Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Poprzedni wątek.
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-4-t417005,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

Ja niestety czuje się coraz gorzej. Mam coraz mniej siły, coraz szybciej się męczę i chyba ogólnie jestem trochę przemęczona tym wstawaniem o 5.20 do pracy i zapieprzaniem w domu w weekendy i po pracy ;/. Teraz mam trochę lżej bo babcia gotuje obiady i prasuje mi wszystko a miała już co ;) bo siedzą z dziadkiem i pilnują chłopóow od remontu. Ale niestety w przyszłym tyg to się skończy i znowu będę miała wszystko na głowie.
W ten weekend wreszcie odpoczywałam bo wyjechaliśmy na domek ale już w niedziele mały źle się ułożył i wylądowałam w toalecie i do dziś coś mnie trzyma i ciągle mi niedobrze do tego wszystkiego ;/. Także zawsze coś...

Co do kawy to na początku ciąży też nie mogłam nawet jej powąchać ;) potem już zaczęłam pić jedną dziennie i teraz już od czasu do czasu zdaża mi się wypić ale ja piję bardzo słabą i z dużą ilością mleka. Na codzień przestawiłam się na zbożową.

Kawę też piję, jedną albo góra dwie dziennie, tyle, że słabe i z mnóstwem mleka, ale dla mnie to żadne wyrzeczenie, bo nie w ciąży też takie pijam ;) W pierwszej ciąży z tego co pamiętam chyba b. rzadko piłam, w ogóle wydawało mi się, że wielu rzeczy robić nie powinnam a w tej to już luzik

Monia tylko u mnie te 3300 bylo 10 dni przed porodem czyli szacunkowo mlody powinien miec jakies 3,5kg a byl mniejszy niz na 10dni przed na usg hehe:)) dlatego nie do konca wierze.

co do sampoczucia tez nedzne i ogolnie nic sie nie chce brak czasu itd.

kawe pije jedna dziennie bo bym zasnela na stojaco a na to nie moge sobie pozwolic choc jakos specjalnie nigdy mi nie smakowala.

u mnie nawet dobrze-siedzę na zwolnieniu- więc mam dużo wolnego czasu.Jesteście dziewczyny bardzo dzielne( piszę o tych które maja już szkraby w domu)Druga ciaza i maluch w domu-potrafią dać w kość.Inaczej przechodzi sie ciąże- pierwszy raz.

Mamusie a czy pijecie kawę? Ja na poczatku ciązy nie moglam znieść zapachu kawy , a teraz bardzo mi smakuje i pozwalam sobie na wypicie fliżanki kawki od czasu do czasu.

lipunia, te pomiary to wiadomo, są tylko szacunkowe, nie da się tego tak na pewnika obliczyć, ale 3200 a 3300 to i tak b. mała różnica. Moja koleżanka miała urodzić dziecko o wadze ok. 3,5 kg a mała miała prawie 4,2 kg, więc to jest dopiero różnica :)
Ja na razie przytyłam ok. 9 kg, trochę mniej niż w poprzedniej ciąży i też tego jakoś specjalnie nie widać. Anemię mam teraz, poprzednio miałam lekką ale tylko na początku ciąży. Łykam żelazo i staram się wyluzować, choć to niestety trudne zadanie przy młodym w domu. Paradoksalnie częściej miewam kłopoty takie czysto mentalne - z opanowaniem złości, zmęczenia, zachowaniem spokoju przy panowaniu nad ruchliwym rocznym dzieckiem niż te fizyczne, choć całkiem możliwe, że po prostu nie mam jak i kiedy o nich myśleć. Zresztą ogólnie rzecz biorąc to czuję się w tej ciąży zmęczona i brak mi zarówno sił jak i motywacji i czasu, żeby coś pokombinować z ubraniami, jakoś lepiej się umalować. No i jeszcze ta nadchodząca zima, kupa ubrań na sobie i moja koszmarna, bo czarna ciążowa kurtka. Ale przecież nie będę na te 2 miesiące kupować nowej ! Też macie takie doły, czy tylko ja zaniżam pułap ?

ja nie wierze w te pomiary do konca bo moj maly na 10dni przed porodem niby wedlug usg mial 3300 a urodzil sie 3200.
masz to wypierz wyprasuj i trzymaj a jak sie nie przydadza to trudno ale moze akurat.

Ewelina to dobrze ze ulekarza ok tylko ciekawe co z tym cukrem dalej bedzie, a lekarz Ci mowil czy to moze byc jakas komplikacja potem? a da sie to wyleczyc zeby nie bylo go tam?

no wlasnie, ciekawe jak to będzie- bo te ubranka sa naprawde sliczne:)))Maly mial 830 gram pod koniec 25 tygodnia- wiec moze byc wiekszy.

Hej . My po wizycie u lekarza , z mała ok , wazy juz 2 kg ;-) jest juz skierowana glowka w dol. Anemia jak byla tak jest . A w moczu pojawil sie cukier.. teraz musze znow zrobic glukoze ale 75. Dooobrze ze juz prawie koniec . Minamalnie zostalo mi 5 tygodni a maxymalnie 10 tyg.

