Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/

Stary wątek tu: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=467826&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

A jakie miesko wrzucasz?
Muszę się wsiąść w garść ii zacząć gotowac ;). Niedawno probowalam to zjadł jednego dnia ale później juz nie chcial.

Ciężko z tymi uczuleniami kurcze. Mam nadzieje ze my tez się w końcu dowiemy co konkretnie Mikołaja uczula. Muszę w styczniu pogadac z lekarzem czy jakieś badania można mu zrobić.

Kamcia nue nue robilam bo kazdy lekarz mi odradzal bo za mala. Dopiero teraz bedziesz miala robione w szpitalu robione.

Dzieci z AZS maja 'takie napady' ze wysypuje je.
Lena od wrzesnia dostawala juz wszysto parowki, jogurty, szynii nawet jajka i do polowy listopada byla czysciutka a teraz nie wiem a nic nowego nie dostala.

Co do gotowania ja wszystko razem wrzucam mieso warzywa jakies suszone przyprawy. A pozniej delikatnie miele zeby tylko zlaczyly sie warzywa i mieso,polewam wywarem +oliwa i gotowe: )

szkoda tych maluchów cierpią przez te alergie...dobrze, że macie sprecyzowanych lekarzy bądź lekarstwa.
Ja wracam do pracy na wiosnę, będziemy próbować opcję żłobka tym razem, ale czy wypali...
prezenty gwiazdkowe to u nas również zabawki, zabawki :)

Mam jeszcze pytanko do mam dzieci z AZS. Czy to możliwe ze pomimo tego ze dziecko dostaje cały czas alergen, to przez tydzień np. Znika mu wszystko i ma zdrowa buzke? Bo tak było jak byliśmy w górach. Mimo tego iz jadlam jogurty piłam mleko do kawy to Mikołaj przez ten okres w którym byliśmy w górach miał całkiem zdrowa skore.

A my chcieliśmy dac do żłobka ale moja babcia z dziadkiem zaoferowali pomoc. Ale 2 miesiące temu zlikwidowali mój wydział bo robią centralizację i póki co zostaje ze mną bo nie wiem kiedy znaczne szukać nowej.

I mam jeszcze pytanko do mam gotujacych dla maluchow. Gotujecie zupki na wywarze z mieska juz czy osobno? Bo chce zacząć gotować juz tak na poważnie dla Mikołaja bo poki co to na sloiczkach jest i nie chce jeść gotowanych.

Moj Mikołaj dostal masc z hormonami ale smarowalam tylko jak miał bardzo i wysypana buzke. Teraz alergolog kazała nam dawać zyrtec i smarowac elidelem. Ale jednocześnie odstawilam nabiał i w tym momencie Miki wcale nie wygląda na dziecko z AZS. Na ciele nigdy nic nie miał, jedynie na buzce a teraz nawet na niej nic nie ma, chyba ze szaleje i się zgrzeje ;) to robi się zaczerwieniona ale zaraz schodzi. Teraz nie smaruje juz niczym oprócz robiona maścią na receptę i zyrtecu tez nie dostaje bo nam się skonczyl (ale dzis bede w aptece to i tak kupie bo chyba i tak powinien dostawac)Jak byliśmy w zeszlym tyg u naszej pediatry to mówiła ze teraz na takiego bladzioszka wygląda bo się przyzwyczaila ze zawsze mial wysypana buzke :).

Ewelinka a robi liście jakieś badania ze tak dokładnie wiesz co uczyła dzidzie? Ja póki co to jestem na 90% pewna ze na pewno nabial ale oprócz tego to tylko mam jakieś tam przypuszczenia bo kiedyś cos tam mu wyskoczył o po jedzeniu ale równie dobrze to mógł być cały czas nabiał ;\

P.s sorki za błędy ale nie ogarniam tableta ;)

Dziewczyny,

Czas tak szybko leci i pewnie tak jak ja część z Was niedługo będzie wracać do pracy ;(
Powiedzcie proszę na jaką formę opieki się decydujecie: niania, żłobek?

