Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505- dziewczynka Nadia
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47- dziewczynka Alicja
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01.- kas_44
szfetka
margola13

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er - córka Laura
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Stary wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-5-t422961,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

Ale pedzicie dziewczyny :)
My tez jeszcze nie gotowi, choc czas sie strasznie kurczy.. w poprzednia srode bylam u gina i u mnie niestety mala nadal mala, lekarz mowi, ze porod najprawdopodbniej bedzie szybciej, bo lozysko chyba szybko sie starzeje (moj wiek), wiec zaczynam sie stresowac.. musze choc torbe spakowac ;) u nas lozeczko pierwsze miesiace bedzie w naszej sypialni, wiec mamy czas na przygotowanie pokoiku dla malej i jak tak Was podczytuje, to widze na prawde wielkie przygotowania :) podziwiam! U nas, oprocz ciuszkow, kosmetykow i torby do szpitala w zasadzie nic nie musze robic :) imienia tez jeszcze nie mamy..
My rodzimy na Klinicznej, ja tam rodzilam, co prawda cc, ale generalnie bylam b.zadowolona! Wozek mamy od brata wlasnie X Landera, ciekawe jak sie sprawdzi.. chociaz po blizniaczym, mysle, ze kazdy inny dla mnie bedzie super ;)

iva - ja miałam przy pierwszym dziecku i b. szybko sprzedałam. Nie polecam, bo mała gondola, nieporęczny sposób składania, ciężar, brak możliwości odwrócenia siedziska spacerówki tak, abyś widziała dziecka, a przy tak małej gondoli przesiadka była u nas konieczna już ok. 5 m-ca, psujący się mechanizm regulacji wysokości rączki. To chyba największe minusy dla mnie. Ale ten model ma też i swoich fanów - ludzie, którzy kupili od nas byli zachwyceni i szukali właśnie XA - więc obejrzyj na żywo, pogadaj ze sprzedawcą, poklikaj w necie i podejmij decyzję sama. Jak ze wszystkim w życiu - ktoś zachwycony a kto inny nie bardzo. Ja w każdym razie nie polecam.
Temat wyboru szpitala faktycznie już sto razy na tym i nie tylko forum przegadany. Ja się od udziału w tych dyskusjach wstrzymuję. Szpital to nie kurort w Aspen, nie ma się nad czym aż tak zastanawiać. Wszędzie są ludzie, na jednej zmianie tacy, na drugiej inni, idę żeby urodzić i wyjść najszybciej jak się da, cudów nie oczekuję. Procedury wszędzie podobne, łóżka też. Nie bardzo rozumiem, że gdzieś jest "nacisk" na karmienie piersią czy coś innego, bo żadna z nas krową nie jest i jeśli tylko nie pozwoli sobie na takie traktowanie, to nikt "naciskać" na nią nie będzie. Po urodzeniu młodego w Redłowie w prosty i grzeczny sposób sygnalizowałam swoje potrzeby, nie bałam się pytać czy prosić o pomoc jeśli była konieczna i naprawdę ani mi ani żadnej babce z sali nie zdarzyła się żadna nieprzyjemna historia. Wg. mnie naprawdę wiele zależy od tego jak kobieta się zachowuje, więc nie dajmy się zwariować.

Marynial pytanie do Ciebie gdzie byłąs w tej poradni ?
Mnie diabetolog mojej mamy umowila na czwartek na zaspe do babki ktora jest i ginekologiem i diabetologiem.
To mialas bardzo malo po posilku , ja czasami mam wiecej na czco ;/

Co do buli w podbrzuszu , tez ich doświadczam od 2 dni i sa to prawdopodobnie skurcze przepowiadajace , ale jak mowila mi polozna na SR 2nospy wziasc polozyc sie i czekac , jesli przejda to byly przepowiadajace , jezeli nic nie pomoze to zglosic sie do lekarza , nie musza byc to skurcze porodowe ale cos tam moze sie "zmieniac"

NA szczescie dzis mam kontrole u lekarza i dowiem sie co i jak .

