Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/

Stary wątek tu: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=467826&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.13

Cześć dziewczyny

Szmat czasu mnie tu nie było. Przejrzałam pobieżnie tylko co u Was i u maluchów słychać, bo z czasem u mnie słabo.
Ja jeszcze w domu, do pracy wracam 4.11 i cieszę się z tego bardzo. Mała zostanie z naszą nianią, tą samą, która była z synkiem. Przynajmniej ten stres mnie ominie, bo znają się z Laurą praktycznie od 3 doby jej życia i widują prawie codziennie. Mała waży już 10 kilo, zębów nie ma żadnych, z czołganiem się i czworakowaniem u nas słabo, ale to trochę kwestia sporej wagi no i tego, że do czasu pójścia synka do przedszkola bardzo rzadko miała okazję spokojnie sobie na macie na ziemi poleżeć, bo młody od razu kładł się na niej, przytulał i był ryk. Ubranka kupujemy w rozm. 80, pampy 4+ a czasem nawet 5-tki syna jej wkładam. Mała wypija 4 razy po ok. 180 ml, do tego na śniadanie 120 ml Sinlacu, obiadek ok. 130 -150 ml i mały słoiczek deserku. Noce w większości przesypia całe.
Synek od września został przedszkolakiem i jakoś tam sobie daje radę. Są dni lepsze i gorsze ale ogólnie bardzo się tam rozwinął, sam je, układa słowa w zdania, ciągle pyta "co to jest?", tylko z nocnikowaniem jeszcze jesteśmy w polu.
No i to tyle u nas.

My we wrzesniu mieli taki okres o 3 budzila i do 5-6 nie spala bo bawila sie :) ale samo minelo.
U nas wyglada to tak
3-4 -mleko 210 .
7 mleko-210 mln
10-kaszka 210
13 obiad ( pół słoiczka)
15-16 mleko-180 mln
okolo 18 owoc( 3-4 kawałeczki )
20- mleko z kaszka 210 mln
24-mleko 210 mln .

caly czas próbuje wyemilinowac o 15-16 mleko , ale za cholere nie chcenic innego ;/ a jesli zje cos , jakies chrupki biszkopty czy nawet dam jej reszte obiadku i tak po 30 min krzyczy o mleko .

Marynial Twoja je rzadziej bo dostaje bardziej treściwe moja nie zje całego dużego słoiczka obiadku jaki by nie był czy mój czy słoiczkowy zjada nie całe pół miseczki takiej z ikei małej więc tam za dużo nie ma i rzadko je kaszki. dlatego wychodzi u nas trochę częściej np z mlekiem ale jest podobnie jak u Karolinki z tym że zazwycaj się budzi o 2-3 na mleko tak 150ml.

wsumie teraz jak przeczytalam to wychodzi dosyc czesto ale generalne mamy 3 h przerwy pomiedzy jedzeniem

Todlinka czytałam o tym ostatnio, ale ja nie jestem przekonana, a może po prostu mi się nie chce... teraz dużo do niej mówię, pokazuję i słabo zwraca na mnie uwagę, a o dopiero nauka migania. Karolinka często je Twój mały, u nas przerwy między posiłkami wynoszą 4-5 godz i czasem doba za krótka, żeby zjadła wszystko co powinna, ale co zrobię jak nie chce częściej, albo tylko podziobie. U nas to wygląda mniej więcej tak:
6-7 mleko 180 ml
11-12 obiad (szklanka od herbaty czyli ok 180-200 ml)
15-16 mleko 150 ml
18-19 150 ml kaszki
22-23 mleko 150 ml
między posiłkami daję soczek lub kawałek owoca, czasem chrupki

Kamcia ciesze sie ze udalo sie i pomogla ksiazka :)
a powiedz mi - nie bylo placzu i lamentu przy wprowadzaniu zmian??
u nas pierwszej nocy bylo poltorej godz placzu (filipa i mojego)a od nastepnej w pelni przespane noce :)

teraz z mateuszem mielsmy szczescie bo od pierwszego miesiaca przesypial noce, ale od pewnego czasu codziennie budzi sie ok 2 w nocy. ale ani nei je ani nei pije- poprostu budzi sie i wstaje w lozeczku chce sie bawic :/
i tez chyba wroce do tej ksiazki

u nas jedzenie wyglada tak:
ok 7 pije mleko 210ml
10 pije kaszke 180 ml
wtedy idzie spac spi od 1-2h
12/13 je obiadek
15 deserek
idzie na drzemke 1-2h (ale czest spi przed deserkiem)
ok 18 kaszka albo owoc
a o 20 chlopaki ida razem do kapieli potem mleko 210ml i do spania

