Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.12

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.12

Mozesz juz zaczac podawac ja nie czekalam do wizyty u alergologa bo tak by maly meczyl sie 4 miesiace bez peptiku ...

Moj mimo ze jest na peptku to robi rozne kupy od wodnistych po zbite a kolor musztardowy ma po tym mleku

Dziewczyny,

Czy przy skazie białkowej maluchy miały problem z kupkami?
My dzisiaj kolejny raz musielismy sie wesprzec windii :( Kupka twarda i brzydki kolor :(

Dostalismy skierowanie do alergologa do ktorego przez pol dnia nie moge sie dodzwonic :(

Mam recepte na Bebilon pepti ale nie wiem czy go zaczac podawac czy czekac na wizyte... same problemy

W dodatku poo szczepieniu maluch rozdrazniony jak nigdy :(

pozdrawiam,
ola

Pozdrawiam

Hej :)

Ja wczoraj odebralam wyniki malego no i ma tylko podwyższone Eozynocyty oraz MCV pokazalam odrazu alergolog to ona stwierdziala ze maly ma kwasowosc w krwi i to jest objawem alergii..

Teraz po 2 tygodniach znowu wprowadzam od nowa produkty ale cos marnie chce jesc wg nie zaintersowany , w prszyszlym tygodniu dopiero gluten mu wprowadzam bo przez tego jego wysypki to nie podałam

Tolaa,

U nas też mały robi awanturki jak podaje mu butlę, zdarza się tak jak podają ją bezpośrednio po tym jak zje "normalne" jedzonko.
Kombinuje jak mogę: staram się go rozśmieszyć i pomasować smoczkiem od butli dziąsła i pomału wtykam smoka bo buzi żeby zaczął jeść ;) Jeśli to nie pomoże to przytulam i staram się uspokoić malucha wsuwając co jakiś czas butlę bo buziaka

Jeżeli chodzi o naszą wysypkę to napewno nie potówki bo pojawiły się szybciej niż upały i do tego swędząca sucha skóra. Jutro mamy wizytę u lekarza i jestem ciekawa czy dostaniemy skierowanie do alergologa. U nas nawet Emolium nie działa w 100%.

Pozdrawiam
Może to chwilowe.

Pozdrawiam,
Ola
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a u nas z kolei kryzys z jedzeniem mleka. maly drze sie ze jest glodny i drze sie do mleka bo nie chce go pic. po godzinie ryczenia zasypa i wtedy na spiaco moge go nakarmic i tak juz od 2 tygodniu. juz zalamuje rece. probowalam innego mleka i probowalam dodawac kaszki smakowej ale nic nie dziala. odkad posmakowal stalych posilków nie chce pis mleka :( macie jakiś pomysł?

My też mamy 4 lipca. A jutro albo w piątek muszę zrobic małej morfologię i poziom żelaza. Współczuję Wam z tymi problemami skórnymi, u nas nic się nie dzieje (odpukac). Mamy mały problem z kupką, dziś 3 dzień jak nie ma...

Ja sie zastnanawiam czy u nas nie poglebilo sie AZS po szczepieniu bo wlasnie jakos 16 maj mial szczepienie a tydzien pozniej mial maly wysyp az na poczatku czerwca go porzadnie wysypalo na buzi;/ i sie zastnawiam czy szczepionka go nie uczulila ;/ bo od soboty daje mu co dwa marchewke i buzia coraz lepsza sie robi ...teraz znowu mamy 4 lipca ostatnie szczepienie az sie boje ze go znowu wysypie i bede znowu walczyc ..

Ostatnio pytalam sie pediatry jak mialam klop to nie bardzo chciala mi go przepisac dzisiaj pogadam z alergologiem bo to juz jest paranoja zeby po calym mmiescie szukac mleka i dostac zaledwie jedna puszke

zamiast pepti jest nutramigen czy jakos tak, tez na recepte.
Co do AZS my tez mielismy skorupe na twarzy i wysypki i nam najlepiej pomaga emulsja do ciala z emolium. nie pomagalo nic a po tym maly ma piekna skórkę. polecam wypróbować, ale trzeba smarowac co 4 godziny i byc konsekwentnym. my mamy kosmetyki tylko z emolium dla dzieci z AZS i jestem zadowolona, wcześniej przez 3 miesiące próbowaliśmy różnych kosmetyków i nic nie pomagało. A co do wysypek np na szyjce czy innych zgięciach to jeśli pojawiły sie teraz przy tych upałach to najprawdopodobniej tylko potówki u nas też się pojawiły z tyłu szyjki. Pozdrawiam

