Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.12

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.12

Byliśmy dzisiaj na wizycie i mamy zrobić panel pediatryczny + mleko krowie ...
Gdzie najlepiej go zrobić? Chodzi mi o to żeby ktoś miał doświadczenie w pobieraniu krwi niemowlakowi.

Mamy też zrobić usg jamy brzusznej żeby sprawdzić czy nie ma refluksu w związku z zaparciami. Ale jakoś mam mieszane uczucia co do tego wskazania . . .

Używałyście może kosmetyków Musteli Stelatopia? Zastanawiam się czy nie zmienic z Emolium

Pozdrawiam,
Ola

Madzia, dokładnie tak jak piszesz - gotujesz na wodzie a potem do mleka, kaszki lub czegokolwiek, co już podajesz. Tylko proporcje tak dobierz, żeby była wodnista w miarę a nie zbita i na pewno za pierwszym razem bym całej łyżeczki nie podała tylko tak 1/4 i w tym czasie niczego nowego do jedzenia nie wprowadzała, bo nie będzie wiadomo co ewentualnie uczuliło. Co do rozszerzania diety to maluchom z alergią serwuje się najpierw wszystko pojedynczo, żadnych miksów i dopiero po 7-10 dniach można uznać daną rzecz za nieuczulającą czyli bezpieczną.

Ja sie wlasnie zastanawiam nad tym panelem pediatrycznym bo u malego wyszlo z normalnej morfologi alergia i chyba mu zrobie ..bo podaje mu marchewke z ziemniaczkiem i co z tego buzia gorsza sie robi ;/ a po jablku dostal krostki...a alergolog sobie nic z tego nie zrobila...wlasnie dziewczyny bo malemu jeszcze nie wprowadzalam glutenu(przez te jego wysypki) czekalam do wizyty u alergolog kazala mi do mleka dodawac lyzke kaszy manny ale wpierw musze na wodzie ugotowac i wtedy wymieszac z pepti ??

A my z Jasiem już po wakacjach. Byliśmy 3 tyg. w sanatorium z starszymi chłopakami w Szczawnicy. Pogoda super ale Jasiu czuł sie początkowo bardzo dziwnie w nowym miejscu. Po powrocie do domu też czuł sie dziwnie. Teraz biedny cierpi po wczorajszym szczepieniu.Pozdrawiam serdecznie wszyskie mamusie

Dzięki wielkie za wskazówki!! ;)

Olka, z badania kału może wyjść ewentualna nietolerancja laktozy (czyli niższe PH i obecność substancji redukujących), ale niektórzy alergolodzy twierdzą, że to takie wróżenie z fusów, bo w sumie to równie dobrze może uczulać białko mleka krowiego itp. No ale kosztuje to kilka złotych, dla dziecka bolesne nie jest, więc ja bym zrobiła. A jak już robisz to krew utajoną też od razu warto.
Kup pojemnik w aptece i zbierz trochę świeżej kupy z w miarę czystej pieluchy (najlepiej z 2-3 miejsc na pieluszce, i gęste jak jest i rzadkie) i zawieź do laboratorium. Jak dziecko robi co kilka dni albo tylko raz dziennie np. wieczorem, to spakuj do lodówki i zawieź rano. No i w okolicach 6 - tego miesiąca jak będzie dalej ze skórą tak sobie, to zrób prywatnie panel pediatryczny czyli badanie z surowicy krwi. Alergolog będzie odradzał twierdząc, że prawie nigdy nie wychodzi u tak małego dziecka, ale nie słuchaj i zrób. U naszego syna wyszło pięknie. A że to stosunkowo drogie badanie (ok. 150 zł), to alergolodzy nie zlecają i twierdzą, że NFZ nie refunduje. Czy tak jest rzeczywiście tego nie wiem, bo prywatnie robiłam, ale wątpię, bo jest to pierwsze badanie, które wykonuje się każdemu świeżo przyjętemu dziecku na oddział szpitalny z powodu alergii.

