Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/

Stary wątek tu: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=467826&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Hej, Dziewczyny :) Dawno tu nie zaglądałam. Widzę, że u Was sporo się dzieje. My chwilowo nie mamy dużych zmian. Maluch nadal pełza w tempie ekspresowym i wsuwa mi dywany. Kurczę - nawet nie pomyślałam, że to może być dywan :/

Za tą siateczkę też planuję się zabrać. Ale z owockami problem, bo co chwilę go coś wysypywało i sama już nie wiem co :/ Teraz dałam żółtko i zobaczymy. Dzisiaj dostał chrupki kukurydziane i zajadał aż miło. Co prawda uświnił się nawet na plecach. Ale było warto :D i dziś ani razu nie jadł dywanu :D

Mam pytanie do mamusiek, które jeszcze nie dawały glutenu. Kiedy zamierzacie go wprowadzić? Bo mi lekarz mówił, że później, ale nie powiedział kiedy. A teraz nie mamy już żadnej wizyty, a nie chce iść tylko z tym. Myślałam, żeby mu zacząć podawać troszkę, bo mógłby jeść biszkopty itd.

Moje dziecko mnie zaskakuje...dwa dni temu pisałam, że do raczkowania nam daleko, a wczoraj zaczęła się podnosic w pozycji czworaczej i się buja, także chyba jednak do tego bliżej niż myślałam, może ominie etap pełzania w przód i od razu będzie raczkowac, się okaże. No i jestem zadowolona, bo zjadła wczoraj te 150 ml zupki i dziś też wszystko zjadła i jeszcze by chciala, a miseczka już pusta :) gdyby tak jeszcze wcinała owoce to byłabym przeszczęśliwa...

O kurcze, nie sądzilam, że od takich rzeczy może byc wysypka, ale chyba lepsze to niż alergia na jedzenie. Lipunia faktycznie dużo mleka pije twoja mała, moja by chyba pękła hehe, ale jak mówisz musi się czymś najeśc skoro obiadki i kaszki niechętnie. Dziś przygotowałam 150 ml zupki, ciekawe czy mi zje, bo ostatnio fajnie wcina, chciałabym, żeby zjadała te 180 ml...

Kamcia nie karmie piersia praktycznie wcale nie karmilam. Jestesmy na nutramigenie. U nas wszystko zeszlo cala alergia. I tak jak pisalam ze na owoce i inne rzeczy jest uczulona to nie prawda, znam juzpowod wszystkich zmian. Dywan z welny u mamy a u nas sztuczny. Te dwie rzeczy uczulaly Lene. Wynioslam dywan mama rowniez i wszystko zniknelo skora piekna ani sladu. Jak wszystko zeszlo znow przynioslam dywan nastepnego dnia wysypana cala.
Takze usunelam z domu rowniez rzeczy ktore przyciagaja kurz a mala ma z tym stycznosc czyli firany kwiaty dywaniki i felerny dywan. Mieszkanie dziwne ale czego nie robi sie dla dziecka.

moja nadrabia niejedzenie kaszek i zupek mlekiem bo pije je równo około litra dziennie jak nic ale jak ona nie chce kaszek i nie chce obiadków to cos jesc musi staram sie chociaz pol sloiczka obiadku dac przemycić jakiegoś biszkopta/chrupka/ wafelka do lodów itp czasem deserek albo wlasnie jakiś kalafior, marchewka czy owoc ale to ciężko
pamietam, że syn tez nie przepadał za kaszką ale jakoś mu tam przemycałam z pół roku po trochu i zupki też w miarę jadł otwierał buźkę itp ale z małą jest problem bo jadła bardzo chętnie i to cały słoik, a teraz ciężko:((

Ja zauważyłam, że moja ladnie je jak coś się dzieje ciekawego, bo szybko się nudzi w krzesełku. Wystarczy, że ktoś ze mną rozmawia, albo chodzi telewizor. Obiadek zjada, ale owoce niezbyt chętnie, skubnie, ale mało. Może spróbuję z tą siateczką. W BLW też nie chciałoby mi się bawic i też nieraz mam serce w gardle jak mała się zakrztusi, czasem daję banana do rączki i jak odgryzie kawałek to masakra, ale chrupki ładnie memla, bo się rozpuszczają w buźce, ale jak się ubrudzi przy tym to cała jest do mycia i przebrania :) do chleba nam daleko, bo gluten odstawilam, bo coś nie tak bylo i czekam do 9 miesiąca. Kaszki nadal je z butelki, bo łyżeczką to ze 30 ml zje, a z butli wciąga ok 150 ml. Mi się wydaje, że moja mało je...ok 400 ml mm dziennie, ok 150 ml kaszki, ok 130 ml zupki, 100 ml soczku i troszkę owoca. Wydaje mi się, że powinna więcej...

