Ślub w Katedrze Oliwskiej

Temat dostępny też na forum: Wesele
Witam !

Planujemy ślub na czerwiec 2004 w Katedrze w Oliwie. Mam serdeczną prośbę do osób, które brały tam ślub lub były w chrakterze gości. Czy jest coś na co powinniśmy zwrócić uwagę przy organizacji ceremoni ? Jakie są Wasze wrażenia ? Prosiłabym także o wszelkie krytyczne uwagi bo chcielibyśmy uniknąć problemów i niedociągnięć.

Jeżeli ktoś nie ma ochoty wypowiadać się na forum to proszę o info na e-mail : Ania121078@poczta.onet.pl

Z góry dziękuję za wszelkie informacje !!!

Pozdrawiam.
Ania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ślub w Katedrze Oliwskiej

Hmm... trochę czasu minęło od wysłania tego posta i nikt nie odpisał :-( Szkoda. A tak liczyłam na Wasze wskazówki i uwagi.
Pozdrawiam

Aniu, bylam swiadkiem na slubie w katedrze oliwskiej. Jedyna rzecz ktora wybitnie mi sie tam nie podobala to fakt "masówki", jeden slub odbywal sie zaraz za drugim, wszystko bylo wrecz w biegu, a niektorzy goscie niemal nie wiedzieli u kogo sa, bo przed katedra pietrzyl sie tlum czekajacych na swoja uroczystosc, miedzy nimi stali panstwo mlodzi "juz obsluzeni", przyjmujacy gratulacje i zyczenia, a co chwile dobiegali goscie spoznieni na ceremonie, ktora wlasnie trwala.
Musze jednak przyznac ze jak na wyjscie zagraly organy to... czulo sie ze wlasnie stalo sie cos bardzo waznego. Dopilnuj aby graly te wielkie organy!

Aniu, byłam gościem na ślubie w Katedrze i był bardzo nieprzyjemny incydent - zabrakło komunii św dla gosci - więc chyba warto tez na to zwrócić uwagę. Pozdrawiam.

Dzięki za te uwagi.
pozdrawiam

Ja mam swój ślub już za parę dni w Katedrze, dokładnie 16.08. Jak będziesz zainteresowana to zdam ci szczegółową relację
Pozdrawiam

Ania brałam ślub w Katedrze Oliwskiej i było super.Żadnych nieprzyjemnych incydentów i masówki. Uroczystość trwała godzinę i nie było żadnego pośpiechu. Gdybym mogła ;) na pewno drugi raz tez brałabym przyżekałabym miłość , wierność.....w Katedrze.Pozdarwiam

Witam
Przedwczoraj filmowałem ślub w Katedrze.
Moje uwagi.

Jeśli jest to atrakcyjny termin, trzeba liczyć się z tym, że co godzinę będzie ślub.
Parking jest tam mały więc trzeba wcześniej przyjechać żeby można było zaparkować. Na parkingu jest olbrzymi tłok.
(Kiedyś był tam zakaz wjazdu i Straż Miejska nieźle kasowała, ale przedwczoraj nie widziałem zakazu- chyba ktoś ukradł :-))

Kościół jest długi i gdy jedna para wychodzi i jeszcze jest przy wyjściu, ksiądz już czeka na następną i jest trudna wymiana gości.
Pod koniec wcześniejszego ślubu goście powinni juz być na tyłach kościoła żeby unknąć przepychanek z wychodzącymi z wcześniejszego ślubu.
Również młodzi powinni być wcześniej w kościele - wejście jest wąskie i trudno będzie się przepchać.
Ślubna dekoracja Kościoła była - chyba Kościelna

Ogólnie ślub udany :-)

