Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.12

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.12

Ja stosuje i stosowalam firmy Linomag Linuś A+E jak mial nozki suche to ładnie nawilzał ale z buzka jeszcze musimy powalczyc juz nawet nie wcieram kremu tylko zostawiam zeby sie sam wchłonał :)

Ola porozmawiaj z pediatra o przepisaniu masci robionej np wazelina+mocznik albo wazelina_wit.A i E . Bardzo natluszcza . Koszt 8 zl wiec majątku nie kosztuje a pojemnik nie duzy nie maly. Nam stracyzl na okolo 5 dni przy smarowaniu 4xdziennie .

Jeśli chodzi o przemywanie rumiankiem to pamiętajcie, że jest uczulający my posłuchaliśmy rady cioci i użyliśmy jak mały miał trądzik niemowlęcy. Co prawda trądzik zniknął ale od rumianku mały miał skorupy na policzkach, których długo nie mogliśmy się pozbyć. A dzieciom z suchą skórą polecam kąpiele w siemieniu lnianym, ładnie nawilżają i nie brudzą jak krochmal. Pozdrawiam

Dzięki za rady.
Właśnie królik doświadczalny to dobre porównanie . . . ale już pomału tracę wiarę że cokolowiek pomoże.

Najgorsze że mały nie ma typowej skory atopowej. Jest tylko bardzo sucha, swędzi i od czasu do czasu takie dziwne plami na burzuszki i szyij wyskakują. . .

Teraz zaczeynam wątpić w ten cały panel. . .

Ostanio się zastanwiam czy mały nie ma jakiegoś uczulenia na te emolienty. Jak czekałam na zamówienie Emolium z apteki internetowej umyłam malucha i nasmoarowałam Nivea dla dzieci i mam wrażenie że skóra była bardziej nawliżona !?

Dziewczyny jedno jest pewne: nie poddamy się póki nasze maluchy nie będą mieć idealnej skóry ;)

Pozdrowionka

My zaczelismy od emolium pozniej krochmal , nawet w parafinie Lena siedziala , a skora taka jaka byla przed kapiela to i po kapieli . Mustele tez mialam. Niby super produkty specjalna seria dla dzieci AZS ma ziaja , yhym kupilam , jeszcze bardziej sie drapala.
I z tego wszystkiego najlepiej sprawdza sie loreal i masc robiona wazelina+mocznik.

Jakis czas temu wyskoiczyla malej wysypka na brzuchu , ale smiesznie wygladala , caly brzuch w malych krostkach a tam gdzie pampers sie zaczyna czysto. Czyli proszek Lenie nie odpowiada , a piore w Jelpie , bez plynow i nawet swoje rzeczy piore w tym. Masc z mocznikiem suuuper sie sprawdzila , po 3 dniach wysypka zniknela .
I tak jak z ciemnieniucha , emolium nie pomoglo , a ta masc cudownie , wieczorem nasmarowalam cala glowe a rano zero sladu po tym . i dwa dni spokoju z glowa :) skore tez bardzo fajnie natluszcza , plus i mnie i ubrania :D

Takze moim zdaniem Ola musisz probowac , dziecko Ci nie powie czy swedzi czy szczypie czy co , tzeba obserowac .
Mąż mowi dziecko to krolik doswiadczalny , sprobujmy to sprobujmy tamto . Az wkoncu cos dla dziecka znajdziesz.

My od dzis jestesmy na zertecu , fenistil nie pomagal .
Zobaczymy jak bedzie po tym .

Co do alergologa , nie polecam odradzam , bron Cie Panie Boze , tylko nie entermed na żabim kruku pani Dorota Sternau !!! zmarnowalam skierowanie . Nawet nie dotknela dziecka , wysmiala mnie z czym ja przychodze do niej , przeciez dziecku nic nie dolega. ;o Szkoda gadac.

Tez myslalam o tym panelu pediatrycznym , ale moja Pani doktor odradza bo nie wyjdzie , za mala jest . I sama nie wiem .
Wydac pieniadze łatwo .
Mąż twierdzi , to dla dziecka , jestli nie wyjdzie trudno sprobujemy pozniej , a jak wyjdzie .

Taniej to chyba nie ma nigdze ja młodemu robiłam też ponad stówe dałam i nic mu nie wykazało a alergia jak była tak jest he ale na wrzesień idzemy do alergologa do wejherowa i tam postaram się już o normalne testy bo bedzie już 3latkiem.