Piegoosek super z tym jedzonkiem na pewno neurolog tam nic nie zobaczy bo jak ona tak wsówa wie co i jak i sama do buziaka bierze to nic jej pewnie nie jest. a powiedz jak Ty ją do tej siatki przekonałaś bo ja tez mam to ale moja nie specjalnie chce ja brac do buzi:(( bawi się ale do buzi niezbyt wkłada i ogólnie próbowałam blw ale to nie dla mnie nie na moje nerwy kurcze marchewką się raz tak zakrztusiła, że ja na szczęscie wykaszlała ale zaraz potem zwymiotowała masakra. poradziła sobie sama ale ja już miałam serce w gardle nie cierpie takich sytuacji i ostatnio do męża mówiłam, że ja mogę miec niemowlaczki i potem to najchętniej bym przeskoczyła etap uczenia jedzenia bo to nie dla mnie syn np wcale nie umiał gryźć on jakoś połykać chciał wszystko i ile razy on mi się krztusił i dusił masakra. Mała niby ssie gryzie po swojemu mimo braku zebów ale tez te odkasływanie oj nie dla mnie.

co do raczkowania to moja niby nie raczkuje ale pelza bardzo szybko oj bardzo pozycja do raczkowania też książkowa ale nie wie co dalej he ale za to potrafi na prostych rękach d*pkę w górę i proste nogi jakby chciała wstawac choć wspinać się nie umie za bardzo no i siedzi juz super i tak jej się to spodobało, ze nawet w nocy sobie potrafi usiąść:) ogólnie mamy problem z jedzeniem bo nie wiem jak ją zachecić do jedzenia czegokolwiek prócz mleka katar nam w tym nie ułatwia niestety.
ostatnio nawet moj 3latek ją karmił deserkiem i o dziwo jedli razem i świetnie im to szło:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kamcia, co do owockow, to daje w tej siateczce prawie wszystko, oprocz cytrusow oczywiscie:) pierwsze bylo jablko, pozniej reszta: banan (strasznie brudzi, ale mala uwielbia), gruszka, melon, arbuz, ale ten skolei okropnie moczy, ale przysiateczce bez strachu o zachlysniecie i nie trzeba wyjmowac pestek :) czesto teraz wkladam jej kilka owockow na raz. Na prawde polecam ta siateczke :) tylko najlepiej od razu kupic zapasowe siateczki, w standardowym komplecie sa dwie. Dokupuje sie dodatkowe 3. Ale warto, bo siateczka szybko wyglada brzydko.
Dzieki tej siateczce tez moja umie jesc sama chleb :) w ogole sie nie zakrztusza, a co za tym idzie nie podaje jej juz kaszki manny, bo gluten dostaje od czasu do czasu w chlebku. Wiem, jest z sola, ale chlebek jej smakuje, a kaszki nie bardzo.. uwielbia za to zupki ze sloiczkow :/ te moje gotowane nie bardzo jej podchodza, ale za to gotuje jej warzywka, klade na stoliczku i sama je :)

Hej ;)

My juz wrocilismy z wakacji jakies 2 tygodnie temu ale czasu jakos nie mialam sie odezwac ;)

Maly juz mi sam siada do raczkowania mu jeszcze brakuje no i znowu mamy plastry Kinesio Type na plecach i stopkach bo maly przez napiecie to ma tedencje to koslawych stopek i trzeba to zredukowac ..

Co do jedzenia moj narazie owocow niesdostaje bo go wysypywalo ostatnio dostal jagniecine z warzywkami i znowu buzia brzydka jedynie po kroliku i rybce alergia nie widoczna ;)

Teraz 5 wrzesnia mamy szczepienie i boje sie go szczepic ze znowu bedzie wysypnay ;/a pediatra nie widzi z tym zwiazku ;. nawet moja rehabilitantka twierdzi ze to napiecie i ta alergia to wlasnie skutki szczepionki z tej wycofanej serii co dostal ;/ ;/

U nas idą dwa ząbki, czuc je wyraźnie, mała płaczliwa, oby już się przebiły i będzie lepiej. Czuję, że do raczkowania jeszcze daleko...jak ją ustawię w takiej pozycji to ładnie się trzyma i się buja, ale sama za nic się tak nie podniesie, pupcia w górę i koniec, nawet nie pełza do przodu, a wydaje mi się, że już powinna, wokół własnej osi pełza bardzo szybko, a do przodu niestety...z siedzeniem coraz lepiej, ale to też takie siedzenie, że ja posadzę, a sama bardzo się dźwiga, ale nie daje rady, także dalej spędza większośc dnia na brzuszku, wczoraj przesadzilam do spacerówki, ale wcale jej się nie spodobało, wolała leżec na brzuszku i tak oglądac świat.