Monia Er,

Trochę mnie pocieszyłaś ;)

Fenistil dodaje do mleczka i odrobinę mniej maluch się drapie.

Pewnie jest tak jak mówisz że rodzice bardziej sie przejmują niż dziecko. Zła jestem tylko na siebie że wcześniej nie poszłam do alergologa!
No nic teraz jakoś musimy wytrwać do tego 3-go i mam nadzieję że będzie tak jak mówisz, w miarę szybko będzie po sprawie i będziemy walczyć z nowymi wyzwaniami ;)

Powiedz mi jeszcze badania kału może dać odp odnośnie alergii?
Może to dziwne pytanie ale jak to się robi ? ;) Biorę próbkę i porostu zanoszę do laboratorium? (Tylko się ze mnie nie śmiej ;))

3mam kciuki żeby z karmieniem było ok ;)

Olka, jako matka alergika z 2 - letnim już stażem mogę poradzić Ci tylko jedno - musisz spokojnie poczekać do wizyty i niestety, jakby to źle nie brzmiało, postarać się wyluzować. Problem skórny nie zniknie od Emolium ani żadnych innych smarowideł tylko od Elidelu albo Advantanu, które najprawdopodobniej alergolog zapisze. Poza tym najpewniej będzie on powracał z różnym natężeniem do czasu, kiedy ustalicie winowajcę czyli alergeny. Do czasu wizyty możesz poprosić pediatrę o wypisanie recepty na tzw. maść chłodzącą - b. dobra dla suchej alergicznej skóry i przede wszystkim bezpieczna. Każda apteka Ci ją w kilka godzin zrobi a kosztuje chyba jakieś 8 zł. Teraz się tym przejmujesz i żyć Ci to nie daje, ale uwierz mi, niebawem to wszystko zniknie (te maści b. szybko działają) a za kilka miesięcy albo rok najdalej nie będziesz nawet o tym pamiętała, bo pojawią się zupełnie inne problemy typu bunt 2 - latka, nocnikowanie, odmowa jedzenia itp. :) Jeśli oprócz wyprysków pojawia się swędzenie, to możesz podawać Fenistil w kropelkach - 3 razy dziennie po tyle kropel ile pełnych kilogramów dziecko waży, a jak wierci się i drapie w nocy (mój syn tak miał) to przed snem Hydroksyzyna w syropie, ale to już na receptę i tylko jak naprawdę potrzeba. W oczekiwaniu na wizytę można też zrobić badanie ogólne kału oraz badanie na krew utajoną w kale. Poza tym z tymi problemami skórnymi to jest tak, że najbardziej cierpią rodzice, bo jest to nieestetyczne, uciążliwe w pielęgnacji itp. no i wydaje im się, że dziecko strasznie cierpi, a w większości przypadków maluch tego nawet nie czuje. No i z rozszerzaniem diety b. ostrożnie, żeby nie pogorszyć. Przynajmniej do wizyty.

Co do Bebilonu Pepti, bo ktoś pytał - nam przy małym lekarka poradziła, żeby w razie problemów odrobinę dosłodzić glukozą (do kupienia w aptece) a potem stopniowo z niej schodzić. U nas nie było takiej potrzeby.

My od wczoraj już tylko na sztucznym mleku - B. Pepti właśnie i młoda go na szczęście pije. U mnie problem z zatrzymaniem laktacji. Piję szałwię, okładam się kapustą, mniej wody piję, ale na razie jest tak sobie. Mam nadzieję, że tak jak przy synu, obejdzie się bez leków.

tak moga uczulac :)

Tak się zastanawiam czy Emolienty mogą uczulać?

Zaczynam żałować że nie kąpałam małego od poczatku w szarym mydle ....
Ostatnio wydaje mi się że im częściej smaruje suchą skórę Emolium tym więcej pojawia się problemów ;(

Mamy wizytę u alergologa 3-go ale juz nie wiem co robić do tego czasu.

