Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/

Stary wątek tu: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=467826&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

moja dostala tego skoczka zebre fp i jeszcze dostanie jeździk geppeto czy jaks tak ta firma drewniany konik kupila w sumie za 260zl ale to takie dwa wieksze prezenty skladkowe. Jeździk przyszedl juz do Babci ja jeszcze nie widziałam ma mieć gume na kolach to na panele w sam raz i pewnie mała bedzie się dzieliła z bratem bo do zebry oboje podchodzą całe szczescie syn nie przekroczyl jeszcze 16kg to nie załamie:)ale juz i tak komicznie wyglada na niej:)
plus takie dwie ksiazeczki ze zwierzakami co mozna dotknac futerek swiete sa mamy juz dwie sokupilam jeszcze dwie moja mała je uwielbia a jak mama jeszcze naśladuje dźwięki zwierzaków to już w ogóle bomba:)

hej :)
Mateusz juz jezdzi w 9-18 od dwoch tygodni bo glowa mu wystawala z nosidelka. fotelik ma po bracie maxi cosi tobi ale zgadzam sie z lipunia ze trzeba dziecko przymierzyc, bo my z kolei chcielismy romera a filp w nim dziwnie siedzal :) natomiast dla starszego juz mamy romera 15-36 i uwazam ze jest rewelacyjny

my na swieta zostajemy w de i bedziemy mieli mnala wigilie (mala bo co roku u moich rodzicow byly na ok 20 osob) ale jakos postaramy sie dzieciom poswiecic ten czas

co kupujecie maluchom pod choinke. ja najpierw chcial te dzieciowe zabawki ale teraz tak sobie mysle ze lepiej pod katem takim zeby sie z bratem bawili, czyli np lego d*plo ktore juz maja

mateusz chodzi przy meblach bardzo pewnie ale jak ma sie puscic to jeszcze sie boi, natomiast potrafi juz bez trzymanki wstac

brawo dla córeczek! nasz przy meblach śmiga sam, za rączki jak baletnica, czekamy na jeździka od Mikołaja, pewnie będzie spore wsparcie w pewności siebie :)
mamy besafe 9-18kg, szukam poziom wyższego i patrzyłam na fisher price'a, dobrą cenę i opinie posiada.

Toldinka na 100 procent nie wiem moze gdzies taka pordnia jest moze przy Akademi albo gdzies, ale moja alergolog wlasnie mówiła, że syn ma taka szorstka skórę i plamy co jais czas i ogolie widac ze na cos uczulony jest ale jszcze nie wiemy na co i tu najlepszym wyjsciem byłby własnie bardzo dobry dermatolog ale.. własnie u nas jest ich brak:)

co do fotelika mamy romer king plus ten 9-18 czy jakos tak nastepny tez romer juz dla starszego. Najlepiej pojeździc i pomierzyc dzecko chcielismy Maxi cosi chyba to byl Tobi ale syn dziwnie w nim siedział no i polecam przymiarki do auta. Najbezpieczniej byłoby przesadzić tyłem do kierunku jazdy ale są dość dogie a moj syn tez chcial juz siedziec przodem bo sie denerwowal ze nic nie widzi ani nikogo. Czesto jeździliśmy we dwoje tylko.

Nasza mała jeszcze też w nosidełku, ale już się rozglądam za tym 9-18 kg, niby jeszcze się mieści wagowo i głowa nie wystaje, ale strasznie wystają jej nogi i ma je bardzo zgięte, a jakie macie foteliki? Ja widziałam na allegro maxi cosi prriori, nie są bardzo drogie, a wyglądają na solidne. Do chodzenia u nas też jeszcze trochę, chociaż wczoraj były 2 kroczki, a przy meblach śmiga już dawno. Ze skórą mamy spokój więc nie mam pojęcia jak to jest z tą poradnią.

Hm, super. A skierowanie mam do poradni alergologiczno-dermatologicznej. Zapisałam się do alergologicznych chorób skóry. Zobaczymy.

My jeździmy w nosidełku. Bo najbezpieczniej. Głowa nie wystaje, wagowo się mieści, więc jest ok. Poza tym to wygodne, bo tak to by go trzeba wszędzie na rękach nosić.

miało być 3 tyg temu robila pierwsz kroki he

Hejka, Toldinka hyba nie ma czegos takiego jak poradnia alergologiczno-dermatologiczna raczej albo alerglog albo dermatolog. Nasza pani alergolog stwierdzila ze syn ze zmianami skornymi powinien trafic do dobrego dermatologa, lecz w polsce to z cudem graniczy to nie moje słowa tylko jej:) i to jest fakt bo u mnie w rodzinie i brat i szwagierka szukali długo dermatologa i kazde z nich dopiero po x razie trafilo na takiego co zaleczyli to co mieli.

co do świąt my wyjezdżamy:)
moja malutka juz prawie chodzi na razie juz ze tyg teu robiła pirwsze kroczki dzisiaj juz nawet bylo ich z 7:) ale do chodzenia podchodzi mega ostroznie i zanim zacznie na całego pewnie jeszcze troszkę to potrwa:)

co do fotelika starszy juz jest na nowym od jakiegos czasu i mala ma juz po bracie ale stoi na razie nie uzywany pewnie po nowym roku przesadzimy ale głowa jeszcze nie wystaje to jeszcze jeździmy wt tym nosidle.

hej,
nasz jeździ, ale nie podoba mu się, jak jeździmy bez starszej, to sadzamy do jej fotelika, muszę kupić dla siostry, wtedy poprzesadzam, ale ciągle czasu brakuje...
czas leci...u nas pierwsze limo.