My jemy 3 razy po 210 ml mleka z miarką lub dwiema kleiku, do tego kaszka ryżowa/kukurydziana/sinlac (ale na wodzie, bo na mleku nie ruszy), obiadek i czasem deserek. Do picia woda i czasem soczek.
Śpi od ok 19.30 do ok.6-7 rano. Potrafi popłakiwać w nocy, ale to zazwyczaj takie wiercenie się i smok załatwia sprawę. W dzień zazwyczaj śpi dwa razy po ok. 1-1,5h. Czasem mniej, czasem więcej. Dziś np. Spał raz ok 1,5h i było ok, ale poszedł spać o 19. Co oznacza, że pewnie będę miała pobudkę o 5 :/
Mamy etap intensywnego raczkowania i wspinania się. W końcu zaczyna solidnie sam siadać bez oparcia. Genialnym zakupem był stolik edukacyjny. Zabawę ma przy tym jak nie wiem co. Bardzo to lubi. Mamy chicco - polecam. Jedyny minus, że ciągle trzeba przy nim być, bo potrafi lecieć na głowę. Także nie ma opcji zostawić go choć na chwilę, ciągle go asekurujemy z mężem.
Chcemy zacząć do niego migać. Czy któraś z Was może to robi ze swoim maluchem?

Kamcia dziękuje w wolnej chwili poczytam.
u nas ze snem to mega różnie ja nie zmuszam małej do drzemek jak chce spać to sama daje o tym znać czyli juz jest marudna wtedy butla z mlekiem i prakycznie śpi albo smoczek i śpi.
ale jest to albo jedna dłuższa drzemka albo nawet i 3 krótsze i to się sprawdza ile by nie spala i o której i tak po 19 jak idzie spac to zasypia bez problemu. z synem było róznie ale też chodził mi na wieczór spać ładnie bez smoczka tyle, ze w nocy było różnie.
co do jedzenia to mała pije mleko jakoś 5-6 razy na dobę po 150-180ml i na wieczór 210ml
do tego obiadek jais deserek, czy biszkopcik i mleko z kaszka ale nie duzo bo jak zje miseczke kaszki to zaraz jej plamka na buzi się pojawia a jak zje mało to jest ok.

No mój Mikołaj w ciągu dnia zanim zaśnie to te swoje 2 minutki musi pojeczec albo poplakac, ale wieczorem też bez problemu.
U nas było o tyle łatwiej że w nocy praktycznie smoka nie używaliśmy bo on Mikołaja wcale nie uspokajał i tak za każdym razem musiałam dać mu cycka i wtedy zasypiał i smoka już nie chciał. Jedynie wciągu dnia z nim za sypiał i wieczorem.
Ja myślałam że mały śpi jakoś strasznie mało bo najpierw ok 10 śpi 1 godz 20 min a potem ok 14 jakieś 30-40 min więc też jakieś 2 godziny w sumie. Potem mu spać nie dajemy bo potem wieczorem są problemy, ale nie narzekam bo wtedy ciągle trzeba się z nim bawić i spędzamy z nim cały czas a tak w ciągu dnia to czasem zostawiam go żeby pozbawił się sam :-)

Dziewczyny,

Ile Wasze maluchy zjadają mleczka mm w ciągu doby?

Zastanawiam się czy nie powinnam czegoś zmienić w tej kwestii.
Nasz maluch zjada jednorazowo 150 max 180 ml czasami nawet mniej i w konsekwencji je ok 5 lub 6 razy w ciągu doby.

Pozdrawiam,
Ola

Lipunia moja też w nocy się przebudza raz, albo 2 na smoka, ale nie mam serca jej go zabrac w tym momencie, bo strasznie cierpi przez ząbki, spróbuję może około roczku, planuję też sadzac małą już na nocnik, ale czuję, że od razu będzie z niego uciekac :) Kamcia Weronisia śpi w dzień 2-3 godz, podzielone na 2-3 drzemki, zależy o której rano wstaje i ostatnio w dzień okropny bunt mamy na spanie, uryczy się nieraz bidulka, ale oczywiście ja mięknę i biorę na ręce i lulam w fotelu, ale wieczorem raczej nie ma problemu. Wstawanie u nas też od tygodnia i wczoraj zrobiła kilka kroczków przy segmencie, ale widac, że jeszcze się boi, nie pali mi się do tego, żeby biegała :)

Lipunia wysłane :-)

Mój Mikołaj dopiero od niedawna zorientował się do czego są nogi i powoli stoi. Ostatnio mąż go postawił i oparł o oparcie kanapy i sobie chwilę postał :-). Mam wrażenie że raczkowanie go ominie chociaż ostatnio stara się podnieść i stanąć na czworaka.

Dziewczyny a ile śpią Wasze dzieci w ciągu dnia?

