Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Po wizycie u lekarza . Nie za fajnie . Malutka wczoraj zjadal 430 mln. I dostalismy skierowanie na polanki bo cos nie tak.Dowiemy sie jutro o co chodzi. Iva przez jakis czas tez eksperymenty u nas byly , mielismy bebiko , ooo pieluch pelnych czaem bylo 6-8 wiec Pan doktor zalecil bebilon comfort , kupy ok ,2razy dziennie , ale zaczelo wychodzic uczulenie okropne , jej szyja wygladala jakby ktos ja poparzyl . Wiec przeszlismy na pepti, niby ok , ale kupy byly wodniste ,zrobilismy badanie kału , ciała redukujace wyszly 0,75 ( norma 0,5) wiec alergia na laktoze.
Iva jesli kupy sa wodniste a nie takie jak plastalina zrob badanie kału koszt 16,50 w brusie . I dowiesz sie nawet kontrolnie jakie jest ph kalu i te ciala redukujace . Tak dla swojego bezpieczenstwa.
Bo Lena powiedzmy byla od samewgo poczatku na mm , i na moim a ja jadlam wszystko . A te zmiany skórne i kupy wyszly dokladnie po 2 msc . Nie wiem od czego to zalezy ale u nas tak sie stalo. ;-)

Ewelina wspólczuje- my eksperymentowaliśmy z mlekiem.Bebilon,Emfamil itp Teraz martwia mnie te kupki juz dzisiaj zrobił 5.Jak je to po chwili słyszę,że robi kupkę.

Wiem jak sie czujesz Iva.Dlatego odpucilam bo za bardzo sie dolowalam ,zenawet wlasnego dziecka nie umiem nakarmic .Slyszalam ze po nanie dzieci maja zaparcia. My od czwartku przechodzilismy powoli do pepti zeby Lena sie przyzwyczaila do laktozy ,ale w sobote byl atak pelnych pieluch.W sobote naliczylam 8 w niedziele 12 i odrazu zadzwonilam do lekarki i potwierdzila moje przypuszczenia ze mała nie akceptiuje nawet tak malej ilosci laktozy i do 6 msc zycia bedzie tylko na nutramigenie.A tego mleka nie chce jesc bo jest paskudne. Tak jak potrafila wypic litr mleka przez "dobe" a jej doba trwa od 6 do 20, takod poniedzialku zbuntowala sie i zjada 500-600 mln .. co mnie bardzo martwi .I jutro znow bede dzwonic do lekarki co robic.Nawet dodalam jej glukoze do mleka , ale nie pomaga .n

To tak jak u mnie- tylko czasu mi brakuje na scaganie:(Jaki mialam dól z tego powodu:(
My teraz podajemy małemu Nan pro Ha - jest ok, ale robi prawie co karmienie kupki i czasami zielone:( podobno zielone mogą sie zdażyć i max 5 kupek dziennie.

Iva - Lena prtaktycznie jest od samego poczatku na mm, pokarmu mialam malo, sama nie umiala ssac,byly wielkie przeboje z tym . Wiec zaczelam sciagac pokarm, regularnie co 3 godz , caly dzien musialam sciagac zeby dac jej na jedno karmienie , a jadla bardzo duzo po 100-120 mln mleka na raz, wiec ja nie nadazalam z produkcja .I szczerze odpuscilam bo nie dawalam rady psychicznie. Najpierw byla na bebilonie comfort , zaczela dostawac krost , dziwnych plam czerwonych na ciele wiec przeszlismy na pepti a po nim kupy doslownie strzelaly wszystko wyplywalo.I okazalo sie ze ma alergie na laktoze. I jemy teraz nutramigen . Ogolnie Lena dobrze sie chowa , ani razu nie byla chora a miala mozliwosc zarazic sie ode mnie . ;-)

Ewelina od kiedy Lenka jest na mleku modyfikowanym?

image

image

Hej dziewczyny.Dawno mnie tu nie było.U nas ok.Jasiek rosnie.
Bylismy na pierwszym szczepieniu 6in1.
Znacie jakies szczegóły co do rocznego urlopu?

