Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Nowy wątek :

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=467826&c=1&k=160

Oj biedne dzieciaczki my jutro bedziemy szczepic ta 5 w 1 a pneumokoki podaruje sobie narazie po roku go zaszczepie ;)

Dzisiaj bylam u mnie w złobku sie popytac co i jak to jak zapisze Antka to bedzie na 28 miejscu wiec tragedni nie ma ...i mozliwe ze dopiero w styczniu sie dostanie

My ostatnio szczepilismy hexa+rota+pneumokoki i nic mu nie było.
Przykro ze kruszyna się tak męczy.

U nas dziś też kiepsko po szczepieniu. My z kolei mieliśmy na rotawirusy. Mały jest rozdrażniony i ciągle płacze albo śpi. Teraz po ponad godzinie płaczu padł i śpi już ponad dwie jak nigdy.
A po szczepieniu na pneumokoki miał tylko gorączke 38...

dzięki. mamy takiego skoczka http://www.ceneo.pl/939655
ale widze że ceowo dalej podobnie.

Monia to nieźle bardzo współczuje ja sie przymierzam do pneumokoków i juz nie wystraszyłaś ehh bo mojemu synowi nic nie było po szczepionce na pneumokoki w sumie po żadnej tak na prawdę dopiero po ospie i teraz już się boję żeby z mała nic się nie działo:(

lipunia,
byłam u doktora Pociechy, zastępca Bałandy na Polankach, spróbuj, dostałam namiar od znajomych, którzy bujali się po lekarzach ze swoim synkiem i dopiero ten lekarz wpadł na trafną diagnozę. U nas wydaje mi się, że też się nie mylił i kazał odstawić połowę medykamentów.

A mówisz, że tyle frajdy z tym skoczkiem?:) no nie! to ja też chcę! widziałam filmiki na youtube, ubaw po pachy!

a te nasze dzieci, tak czytam, wszystkie duuuuże, to dobrze, bo już myślałam, że przekarmiam swego.

Monia...masakra...bidulka...

U nas makabryczna noc po tym szczepieniu na pneumokoki. Ok. 2 mała zaczęła popłakiwać a jak mąż ją podniósł, to puściła takiego pawia, że pół łóżka nam zarzygała. No i cała gorąca była. Jak zmierzyłam jej temperaturę to ponad 38. Jak próbowałam podać Nurofen w syropie, to jeszcze raz się spawiowała. Dopiero czopek pomógł ale do rana wszyscy nie spaliśmy, bo mała tylko drzemała i co chwilę popłakiwała. Teraz nie ma już temperatury ale jest marudna. Kurcze, nie miałam pojęcia, że takie jazdy będą. Syn też miał ten Prevenar podawany i nigdy tak nie reagował. No bo to raczej to szczepienie, bo po samej Hexie poprzednio nic Laurze nie było.

Calineczko Ty byłaś u lekarza pediatry w tym sopocie czy to pediatra alergolog jakis?
moje dzieci znowu zakatarzone i szczerze to już mam dość tego lekarza tutaj i chyba bym wolała już zapłacić prywatnie iść i może w końcu się dowiedzieć czemu u diabła ten katar im tak wraca do tego pokasływanie bo już mam serdecznie dość ile można a u nas ciągle ze osuchowo ok inhalacje vitaina c maśś majerankowa syropki itp pierdy a mi się zdaje że jak tak często nawraca ten katar to chyba coś jest nie tak teraz pogoda juz ok,a mała dalej sapie a teraz już oboje mają katar.

co do sukienki to ja byłam gotowa kupić jeszcze jedną tą z zary tak mi się podobała ale byłam z mężem hehe i wybił mi to z głowy mówił, ze ta co jest jest ładna:)
Monia i też ja właśnie jakieś 2,5msca temu widziałam.

co do maty to my akurat dostaliśmy teraz jest jeszcze większy wybór niż 3lata temu ale ja uważam e prezent bardzo trafiony. mamy do niej karuzele na łózeczko to juz sami kupiliśmy i tego skoczka też rainforest i skoczek przy synu super się sprawdził od 5msca po troszeczku był tam wsadzany i mega skakał uwielbiał to czasem tak szalał że nie mogłam przestać się śmiać ale wtedy to był spory wydatek ja wiedziałam, ze u nas się sprawdzi bo mały trzymany sam skakał w miejscu:) ciekawe czy małą to zainteresuje ale to za jakiś czas.