Ewelina a karmisz piersią?

Piegoosek mój Mikołaj tez nie raczkuje i wcale nie wygląda jakby miał zamiar. Tez podnosi tylko pupe. Nawet juz na plecki rzadko się przekręca. Jak się nauczył to 2 dni się turlal a teraz to rzadko się przewraca, jedynie na brzuszek. Jedynie do siadania się garnie i coraz lepiej mu to idzie. Każde dziecko jest inne.
A ta siateczke tez ogladalm na ostatnich zakupach ale stwierdzilismy ze jeszcze poczekamy ale teraz juz chyba mozna kupic. A jakie owocki konkretnie dajesz?

Czesc dziewczyny! Podczytalam sobie jak radza sobie Wasze szkraby i porownuje ;) moja niestety nie chce ani siadac, ani raczkowac.. wstaje na kolanka i sie kolysze, troszeczke podciaga kolanka pod siebie.. przemieszza sie popychajac sie do tylu na raczkach.. i tyle! Mysle, ze moze to byc spowodowane tym, ze nosila rozworke na dysplazje stawu..
Ale za to jest rewelacyjna z jedzeniem, mysle, ze to zasluga siateczki do owocow Canpolu, bo od niej zaczelismy:
http://www.bangla.pl/opinie/p12456/canpol-siateczka-do-owocow
mala nauczyla sie ssac owocki, wyssala zawartosc z siateczki, jadla wszystkie owocki, ktore dostala! W koncu, dla proby dalam jej banana juz bez siateczki, a ona bez problemu zlapala i zaczela go ssac, jak z siateczki i w ten sposob go skonsumowala :) i tak bylo ze wszystkim co dostawala :) teraz juz nawet ziemniaka zje sama. Oczywiscie daje tylko miekkie owoce i ugotowane warzywa! Uswini sie przy tym niemilosiernie, ale zjada :) no i podstawa to fotelik, musi w nim siedziec prosto! Kupilam fotelik z Ikea, taki plastikowy, prosciutki, zakochalam sie w nim na wakacjach w Skandynawii :) polecam! Przede wszystkim jest niedrogi ;)
Mamy jednakminny probrem, od jakiegos czasu mala robi dziwne miny, wywraca oczami domgory dziwnie przy tym cmokajac.. wlasnie szukam neurologa.. trzymajcie kciuki, zeby to nie bylo nicmpowaznego!

Witamy wieczornie.
Kamcia my nie mamy ani jednego zeba wiec nie wien jk bedziemyprzechodzic. Mala budzi sie z 3 razy na mleko w nocy +dodatkowo z 2-3 razy bo zaczyna sie drapac. My juz raczkujemy i to szybko, siedziec tez siedzimy stabilnie ale to tak od 3 dni. Malaprobuje juz wstawac. Takze wszystjo co nisko zostalo schowane bo na toma jeszcze czas. Wazy 10,700 ale krotka dalej chodzi w 74 cm. Przechodzimy ciezki okres, maz wyjechal do pracy za granice i jestesmy same. Tesknimy juz bardzo a tyle jeszcze czasu.: ( uciekam bo mala sie budzi. Dooobranoc: )

ja też zawsze byłam śpiochem :) ale odkąd jest mały to daje sobie dobrze radę i nawet te pobudki nocne już nie są takie złe (o ile nie jest ich więcej jak 3) ;)

Od dwóch dni niestety jest gorzej. Mały ma gorączkę, wczoraj miał 39 stopni. Dziś w nocy budził się co 0,5-1 godz. Dziś to faktycznie jestem wykończona. Idą mu dwa ząbki ale lekarka mówiła że to niekoniecznie musi być od tego i musieliśmy dać mocz do badania.
Jak Wasze dzieciaki znoszą ząbkowanie? Miały gorączkę przy tym?