Ola próbowałaś na atopową skóre wykompac w krochmalu? wysuszy krostki potem nasmaruj i na drugi dzień myj w rumianku tylko z tym tez trzeba uważać i tak na przemian plus smarowanie np balneum dla alergików chyba najlepszy ma skład ze wszystkich tych kosmetyków.
Tak mi doktor kiedyś przy młodym zalecił i było lepiej. ogolnie w kazdym z tych kosmetyków znajdzie się parafina albo gliceryna itp świństwa i to akurat na moje dzieci źle działa.
a oni mają typowo skórną alergie. poszłabym prywatnie do alergologa ale wole iść do szpitala i mieć testy na nfz a potem moze odczulanie jak będzie wiadomo w końcu na co ale musimy zrobić 3 badania aż wymaz kału do tego rentgen klatki i z krwi jeszcze ehh najgorsze to kłucie chyba będzie.

ale ja do póki nie zamieszkałam w mieście nie wiedziałam co to alergie, a teraz tyle dzieci się męczy z tym badziewiem masakra jakas.

U nas nistety jest skaza ;/ i dostalam skierowanie do poradni alergologicznej bo niezbyt jestem zadwolona to dzownilam wpierw na polanki oni skierowali mnie zebym zadzwonila do AM na debinki ze niby oni zajmuja sie malymi dziecmi a ci mnie kieruja na Zaspe lub do Wojewodzkiego normalnie mozna zwariowac brrrrrrrrrr

Ja mam mieszane uczucia do tego Panelu Pediatrycznego czy napewno wyjdzie bo dzwonilam do Brussy to tam kosztuje 140 zł a jak nie wyjdzie....wiec juz nie wiem czy zrobic..chyba ze gdzies taniej jest jeszcze ...

Magda,

Byłam w Rumii u Małgorzaty Rydzewskiej.

Ja chyba zrobię ten panel +mleko krowie i będę eliminować wszystko po kolei bo inaczej zwariuje.

Niby nie ma skazy, tylko lekko atopowa skóra (wsumie nie potwierdzone) i nie mam już pojęcia jakich kosmetyków używać...

Dostalam od Pani Doktor próbki Mustela Stelatopia: skóra super nawliżona ale była wysypka.

Teraz zastanwiam się nad Balneum lub Lipkar o którym piszecie.... już mam dosyć eksperymentów ;(

A Wy czego używacie?

Pozdrawiam

My też głównie na piersi i też zaczęłam rozszerzanie od 5 miesiąca. Zaczęlam od marchewki, potem dodałam ziemniaka, potem pietuszkę korzeń i potem natkę pietruszki i taką zupkę 4- składnikową je już tydzień. Za kilka dni spróbuję podac jej jabłko. Wcina też kaszkę smakową. Też czytałam o tym, żeby zacząc od warzyw, bo dziecko ma wrodzone upodobanie do słodkiego smaku i może potem odmówic łagodnego smaku warzyw.

Ola mam pytanie gdzie bylas u alergologa bo musze zmienic ..i musisz sama z wlasnej kieszeni zrobic ten panel pediatryczny...

Ssabinka nie pamiętam już jak z tym żywieniem ja zaczęłam od marchewki i ziemniaka ale ostatnio czytałam, że najlepiej od warzyw zacząć bo jak dziecko najpierw jabłko spróbuje to potem nic innego nie będzie chciało jeść, a jak w rzeczywistości to jest to nie wiem. Podobno owoce przyzwyczajają do słodkiego smaku itd.
Moja za to by dała wszystko, żeby tylko jeść i jeść i jeść z łyżeczki ona się po pół słoiczku marchewki drze jak zwariowana żeby dac jeszcze i jeszcze.
Za to ja daje a moja wysypuje co jakiś czas i nei wiem czy wina marchewki i czy moja bo ja też jem sporo rzeczy:(( a jesteśmy głównie na piersi.

Czesc:)

Tydzien temu na szczepieniu Lilka miala 6875g i 63cm

Nadal przewraca sie tylko w jedna strone i naprawde ciezko z czasem by cwiczyc i uczyc ja w druga strone.

Dajac jej palce ladnie sie podnosi do siadu :) mysle ze juz w sierpniu bedziemy w spaceowce o ile nie szybciej bo spacery sa rozne a mloda che wieej widziec sama w gondoli odwraca sie na bzuch i musze bude zwijac by cos widziala:) tylko glowke wychyla wszyscy sie za nami odwracaja hehe:) i to juz dobre 3 tyg trwa.

Dwa dni probowalismy podawac juz marchewke ale jak przez te dwa dni zjadla lyzeczke to cud. Chyba jej nie smakuje bo mine ma skwaszona i pluje tym, boje zaczac dawac owoce bo tak jak brat nie bedzie chciala wazyw. Co myslicie zebym mogla bezpiecznie podac co by jej bardziej smakowalo?:)

Chce zaczac teraz podawac juz a nie pozniej jak myslalam bo wieczorami widze ze sie nie najada bo musi na noc dwie piersi oproznic a i tak pare razy w nocy je

Jadzia my nie dajemy DHA, ale ja biorę w kapsułkach. Ponoć przechodzi do mleka.