Fajna ta mata. Przynajmniej z niej się nie wyturla. Jasiowi się dzis pierwszy raz udało przeturlać na plecki :D Ale jestem dumna. No i już pociąga zabawkę jedną, która wtedy gra. Odlot.

My ubranko do chrztu kupiliśmy używane. Bo było mi szkoda wydawać stówy na jeden raz.

Ja nie wiem dokładnie ile mała waży, ale podejrzewam, że ok 6 kg, w piątek się dowiem na szczepieniu, już się boję, ostatnio była masakra...też nosi już ubranka rozm. 68, z 62 tylko bodziaki z krótkim rękawem jej pasują, ona ma długie ręce i nogi, będzie laska z długimi nogami, a nie jak mama okrągły kurdupel :) a matę w końcu zamówiłam taką: http://allegro.pl/mata-edukacyjna-kojec-canpol-wesola-podwodne-2-rod-i3217956125.html tą zieloną. Trochę żałuję, że jednak nie wzięłam tej rainforest, ale cena tej mnie skusiła, już nie mogę się doczekac, aż przyjdzie :) współczuję Wam z tym jedzeniem, ja jem prawie wszystko i malej nic nie jest, a co do siadania to też się dźwiga i leżec już nie chce więc ją ustawiam w leżaczku tak na pół siedząco, ale to chyba niezdrowo dla takiego dziecka...

Lipunia, to chyba widziałyśmy tą samą i do dziś żałuję, że jej nie kupiłam. No ale to było ze dwa miesiące temu i nawet z rozmiarem pewnie bym nie trafiła. Dzięki za podpowiedź w sprawie Świata Dziecka. Nie pomyślałam, żeby tam zajrzeć.

ehh z tym nabiałem wszędzie jest ani zjeść normalnego obiadu nie można ani kawy wypić po prostu załamka jakaś u nas dalej takie cudowne kupy więc poraz kolejny ścisła dieta a jak nie pomoze to przejde na mm bo jak dla mnie to już mordęga z tą dietą przy małym to aż tak nie musiałam się ograniczać a może już zapomniałam ehh

Monia właśnie miałam Ci pisac że w Zarze była prześliczna sukienka i ja ją zobaczyłam dopiero jak kupiłam swoją alle tamta mam ciągl w głowie. my swoją bez nadmiaru falban itp z bolerkiem haftowanym dość eleganka i w miarę prosta ale nie aż tak kupiłam w świecie dziecka z opaską na glowę od razu kosztowała okolo80zł a jest na prawdę fajna i mała fajnie w niej wyglądała ale to koor ecru... ale bez porównania ta z zary była cudna piała prosta i elegancka.

No niestety, ponoć nawet mała ilość jedzenia, które szkodzi dziecku tzn. jest alergenem może wywoływać takie objawy. Generalnie niemowlaki kiepsko przyswajają nabiał, więc nawet jak dziecko nie jest alergikiem, to nie można z nim przesadzać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To moj Antek mimo ze ma juz prawie 5 miesiecy wazy okolo 7 kilo a ciuszki nosimy 68-74 ;)

Dziewczyny a ile mierzą wasze dzieciaczki? Nasz Mikołaj waży tylko 5850 i mierzy w sumie 61, ale jeśli chodzi o ciuszki to ja pajace musze kupować już na 68 bo mniejsze się rozpinają w kroku i mają za krótkie nogawki.

Monia a myślisz że kawałek ciasta ze śmietaną to aż tak może zaszkodzić?
Ja też muszę nabiał ograniczyć, ale na takie rzeczy to czasem sobie pozwalam. Muszę następnym razem uważniej małego obserwować. Mi też się wydaje że u nas to nabiał, dostaliśmy nawet skierowanie do alergologa bo mały ma strasznie suchą skórę i znowu na buźce mu coś wyskoczyło...a w weekend jadłam ciasto z bitą śmietaną...

