscielnego i ze po cywilnym to do koscielnego na pewno juz nie dojdzie....a jednak spielismy sie i przed slubem cywilnym mielismy juz zarezerwowana sale i orkiestre na slub koscielny..moze dzieki temu nie zrezygnowalismy z koscielnego:) .Teraz nie zalujemy decyzji 2 slubow:) Kazdy z nich wspominamy jako przepiekny dzien w naszym zyciu - po cywilnym bylo nam zal, ze tek szybko to minelo, ale dzieki koscielnemu przezylismy ta uroczystosc raz jeszcze. Fakt jedank ze do koscielnego podeszlismy juz na luzie i nie bylo az tak duzych nerwow i dreszczyku emocji ( w koncu rok juz bylismy po slubie) - moze to jeden minus,ze nie czulismy sie juz jak nowozency!