Co do ciuszkow , mnostwo dostalismy , i wiekszasc jest powyzej 62 . Kombinezon nawet kupilam na 68 , jak bedzie za duzy o duzo to trudno :)

Iva i tu jest problem bo to zalezy jakie dziecko urodzisz tzn jakie dlugie i ile bedzie wazylo, a tego nawet najlepszy lekarz nie przewidzi na miesiac dwa czy 3 do tylu. moja kumpela urodzila np okolo 4kg mala i ona juz w niektóre 56 sie nie miescila od razu bo co firma to inaczej szyja wiadomo, druga urodzila chudzine ale dluga i tez jej sie za dlugo nie przydaly te ubranka, a ja np urodzilam malego mial 3200g i 56 a ponad miesiac spokojnie chodzil w tych rzeczach jak nie dluzej bo jednak byl drobiusienki i niektóre firmy tak szyja, ze i te 56 bylo spore nie mowiac o 62, w ktorym by sie utopil.
teraz jak slysze, ze mala jest mala to nawet sie zastanawiam czy jakis 50tek nie kupic ale chyba nie bede przesadzac bo w sumie to sa pomiary ogolnikowe i mozna sie pomylic. a jak jednak 50 sie przyda to meza pogonie do sklepu:)

my z rozmiaru 56 w ogóle nie skorzystaliśmy, bo malutka mierzyła 61cm, więc wydaje mi się, że rzeczywiście lepiej od razu startować z 62, bo nawet jeśli szkrabik będzie miał 50 kilka cm, to odrobinę za duże ubranka to kwestia zaledwie kilku tygodni. My kupiliśmy dopiero nową wanienkę :) zbieramy się, zbieramy i myślę, że na początku grudnia zamówię kosmetyki pomalutku.

dziewczyny jak to jest u Was z ubrankami dla noworodka?Ja dużo ubranek dostalam i widze,że mam sporo ciuszkow na rozmiar 56 -ciekawe czy mi sie wogole przydadzą a jeżeli tak to na jak dlugo?
W szkole rodzenia mowili,zeby zacząc kupowanie ubranek od rozmiaru 62.

do Il ja nic nie bralam ale jak moj lekarz uslyszal ze 2tyg sie meczylam to mowi ze lepiej przez kilka dni wziasc cos na gardlo co wiem, ze mi pomoze i do nosa niz meczyc sie tyle czasu i do tego jesli bylaby goraczka to obowiazkowo jakis paracetamol bo goraczka moze byc grozniejsza niz paracetamol.i wierze mojemu lekarzowi. poza tym wiadomo, ze jak juz jest na prawde zle to idzie sie do lekarza i przepisuje co tam uwaza a stosowne.

Ewelina wspolczuje ale pewnie szybko minie co do anemi to ciezko jej zaradzic ja mam od poczatku i tez nic nie pomaga. nie dugo koniec i mina te wszystkie dolegliwosci ale pewnie w zamian pojawia sie jakies mniejsze ale nowe.

ja dzisiaj zakupilam juz pieluchy i chyba juz skonczylam robic wyprawke jeszcze chce kupic ochraniacz do lozeczka ale to akurat nie jest jakies pilne.

do lipuni: to nie "szit" tylko troska o pacjenta. jestem w ciąży i jestem farmaceutą i wydaje mi się że mam lepszą wiedzę niż Twój lekarz. to nie prawda, że można brać wszystkie leki na ból gardła ( bo niektóre są na poch. salicylanów) a i "zwykłe" kropelki do nosa nie są obojętne dla zdrowia. a przeziębienia się nie leczy tylko łagodzi objawy takimi środkami, więc jeśli coś bierzesz (poza lekami obniżającymi temp.) to tylko dla własnej wygody

Ojjj Ewelina, współczuje... Ale nie dawaj się, już bliżej niż dalej, więc niedługo będzie po wszystkich anemiach, bakteriach i innych cudach ;)

Ja przytyłam w sumie jakieś 12 kilo chyba, to mniej więcej chyba tak samo jak w poprzedniej ciąży. Wizytę mam w czwartek i już się nie mogę doczekać :) zwłaszcza, że tym razem poproszę już o zwolnienie w końcu, więc od piątku siedzę w domu :) a tym bardziej mnie to cieszy, że razem z moim zwolnieniem następuje u nas w domu w końcu wymiana niani! ufff...

No i w końcu zamówiłam nową komodę, więc może mnie to zmobilizuje do wyciągnięcia ubranek po Lili i zrobienia porządków, bo nie mam pojęcia w ogóle na czym stoję i co mam, a czego nie ;)

dzięki ;)

tak;)

Mam po 2 godz czyli musze kupić 75g?

Na skierowaniu powinnas miec napisane bo sa 50g i pobieraja krew po godzinie i sa 75g po dwoch godzinach.
Ja przytylam narazie 10kg,to mniej niz w pierwszej ciazy ale teraz sie wiecej ruszam.Tylko dziwi mnie ze teraz przez prawie 4 tyg nic nie przytylam,to chyba nie dobrze

Ja też póki co tylko kupiłam proszek i płyn ale prać będę najszybciej w grudniu jak dostanę dostawę ciuszków no i skończy sie remont bo w syfie nie ma sensu czegokolwiek robić.

Ja wczoraj byłam u lekarza i znowu prawie 4 kg do przodu w ciągu miesiąca. W sumie już przytyłam prawie 10kg ale też oprócz piłki z przodu to nie wiem gdzie aż tyle tych kg jest ;).
Niestety tym razem jakies bakterie mam i w przyszłym tyg znowu na badania ide po leczeniu no i na ta glukoze w końcu.
I od razu mam pytanko ile tej glukozy trzeba kupić?

Ewelina życzę dużo zdrówka- będzie dobrze:)
Ja już cześć ubranek wyprałam i wyprasowałam-ułożyłam w nowej szafie i przykryłam ręcznikiem:) To takie fajne uczucie kiedy prasuję i układam te ciuszki:)Ja na razie przytyłam 6 kg- ciekawe jak będzie dalej:)

image

Inne tematy z forum

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...