Witam wszystkie mamy ;-) Dawno mnie nie bylo , lekkie problemy z Lena i jej stanem zdrowia . Alergia , rehabilitacja , treaz jeszcze dopadla nas biegunka .
Widzialam ze trtoche mam jest na bebilonie pepti , my tez bylismy ale jednak ta zawartosc laktozy ktora jest w pepti nie sluzy Lenie . Jestesmy na Nutramigenie . Jezeli ktoras z mam chcialaby odkupic ode mnie pepti , to bardzo chetnie . Zostały mi 4 zamkniete puszki , i jedna otwarta a z niej zrobione 2 porcje mleka , czyli 6 miarek proszku ;-) Sprzedam calosc za 45 zl ;-)

no właśnie ja też nie mogę wyłączyć poduszki w aucie:( ja młodego zawsze woziłam z tyłu i się nad tym nie zastanawiałam nawet ale ostatnio koleżanka mi nagadała, że słyszała o czymś takim i zgłupiałam he.

ja tez o takim zakazie nic nie slyszalam. u nas np nie mozna wylaczyc poduszki powietrznej z przodu wiec musze wozic malego z tylu.

calineczka, tu mi mowila lekarka ze po dwoch cc - trzeci porod obowiazke cc i teroretycznie powinno byc ostatnie ze wzgledow bezpieczenstwa ale jest duzo kobiet rodzacych wiecej. to tak jak pisala lipunia troche juz igranie.
ja ogolnie chcialabym miec trzecie dziecko ale jeszcze nie wiem kiedy :)
wsumie Mateusz przesypia cale noce bez jedzenia to łatwo mi sie mysli o trzecim pewnie :)
a jesli chodzi o przegrzewanie to ja napewno mam tez taka tendencje bo ciagle sie boje ze zmarznie

Lipunia ja nic nie słyszałam o tym zakazie, wożę małą normalnie z tyłu jak jadę sama, a jak jadę z mężem to albo ja albo on siedzi z małą z tyłu. Na rajstopy chyba za ciepło w mieszkaniu, u nas jest przeważnie 20-24 stopnie, a mała prawie zawsze w pajacu, albo w śpiochach, jakoś nie mam odwagi na krótki rękaw, skoro jedna warstwa więcej niż ja to wydaje mi się, że skoro ja mam krótki to ona powinna miec długi, chociaż dużo o tym myślę, bo kark to ona ma zawsze ciepły. Racja Kamcia nie wiadomo jak my mamy się ubrac, a teraz niemowlaki...

Mi też wszyscy mówią że mały ma zimne rączki i na pewno mu zimno i go opatulają kocami...a nam właśnie na SR mówili żeby sprawdzać kark dziecka.
Ja mam też problem z ubieraniem i pewnie małego przegrzewam. W domu w dzień ma body na długi rękaw i półśpiochy a w nocy body na krótki i pajac i śpi w śpiworku i wydaje się ok bo zimne rączki ma ale kark ciepły. W domu to jeszcze jestem w stanie ocenić jak go ubrać ale jak wychodzimy na dwór to zawsze mam problem i pewnie ubieram go za ciepło...tym bardziej że ostatnio nawet nie wiem jak siebie ubrać taka "cudowna" pogoda

no ja okropna jestem z tym ubieraniem hehe, młody tez ma koszulkę i na to cienka bawełnianą bluzeczkę i z kapciami to samo co u Ciebie Calineczka hehe:)) a kiedyś tak nosił:)

to co może, któraś z Was jednak słyszała o zakazie wożenia dziecka do 6msca z tyłu? bo powiem Wam, że nie daje mi to spokoju, a w neci się nie doczytałam nigdzie tego ehh.

myślisz lipunia?:) no to może kiedyś...jak się wyśpię kiedyś ;-)

jejku, mój ma krótki bodziak, na to bawełnianą, no cienką, bluzeczkę i takie spodenki...powinnam na krótki rękaw, tak jak sama chodzę?
szczerze to ja nawet starszej zakładam długi rękaw po domu...no nie mogę się przełamać...i w krótkim ją puścić, zwłaszcza, że młoda notorycznie chodzi bez kapci, kupiłam jej antypoślizgowe skarpety, bo sił już nie mam, żeby chodzić za nią jak za kaczką...
Zaraz zerknę na ten link...i na bank przegrzewam...

