Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505- dziewczynka Nadia
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47- dziewczynka Alicja
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01.- kas_44
szfetka
margola13

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er - córka Laura
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Stary wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-5-t422961,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

Dzięki Demonix trochę mnie uspokoiłaś ;) może rzeczywiście za bardzo się wystraszyłam. No nic muszę się oszczędzać dziś nawet już mąż sam poszedł na SR ;) No i zobaczymy co gin powie tego 3 stycznia.

kamcia Twój organizm sam daję Ci znak co masz robić, po prostu teraz dużo odpoczywaj a będzie dobrze :-) mnie na wizycie w 30 tc. gin. też trochę nastraszyła szyjką, że od razu dostałam wielkiej nie mocy i cały czas czułam że coś mi dolega i chyba zaczęłam sobie za dużo wkręcać że jest coś nie tak, bo jak w 33tc. gin. na wizycie powiedziała że sytuacja jest opanowana to od razu dostałam powera i bolączki się zmniejszyły :-))). No ale musisz dużo odpoczywać bo nigdy nic nie wiadomo i z pracą też sobie na razie odpuść , zawsze możesz w okolicach 36/37 tc. wrócić na kilka dni jak sytuacja ciążowa będzie bardziej opanowana.

Dziewczynom z cukrzycą, wielki szacun ja chyba bym dostała nerwicy lękowej przed każdym posiłkiem, cały czas kontrolowanie cukru i lęk o maluszka to musi okropne, baby w ciąży to mają jednym słowem prze...ne

A może wiecie co się dzieję u Madzi86 ostatnio była w szpitalu już z rozwarciem i skurczami....

Nie urodziła jeszcze ;)

a ciekawe co się dzieje z Mary coś się długo nie odzywa czyżby urodziła wcześniej?

Demonix ja właśnie coraz gorzej się czuje, co jakiś czas mam taki ból jak przed okresem, skurczy większych raczej nie mam chociaż już sama nie wiem co tam czuje :(. Wstawać i robić nic nie mogę raczej bo jak trochę pochodzę to mnie boli od razu i czuje taki nacisk i brzuch twardnieje więc leże leże i leże. Mąż to jak tylko się ruszę to już krzyczy po co wstaje,dziś jest u mnie mama więc też nie pozwala mi się ruszać. Chciałam wrócić do pracy jeszcze na pare dni ale jak tak dalej będzie to nie ma mowy nawet nie pójdę na te 5 dni co planowałam. Od 4 stycznia i tak dostane zwolnienie od ginekologa. No nic oby przetrwać jeszcze do końca stycznia chociaż

Monika powiem Ci ze kiedys norma byla 140 i bylo ok , teraz zmienili na 120 ;/ wiec jezeli delikatnie skacze ci ponad 140 to nie panikuj . jesali bedzie wiecej niz 160 to juz gorzej.

Co do porodu to za wczesnie ale dziewczyna ktora ze mna lezala napoczatku 32 tc urodzila przez cc , syn zdrow jak ryba , ona w 5 dobie wypisana a jej maly tydzien pozniej. Za to druga dziewczyna w 34 rodzila rowniez przez cc , tez 5 doba do domu , ale z jej mala troszke gorzej bo w 29 tc zatrzymala sie w rozwoju przez jej nadcisnienie i musi polezecv az osiagnie 2 kg ( a uurodzila w piatek 1430 ) i lekarze sa bardzo dobrej mysli.
Ale oczyiscie dla dziecka kazdy dzien jest wazny , czym pozniej tym lepiej .

image

Mi do tej pory udawało się trzymać normę godzinę po do 140 na samej diecie ale ostatnio po godzinie często 140 jest ciężko mieć , zaczyna mi spadać tak po 70-8- minutach. Wizytę mam dopiero 28 grudnia a nerw wielki. u mnie dopiero 34 tydzień jutro się zacznie czyli zdecydowanie za wcześnie na poród. Fajnie, ze u ciebie juz końcówka.

