Śłub w Okrąglaku

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Mam pytanie. Kiedy zacząć załatwiać formalności w kościele. Powiedziano nam, że się nie spieszy, ale widzę, że większość z was terminy rezerwuje wcześniej.
Jakie są formalności, itp?
I jak to wygląda w Okrąglaku?

Pozdrawiam

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Śłub w Okrąglaku

A w którym? W Gdańsku czy w Rumi???

w Gdańsku

Właśnie mam ten sam, problem :-) Mam ślub 10 czerwca i pujdę tak koniec marca początek kwietnia

My mamy ślub w sierpniu i już chcemy iść spisać protokół i zacząć nauki

właśnie wróciłam z kościoła i może być mały problem. Ponieważ ślub chcemy wziąść w piatek trzeba proboszcza prosić o dyspensę. Dzisiaj proboszcza nie było, a siostra powiedziała, że proboszcz nie chętnie zgadza się na śluby w piątek. Umówiliśmy się na 17-tego na rozmowę z proboszczem. Co mu powiedzieć żeby się zgodził???

Ze naprawde tak bardzo bardzo Wam zalezy? Powodzenia :-)

mam nadzieję że to wystarczy

Trzeba dac powod konkretny bez owijania w bawelne!!!Nie wiem nawet mozecie klamac-wymyslcie cos!Na to, ze Wam zalezy moim zdaniem nie pojdzie. Uczycie sie daleko, macie egzaminy w soboty i niedziele na przyklad...

a może prawdę: nie stać nas na wielkie wesele, impreza tylko dla najbliższej rodziny, a w piątki jest po prostu taniej. Może to coś da?

na egzaminy to ie pójdzie, ślub ma być w sierpniu ;)

Albo mieszkacie za granica i macie 3 dni na slub itd. Wiele osob tak robi :)
Nie ma znaczenia gdzie jestescie zameldowani i nikt nie bedzie sprawdzac zanych adresow, w protokole trzeba bedzie tylko podac miejsce aktualnego zamieszkania np.Anglia i to wszystko. Reszte podajecie normalnie: miasto, ulice i reszte ale juz w Polsce.

Nie wiem z Nim roznie bywa!Rownie dobrze Wam moze powiedziec, ze mozecie nie robic przyjecia albo zrobic w domu ale na to, ze taniej moim skromnym zdaniem nie pojdzie.

mam pięcioro rodzeństwa, x 2 + ich dzieciaki i chrzestni + rodzeństwo przyszłego męża i rodzice + świadkowie (wychodzi mi około 50 osób), nie ma bata żebyśmy się w 3 pokojach zmieścili

My mielismy podobny problem. Powiedzielismy ksiadzu że wesele będzie skromne i ze w piątki jest taniej, po trzecie że na taka mała ilosć osob nie chcieli wynajać nam lokalu w sobote. Ksiadz pokiwał nosem. Ostatecznie się zgodził. Powiedział tylko ze dyspense może nam udzielić tylko od jedzenia mięsa, ale nie od zabawy.

A w jakim to było kościele?

my mamy tez 10-tego VI a wszystko prawie zalatwione.wiec szczerze radze jak najszybciej zaczac bo potem moga byc problemy z terminami.na przykld w styczniu na 10 VI zamawialismy termin w kosciele i ledwo co sie wcisnelismy

UDAŁO SIĘ
Po 30 minutowej dyskusji z proboszczem zgodził sie na ślub w piątek. Ale było ciężko. Protokół podpisany. Także już teraz wiem na pewno, że wychodzę za mąż 11 sierpnia o godzinie 19.30 (godzinę sami ustaliliśmy, bo taka nam odpowiada.)

ok gratuluje :)

gratulacje:)