Calineczko2 moja ciotka miała zakaz rodzenia dzieci po 3 cesarce, a w rezultacie miała ich aż 5. no ale to już taka głupota ludzka i igranie trochę ze śmiercia i róznymi powikłaniami także myślę, że 3 też się da:)

a w domu zakładacie jeszcze rajstopy? ja mam wrazenie ze taka mała i że jej zimno i czasem zakładam jeszcze no ale w salonie gdzie siedzimy pół dnia jest 23-24st to chyba przeginka co? bo gora to tylko body na dł rękaw.

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/najwiekszy-grzech-polskich-mam-to,85130.html

Znalazłam ten wywiad. Kurczę, a mój Jasiek właśnie często rączki lodowate, a kark cieplutki. No i moja mama zawsze mi mówiła, ze jak stópki ciepłe to wszędzie ciepło. Teraz widzę, że go jednak przegrzewam. Muszę stopniowo przestać. Dziś w domu był w krótkim rękawku i było mu ewidentnie ciepło, więc nie wracamy już do długich rękawów :)

i ja się cieszę z rocznego macierzyńskiego!:)
co do przegrzewania, racja, no racja, ale weź tu bądź mądry, jak wieje i wieje i mam wrażenie że do szpiku kości może przewiać...

nie mam recepty a to mój drugi bejbik...

byłam dziś wreszcie u doktorki, bo się wybierałam i wybrać nie mogłam, odradza po 2 cc mieć więcej dzieci a już tym bardziej przez najbliższe 12miesięcy :D
może kiedyś jak Bozia da a te maluchy pójdą do szkoły to się skusimy na trzeciego szkraba...swoją drogą szkoda, że te cesarki tak ograniczają pole manewru :D a z drugiej strony gdzie mi teraz w głowie na więcej dzieci :)

Cześć dziewczyny, zacznę od pogratulowania nam rocznego urlopu macierzyńskiego, cieszę się że udało się chociaż z tym. Co do ubierania dzieci. Nie wiem czy któraś z Was miała chwile na dzień dobry TVN ale był tam pediatra i opowiadał o ubieraniu niemowlaków, powiedział dużo fajnych rzeczy, np. to, że do roku czasu dziecko powinno mieć tylko jedna warstwę wiecej ubrania niż dorosły a do zdaje się 3 roku życia dziecko nie ma unormowanej termostatyki ciała i ręce i stopy będzie miało zawsze zimne i jeśli są ciepłe to znaczy, że dziecko jest przegrzewane, no a oczywiste jest by sprawdzać ciepłote ciała na karku a nie na rączkach. Mój mały śpi w spiworku a ubrany jest jedynie w pajacyka, w pokoju mamy zazwyczaj 22 stopnie, dlonie zawsze ma lodowate ale reszta cieplutka. Polecam nie przegrzewać :) oczywiście w drugą strone też nie za dobrze. Pozdrawiam

Ja też staram się już nie przegrzewać no i codzienne spacery. ale z tym przegrzewaniem to ciężka sprawa jak raz jest deszcz i średnio ciepło za chwile cieplej a potem taka duchota, że nie ma czym oddychać:((

ja też pochodzę z mazur i jadę teraz na mazury ale ja mam 200km i mam nadzieję, że dość szybko się uda dojechać bo drogę lepszą zrobili no i że dzieci będą spokojne. starszy to lubi jeździć ale młoda jedzie pierwszy raz w taką trasę.
słyszałyście coś o przepisach, że diecko samo z tyłu do 6miesiąca nie może jeździć w aucie?? bo ja nie słyszała tego nidgy młodego zawsze tak woziłam. teraz chciałam wyłączyć poduszkę w aucie żeby małą mieć obok siebie ale się nie da w moim samochodzie tylko nielegalnie można by to zrobić więc do kitu:(
ale mam nadzieję, że będzie dobrze:)

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...