Dziewczyny,

Wasze maluchy jeżdżą jeszcze w nosidełkach?

Pozdrawiam.

Ale cisza i spokój :) Pewnie wszystkie zajęte przygotowaniami do świąt.
A ja mam pytanie - mały dostał skierowanie do poradni alergologiczno-dermatologicznej. Lekarz kazał na akademii medycznej iść. Ale tam jest albo alergologiczna albo dermatologiczna. Gdzie Wy chodzicie z maluchami?

Ja kupuję garnuszek na klocuszek Pisher Price, mała pewnie i tak nie skuma jak wkładac odpowiednio te klocki, ale nie wiem co innego, dziadkowie kupują sanki, reszta rodziny ubranka, maskotek ma dużo, jedynie jakaś lalka by się przydala i tak myślę, że na Mikołaja jej kupię taką szmaciankę śpiewającą. Mąż przebiera się za Mikołaja i jestem ciekawa jak mała zareaguje :) Tak jak mówisz Lipunia, zaraz roczek i znowu trzeba będzie kombinowac...tak myślę, że może jeździk, ale nie pchacz tylko to niby autko do odpychania się nogami. Wyszedł w końcu trzeci ząbek, ale zamiast górna jedynka, to dolna dwójka, zdziwiłam się strasznie i drugą dwójeczkę dolną też czuc więc na dniach się przebije. Z jedzeniem masakra, mam nadzieję, że to wina ząbków i przejdzie, bo staję już na rzęsach...

najchętniej to nic bo wszsytko ma po bracie:)
ale kupuję 2 prezenty składkowe i dwa duże ponieważ pozbyliśmy się już jakiś czas temu, maty, karuzeli za chwilę skoczka. Jeździk najlepiej jakiś drewniany ale na razie szukam na razie jest szał jazdy na pociagu brata. Będą dwa to nie będzie kłótni to my się składamy z chrzestną i drugie prezent to zebra skoczek ten taki do bujania fisfer price najpierw miala byz zebra jeździk i bujak z little tikets czy jakoś tak ale, że tyle osob nie wie co to wybrałam te dwie rzeczy.
co prawda jakas masakra bo za chwilę urodziny i już pomysłów zabraknie. Babcia jednak chce na roczek lale ale myślę raczej, że to prezent na później. Moja mała się bawi autami brata i pcha wszysstko co moze do buzi albo książeczi ze zwierzakami to szał:)

Dziewczyny, co kupujecie maluchom pod choinkę? :)

Ssabinka fajne fotki.
u nas z jedzeniem bardzo się porawiło małej zrobiłam juz nawet pierszą jajecznice ale na parze wcinała az się jej uszy trzęsły i patrzyła za jeszcze hehe na szczęscie nic jej nie jest, jadła też już pierwsze placuszki z jabłkiem i też jest ok, pierwsze jedzonko nasze też jadła ja gotuje bez sztuczności i przeważnie chude więc mogłam jej dać. Radzi sobie juz z kawałkami, ryżem itp ale trzeba uważac odkąd ma zeby to gryzie nie mieli jak wcześniej i czasem niestety ugryzie za duży kawałeczek i sobie kaszle ale odpukac radzi sobie. Idą nam kolejne zęby i przez to jest jęcząca i placzliwa z synem było inaczej ale to dziewczynka to pewnie delikatniejsza:) Cwana też jest też lubi łazienkę okropnie, wszystko musi być sprzatnięte zawsze jakiś okruszek znajdzie i do buzi, papier jak najdalej bo bardzo jej smakuje:) z kanapy też nie umie schodzić chce głową i na nic na razie pokazywanie, e tak nie wolno. uwielbia zrzucac rzeczy i słyszec jak spadają i patrzeć na nie he, stoi i juz dwa pierwsze kroki za nami ale boi się chodzić sama, jak stoi pójdzie jedną noga do przodu druga stoi w miejscu:) za jedną rękę już idzie dość płynnie i ładnie. tak to mówi dużo po swojemu, wczoraj nawet wymsknęło jej się hau, tata, mama i baba a tak na brata też znalazła swoje okrzyki he:) waga całkiem ok ale nie jakas ogromna jak mi się zdawało porównywalna do syna w tym wieku ponad9kg. im więcej sie rusza tym mniej przybiera.
Na brak włoskow też narzekamy:)tzn ma ale nie za wiele:)

Sabinka fajne fotki:)
pozdrawiam i dużo zdrowia w tą nędzną pogodę życzymy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To i ja sie witam :)

Lilka to taki mały śmieszek śmieje sie tak poprostu :) ma nadal 4 żabki i długa cisza z nimi dalej. Ma dwie drzemki w ciagu dnia i zjada mniejsze porcje al częściej nawet w nocy pije mleko.