Kamcia a masz może na maila tą książkę? jakbyś chciała sie podzielić to poprosze na lipunia@vp.pl
moja mała niby śpi ale ja bym też już wolała, żeby nie budziła sie na smoka czy jedzenie bo jednak 10miesiąc przed nami a ona ciągnie smoka, ze aż czasem z 10razy muszę wstać zeby jej dać lepiej by było jakby ciągiem spała co oczywiście też się zdarza ale nie codziennie niestety:( moja przymierza się do chodzenia stoi sama już dość długo ale boi się tego pierwszego kroczku. przy meblach i chodziku pchaczu super ale samodzielnie jeszcze ma opory ale to akurat na plus bo znaczy ze otrozna będzie:)

Karolinka muszę powiedzieć że książka rewelacja. Już trzeciej nocy Mikołaj spał tak jak to sobie ustaliliśmy i teraz zamiast wstawać co 2,5-3 godz. przesypiamy min. 7 :-) . najpierw się budziłam i nasłuchiwałam czy żyje ale teraz już też potrafię spać te 7 godz. W sumie zmieniło się tyle że karmie Mikołaja przed kąpielą, od razu po idzie spać sam i zasypia bez zająknięcia. Potem jak idziemy spać ok 21.30 wyciągam go i karmie na śpiąco i potem śpi do ok 5 i wtedy już znowu go karmie bo mąż i tak do pracy wstaje. No i co najważniejsze odzwyczaił się od smoka bo musieliśmy go wprowadzić mimo tego że nie planowaliśmy i prawie od tygodnia nikt z nas nie widział go na oczy :-). Dziękuję :-)

Karolinka to książke już mam, teraz będę studiować ;p. Zobaczymy co tam piszą i co z tego wyjdzie :-)

A mój Mikołaj wczoraj pierwszy raz zjadł zupke z kawałkami i nie musiał am jej w trakcie miksować. Coraz lepiej mu to jedzenie idzie. Nawet jak sie zakrztusi to radzi sobie sam, mimo odruchów wymiotnych. Będziemy próbować dawać mu coraz więcej rzeczy do jedzenia. Póki co jak dostanie ziemniaka od nas z talerza to się nim bawi i nie je, a tak to wszystko do budzi bierze co nie może ;).

A co do czapeczki to ja w zeszłym roku kupiłam dla małego w akpolu

w hm chyba sa tez duze albo same bawełniane ale w kappahlu widziałam takie malusie też z polarkiem za grube nie były ale a wyjście ze szpitala powinny byc ok popatrz sbie na ich str jak Cię zainteresuje to sobie pojedziesz i kupisz. albo w coccodrillo ale jak szukałam to nie mieli w tamtym roku takich małych.
albo swiat dziecka.

no jest w rumi dopiero albo w wejherowie
ale szczerze tylko w nim widziałam takie malusie czapeczki inne były na moja za duże i to dużo za duże, a jeszcze miałam taką po synku uniwersalną co była ze smyka niby 42 ale dużo zaniżona bo moja mała miała ratem 30cm obwód głowy.

moe poczekaj jeszcze chwile nie długo więcej bedzie takich rzeczy ale moze, któraś z mamuś ma jeszcze taką małą faktycznie po swojej córci.

a w hm nie ma takich czapeczek??

u nas z tymi dzieciakami to podobnie jak u Karolinkkakau starszy budził się i w sumie budzi do tej pory z jedzeniem krztusił się i dusił no masakra była jak dla mnie ile razy ja go oklepywałam to nie zlicze teraz sam wcina i ładnie zasypia i śpi ale potrafi się nagminnie budzić także róznie to jest z tymi dziećmi ale pocieszam się, że w końcu wyrośnie jak ze wszystkiego.

za to mała wcina grudki, kawalki i nic jej nie jest no czasem tak kaszlnie ale sobie sama radzi z tym ja nie muszę interweniowac ze spaniem też fajnie bo budzi sie raz w ocy jak idą zęby albo coś jej jest to więcej ale z reguły smoczek załatwia sprawę a i u nas starszy bezsmoczkowy a młoda ciągnie więc moze tu jest różnica też jakaś.
u nas z jedzeniem to mała pije duzo mleka i kaszki też jeje ale jej nie służa jakoś potem źle właśnie śpi ale nie mogę ostatnio znaleźć kaszki bez cukru masakra jakaś z tym cukrem dookoła. i wcina obiadki różne jadła już mięsko w kawaleczkach i paseczkach i to różne nawet szynkę wieprzową wcinała ogólnie to żarlok nie z tej ziemi je oczami jak sięjej nie da to się upomina o siebie sama:) uwielbia rybe w sosie pomidorowym albo to co my mamy na talerzu:) pije wodę a sok spróbowala dzisiaj pierwszy raz z marchewki. nie może jeść deserków z jabłkiem bo zaraz wysypka albo luźne kupy. a no i dzisiaj nauczyła się chodzić przy pchaczu co mnie mocno przeraża i jednocześnie dziwi bo mlody nie umiał przy nim jeździć nawet jak już chodził to się wywracał.

A gdzie w Gdańsku jest tygrysek? Byłam w mama i ja i w świecie dziecka i kilku dzieciowych i nigdzie nie ma takich malutkich..

Inne tematy z forum

Permanentny ból głowy.. :( (44 odpowiedzi)

Od jakiś 2-3 tygodni permanentnie boli mnie głowa. Dzień w dzień, przez większość czasu. Zawsze...

gdzie w Rumi są kasztany???? (6 odpowiedzi)

potrzebujemy pilnie,moze wiecie???

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...