Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Poprzedni wątek.
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-4-t417005,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

to fakt no jeszcze 2msce i bedzie lepiej teraz mi to troche przeszkadza bo jednak mi czesciej slabo sie robi ale juz unikam skupisk ludzi to powinno byc ok:)

To tak jak ja.Ja mam 100 na 60 lub 100na 50.Ale pocieszam sie ze lepiej miec za niskie niz za wysokie;)

ale ja cale zycie mialam slabe no ale nie az tak jak teraz, mi sie tylko podnosi jak sie denerwuje:)

100 na 60, 90 na 60, 105 na 55 itp ale w tych granicach

Lipunia a jakie masz cisnienie?

To i ja po wizycie dzisiaj sie usmialam troszke, ale szczescie dziewczynka dalej jest dziewczynka:) ogolnie nie jest za duza ma 1637g wiec nie wiele ale rosnie i przybiera na wadze wiec jest ok.
Pytalam sie lekarza co z moimi oslabieniami to mowil ze mam takie cisnienie ze jakby on takie mial to juz by nie zyl hehe no a nic na to nie moe przepisac.
ogolnie mowil ze jak sie jest chorym i sie a goraczke to nawet nalezy wziasc paracetamol np a na gardlo do ssania mozna wszystko, a do nosa tez mozna w spreyu brac takie krople co pomoga zaraz i nie pytac sie w aptece bo zawsze daja jakis szit ze nie wolno. a on mowi ze jak sie wlecze przeziebienie itp to gorsze niz wziecie czegos na to.

Nie będzie za zimno w rączki, spokojnie, przecież nie położysz tam gołego dziecka tylko w czymś z długim rękawkiem :) naprawdę nie warto przegrzewać dzieci...

Ja mam zgage od samego poczštku ciaży ;/ to był właœciwie pierwszy objaw. Mi mówili że mam jeœć migdały i rzeczywiœcie jak mnie złapie i zjem kilka to przechodzi, ale o mleku też słyszałam ale to akurat trzeba być w domu a że ja chodzę do pracy to nie mam mozliwoœci wypić i sobie jeszcze podgrzać.

A œpiworek ja też kupiłam, wydaje mi się najbardziej praktyczne.

co do zgagi to nie pomogę- bo nie znam tego uczucia.Dziewczyny ja mam wlasnie takie bez rekawek- ale czy maluszkowi nie będzie zimno w rączki?

Monia - nasza seria z Ikei to Aneboda :) zostawili tylko szafy w ofercie, a mi komoda druga potrzebna...

W kwestii śpiworków do spania - ja akurat polecam, u nas się bardzo sprawdziły, grubsze i cieńsze w zależności od poru roku, wymieniałam tylko rozmiary na większe. Ale ja brałam właśnie takie bez rękawków, bo są jeszcze z rękawkami czasem, ale dla mnie to niepraktyczne jakoś. Moja Lila spała w takich śpiworkach praktycznie odkąd się urodziła aż do teraz jak jej wymieniliśmy łóżko na duże jakieś 2-3 miesiące temu to dopiero dostała kołdrę.

Co do starszych dzieci i porodów - to ja mam na szczęście dość blisko mamę i siostrę, więc w razie czego mam nadzieję, że w środku nocy ktoś przyjedzie do mnie przypilnować młodej... Zresztą w dzień tak naprawdę to samo. Bo porodu bez męża sobie nie wyobrażam zupełnie...

Jeśli chodzi o zgagę to mi w poprzedniej ciąży pomagała szklanka ciepłego mleka, którego za specjalnie nie lubię pić, bo wolę zimne, ale ktoś mi poradził tak i o dziwo mi pomagało... A tym razem jeszcze mnie zgaga na szczęście aż tak bardzo nie męczy, ale pewnie niedługo zacznie :/

Jadzia z tym pieczywem ma rację. Polecam żytni na zakwasie ze słonecznikiem ;-) co do śpiworków, to mieliśmy dwa, tak średnio używaliśmy, parametry co podaje Monia są jak najbardziej praktyczne. Generalnie to chyba zależy od dziecka, jedne lubią w nich spać, inne nie. Co do porodu i pilnowania starszego szkraba, to prawda nie lada logistyczne wyzwanie, zwłaszcza dla nas, mamy tylko w Gd siostrę, ale mieszka parę bloków dalej. My dziś po wizycie. Szkrabik pięknie pokazał buziolek, wszystko dobrze, ale po wizycie (i to prywatnej) mam sporo wątpliwości i komentarz lekarza, że do porodu trzeba nastawić się "po męsku i optymistycznie" zostawiam bez komentarza, bo nie chce się więcej już dziś denerwować.

Kupiłam sobie w empiku książkę "Jak wychować dziecko, psa, kota i ...faceta" rozmowa ze słynną panią weterynarz i p.psycholog będzie mi rozweselała humor :) dobranoc

Na zgagę bardzo pomaga mi niejedzenie białego pieczywa. Praktycznie po jednym dniu widać poprawę.

A w ogóle to można brać Renni - jest bezpieczne w ciąży.