Pozdrawiam,
Ola

Ja moze na poczatku wyparzalam butelki jakos przez pierwszy miesiac , smoczek wyparzam jak spadnie ale i tak go nie uzywamy ...a tak wogole nie wyparzam butelek na codzien ;)

My od urodzenia używalismy Emolium, a i tak były problemy ze skórą. Teraz używamy Nivea Sensitive płyn z oliwką i jest super. W naszym przypadku sprawdza się lepiej niż te emolienty. A skóra raz lepsza raz gorsza. Zależy od pogody. Ostatnio dużo trawę koszą i od razu maluch ma gorszą skórę i katarek.

Wczoraj było szczepienie (6w1 i pneumokoki). Bez problemów - bez gorączki, marudzenia czy innych atrakcji.

Dzisiaj jedliśmy pierwsze jabłuszko. Dostał dwie łyżeczki i jadł ze smakiem. Myślałam, że będe cała w jabłku bo będzie pluł, ale on się starał to połknąć :) Nawet śliniak był czysty :)

Dziewczyny takie pewnie głupie pytanie, ale jak dlugo się wyparza butelki/smoczki itd? Chodzi mi do którego miesiąca/roku?

Hmm my używamy od urodzenia Nivea i szampon i kremy i nic się nie dzieje, a teraz dostałam od kuzynki Johnsona i też jest ok tylko wydaje mi się, że Nivea bardziej nawilża no i dodaję do kąpieli ok łyżki oliwki i skórka mięciutka i gładka :)

Dziewczyny,

Co zrobić żeby dziecko wypiło Pepti?

Mój maluch wypił 30 ml i zaczela się afera ;(
Migusiem musiałam robić drugą butlę ze zwykłym bebilonem ;(

Pozdrawiam,
Ola

Jak czytam te nazwy mleka modyfikowanego to jakbym chińszczyznę czytała :)))
Na szczęście nas to omija. Maluch cały czas na piersi.
We wtorek mieliśmy spóźnione szczepienie i na szczęście bez żadnych atrakcji.
Ja jak zwykle polecam oilatum, którego używamy od urodzenia. Być może dzięki niemu nie mamy żadnych problemów skórnych.

Widzę, że przez tą późną wiosnę alergolodzy będą mieli żniwa. Współczuje wam i maluchom.

U nas nie było temperatury tylko była strasznie niespokojna, trzymam kciuki za poprawę po mleczku ;)

My mieliśmy skojarzone 5 w 1.

Po poprzednim szczepieniu nic sie nie działo, maluch tylko trochę dłużej spał i tyle.

Dzisiaj jest tragedia ... dałam małemu wkońcu czopek bo temp cały czas rosła ;( Niestety budzi się co chwilę z płaczem ;(
Do tego jeszcze ta wysypka, wszystko naraz!

Jutro kupuje Pepti i zaczynam obserwację ;)

Ola a jaką szczepionką szczepiłaś? Bo ja tymi zwykłymi szczepię i za pierwszym razem też mieliśmy jazdy, mała się darła chyba 3 godziny i miała biegunkę, potem się wyspała i nic się nie działo, za drugim razem nic, przyjechałyśmy do domu i się bawiła jakby nigdy nic.

Kiedyś śmiałam się z tematu kup jak babki w pracy poruszały ten temat ....

A teraz? Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

Dzisiaj mam chyba jakiś kryzys ;( Młody płacze co chwila po szczepieniu ;( Bidulka . . . dobrze że teraz zasnął bo chyba zaczęłabym płakać razem z nim ;P

Macie jakiś sprawdzonych alergologów? Ja nadal nie mogę się dodzwonić.
Umawiałyście się prywatnie? Tak z ciekawości: ile czeka się na wizytę z NFZ?

Pozdrawiam,
Ola

Madzia to może na co innego niż laktoze ma alergie jak po tym mleku też brzydkie kupy.. u nas po nan ha też wodnista i brzydka:(

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Co na piknik? (45 odpowiedzi)

W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...