Wideofilmowanie "FILMART"
www.filmart.end.pl

poszliśmy się dowiedzieć o ślub właśnie w katedrze i rozmawialiśmy z siostrą, która na początku była miła, zapytalam się ile będzie nas to kosztowało. Siostra prawie na mnie na wrzeszczała ponieważ cytuję: ślub to rzecz święta, a rzeczy śswiętych się nie sprzedaję! a na koniec dodała minimum 300zł. po tym jak nas siostra potraktowało, ślub 16.08 już za parę dni w Okrąglaczku na Przymorzu.
PS. Uważaj na siostre a wszystko będzie dobrze:)

wiem, że ta siostra jest niemiła .Ale mało mnie to obchodziło. Nie pytałam o cenę i zapłaciłam 200zł i to wystraczyło. Fakt,że siostra obrzuciła nas piorunującym spojrzeniem nie zrobił na mnie wrażenia. A ślub był piękny i udany:) Życze udanego ślubu i chyba najwazniejsze wspaniałego pełnego miłości i zrozumienia życia małżeńskiego :)

śpiewałam tam na kilku ślubach i były ogólnie udane, poza tym że jest ogólna masówka.Jeden ślub się kończy ,a druga para młoda czeka juz przy progu(czyli nie mam atmosfery, że to Wy jesteście gwiazdami dzisiejszego dnia, poza tym w czasie mszy (szczególnie w sezonie)wchodzą turyści (np.Niemcy)i głośno rozmawiają(stojąc z tyłu na chórze szczególnie to słyszałam- może przy ołtarzu tego nie słychać , ale chyba ogólnie rozprasza)

Dzięki za te wszystkie informacje. Czekam na następne ;-))))))).
Pozdrawiam

Zrobiliśmy wczoraj rezerwację na termin "pod koniec roku" w Katedrze - koszt 50 zł. Na razie jesteśmy jedyni, a dni "przed" i "po" cieszą się lepszym wzięciem. Liczymy więc na to, że nie będzie przepychanki.
Dzisiaj ponownie byłem pod Katedrą - brak jakichkolwiek znaków / zakazów wjazdu czy zatrzymywania. Ciebie to nie dotyczy, ale zimą w Katedrze jest naprawdę zimno. Na 10 dni przed ślubem ma być spotkanie organizacyjne dot. ceremoni i oprawy muzycznej. Ja jestem zainteresowany, by ktoś z mojej rodziny zaśpiewał przy organach. Może ktoś wypowie się w tej ostatniej kwestii ?

Byłam gościem na uroczystości slubnej w Katedrze Oliwskiej i wspominam to bardzo niemiło. Ogrom katedry, turyści podczas mszy, kolejna para młoda czekająca tuz przy drzwiach, wszystko to sprawiało wrażenie że jest sie na kilku ślubach a nie na tym jednym. Para młoda powinna byc w centrum uwagi a Katedra tego im nie zapewnia. Jeżeli macie 100 gości to znikną oni w tej katedrze i bedzie sie wydawało sie jest pusto niestety robi to wielkośc pomieszczenia. Ja brałam slub w małej kapliczce gdzie byłam z mężem najważniejsza nie było turystów ani nastepnej pary i przepychanek gości . Ślub bierze sie raz w życiu więc zastanówcie się jeszcze mocno przez popełnieniem błędu, jest tyle pieknych kosciołów w Trójmieście !
Zyczę wszystkiego najlepszego
Pozdrawiam M.

Pewnie - np. Kościół Św. Bernarda w Sopocie - jasny, w lesie, żadnych dzieci żebrających, robiących bramy i rzucających się na drobniaki jakimi goście obsypują parę młodą.

Z mojej perspektywy średnio lubię katedrę ze względu na fatalne oświetlenie monochromatycznymi lampami sodowymi - późniejszą porą, albo zimą obraz wychodzi w kolorach sepii - nawet z kamery 3CCD po poprawnym zbalansowaniu.

Michał Czacharowski

www.avmedia.div.pl

Lady_M25

Nie sądziłem że tu znajde zobacze znajome nicki:)))

Już sie tu nie pojawie....napewno....maile ktore sa podawane przez forumowiczow sa dla mnie dziwnie znane....a moze zbyt dobrze znane....tylko w wiekszosci nicki jakies inne....chodz i niektore nicki tez znam

Inne tematy z forum

Czy slub cywilny to wogole slub??? (208 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

Dj Waldzior (6 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (215 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...