Mamucie tylu ciagle dwa szczepienia bo ciagle ma katar przez młodego który przynosi z przedszkola.

Raczkuje strasznie szybko:) chodzi przy meblach jak sie pości to potrafi tak długo stać a potem upada :) potrafi nawet chodzić trzymana tylko za jedna rączkę.

Włosków mamy mało i nie mogę sie doczekać aż wykoncu urosną:)

A tak pozatym rozwijam sie ciagle i zapraszam do polubienia i na sesje :)

https://m.facebook.com/SabinaRutkowskaPhotography?__user=1686126730

Calineczko u nas bardzo podobnie jak u Was. Najlepsze zabawki to sedes, brodzik, pralka, kable, kwiaty, ściąga wszystko ze stolika także serwety już w ogóle nie kładę, tylko jak mamy gości. Nie można jej na minutę spuścic z oka, bo zaraz coś zbroi. Też schodzi z łóżka głową. Ucieka przede mną i ma z tego radochę, ja ją wołam, a ona ucieka i się śmieje, zadziora mała :) Grzywkę też już obcinałam, teraz czas obciąc drugi raz, bo już wchodzi w oczka. Ząbki mamy dalej tylko dwa, niby coś z góry szło, gryzie wszystko, ale zaglądam do buźki i nic się nie przebija. Stanie super i chodzenie przy meblach, ale jak się puści obiema rączkami to zaraz spada na pupkę. Z jedzeniem ostatnio tak sobie. Nie wypija całej porcji mleka, gardzi kaszką, deserki tak sobie, zupek w ogóle nie chciala jeśc i teraz w ogóle jej nie rozdrabniam tylko daję całe kawałki warzyw czy mięsa i łyżeczką daję wywar do popijania. Soczki uwielbia. Zaliczyliśmy tydzień temu szczepienie. Z wagą tak sobie. Ma 7700 g czyli przez 9 miesięcy przybrała 4600 g, słabo, ale lekarka nie miała uwag, może będzie taka drobna. Coś ucichł ostatnio ten wątek :)

hej dziewczyny! obudziły mnie dzieciaki, usnęły a ja nabrałam ochoty na gorące kakao :)przypomniały mi się czasy, kiedy to normą było picie i jedzenie w nocy, więc nostalgicznie usiadłam i zajrzałam co u Was.
My raczkujemy na całego, w okamgnieniu mały znajduje się w łazience, uwielbia zabawy w bidecie, brodziku i o zgrozo pędzi do muszli klozetowej. Przy meblach się wspinamy i stoimy i robimy kroczki. Schudł mi osesek, zmienił się bardzo, zaliczyliśmy już wizytę u fryzjera i wygląda jak mały chłopiec a nie niemowlę. Dolne jedynki wyszły razem, teraz wychodzą dwójki dolne, też jednocześnie. Uwielbia gryźć mi nos :)
Z jedzeniem ok, je wszystko i w sporych ilościach, dużo podglądałam Wasze menu i też przeplatam mlekiem modyfikowanym. Dwa tyg temu razem z zębami przypałetało się zapalenie ucha, dostał antybiotyk, dzięki Bogu, zdiagnozowane szybko przez lekarza, nie wiedziałam czemu tak bardzo płacze.
a i za Chiny ludowe nie może załapać schodzenie z łóżka tyłem, pędzi jak kaskader na czoło...siostra była bardziej roztropna ;-)
a w weekend są ciekawe targi gier i zabaw Trefla, jak któraś ma ochotę wybrać się ze starszakiem, to polecam :))
dobrej nocki!:)

Ja jeszcze nie miałam kiedy zajrzeć do tej książki, ale moja panna 3 dni temu wypluła dwa razy smoka za drugim razem stwierdziłam, że jak pluje to niech zasypia bez i o dziwo pojeczala jakies 10 czy 15min poszłam pogłaskałam i spała do 2 mleko i dalej spala wcae nie chciala smoka, na kolejny dzień było tylko lepiej bo po 18 dostala kleik potem mleko przed snem i zasnela sama bez smoka i spala do 5 rano mleko i dalej spala do 7, a wczoraj tak samo nic nie zajęknęła nawet i spała do 4:40 mleko i do 8 prawie. szok w dzien też wczoraj i dzisiaj spała bez smoka i to ciagiem ponad dwie godziny.
Po prostu ten smoczek chyba w rezultacie przeszkadzał jej w głębszym zaśnięciu. a podczytałam to dzięki Wam także u nas wychodzi na to, e chyba na dobre pozbędziemy się smoka i to łatwiej niż myślałam.
byłam pewna, ze bez awantury się nie obedzie, a tu jak na razie super zobaczymy dalej:)

Karolinka przez pierwsza noc był płacz ale po pół godz zasypiał. A potem już max 15 min wiec nie było źle ;). Niestety teraz musimy przerwać bo mały jest przeziebiony ale nawet jak się w nocy budził przez katar to raczej po chwili za sypiał.

Inne tematy z forum

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (21 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...