Laura też już waży 7 kg a z rozm. 68 to już wyrasta. W szoku jestem, bo młody ten rozmiar nosił długo a jej już trzeba 74 kupować. No ale to chyba przez pokaźny brzuszek no i dosyć długa jest a wiadomo, że dziecko woli mieć trochę luzu w kroku a nie na siłę naciągniętego bodziaka.
Jestem na etapie poszukiwań sukienki na chrzest i jak na razie bieda. Byłam w Akpolu i same koszmary z tiulami, cyrkoniami i innymi szitami a ja chcę dobrą gatunkowo, prostą białą sukienkę, najlepiej haftowaną, którą jeszcze wykorzystam. Do tego sweterek, rajtki i coś prostego na główkę. Macie jakieś pomysły gdzie szukać ? W Zarze swego czasu taka była ale już nie ma i na ich stronie też nie.
My dzisiaj jedziemy na szczepienie i pewnie trochę płaczu będzie.
No i wczoraj i dziś w nocy mała miała ewidentnie jakieś brzuszkowe problemy, bo strasznie szalała przy karmieniu piersią, łapała, puszczała, krzywiła się, często robiła kupy a w nocy to budziła się co 2-3 godziny, normalnie jak nie ona. Zrobiłam jej herbatkę na brzuszek ale pogardziła. Mam nadzieję, że będzie już ok. No i podejrzewam, że jednak nabiał jej szkodzi, bo w sobotę zjadłam kawałek ciasta z bitą śmietaną a wczoraj sos do mięsa miałam też na śmietanie. Niestety, zapomniałam się ;(

Calineczko ale mnie pocieszyłaś tą wagą.Mój Jaś waży już 7,5 kg. Ale nie jest jakiś mega papuśny tylko duży. Już nosi 68, a i niektóre są przymałe. Tylko się ciągle martwiłam, że za duży jest i za ciężki. Bo jego koleżanka o tydzień młodsza waży 2 kg mniej :/

ja też miałam tą matę rainforest dla starszej, ale oddałam kumpeli i nawet dobrze, bo teraz młody dostał taką dmuchaną z mothercare, fajna, też śliska, jak Toldinka napisała, łatwo utrzymać w czystości. Ale ta rainforest była naprawdę ciekawa, do tej pory mam w głowie te melodyjki ;-)
mi chodzi po głowie skoczek fisher price, tylko też jest dość kosztowny i do 11kg, a młody już dobija do 8...nie wiem czy jest sens...
nasz ostatnio chętnie siedzi na leżaczku a i jak mu podam ręce to normalnie zaczyna już siadać, ze starszą było podobnie, śpieszyło jej się do siadania i podpierała się sama o barierki w łóżeczku i siadała, a sama samodzielnie stanęła w łóżeczku jak miała 6,5miesiąca. Brat albo pójdzie w ślady po siostrze albo patrząc na jego gabaryty wcale niekoniecznie, bo jednak masa robi swoje ;-)
nie mogę patrzeć już na inhalator, 5x dziennie muszę robić inhalacje, kiedy to się wreszcie skończy i maluch odetchnie a ja wraz z nim.

A dziś pani pielęgniarka była. Obejrzała młodego, popytała jak nam się żyje czy jakies mam pytania, wątpliwości. PRzywiozła próbki mleka i jakichs kosmetyków. Zrobiła ankietę odnośnie gruźlicy i pojechala. Powiedziała, że jak lekarz zleci jakis zabieg czy kłucie to one do domu przyjezdzaja. Odlot :)

Kamcia nie przejmuj się. Nasze dziecko też wyło na brzuszku. A jakieś 4 dni temu podniosło głowę wysoko...i tak już mu zostało. Po prostu raz zobaczył i teraz non stop bardzo wysoko trzyma głowę. Nadal jak za długo to się trochę denerwuje. Ale przynajmniej główkę trzyma.

My też mamy tą Rainforest. Super jest. Melodyjki to nawet ja sobie nucę :P I można dużo zabawek dowiesić bo jest miejsce. No i jak potem bedzie kopal albo tarmosił żyrafkę to bedzie mu gralo. Interaktywna. Jaś pokochał Tukana. Ale on lubi wszystko co fioletowe. A słonik też jest super bo mozna nim kręcic :) Fajna mata, ale sama bym jej nie kupila, bo droga strasznie. A i plus taki ze nie jest pluszowa tylko taka sliska i latwo ja utrzymac w czystosci.

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??