Z tymi remontami to jak Was czytam to sobie przypominam swoj pierwszy poród hehe:)
Mój mąż jak byłam w szpitalu już z młodym dopiero dostał natchnienia i zamontował halogeny na korytarzu a było przy tym roboty bo to w podwiesznym suficie cial i kurzyl przy tym bo wczesniej jakos nie było kiedy hehe:) no i doszłam wtedy nasza zmywarka i też ją z teściem montowł jak byłam w szpitalu, a że rodziłam w pon po21 to nas przetrzymali do czw hehe no i mial kiedy ale nie powiem nawet posprzatal w miare po sobie he.

a teraz jak moja szwagierka rodzila w pazdzierniku to rodzila jakos w nocy w srode i normalnie wypuscili ja do domu w pt. czyli moze juz cos sie pozmienialo i nie trzymaja tak dlugo jak mnie wtedy.

spiworki polecam:) a czy macie jakas skuteczna recepte na zgage?bo juz nie wiem, co robic...a jeszcze prawie 3 miesiace do przezycie...

musiałam nadrobić zaległości tak zasuwacie szybko
Gabolek powiem Ci nieskromnie, że bardzo ładne imię mieliście wybrane dla dziewczymi:D jako jego posiadaczka dodam też, że fajnie się je nosi- przynajmniej ja je bardzo lubie:PPP
no z tym Frankiem już sama nie wiem- eh może jak na niego spojrze to mnie coś tknie, choć znając mnie to pewnie ja będę w takiej euforii i pod wpływem takich emocji, że zgodze się na wszystko co mój mąż wymyśli:)

patrzecie a ja pieluchy miałam na samym początku już- w sensie tak od września je mam- to chyba był pierwszy zakup jaki zrobiłam:) no i dobrze, że jak piszecie, nie kupiłam tych z wycięciem na pępek, kurcze tylko ja mam jedną paczkę tych newbonrów, muszę w takim razie dokupić kolejną

ooo pocieszyłyście mnie z tymi remontami, ja myślałam, że ja mam rozpirdziel u młodego w pokoju- cały czas się śmieję, że to nie pokój tylko magazyn i moje dziecko będzie spało na kartonach, które tam są poustaawiane bo jego kochany tatuś nie ma czasu wyjąć tych wszystkich rzeczy i ich poskręcać- coś czuję, że on to będzie robił wtedy kiedy ja będe z młodym w szpitlau jeszcze...:) eh cały mój mąż, przynajmniej wiem, że zrobi to porządnie to tyle miło
z tymi fachowcami to faktycznie różnie bywa, jak robiiśmy sypialnie to nasi się tak dłubali i tak przy tym stękali jakby tam conajmnie ściankę nośną przesuwali, a myśmy tylko chceli ścianke podwieszaną i pomalowanie:)

a co do przepuszczania w tych kolejkach to ja ostatnio też skorzystałam- pierwszy raz odkąd jestem w ciąży, byłam w Tesco i tam jest taka kasa pierwszeństwa dla osób niepełnosprawnych i kobiet w ciąży więc rozpięłam kurtkę- tak, żeby brzucholek było widać udałam się tam i przeprosiłam grzecznie czy moge przejść do przodu z zakupami bo jestem w ciąży, wszyscy bez najmniejszego szemrania mnie przepusicili:) było mi bardzo miło i byłam bez kitu dumna z naszych obywateli:) dzięki temu zdążyłam do totalety i na autobus i nie posikałam sie w oczekiwniu na swoją kolej:))

PS. a liste redlaw bardzo polecam sobie wydrukować,, ja tak zrobiłam i nosze ją ze sobą i odhaczam co już ma a co zostało do kupienia:)

image

no ja w pierwszej ciazy o 3 nad ranem do szpitaa jechalam hehe ale na szczescie mamy tesciow dosc blisko tylko sama nie wiem jak to bedzie teraz organizacyjnie ja bym wolala aby ktos tu podjechal zanim maz wroci ze szpitala. ehh tez sie boje tego wszystkiego no ale jakos damy rade.

co do spiworkow takich do lozeczka to mialam z pierwszym dzieckiem ale nigdy nie uzylam ale bylo cieplo, a potem kolderka poszla w ruch, a teraz sama nie wiem co zrobic:(

W temacie śpiworków to wg. mnie dobra rzecz dla takiego maluszka, który jeszcze nie staje sam w łóżeczku, tym bardziej na zimowe miesiące, bo dziecko z czasem robi się ruchliwe i niestety, ciągle się odkrywa. Mój syn już na śpiwór za duży, ale jeszcze latem korzystaliśmy. Miałam dwa rozmiary - taki całkiem mały i drugi trochę większy i nie aż taki ciepły. Bardzo ważne, żeby zamek był z boku a nie z przodu, żeby miał dosyć duże wycięcie pod szyją czyli taki "dekolt" i żeby był z miękkiego przyjemnego materiału - wtedy jest git. Przykładem kiepskiego śpiworka jest śpiwór, który miałam z Ikei, nie wiem czy go jeszcze sprzedają - kiepski gatunkowo materiał i zamek z przodu wrzynający się w szyję. Kompletny niewypał, chyba gdzieś jeszcze w piwnicy leży.

trzeba podejść i się zapisać.w budynku szpitala na parterze.codziennie od 15.00 do 15.50 Do zapisu potrzebne są dokumenty:
dowód ubezpieczenia
karta ciąży
zaświadczenie od lekarza

Co sadzicie o tych śpiworkach?

No to dobrze ze ma byc i napewno zdarzy;)
Ja niby mam meza w domu ale chcialabym zeby byl przy porodze,najgorzej jak zaczne w nocy rodzic to mlodego do rodzicow nie zdarzymy zawiezc.Wogole jakos mnie to przeraza pierwszy mialam porod wywolywany wiec pojechalam sobie rano do szpitala ze skierowaniem

Iva ja brałam Augmentin.

A masz jakieś namiary na tą szkołę?

Inne tematy z forum

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...