U nas też lipikar się sprawdził. I wiem po sobie, że jak mnie skóra strasznie swędzi i się tym posmaruję to ulga jest natychmiastowa. Także polecam :)

U nas uczuliło jabłuszko. Teraz będziemy próbowali marcheweczki. Przesiedliśmy się też już do spacerówki, bo nam w gondoli ciasno było. Jaś waży już ponad 9 kg. Przeraża mnie to. Przedwczoraj to wogóle nie mogłam wstać z łózka tak mnie pogięło. Nie mogłam ruszyć głową. Dziś już lepiej, ale nadal trochę czuję. Chyba przeciążenie. Tak to jest jak się nosi 9kg szczęścia na rękach i wózek z 2 piętra :/

Te emolienty mimi to tak samo o kant du..y potłuc jak i inne bez kitu ja chyba wypróowałam większość od musteli, oilatum, emolium, balneum itd na mimi kończąc żadne nic nie daje przynajmniej u nas młodego jak wysypuje tak wysypuje i jedynie co dają te emolienty to troche łagodzą ten świąd bo ma raczej swędzące wysypki, małej juz też ze 3 wypróbowałam i nie bardzo to coś daje ale smaruje i kąpie bo w innych zwykłych jeszcze gorzej. U mnie dzieci najgorzej maja zazwyczaj na udach i na ramionach takie czerwone plamki i suche na buźce małą wysypuje co jakiś czas raz mniej raz więcej ale nie jest to aż tak widoczne.
Nasza mała odpukac kochana jest dużo gaworzy i się śmieje, a najlepiej się śmieje jak starszy broi i skacze nad nią:)) pewnie myśli, że chetnie by z nim pobroiła:))
nie lubi za to wypadów bo nie cierpi fotelika i wózka za długo lubi wolność i swobodę hehe
po podłodzę już się świadomie przemieszcza choć jeszcze nie raczkuje ale jak tylko się zorientuje, ze nalezy podnieść klatkę piersiową aby ruszyć to będzie dym w domu he, na razie pomaga sobie głowa i komicznie to wygląda ale radzi sobie. jak się ją za rączki złapie to na równe nogi staje cwaniara.
przed nami w lipcu też jeszcze szczepienie zobaczymy jak zniesie dwa były ok.

Ale Wam współczuję tych alergii, ale wydaje mi się, że Weronikę uczuliły młode ziemniaki, pewnie świństwo pędzone, na policzku się pojawiły czerwone pryszczyki :( a jakby tego było malo to miała byc dziś szczepiona, a wczoraj mi się rozchorowała, kaszle okropnie, ale nie mamy antybiotyku tylko Pulneo i Tantum Verde, eh... marudna jest strasznie, a jak sie wydziera to jeszcze gorzej dla jej gardełka, czuję, że mnie coś chwyta, bo chodzę cały dzień jakaś ospała i osłabiona. No nic, trzeba przetrwac.

Ola , w naszym przypadku z AZS Emolium nie pomogl.
Ze swojej strony polecam LA ROCHE-POSAY LIPIKAR AP balsam do ciała ,
LA ROCHE-POSAY LIPIKAR SURGRAS żel do mycia .
Droższe od emolium ale nam bardzo pomogł :)

Ola ja nie jestem pewna. Wiem, ze moi znajomi tam robili badania i byli zadowoleniem, ale to takie wiadomosci z 5 reki wiec trzeba by zadzwonic i zapytac.

Jadzia,

A na AM trzeba mieć jakieś skierowanie żeby zrobić ten panel?
Czy można tam wejść z ulicy i zrobić to badanie?

Pozdrawiam,
Ola

My dzisiaj po szczepieniu maly wazy 7345 gram i 71,5 cm wiec chudy i długi ;)

W koncu kupilismy lekka spacerowke Bomiko L o wiele lepsza od tego mojego 13 kilowego klocka ;P

Dzisiaj pediatra polecila mi na jego skaze Emoliety MIMI na bazie oleju konopnego http://www.aptekagemini.pl/cutishelp-mimi-egzema-krem-do-twarzy-i-ciala-75ml.html wzielam probke z apteki i zobaczymy czy pomoze ;P

Ola ja polecam Medicover a bardzo odradzam Polmed na Startowej. Podobno w AM dobrze to robia.

Ja wlasnie po echu serca. Na szczescie szmery sa tylko czynnosciowe, z reszta tak jak i u starszej.

Mam pytanie dziewczyny: Czy dajecie swoim dzieciom oprocz witaminy D kwasy DHA ? Ja starszej nie dawalam, ale teraz zalecenia podobno sie zmienily. Dodam, ze te DHA nie maja byc rybie, czyli tran odpada.

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (109 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...