Spis powszechny 2021

"Według poprzedniego spisu niemal wszyscy wyznajemy katolicyzm. To powszechne przekonanie ma ogromny wpływ na politykę i nasze życie. Rzekomo wszyscy jesteśmy w Kościele. Czy to oznacza, że Polska powinna stać się państwem wyznaniowym? Czy episkopat powinien dyktować ustawy?" (z chcesieliczyc.pl).

Jeśli i Was mierzi pakowanie się KK do sypialni, porodówki i każdej dziedziny życia, proponuję proste rozwiązanie - zaznaczenie w spisie, że jest się niewierzącym. Zabierze to politykom i biskupom argument "ale przecież 96% Polaków jest wierzących".

Według Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego SAC w niedzielnych mszach uczestniczy 38% katolików, a do komunii przystępuje 18%. Czy naprawdę chcemy, żeby KK dyktował nam poprzez usłużnych polityków jak mamy żyć? A może czas powiedzieć dość kościelnym siewcom nienawiści?

Wielce oburzonym katolikom tylko przypomnę, że antykoncepcja jest tzw. grzechem ciężkim, a rodzin wielodzietnych się powszechnie nie widuje.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 22

Re: Spis powszechny 2021

Ostatnio czytałem że w Niemczech siadły serwery jak umożliwili online internetowo wypisywanie się z kościoła katolickiego. Było tylu chętnych ze serwery im padły. U nas musisz osobiscie do proboszcza, pisma do diecezji pisać, świadków z sobą ciągnąć itp strasznie utrudniają proces apostazji !
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 12

Kościół i pseudo uczciwość nas rozsadzi . Był starożytny Egipt , Grecja , Rzym , Babilon gdzie było kuestwo, złodziejstwo i zło . Ale budowali piramidy , budowle z kamienia i betonu , była technika i nauka, sztuka której do dziś nie idzie pokonać . Potem weszło chrzescijanstwo i uczciwosc które wymordowało i spaliło świat że na 1500 lat wróciliśmy do ery budowli drewnianych , bez kultury i nauki . W Polsce chyba zataczamy koło . To jest niemożliwe ze na całym świecie się aż tak odznaczany
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 18

ech Kaziu, co do pierwszego komentarza - nie wierz w każdą plotkę, którą ci sprzedadzą, odnośnie drugiego - dokształć się.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

Takich kazikow to tutaj jest całe mnóstwo. Pisza takie wypociny ze sie czytać nie chce.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nie czytaj.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od kilku lat nie potrzeba już świadków, wystarczy podpisać oświadczenie w obecności proboszcza. Reszta się zgadza, często proboszczowie utrudniają i trzeba ich dyscyplinować przez Kurię.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

W czym pastu..y macie problem. Przyjdą muzułmanie to dadzą wam wybory.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 11

Ciekawe podejście do wiary. Wierzysz bo przyjdą muzułmanie?
Kościół powoli przechodzi do lamusa. Kwestia czasu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

gdyby na KK trzeba było się zrzucić osobiście z własnej kieszeni to wierzących w całej Polsce można byłoby policzyć na jednej ręce. Nie spotkałem jeszcze katolika, który by przeczytał w życiu chociaż raz biblię albo miał jakiekolwiek podstawowe pojęcie o swojej wierze. Zapytaj w co wierzą to 99.99% osób odpowie błędnie, tj. niezgodnie z nauką KK.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Sam kk czyli ta instytucja to jest niezgodna z prawdą którą rzekomo wyznają a przeciwną z tym co było zanim ta instytucja powstała 300-kilkadziesiat lat po Jezusie ! Też się doinformuj,poszukaj kiedy powstała ta instytucja i jej historie to się zdziwisz czy była i jest i poczytaj o ludziach którzy byli księżmi a nie są albo z wyboru albo że kazali im odejść.Jest wiele aspektów w tej sprawie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A mnie się czepił proboszcz i chciał wypisać z parafii ale tak sobie przypomniałem że przecież przynależność tam to się wiąże z pewnymi obowiązkami na przykład sprzątanie kościoła no i te datki na rzecz kościoła niewielkie ale jednak taki kościół czy plebania przecież to budowany z darów czy właśnie z takich datków wiernych więc przyszło mi do głowy że skoro chce mnie wyrzucić to może nie odda mój udział nie no dla proboszcza to było nie do pomyślenia no i wywalić się nie dałem. Wybaczam księżulovi nie wiem co złego go podkusiło. A właściwie wiem jeszcze tego nie widać ale gnębi kościół to samo złe co mnie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może po prostu warto napisać prawdę w odpowiedzi na pytanie o wyznanie w arkuszu spisu powszechnego. Katolik napisze, że jest katolikiem, a niewierzący, że jest niewierzący. Można nie odpowiadać na to pytanie, ale czy przyznanie się do niewiary wymaga wielkiej odwagi? Chyba nie.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