Ja tez jade na kliniczna,stresuje mnie to ze moze nie byc miejsc.Moja lekarka tam pracuje wiec musze podpytac jak to jest.
Na poczatku chcialam jechac na zaspe,tam gdzie rodzilam syna ale tam stawiaja za duzy nacisk na karmienie piersia.Chce karmic piersia ale po pierwszym dziecku wiem ze roznie bywa z tym pokarmem a tam mnie to strasznie stresowalo ze kazaly mi karmic piersia choc maly plakal bo byl glodny( ja nie mialam praktycznie pokarmu a one twierdzily ze mam).Strasznie mu waga spadla i dopiero wtedy daly nam mleko.

Dziękuję za odpowiedz.Chyba zdecyduje sie na porod na Klinicznej( jak beda miejsca):)Dziewczyny a co sadzicie o wózku X-Lander X-A moze ktoraś mamusia uzytkuje?

Na przeziębienie polecam syrop z cebulii miodu.
Nie wierzyłam w niego a po 3 dniach postawił mnie na nogi.

Prostszy być nie może.
Pokroić cebulę, połóżyć na nią miód, zamieszać, chwilę poczekać na sok (syrop). Pić 3 łyżki co 3 godziny. Można dodać cytrynę i czosnek.
W smaku średni ale spokojnie da się wypić.

Szkoda, że nie można go stosować po ciąży...

Kamcia ie przejmuj sie brzuchem bo to nie ma zadnego znaczenia wiem po swojej pierwszej ciazy i ciazach moich kolezanek one wygladaly jak modelki i urodziy po 4kg dzieci a ja jak wielki słoń opuchniety i wielki no z kazdej str mialam brzuch a maly wazyl tylko 3200g wiec to nie ma zadnego znaczenia.
tak samo nasza waga bo pytalam lekarza on mowil, ze waga dziecka nie zalezy od naszej wagi w ogole.

A my tez w sumie w polu jesteśmy ,fakt mam jeszcze trochę czasu ale bardzo szybko się on kurczy ;P
Ale jesteśmy chociaż na końcówce remontu, mam nadzieje że juz w niedziele w końcu będziemy spać w sypialni i od przyszłego tygodnia bardziej przyłożymy się do szykowania na przyjście małego :). W sumie oprócz ubranek,łożeczka, proszku i pampersów to nic nie mamy.

My już byliśmy 2 razy na SR i też jesteśmy zadowoleni :) wczoraj akurat mielismy ćwiczenia więc od przyszłego tygodnia się biorę i planuję codziennie poświęcić te 30 min na ćwiczenia bo nie dam rady urodzic tego dziecka. Tym bardziej że na SR noszę najmłodszą ciążę a brzuch to mam największy, nawet większy od dziewczyny która jest w 35 tyg. więc boję się że urodzę duuuże dziecko ;)

Kurczę znowu mi zjadło wrrrrrrrrrrr, już nie będę pisac trzeci raz, bo głupio to wygląda i pewnie śmiesznie.

Hmm nie wiem czemu, ale zjadło mi końcówkę postu :/
No to napiszę jeszcze raz. ".........a norma jest

Mary ja też o tym nie wiedziałam :p współczuję Wam tych przeziębień, mnie odpukac nic nie bierze i mam nadzieję, że tak zostanie. Widzę, że każda z nas już pomału szykuje ubranka i się pakuje :) No i byłam w tej poradni diabetologicznej. Dostałam glukometr, listę i poradnik co mam jeśc, kartę samokontroli i mam notowac pomiary na czczo, 2 godz po śniadaniu, po obiedzie i po kolacji. Za tydzień do kontroli i wtedy okaże się czy idzie sobie z tym poradzic dietą czy będzie konieczna insulina, ale pani dr powiedziała, że w 90% przypadków wystarcza dieta. Zmierzyłam 2 godz po obiedzie i wyszło mi 123 mg, a norma jest

