Spotkanie wiejskie

Jak to jest że spotkanie wiejskie inaczej sołeckie odbywa się po cichu. Żadnych ogłoszeń które były by widoczne o tym fakcie. Co do ukrycia jest że organizatorzy nie chcą spotkań z mieszkańcami. Wiele osób z mojego wpisu się dowie że coś takiego było. Ja dowiedziałem się po czasie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Spotkanie wiejskie

To może sołtysa trzeba się zapytać czemu to zostało tak zrobione
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podbijam pytanie. Dzisiaj UG udostępnił harmonogram zebrań sołeckich, problem w tym, że m.im. zebranie w Dobrzewinie odbyło się 2 września...

W koleczkowie wogole soltys istnieje ? Jesli tak to idealnie kontynuuje swoja nieudolnoscia w zalatwianiu czegokolwiek dzielo swojego poprzednika. Nie dzieje sie tutaj totalnie nic w kierunku rozwoju wsi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takiego żesma my chłopy wybrali.
Na powaznie - od dwóch kadencyji nie było innego kandytata
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Harmonogram zebrań był udostępniony przez UG kolejny raz. O terminach zebrań wiadomo od mniej więcej końca lipca. Było na stronie urzędu, na fejsbuku Gminy Szemud i w Lesoku. O tym wiem na pewno, może jeszcze gdzieś na wsi wisiały info, wiem, że w innych wisiały. Poza tym zebrania są co roku mniej więcej w tym samym terminie. Dla chcącego nic trudnego, można być i uczestniczyć....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A odbyło się wogole ? Jak tak to o czym byla mowa Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jasne przyszli sami swoi. I było bez problemowo. Pośmiali się pogadali i dogadali. I to tyle. A reszta i tak nic nie załatwi. Po co ta funkcja w Bojanie skoro i tak nic oprócz znajomych królika nikt nic nie załatwi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszyscy mogli przyjść, a to że się ludziom nie chciało to czyja to wina.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

gów.. a nie było na stronie urzędu, udowodnij

http://szemud.pl/artykuly/trwaja-zebrania-wiejskie/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zapewniam cie że tego artykułu 14 września (wówczas było spotkanie Bojana) tam nie było :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A to od kiedy internet jest od powiadamiania kiedy jest zebranie wiejskie? Wcześniej internet nie był taki powszechny a każdy wiedział kiedy jest takie zebranie, więc czyja jest to wina że mieszkańcy nie wiedzieli o tym spotkaniu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

No chyba sobie żartujesz. Może cofnij się do czasów gdy takie ogłoszenia były przekazywane podczas niedzielnych mszy w kościele. "Jak ktoś na mszy nie był, to nie dziwota że nie wie"

Mamy XXI wiek i internet to jedno z podstawowych mediów przekazywania takich informacji. Więc jak ktoś tutaj tak tnie w grzyba to jest po prostu nie uczciwe.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnej daty nie znam zamieszczenia informacji, ale prawdą jest, że uploadowano harmonogram we wrześniu, a nie jak wyżej napisano w lipcu. Można to sprawdzić w źródle strony. A jeżeli UG chciałby z premedytacją datę wpisu ukryć, to powinni lepszego redaktora znaleźć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co lepsze. Po pobraniu pdf data pliku jest 14.09.2020 r.
Więc siłą rzeczy zamieszczono harmonogram już po kilku odbytych zebraniach. Wnioski każdy sobie sam wyciągnie.

Z ciekawości przefiltrowałem stronę gminy wpisując hasło "zabrani" - http://szemud.pl/?s=zebrani
Tomasz jak zauważyłeś 14 września nie można było poinformować o zebraniach z początku września - zrobiono to 28 lipca.
Mieszkam w Bojanie od 12 lat i nie miałem problemu dowiedzieć się na kiedy zaplanowane jest zebranie - strona gminy, media społecznościowe a nawet strona parafii - wszędzie tam można było się o tym dowiedzieć. Albo telefonicznie u sołtysa - jego numer jest jawny i ogólnie dostępny.
Pozdrawiam

Było napisane . potwierdzam sam widziałem

Kris, artykuł jest z 14 września i ukazał się dokładnie w dniu kiedy odbyły się zebrania dla Bojana i Koleczkowa. Ten z 28 lipca informuje o zebraniach do 3 września. Chyba nikt nie zagłada co godzinę na stronę UG aby sprawdzać czy pani Grażyna znalazła czas i napisała grafik zebrań. Urzędnicy gminy a w szczególności wójt nie szanują Nas i lekceważą, a brak informacji jest na to dowodem.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie dotyczy mnie problem niedoinformowania, bo w tym roku już nie chciałem uczestniczyć w zebraniu. Chodziłem wiele lat, ale męczą mnie kółka wzajemnej adoracji. Nie psioczę i nie narzekam na decyzje, bo jak nie uczestniczę w życiu wsi, to nie mogę mieć pretensji do podjętych decyzji. Jak z wyborami. Takie jest moje zdanie.
Chciałem tylko pokazać, że ktoś ze strony gminnej zawalił sprawę nie umieszczając odpowiedni wcześniej informacji. A jakiś Facebook (którego nie używam), czy strona parafii nie jest dla mnie stroną wiążącą. Po to została wydana kasa na oficjalny portal gminy, żebym tam mógł się dowiedzieć o sprawach ważnych dla mnie.
Z sołtysem miałem raz przyjemność rozmawiać face to face. Dziękuję, ale nie odniosłem pozytywnego wrażenia. A skoro sołtys miał wiedzę o terminie zebrania, to tym bardziej gmina. Więc umieszczanie informacji w dniu zebrania jest kopniakiem dla społeczeństwa w przedłużenie pleców.
Mimo wszystko miłego dnia. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gmina szemud nie ma swojej oficjalnej strony na facebooku więc to co jest tam umieszczane nie zależy od pracowników urzędu gminy

Czy ktoś wie gdzie szukać jakie zadania winien wypełniać sołtys oraz kto go rozlicza za oportunizm wobec mieszkańców. Ten gość ma z wszystkim problem. O co nie poprosisz to nie ma albo nie możliwe.
Pytam życzliwych a nie znajomych sołtysa lub jego rodzinę. Wierzę w to że tacy również czytają forum. Zaznaczam że nie głosowałem na obecnego a argumenty typu nie było innych chętnych na sołtysa świadczą tylko o tym jak powagą tego stanowiska ucierpiała za jego czasów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://bip.szemud.pl/kategorie/solectwa/
Można poczytać, m. in. zadania sołtysa i Rady Sołeckiej. Czyli nasza lokalna fikcja.
Konia z rzędem temu, kto widział cokwartalne protokoły z zebrań bojańskiej Rady Sołeckiej.

Brawo! Brawo za obiektywizm!

Brawo za obiektywizm!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zajęcia dla dzieci (4 odpowiedzi)

Dzień dobry. Czy ktoś z Państwa orientuje się, ma wiedzę na temat zajęć dla dzieci nie...

Smieci (16 odpowiedzi)

Dlaczego Bojano ma drozszy wywoz smieci niz gdynia i do tego w gdyni czesciej odbieraja

Koniec patodeweloperki? (10 odpowiedzi)

Radni zgłosili do Wójta projekt zmiany w MPZP, który przewiduje odległość między budynkami min 10...