10 kg...spory chłopak, moja ma 7, ale raczej od urodzenia jest drobna, ale długa. Ja też jestem wiecznie niewyspana, chociaż mała śpi całą noc, dziś akurat zapłakała o 1, bo chciała smoczek, wstałam, dalam i od razu zasnęłam, ale ja od zawsze jestem śpiochem, potrafię spac nawet 12 godz :) jak byłam w ciąży to chodziłam spac ok 22-23 i wstawałam ok 9-10 i tak mi zostało :/

Też czytałam o wodzie. Ale powiem Wam dziewczyny, że Was podziwiam. Bo moje to jak skończyło dwa miesiące to już się w nocy nie budzi, a i tak często chodzę niewyspana.

Od zeszłego tygodnia Jaś ostro trenuje baba, potem było mama, a w weekend tata. Dziś znowu jest baba. Do tego krzyczy i jest cały szczęśliwy z tego. Śmieję się, że śpiewa.

Nie raczkuje, ale pełza zawzięcie. Je dywany. I matę piankową. Niestety interesują go też kontakty :/ Uwielbia stać i hopsać, ale tylko na rękach i najlepiej przodem do świata. W wózku jest spokojny jak śpi, albo jak jest podniesiony do siadu. Inaczej wyje. A sam jeszcze nie siedzi.

Byliśmy ostatnio na szczepieniach i waży ponad 10kg.

Mi właśnie mama mówiła o wodzie. Od wczoraj Mikołaj znowu budzi sie 3 razy także chyba wrócił do siebie, ale to tez może dlatego ze mieliśmy intensywny weekend i malo spał w dzień. Tak czy siak dziś sprobojemy z woda zamiast jednego karmienia bo smok nic nie daje. Ostatnio zjadł 3.30 i do tej pory nic i nie chce teraz jeść czyli już 3,5 godz a pewnie przez najbliższe 2 tez nic nie zje. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
A dzisiaj tez chwile pierwszy raz przez parę sekund udało mu się powiedzieć podpierając się raczkami. W ogóle do siadania to ciągnie a do leżenia na brzuszku słabo od urodzenia.

Ja czytałam, żeby w nocy oszukac dziecko wodą, bo jak się naje w nocy to nie będzie jadło w dzień, albo dac smoczek i poczekac aż uśnie. U nas obyło się bez histerii.

miało byc Demonix oczywiście:)

Co do nocnych pobudek u mnie z młodym poskutkowało przejście z cycka na mm z nie wiem ilu pobdek na max 2-3 ale potem nawet 2-1 i jemu przy cycku chodziło tylko o pociumkanie bo był bezsmoczkowy do 8msca życia. a przestawić no to nic innego jak przegłodzic zarwac pewnie ze 3 noce i przetrzymac tylko ja nie wiem czy bym tak drugi raz wytrwała jak za pierwszym razem już teraz widzę że jestem mniej silna i bardziej uległa i leniwa też.

Demoniź 6 zębów to nieźle u as na razie żadnego jeszcze.
co do karmienia nocnego u nas jest jedno max 2 ale z reguły już tylko jedno potem drugie nad ranem albo rano. nie dałabym już rady tak jak z młodym wstawa po 2,3 i więcej razy oj nie no i małego tez karmiłam na spiocha ale odkładałam do łóżeczka.
ja się cieszę, że przesziśmy na butlę przynajmniej wiem ile młoda je tego mleka ale u nas jest tragedia ze słoiczkami od kilku dni w sumie od tygodnia młoda płacze i pluje na sam widok nie chce papek dlatego też nie chce kaszek. nie wiedziałam o co chodzi myślałam, że jest przejedzona, a jak ją dzisiaj posadziłam do swojego talerza to aż się trzęsła ze szczęścia i mi tam łapki pchała za kotleta się brała i za ziemniaki ku mojemu przerażeniu. chyba będę musiała się doedukowac i wprowadzić BLW ale ja nie wiem czy się do tego nadaję bo syn się krztusił straszliwie przy jedzeniu i się boję że z nią będzie podobnie ale nie mam wyjścia bo ona aż się trzęsie żeby jeść to co my mamy.

no i tydzień temu mała zaczęła siedzić z podpartą ręką a dzisiaj już od 6 ano zgrabnie siedzi bez podparcia bez pomocy i z leżenia zgrabnie przechodzi do samodzielnego siedzenia:))
niestety też wszystko wpycha okropnie do buźki co tylko napotka na drodze uwielbia dzieci i zabawki.

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...