Pozdrawiam,
Ola

ja moge wam polecic mustela selatropia czy jakos tak w tym myje moje dzieci i do tego moja alergolog polecila mi balsam dexeryl. żel do mycia sama wybrałam bo mówiła żeby łagodny ale wybór nalezy do mnie i ten balsam i powiem Wam, że działa na prawde jest rewelacja do tegow ydajny oboje tak smaruje i nic im nie jest. Czasem jak malego bardzej wysypie takie plamy szorstkie nie tylko szorstka skora ale i czerwona to idzie w ruch triderm czy jakos tak ale to 1-2dni i ok i syrop xyzal.

dzieki za gratulacje zyczcie nam jak najmniej kolizji z bratem:)

Kamcia, nie dopisalam na to co uczulona Napewno welna, plesn, grrzyby, kwiaty i kazda sztucznosc w dywanach firanach: )

Jesli ktoras by chciala moge napisac jak kazali mi postepowac ze skora atopowa corki. Jakie mieszanki, jakie masci uzywac aby jak najmiej sterydow.: ) oczywiscie bez nich sie nie obejdzie ..

O, to my właśnie tam jesteśmy umówieni :) pod ten numer telefonu dzwoniłam. Mamy termin na początek lutego. Może nam zrobią jakieś badania.

Lipunia , gratuluje :D

Kamcia , Lena ogolnie alergik wziewny , takie jest moje zdanie , bo jadla juz praktycznie wszystko. A od 2 tyg temu , wszystko wrociło.
Prawdopodobnie Lena spocila sie na pleckach i wszystko wyszlo. A nie ubieram jej grubo , pod kurtka ma jedynie body na dlugi rekaw i bluzke na krutki.

Dziś pojawiłysmy sie na polankach , Pani doktor ja zobaczyla i hmm bez zmian. Bałam sie ze juz nas zostawia. Ale poszłysmy do oddzial pediatryczno-alergologiczny do Pani ordynator. Zalecia wszystkie kosmetyki Emolium P , masc obojetna , zyrtek , hydroxyzyna.
Jutro mam zadzwonic umowic Lene na oddział , na diagnostyke , pobranie krwi i zrobienie testów na podstawowe produkty.
Bo nie mam na co liczyc zeby dostac sie do poradni alergologicznej . a prywatnie do sopotu na marzec ;-)

no i od wczoraj chodzimy:))) na razie jak pijany zając ale pół pokoju za nami do tego z 10 krokow na raz tez:)) obroty w druga str jak robocik ale też są także jest przełom:))

roczek w knajpier poza tym ze w domu się nie pomiescimy to nie mam ani chęci ani czasu pierdzielic sie przy garach. syna byl w domu ale teraz nam sie rodzina powiekszyla i nie zmiescimy się.

A swoja droga to mój Miki jest baaardzo szczuplutki jak tak patrzę. Wazy tylko 8200 i mierzy 72 cm ;)

Toldinka strony nie maja ale masz nr 58 349 25 91 do godz 14 można dzwonić.
A nam się jakoś nie spieszy ze zmiana fotelika i wolalabym żeby jeździł w tym nosidelku ale juz strasznie się denerwuje i stara się w nim normalnie siadać a ze nie może to jest ryk.

Ewelina a jakie Lenka ma objawy AZS? Na co jest uczulona?

A my roczek będziemy robić w domu. Mikołaj nie wytrzyma w restauracji, on nawet 5 minut nie usiedzi ;)

Witamy: ) co do swiat mala dostala fotelik 9-18 bo w nosidelku nie dopinalam jej. A jak udalo sie strasznie plakala. To prezent od dziadkow. Jakupie jej Wozek+lalka: ) . Musze sie pochwalil Lenka pod koniec listopada zaczela chodzic po calym mieszkaniu
: ) teraz etap proby przyspieszania krokow.
Miesiac temu wazyla 12.100i 78 cm.

Nam AZS nasililo sie :( jutro kontrola na Polankach. I zobaczymy jak Swieta spedzimy.

A powiedzcie roczek maluchow robicie w domu czy jakas restauracja? : )

kamcia, a możesz mi podać namiary na tą poradnię? wystarczy nawet adres www.

A czemu Wam się tak spieszy do zmiany fotelika? Przecież te nosidełka sa najbezpieczniejsze dla maluchów.