No wreszcie mądry wpis na tym forum
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Warto pisać prawdę, dlatego jeśli:
- dopuszczasz możliwość aborcji
- używasz antykoncepcji
- skorzystałbyś z in-vitro gdyby była potrzeba
- chcesz, żeby zboczeńców i bandytów w koloratkach spotkały kary
- masz dosyć wpychania Wojtyły wszędzie, zwłaszcza do szkół
- nie chcesz oddawania państwowego majątku klerowi za bezcen
- żyjesz z kimś bez ślubu
- jesteś po rozwodzie i nie czujesz się przez to gorszy
- bierzmowanie to Twój ostatni sakrament
- uważasz, że kolesie z KEP ośmieszyli się swoim dekretem na temat szczepionek COVID

to warto powiedzieć w spisie prawdę i zaznaczyć, że nie jest się członkiem KK.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bojano powoli robi się enklawą lewactwa. A jeszcze kilka lat temu było normalnie. Niestety z miasta lewactwo się tu przyczłapało i chce narzucać swoje "mądrości"
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 14

Odezwał się prawak ... pewnie prawak i sprawiedliwiak .. ;-)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

"Według poprzedniego spisu niemal wszyscy wyznajemy katolicyzm. To powszechne przekonanie ma ogromny wpływ na politykę i nasze życie" Niemal wszyscy jesteśmy Polakami a język ojczysty, jest nam obcy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przyda się trochę oświecenia buractwu. I nie dziw się, że tak Ci odpisuję bo Twój wpis bardzo pejoratywnie odnosi się do innych, odmiennych poglądów. Świat nie kończy się na KK, bronach i własnej miedzy. Jest różnorodny. Jako ateista szanuję katolików jednak KK nie chce szanować mnie. Wypowiedzi Jędraszewskiego, Rydzyka i całej kliki spasionych wieprzy, którzy nigdy nie zaznali prawdziwego życia, pławiąc się w luksusach będą gwoździem do trumny całej wiary katolickiej. Możesz nazywać mnie lewactwem. Nie wstydzę się tego.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Z braku argumentów atakujesz ludzi, a nie poglądy. Znam wypowiedzi Jędraszewskiego i innych polskich hierarchów, stąd wiem, że to KK nauczył Cię tej nienawiści do całego pozakatolickiego świata.

Jeszcze powiedz, że antykoncepcja jest lewacka, a wyjdzie, że Polacy są lewakami. Wielodzietnych rodzin jest mało - jak wytłumaczysz ten fenomen?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Polska jest krajem wolnowyznaniowym. Pisowcy są odklejeni granatem od pługa i rzeczywistości.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

Stop lewackiemu zdziczeniu!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 12

Lepszy prawak i sprawiedliwiak niż lemparciak
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 10

tak jest! edukacja seksualna tylko z księdzem!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

prawackiemu zdziczeniu również!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Beng
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Na mojej ulicy ludzie, którzy najwięcej bywają w kościele regularnie spalają plastiki w piecu i w ognisku, szambo leją do bajorka za płotem, jeżdżą jak piraci drogowi, z ich działki słychać tylko hałas i przekleństwa, a poza tym mają tam taki syf że strach się zbliżać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pewnie okradaja kościół, podczas bywania Zgłoś to na policję dobry człowieku.

Na mojej ulicy ci ,którzy nie chodzą do kościoła ,bardzo się nudzą.Wciąż czepiają sie wszystkiego. Zawiniłeś czy nie i tak znajdą powód ,żeby ci dowalić. Chodzisz do kościoła i to wystarczy,żeby ci nawtykali.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak jest opcja zaznaczenie opcji wierzący lub nie, to w czym rzecz?. Każdy zaznaczy wedle uznania i swojego przekonania. Rady kolego pozostaw dla swoich bliskich, nie wyrzeknę się jej w jakimś pseudo spisie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ten spis to jedna wielka inwigilacja. Strona działa tak samo jak nasze Państwo. Zakładając konto przez e-mail a nie przez pesel to z automaty masz ze jesteś obcokrajowcem a w połowie spisuj blokuje przejście do kolejnego pytani bo wszystkie odpowiedzi sugerują ze jednak nie jesteś obcokrajowcem. Jakiś d**il stworzył ten spis, serio. Zalogować się przez pesel nie można, nie pokazuje błędu tylko informacje ze nie można się zalogować. Cierpliwości życzę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można się spisać telefonicznie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

To zaryzykuj!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

i wszystko w temacie

Inne tematy z forum

Ujadające psy przy Mewie (3 odpowiedzi)

Cześć, właścicielu psa/psów z okolic rozlewiska... Czy z Twoim psem jest wszystko dobrze?...

siedziba urzędu (5 odpowiedzi)

Czy to prawda, że nowa siedziba urzędu naszej gminy jest na gruncie i w budynku należącym do wójta?

Tartak w okolicach Bojana ? (5 odpowiedzi)

Witam Czy ktoś się orientuję gdzie w okolicy kupię deski, kantówki w dobrej cenie ?