U mnie ostatnia prosta , tak naprawde w swieta moge rodzic ;-)
Monika zastrzyki dostalam w razie czego jakbby musieli zakonczyc ciaze przed czasem i dzieki tym zastrzykom mala mialaby pluca ok , bo taka gadka byla u ordynatora , bo mala juz duza ponad 3 kg i bali sie ze cukier moze sie nie unormowac i wtedy Lena moglaby urodzic sie z cukrzyca , albo byc narazona w przyszlosci na to. Dlatego czasami lekarze wola zakonczyc szybciej ciaze niz zeby dziecko sie meczylo. Ale ze cukier byl ok to mnie wypisali. ,
Z cukrem roznie ;/ ostatnio znow dobil mi do 180 a tak naprawde nie wiem po czym , jem to co z szpitalu . Bo tam śniadan nie jadlam tylko sama sobie robilam , i w domu jem to samo. Trzeba uwazac z cukrem , bno nie mozna za duzo zjesc ani za malo , bo jest mozliwosc ze jak zjesz za malo to cukier podskoczy ci ze hoho. Dlatego nie moge doczkeac sie nowego ropku aby zaczac dzialac w przyspieszeniu porodu :D
Tak insuline biore , 3razy dziennie godzine przed kazdym posilkiem ( sniadanie , obiad , kolacja ) i o 22 ale inna , tak zwana dlugodzialajaca.
Pani diabetolog ok, powiedziala jezeli podskoczy mi cukier mam zwiekszyc dawke insuliny.

Monika jezeli nie radzisz sobie z cukrem poradz sie lekarza , bo to niby nic , ale bardzo niebezpieczne dla dziecka . Nie chce wymieniac tego slowa ale moze stac sie najgorsze , jezeli cukier bedziesz miala powyzej 180 .

image

Ewelina a te zastrzyki w szpitalu to przez cukrzycę?
Jaki cukier udaje Ci się utrzymać ? Bierzesz insulinę?
Jak po wizycie u diabetologa?

Ja ma na wyniku ze z materialu wyhodowano streptococcus agalacctiae wzrost hodowla bulionowa.
Co do samopoczucia to mi juz mega ciezko w sumie prawie sie nie ruszam w domu,wszystko maz zalatwia.Bo jak jestem w domu to ok a jak juz zaczne chodzic to brzuch sie strasznie napina i boli.Nospa biore 3 razy dziennie po 1 tbl. mam tak brac do 38tyg

dziewczyny ja dzisiaj odebrałam wynik wymazu." z badanego materiału wyhodowano florę fizjologiczną pochwy w tym Lactobacillus spcies- wzrost srednio obfity ( ++)

Wynik wygląda na właściwy- znacie sie na tym?

image

ja tez odebrałam wyniki wymazu i tez jest wszystko oki. w pt ide do lekarza zeby mnie skontrolowal bo ostatnio szyjka byla miekka a w drugi dzien sw chcemy jechac do niemiec. wiec ostateczne zdanie czy wyjedziemy ma moj ginekolog.

Kamcia grunt to się stosować do zaleceń lekarza on pewnie najlepiej potrafi ocenić Twoją sytuację. A wiadomo nie ma co kusić losu, ale raczej o ciągłe leżenie mu nie chodziło, ja praktycznie wszystko robię ale dużo właśnie odpoczywam, no i w jakiś tam sposób ograniczam sobie wysiłek fizyczny. A jak mąż wspiera Cię w leżeniu to bierz książkę lub pilot w rękę i wykorzystuj ten czas na odpoczynek :-)))) Najgorszy był właśnie okres 29-33 tc. bo brzuch już duży i coraz bardziej ciążył, dzidzia jeszcze malutka więc trochę się stresowałam ale teraz jestem już spokojniejsza - oczywiście wszystko pod kontrolą gina.

Ja dziś odebrałam wyniki wymazu i jest wszystko ok :-)))

Ewelina u Ciebie to już ostatnia prosta więc możesz się spodziewać w każdej chwili narodzin bobasa :-))))

Toldinka no to po rozmowie z maluszkiem okaże się czy posłuszny z niego chłopaczyna czy mały buntownik hi hi...

