Ślub konkordatowy z obcokrajowcem w Gdańsku

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czy któraś z Was w temacie ? Moja córka 15,08,2015 wychodzi za mąz
za obywatela Nowej Zelandii. Młodzi jeszcze są tam, przylatują miesiąc przed ślubem. Potrzebuję pomocy kogoś, kto doradziłby jak dopełnić wszystkich formalności na czas :) Może jest tu już osoba po takim " mieszanym" ślubie i pomoże ? będę dozgonnie wdzięczna / termin w kościele " zaklepany" jak i cąła reszta- teraz papierologia. Słyszałam, ze przy ślubie konkordatowym konieczny tłumacz przysięgły :-O. Czy to prawda?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ślub konkordatowy z obcokrajowcem w Gdańsku

hej ja balam slub z Francuzem. Z tego co pamietam to najpierw dzwonilismy do ambasady francuskiej w polsce zeby sie dowiedziec cjakie papiery sa niezbedne. Kazali nam wydrukowac zgloszenie ze strony ambasady jako ze chcemy wziac slub itp wiec z ambasada treba papiery duzo wczesniej zalatwiac bo najpozniej na 3 miesiace przed slubem . My bralismy slub konkordatowy i zadnego tlumacza nie potrzeba. Nasz ksiadz nawet poszedl na reke i moj maz czytal przysiege po francusku a ja po polsku zeby cala rodzina zrozumiala;0 tlumacz jest potrzebny tylko przy slubie cywilnym w kosciele maja to raczej w powazaniu a juz napewno nie daj soie wmowic ze jest taki wymog ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja 22.08.15 wychodzę za obywatela Niemiec, wszystkie dokumenty mamy już załatwione. Było z tym trochę bieganiny, ale można to ogarnąć :). Przygotowania najlepiej zacząć od wysłania maila do USC w Gdańsku z prośbą o wytyczne, co i kiedy należy złożyć. Adres email: usc@gdansk.gda.pl Aby móc spisać z księdzem protokół przedślubny konieczne jest dostarczenie z USC zaświadczenia do ślubu konkordatowego. Aby otrzymać w/w zaświadczenie należy przyjść we dwoje do właściwego Urzędu Stanu Cywilnego z kompletem dokumentów. W przypadku obcokrajowca jest to aktualny paszport, oryginalny akt urodzenia z oryginalnym tłumaczeniem na język polski u tłumacza przysięgłego wpisanego na listę Ministerstwa Sprawiedliwości w Polsce oraz zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą, również oryginał i tłumaczenie. W przypadku np. osoby po rozwodzie, dodatkowo należy przedstawić akt małżeństwa z adnotacją o rozwodzie (j.w.). Być może w przypadku osoby, która jest spoza UE, dostarczyć należy jeszcze coś.. O to najlepiej dopytać w mailu. Ważne: gdy narzeczony udał się do urzędu w Niemczech po zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą dowiedział się, że dostanie je dopiero w momencie, kiedy ja dostarczę im najpierw: pełen odpis aktu urodzenia (+ tłumaczenie na j. niemiecki - tłumaczenie dokonane przez tłumacza przysięgłego w Niemczech) oraz zaświadczenie o stanie cywilnym (potwierdzające, że jestem panną) - również tłumaczone przez przysięgłego w Niemczech. Dopiero po dostarczeniu tych dokumentów do urzędu w Niemczech, S. dostał zaświadczenie, które następnie przetłumaczyliśmy w Polsce u tłumacza przysięgłego i złożyliśmy je w USC w Gdańsku. Być może w Nowej Zelandii nie wymagają tych dokumentów do wydania zaświadczenie o zdolności prawnej..? Trzeba dopytać na miejscu. W Niemczech wymagali.. Podczas składania dokumentów w USC w Gdańsku obecność tłumacza nie była konieczna, sama tłumaczyłam S. dokument, który musiał w urzędzie podpisać. Trochę załatwiania jest, ale urzędnicy w Gdańsku są bardzo mili, pomagają (choćby tym, że odpisują na maile). W kościele tłumacz też nie jest potrzebny, przynajmniej u nas. Msza będzie w dwóch językach, podobnie jak i przysięga. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

bardzo dziekuję za wyczerpującą odpowiedz. Częsc dokumentów już załatwiają w NZ, mam nadzieję że miesiąc starczy na załatwienie wszystkiego w urzędzie i kościele, tłumaczenia itp :(

wejdź na udsc.pl
Tam możesz się umówić na konsultację.
Zaś na konsultacji pomogą Ci wszystko ogarnąć

Inne tematy z forum

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (62 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...