Mój Mikołaj też miał na początku skorupke na twarzy, potem było lepiej ale i tak miał czerwoną buźkę i jakieś krostki. Całe ciałko też miał suche nawet takie czerwone suche plamy i właśnie pod kolankami czerwona wysypka. Skóra na główce się łuszczyła. Wszystko zmieniło się po zmianie proszku i kosmetyków.Teraz jeśli chodzi o ciało to jest o niebo lepiej i jest tylko trochę suche w porównaniu do tego co było wcześniej i nie ma już żadnych zaczerwienień. A na buźkę też nie możemy się napatrzeć jaką ma ładną teraz ;), w ogóle bez porównania do tego co było wcześniej. Używaliśmy wcześniej do kąpania oilatum, allerco, mimi ale w ogóle mu nie posłużyło wszystkie kosmetyki zmieniłam na Emolium, emulsję do kąpieli, żel do mycia, szampon, emulsje do ciała i smarujemy min 2 razy dziennie no i najcudowniejsza rzecz na buźkę krem specjalny z Emolium. Smarujemy kilka razy dziennie i za każdym razem przemywamy przegotowaną wodą. A proszek kupiłam Białego Jelenia :). Mamy podejrzenie AZS ale nie potwierdzone przez alergologa bo jeszcze nie byliśmy.

U nas będzie ciężko z przewracaniem na plecki albo brzuszek ;). Tak jak był moment że udawało się małemu przewracać na brzuszek(ale ręki nie umiał wyciągnąć) tak teraz nic. Ale teraz małego na brzuszek nawet nie kładę bo jest chory :( imamy w zaleceniach wysokie ułożenie.
Załapaliśmy wirusa jakiegoś i Miki ma straszy kaszel :( musimy robić inhalacje, mamy leki i mam nadzieje że przejdzie bo ten kaszelek jest przerażający.

Dziewczyny a orientujecie co mozna na recepte podac zamiast Bebilon Pepti 2 bo nie ma go w aptekach napisalam dzisiaj @ do NFZ zobaczymy co mi odpisza ...

U nas juz takie cos jest http://www.youtube.com/watch?v=sZwCHsrIqyY wiec zblizamy sie do raczkowania :)

Ola objawów alergii jest tak wiele,że nie sposób wszystkich chyba wymienic ale głównie powtarzające się to krostki albo plamki na skórze potem swędzą, zaczerwienienia w zgięciach koan, łokci, może byc katar, mogą być ropiejące oczka, luźne kupki ze śluzem nawet i pianą itd ale te co wymieniłam chyba są najczęstsze.

u nas najpierw była skorupa na buzi dosłownie jak skorupa wyglądało potem z buzi całkiem wszystko zeszlo a teraz jest na rączkach nóżkach sucha skóra z plamami do tego pod kolanami zaczerwienienia czasem się nawet sączyło przy tym upale ale na to pomagało mycie suszenie i smarowanie bepanthenem. no i może być od różnych rzeczy ale głównie białko, laktoza.

u nas mała mało śpi w dzień dopiero dzisiaj jak w łóżeczku to w miarę ładnie bo w wózku to coraz gorzej mimo, że się do spacerówki juz jakieś 2tyg temu przeniesliśmy.
potrafi spać ze 3 razy po 30min w nocy juz epiej ale i tak od 2-3 to często może jak przejde na mm to będzie lepiej ale nie wiem czy nie skończy się na mleku na recepte pepti czy innym bo po enfamil ha tez na drugi dzien byla wielka wodnista kupa juz nie proboalam 3 raz ale za jakiś czas sprobuje jak nie będzie poprawy to kuie jeszcze bebilon ha albo nan ha i zobaczę co dalej. lekarz kazał mi jeszcze 3msce karmić, a mi się juz coraz bardziej nie chce.

wprowadziłam tez marchewkę i jabłko moja mała jest mega zachłanna na jedzenie łyżeczką jak kończymy to się drze, że już nie ma:))jak podaje znowu to się cieszy:) ogólnie marchewka chyba ok ale jabłuszko trochę wzdymające jest dla niej. wcina pół słoiczka i jeszcze się domaga, mój syn zjadał na siłę pół.

wiercipięta też straszna i myślę, że raczkowanie to lada moment bo tyłek wędruje do góry jedynie klatke ciezko jej podnieść i przesówając się zapiera się głową i odpycha nogami i tak sobie do przodu idzie albo obraca się na boczkach jak chce gdzies dalej isc ogólnie jest mega towarzyska:) sama się bawi dużo i grzecznie i chwyta bardzo zabawki.