My też już po wizycie. Czekamy na wyniki wymazu. Zalecenie to 3x dziennie no-spa, bo juz jakies skurcze są, ale szyjka ok. Lekarz stwierdzil ze dobrze, zeby jeszcze z jakies 2-3 tygodnie dzieć posiedział w brzuchu. Przeraziło mnie to, bo ja jednak jeszcze nie jestem gotowa na za 2-3 tygodnie. Muszę tam z młodym poważnie porozmawiać, żeby mu się nie wydawało, ze już może wychodzić hehe :)

A od jutra na zwolnieniu :)

Ewelina to niezle w sumie to te bym na Twoim miejscu nie wiedziala czy sie mega oszczędzać czy jednak w święta trochę pofolgować aby mała się już urodziła bo jednak ta cukrzyca może być uciążliwa, a jak mała już ma ponad 3kg, a Ty już prawie 37tydzień to nie ma co się martwić w razie czego.

Kamcia pewnie to leżenie zależy od tego co dokładnie lekarz powiedział, ale jak nie kazał leżeć non stop to pewnie jakieś zwykłe czynności możesz wykonywać, byle nie dźwigać nic i odpoczywać. u Ciebie jeszcze min 7tyg więc na Twoim miejscu bym się oszczędzała.

ja właśnie wypucowałam całą łazienkę od góry do dołu teraz dalej sobie posprzątam, a poobiedzie wygnam moich chłopaków do teściów i wezmę się za sypialnię albo kuchnie.

Demonix ale normalnie funkcjonujesz? Po prostu więcej odpoczywasz? Bo ja trochę się przestraszyłam, ale mój mąż to już w ogóle bo nawet mi siedzieć nie pozwala i ciągle każę mi leżeć, a ja w sumie nie wiem na co mogę sobie pozwolić.Wiem że mam się oszczędzać nie przemęczać itd ale przecież chyba nie chodzi o to żeby się przywiązać do łóżka ;)

Hej mamuski. Ja po wizyie u lekarza , szyjka skrocila sie o jakies 0,5 cm ;-)
Mam lezec jezeli nie chce urodzic do sylwestra. Hmm czy chce sama nie wiem , moze jakby sie urodzila mialabym z glowy bo juz naaaaprawde ciezko , jeszcze ta cukrzyca cholerna ;/ ktora dobija mnie coraz bardziej.

Mała wazy 3200-3300 , pluca ma rozwiniete przez te zastrzyki ktore dostalam w szpitalu , wiec gdyby sie urodzila byloby z nia ok .

Torbe dzis pakuje i czekam . I modle sie jedynie o to aby nie dostac pod choinke Leny :D Ale bardzo chetnie przyjme jako prezent na nowy rok :D

Uciekam na zaspe na kontrole do diabetologa ;/

image

Ale sie rozpisalyscie :))
Ja dzis pakuje torbe- najpozniej jutro ...
Wczoraj urodzila moja kolezanka z terminem na 14 stycznia ....

Hehe no wozek to ja juz kilka razy ogladałam i jeździłam ale była opcja biore dzisiaj albo czekam po świętach albo po nowym roku więc wolałam już dzisiaj ale obejrzałam dokładnie czy czegoś mu tam nie brak (bo to z wystawy) za to fotelik z magazynu bo tych akurat mają sporo więcej.

ja się fizycznie tak paskudnie czuję, że już muszę być zwarta i gotowa ale mam nadz, że moja córa sama cierpliwie poczeka na odpowiedni moment mam nadz, że przybrała teraz na wadze więcej jak tak to nie mam nic przeciwko może się już rodzić:)) i tak się strasznie boje co to będzie z dwójką dzieciaków, a tak już bym wiedziała i się nie zastanawiała nad tym.

kamcia 40mm na 30 tc. to nie jest tak źle, chyba że faktycznie gin. coś się pomylił, ja w 18 tc. miałam 38mm i to był sygnał że coś może się dziać i faktycznie szyjka trochę zaczęła mi się skracać i teraz ma 30mm co prawda nie jest jakaś długaśna ale mieści się w normie :-) oczywiście mam się nie przemęczać.

Co do wymiaru szyjki z opisu USG to za bardzo nie pomogę bo mi gin. co wizytę długość wpisuję w kartę ciąży i daję zdjęcie USG z pomiarem a tam długość zaznaczona jest symbolem D1. W ogólnym opisie USG gdzie są wymiary dzidzi to nie mam wyróżnionej długości szyjki.

Lipunia to Ty już zwarta i gotowa, wózek w ekspresowym tempie kupiony :-) więc jak jeszcze chatkę do końca ogarniesz to pewnie będziesz od razu zbierać się na porodówkę :-)

Inne tematy z forum

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...