No zimowe dzieci mają kiepsko, bo zaraz po gwiazdce są urodziny ;)

Hej dziewczyny, chyba miesiąc tu nie zagladalam ale dużo czytania nie było ;)

Co do dermatologa to my wchodzimy do akademii i tam jest poradnia dermatologiczno alergologiczna. chodzimy do dr wilkowskiej. Mikołaj ma AZS i wychodzi na to ze to alergia na bialko bo odkąd nie jem to ma śliczna buzkę (karmie ciągle piersią)

U nas Miki póki co śmiga na czworak a i staje przy meblach ale boi się przy nich chodzić. Ładnie zaczyna chodzić ale trzymany za raczki. I niestety teraz wszystko i musi dotknąć, zobaczyć. Tylko pokazuje ciągle co chce i trzeba mu pokazywać i tlumaczyc i tak śmiesznie gada po swojemu. Ogólnie z dnia na dzień chyba gada coraz więcej Buzka mu się czasem nie zamyka i jest non stop w ruchu ;)

A my przymierzalismy się do fotelika ale niestety Miki wazy tylko 8200 wiec pewnie około roczku dopiero przesiadziemy się z nosidelka. My planujemy kupić Romer king plus.

A na swieta to ja nie mam pojecia co kupić. Sorter ma, jeździk chodzik ma, skoczek ma ostatnio znowu dostał na Mikołaja zabawki i w ogóle nie mam pomyslu. Jedynie co dostanie na pewno z zabawek to sczeniaczek uczniaczek, a juz za 2 miesiace miesiące urodziny...chyba znowu kasę dostanie na konto bo juz nie wiem co mu kupować a każdy tylko pyta co mu kupić.

u nas ostatnio na szczepieniu bylo 9 ale pewnie juz kolo10 bo mała ma nie mały apetycik:) ale my już dłuzszy czas nie wstajemy w nocy na jedzonko yupi:))

jedynie w dzień mocno nadrabia:
rano 210 mleka, potem jajecznica albo placek, albo coś innego albo nic ale przed snem pozniej czyli tak 10:30 okolo11 obowiazkowo 180ml mleka wstaje po 2-3h i je obiadek taki duzy sloik ona zjada je tez zazwyczaj jogurt lubi jak my jemy i sobie podkubywac od nas golnie to lubi makaron i wsowa go itp. okolo16 jest 150-180ml mleka, na wieczor po 17 okolo18 jest miseczka kaszi zjada wszystko albo kleiku, i po19 210-240ml mleka

postanowienie noworoczne mala zjada obiady domowe tylko i wyłączne teraz to nie mam czasu albo mi sie nie hce przyznaje się bez bicia:(

A ważymy 11, 280 kg i mamy rozmiar 80-86 cm. Także spore chłopisko :D

Z fotelikami to ważna sprawa. Swego czasu sporo czytałam i tak na prawdę to trzeba dopasować fotelik do dziecka i do auta. Nie każdy model pasuje do każdego auta. Można to sprawdzić na stronie producenta fotelika. A najlepiej pojechać do sklepu i przymierzyć. Poczytajcie tu: http://fotelik.info/ Warto. My chyba jednak będziemy kupować ten tyłem do kierunku jazdy.
A nóżkami podkurczonymi się nie przejmujcie, bo dzieciom to nie przeszkadza. One mają inną budowę bioderek niż my i dla nich to nie jest niewygodne. Zresztą mój maluch zazwyczaj siedzi z lekko podwiniętymi nóżkami.

Od nas na święta maluch dostanie zabawki z Ikei - drewniany domek na klocuszki (sorter) i smoka-pacynke. Do tego dwa kubeczki niekapki i książeczki (m.in. Bardzo głodną gąsienicę). A od dziadków ma dostać kostkę interaktywną, ręczniczki duże, kubek lovi 360 i pewnie jakieś niezapowiedziane dodatki :) Plus ubranka. Staramy się jakoś nie szaleć, choć rodzice męża to i tak często przesadzają :P

Mamy już jeździk-pchacz FB (piesek-uczniaczek). Fajny, ale młody jeszcze nie chwyta za nieog. Woli meble :)

I moja stawia kroczki :) wczoraj już pare razy po 6 :) dziś sama na jeździku sie odpychała :)

Jeździmy jeszcze w nosidle fotelik po Filipie już czeka ale tez to jeszcze przeciągam bo sie mieści.

A na święta dostanie wózek drewniany gondolę z gumowymi kołami
Zestaw kawowy fp
Torebeczke grająca fp
Jakieś klocki od cioci chyba
I chyba jeszcze jeden wózek pchacz fp hehe

Ale ostatnio cos sie martwię ze za dużo śpi kęsy yaka jakby zmęczona chyba zrobię jej badanie krwi martwię sie ze moze mieć anemię.

Jak wyglada jadłospis waszych maluchów??

Jaka wagę i wzrost maja wasze maluchy? My teraz byliśmy u lekarza to Lilka ma 9200g i 73cm

Inne tematy z forum

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...