Antek na poczatku tez mial sucha skore ...pozniej doszly krostki na buzi i dermatolog stwierdzila łojtokowe zapalenie skory dostalismy masc na sterydach i termentiol ale tym pierwszym nie smarowal sam termentiol pomogl potem mielismy przerwe do czasu podawania sloiczku i teraz nie dawno znowu nas wysypalo zgieciach czerwone, buzia czerwona wygladala jak poparzona , nawet oko mial spuchniete od pediatry dostalismy znowu sterydy ale ja jestem na nie wwiec po prosilam alergolog o cos innego i ta masc nam pomogla ;)

Sproboj moze posmarowac te krostki Alantanem moze pomoze ;) bo u nas bylo juz takie stadium ze niewiele dalo:)

Wczoraj jak bylam u pediatry to widzialam ze maly ma wpisane AZS gdzie nikt mi tego nie mowil .

U mnie tak samo. Czerwona szyjka, ale na to działa u nas tylko wietrzenie i mycie mydełkiem bambino. Do tego pod kolankami i w łokietkach. I drapanie się za uszkami. Jak powiedziałam pediatrze o alergologu to mi powiedział, że jest za mały i że to nic nie da, bo takiem małemu dziecku się i tak testów nie zrobi. I przepisał nam Zyrtec. Pomogło na katarek. Bo miał spory

Dzięki dziewczyny za odp ;)

Ja już sama nie wiem co zrobić z tym swędzeniem i wsypką.
W czwartek mamy wizytę u pediatry i poproszę o skierowanie do alergologa.

Jakie objawy mają Wasze maleństwa? U nas od początku bardzo sucha skóra. Potem doszła wysypka na szyjce i swędzenie. Ostanio od czasu do czasu pod kolankami zaczerwienione ;(

Pozdrawiam

Nie jest na receptę. Tylko jest bardzo drogi :/ bo za 400 płacimy koło 33 zł. Także szału nie ma. Ale kupki się poprawiły i skóra i brzuszek tak nie boli. Na dokarmianie jest ok, ale jakby miał tylko na tym być to bym zbankrutowała. chyba najtaniej mają geminiacze. ale poczytaj o tym mleku. tam piszą, że to jest dla dzieci z podejrzeniem alergii, ale nie z alergią, ale nasz lekarz kazał dawać tak czy siak.

Co do wedrowania w łozeczku to te robi :) Toldinka apowiedz mi czy ten enfamil jest tez na recepte bo mnie juz wkurza ze nie moge nigdzie dostac bebilonu pepti wpierw mialam problem z 1 a teraz z 2 ze nie ma w aptekach i hurtowaniach .

Moje dziecko to po łóżeczku wędruje od drugiego miesiąca. A teraz też. A takie rzucanie się z kolei to miał wcześniej. Potem wykryli alergię i dostawał fenistil w kropelkach, odstawiony bebilon i zamiast tego enfamil ha digest. to sporo dało. a na ciało polecam balsam la roche possay lipikar baume ap. działa świetnie na bardzo suchą skórę i przeciwświądowo. można w aptece poprosić o próbki, czy się sprawdzi, bo tani nie jest.

Ola moj tez sie drapal i sie okazalo ze łojtokowe zapalenie skory i ponoc to ma zwiazek z alergia od pediatry dostalismy masc na sterdyach ale nie dalam mu ...poczekalam kilka dnia jak mielismy wizyte u alegologa i dostalismy masc z antybiotykiem nazywa sie MUPIROX i zeszlo mu to najmocniesze chodz jeszcze troche zostalo ale schodzi :) no i tez dostalismy fenistl :)

Inne tematy z forum

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (21 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...