Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505- dziewczynka Nadia
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47- dziewczynka Alicja
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01.- kas_44
szfetka
margola13

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er - córka Laura
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Stary wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-5-t422961,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

o ja też chętnie się dowiem bo do tej pory się tym nie interesowałam a długość szyjki mi wpisywał sam, w opis który dostawałam

Ej dziewczyny a który wmiar to długość szyjki bo ma świeże USG z wczoraj i jestem ciekawa.

demonix wlasnie po powrocie do domu dzis z usg specjalnie sprawdzilam w opisie i niby 40mm ale jakos w to watpie bo 2 miesiace tenu bylo to samo i cos mi tu nie gra a oczywiscie zamiast spytac sie na miejscu to w ogole o tym nie pomyslalam z tych nerwow ;/

oj i mi kręgosłup już dokucza najlepszy odpoczynek chociaż czasem nic nie pomaga i trzeba przeczekać po prostu.

u nas dzisiaj był szybki zakup wózka i fotelika bo mielismy 40min do odbioru młodego z przedszkola hehe:) ale że już wcześniej wybraliśmy dwa modele to tylko na miejscu kwestia decyzji, który i zapłaty. mamy mutsy evo kolorek czerwony i fotelik maxi cosi cabrio fix czy jakos tak. nasz syn już sie zapakował w fotelik i udwał dzidzię:))

prezenty świąteczne też już prawie kupione i zapakowane jeszcze jakieś ostatnie, jedzonko po części gotowe i zamrożone jeszcze gruntowne sprzątanie piątkowa wizyta u gina i mogę jechać rodzić hehe:)) ale ciekawe kiedy to dziecko moje będzie chciało przywitać się z nami:)

kamcia01 najważniejsze pozytywnie myśleć no i dużo leżeć a będzie dobrze, a wiesz jakiej długości jest Twoja szyjka?

Kaftaników i śpiochów takich na ramiączkach nie miałam i teraz też nie będę używać, a ciuszki nakładane przez głowę nie robiły mi problemu, choć rozpinane body po długości są o wiele wygodniejsze ale mój młody lubił się ubierać więc nie było problemu z ciuchami - zobaczymy co teraz się wykluję bo znam kilka krzykaczów przy ubieraniu i wtedy wiadomo trzeba ułatwiać sobie życie :-)))

Co do pieluch wielorazowych to jestem jak najbardziej Za w końcu jestem po ochronie środowiska :-))) jednak zakochałam się w jednorazówkach i tak pozostanie :-)

Plecy też mnie bolą ale nic nie stosuję, staram się jak najmniej nosić Ryśka, jednak jak wychodzimy na spacer to muszę go znieść i wnieść po schodach i wtedy najbardziej odzywają się plecy, ostatnio młody był trochę przeziębiony więc okupowaliśmy chatę i ból pleców zniknął. W pierwszej ciąży w ogóle nie wiedziałam co to ból kręgosłupa ale teraz jak się nosi dwa maluchy to organizm się buntuję :-(

A ja prezenty mam z głowy bo Święta spędzamy sami więc tylko sobie jakieś upominki i tyle. W tym roku ze względu już na zaawansowaną ciąże nie jedziemy w rodzinne strony, ogólnie jazda samochodem po 3-City jest dla mnie bardzo męcząca a co dopiero 400 km po śniegu lub lodzie a na Podlasiu tego nigdy nie brakuję he he - więc zostajemy w Gdańsku - a nikt do nas nie chciał przyjechać żeby mnie nie męczyć. No ale żywą choinkę mamy już ubraną :-),kartki świąteczne wysłane, pierogi i uszka zrobione i zamrożone :-) więc Święta się odbędą.

No mi lekarka z invicty na usg 3d od razu mówiła że będzie spory chłopak ;) przede wszystkim długi.
Iva ja mam w sumie 3 terminy bo najpierw mi lekarz(prywatnie) właśnie podał 23 luty wg usg i tak się trzymam tego ale później jak już byłam u tego co chodzę już regularnie(NFZ) to mam wpisane 21 luty wg usg a 26 luty wg miesiączki ;)
Teraz po wczorajszej wizycie u lekarza już mi wszystko jedno byle nie za szybko, żeby był zdrowy i miał wszystko ładnie wykształcone.

kamcia widze,ze masz termin na 23 luty :) ja wedlug usg też mam termin na ten dzień a według ostatniej miesiaczki 1 marzec.Widze,że tylko ja mam dwa terminy.Ciekawe który będzie bardziej trafiony i ktorym sie sugerować.

dziękuję dziewczyny za odpowiedz.trochę martwie sie tym moim brzuchem i tym cisnieniem- oby wszystko było dobrze.Z szyjka wszystko dobrze więc sie pocieszam.

kamcia to sporego masz synka ja jestem tydzien krócej w ciązy od Ciebie i moj 13 grudnia miał wagę 1400gram- i już sdzialam ze to dużo:)))