pocieszacie mnie z tymi niezapakowanymi torbami, bo już myślałam, że tylko ja jestem w lesie:)
ja nawet takiej torby nie mam, musze od mamy pożyczyć no chyba, że w wielką walizkę się zapakuję jak na urlop 2 tygodniowy:D
musze jeszcze te krople do uszu dla młodego dokupić i staniki do karmienia bo tego jeszcze nie mam, no i ten laktator który za mną chodzi...
eh ja mam coś dziś co jakiś czas taki lekki ból w podbrzuszu, ale jest on inny niż do tej pory kiedy mi się macica rozciągała, kurcze wiem, że są bóle przepowiadające ale czy to jest to czy coś inngo tego nie wiem... hm najwyżej jak tak dalej będzie jutro to przedzwonię do swojego gineologa czy by mnie w cześniej nie przyjął bo na kontrolę idę dopiero w czwartek
boję się teraz, że to przez wczorajsze prasowanie, wisiałam ponad godizne nad żelazkiem i czułam, że jestem potem lekko wypompowana, a nie umiem prasować na siedząco- jakoś mi to nie idzie wtedy, eh

a jesteśmy po pierwszym spotkaniu SR fajnie było, cieszyłam się, że położna mówiła dużo do facetów, bo dla mojego męża to czary mary:) i podobało mi się jak opowiadała jak to wygląda od strony dziecka- nawet nie wiedziałam, że dzieciak musi taki slalom gigant zrobić w kanale rodnym żeby sie z niego wydostać, bo musi się ciągle przekręcać żeby przejść przez 3 poziomy, które mają inny kształt- normlanie mam teraz jeszcze więcej szacunku dla tych maluchów:)

image

Lipunia dzieki, bo mialam juz wyrzuty ze krople do nosa wzielam ale dla niemowlaw tylko troszke wiecej, odrazu lepiej, oby tylko bylo ok.

może wiecie czy w wojewódzkim nadal trzeba wykupic cegiełkę za 100 zł przy porodzie rodzinnym?

ja nie bralam ale mordowalam sie ostatnim razem 2tyg i ostatnio jak bylam u gina to mowil ze przy goraczce paracetamol wskazany bo goraczka bardziej grozna niz paracetamol, do nosa uzywac czegos co wiesz, że Ci pomoże, a nie sól morską bo ona nic nie daje. i teraz "odpukać " jakby znowu mnie coś dopadło to na pewno bym coś wzieła bo ostatnio katar onad2tyg nie mogłam mówić ze dwa dni i ogólnie byłam do niczego. a sam miód, cytryna, mleko itp nic nie dawały

Ja rodzilam w redlowie bo bylo blisko i znam babke od noworodkow, teraz mieszkam w gdansku ale i tak chce znow rodzic w redlowie:)

Jadzia masz racje z tymi narodzinami:) ciekawe czy u nas tak sie zdazy, moze i dobrze ze terimin mam na luty:)

Do dziewczyn ktore byly przeziebione, bralyscie jakies leki czy tylko sposoby domowe?? Ja juz mam dosc:(

No tak Jadzia to az rok roznicy hehe:))

Mamuśki grudniowe dały czadu!
Tyle, że w ich przypadku urodzić 30 listopada a 1 grudnia to zasadniczo mała różnica. A u nas urodzić 31 grudnia a 1 stycznia to niesamowita różnica, pod każdym względem.

a ja tam nie mam problemu od razu wiedziałam ze będzie wejherowo im blizej tym lepiej nie ma co sie sugerować opiniami bo to bez sensu i tak każdy przypadek jest indywidualny może być tak, że 98% będzie nie zadowolonych, a Ty powiesz, że dla Ciebie super i w drugą str to samo. Ale Jadzia ma racje na temat szpitali to chyba już był jeden cały wątek, a i tak każda miała swoje racje:))

hej,
ja polecam kliniczna, bo juz tam rodzilam i w pełni spełniła moje oczekiwania; mimo przebywania na patologii 6 dni, a potem dluzszego pobytu na polozniczym; bo zoltaczka....

Inne tematy z forum

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....