Co do rajstopek to wbrew pozorom wykonalne ale czasochłonne i wymagające precyzji, więc faktycznie, recepta na ubranie podana przez piegooska o niebo lepsza.
Bodziaki i inne ubranka - byle by nie do ubrania przez głowę. I wbrew pozorom to nie tylko o malucha tu chodzi ale też o mamę, bo po porodzie kobiety czują się różnie, no a ja po CC - zanim mi szwów nie zdjęli - to przy ubieraniu młodego niemiłosiernie cierpiałam.
Ja laktatora do szpitala nie biorę. W razie draki poproszę męża, to podrzuci. Puszkę Bebilonu 1 na wszelki wypadek kupię, lepsze to niż potem płacz dziecka i wysyłanie męża do sklepu. Na karmienie naturalne nie mam żadnej napinki, jeśli będzie ok, to będę karmić tylko piersią, jak gorzej to karmienie mieszane, a jak w ogóle słabo, to od razu MM. Syna karmiłam 4 miesiące i mimo braku jakiś konkretnych problemów typu zapalenia piersi, zastoje czy kolki u dziecka, nie wspominam tego okresu zbyt miło. Poza tym młody już w szpitalu przez pierwsze dwie noce dostawał oprócz cyca MM, bo ja byłam w tym czasie kompletnie nie do życia, no a on wiecznie głodny. Potem przez te kolejne 4 miesiące też raz albo dwa razy dziennie dawałam mu Bebilon.
Nospy nigdy nie brałam, ani w pierwszej ciąży ani teraz, więc się nie wypowiem, ale z tego co widać to chyba najpopularniejszy specyfik obok witamin zalecany przez ginekologów ciężarnym.
Pieluchy wielorazowe - idea owszem słuszna, ale sama bym w to nie weszła i nie znam nikogo, kto by stosował, więc również się nie wypowiem.
Ja na Kliniczną biorę i rożek i kocyk. Nie wiem czy są "szpitalne", ale i tak wolę swoje.
Mnie od kilku dni w nocy strasznie bolą plecy - raz, że ze względu na spory już brzuch a dwa, na to że ciągle tacham na rękach młodego. Macie jakieś wypróbowane sposoby na tę dolegliwość ? Bo maści i plastry niestety odpadają.

no spa w razie potrzeby do 6 na dobe sie bierze:) prz synku bralam regularnie codzienne do 32/34 tygodnia. a teraz dopiero teraz jes taka potrzeba, biore rano i leze, bo brzucho przesadza...
dla mnie najwygodniejsze na poczatku byly pajace i bodziaki zapinane nie przez glowe. kaftanikow nie uzywalam wogole; zwiaja sie i podwijaja bez sensu...my w tym roku , o dziwo, wszystkie prezenty mamy kupione i trzeba dekorowac. wrzucilam cytrusy do pieca i sie susza... byle do stycznia!

A ja nie mam nawet kupionych prezentów na święta :( co dopiero mówić o pakowaniu, mało tego chciałam w tym tygodniu jeszcze inne zakupy przedświąteczne porobić a tu nic z tego bo wczoraj byłam u lekarza i mam leżeć leżeć i jeszcze raz leżeć :(
Położna jak mnie wczoraj zobaczyła to myślała że niedługo rodzę mam tak nisko brzuch :( do tego okazało się że mam krótką szyjkę już, także muszę duuuużo odpoczywać teraz. Trochę mam stracha teraz :( powiedziałabym nawet że jestem przerażona. Ale poza tym z małym wszystko dobrze i waży 1700g.
No i do pracy też już nie mogę chodzić także od następnej wizyty tj. 3 stycznia pewnie będę już do porodu siedzieć w domu...a mam tak mało rzeczy przygotowanych na przyjście małego, prawie nic :(

lipunia, no właśnie nie wiem sama co o tych pieluszkach sądzić...czytam dopiero i się rozglądam...trzeba codziennie nastawiać praleczkę z tuzinem takich gadżetów do prania...na początku też mi się wydaje to nieosiągalne do ogarnięcia, ale potem może by się udało wypracować jakiś sprawny patent...podeślę Wam przykładowy link z takimi pieluszkami, jeden z miliona...co by się nie rozpisywać :)
http://bobolider.pl/

ja wróciłam z laboratorium i robię 500 rzeczy naraz zanim mąż wróci z malutką, a potem pewnie padnę :)

p.s. co do kaftaników to są rzeczywiście wygodne przy zakładaniu i mała dzięki nim nie płakała i się nie denerwowała przynajmniej na początku, a potem od razu przerzuciłam się na body, bo jednak się nie podwijają i są cieplejsze.

Calineczka podziwiam bo ja bym nie dała rady jeszcze prac to o nie za mało czasu już mam co dopiero potem i przy takich pieluchach zawsze podziwiam nasze mamy co to musiały te tetrowe prac.

co do kaftaników to u mnie tragedia podginały się i wole milion razy body a na początek są też takie rozpinane całościowo :)

p.s. Zapomnialam sie pochwalic w sobote mielismy sesje brzuszkowa - polecam super zabawa i pamiatka na razie mamy tylko probki naszych zdjec ( taki przedsmak ) ale jakby ktos chcial zerknac to moge podrzucic na maila i dac namiary na naszą panią fotograf - stworzyła miłą atmosferę - nawet ja taki grubas się nie stresowałam rozstępami i sadełkiem

Czesc Dziewczyny :) czy Wy tez macie takiego lenia ?? no nic mi sie niechce - wczoraj zmusilam siebie i meza do zapakownia prezentow to choc jedno z glowy - dzis sie wybieram po podklady , lignine i kolko poporodowe - wczoraj tez sie wybieralam ale nie wyszlo .... co do ubierania maluszka to ja z racji braku doswiadczenia i panicznego strachu przed maluszkami biore kaftaniki ( bodziaka bym chyba nie dala rady ubrac ) i takie pajace ktore sa rozpinane od gory do dołu :) nie chce sobie dodawac stresu - a rajstopki dostalam takie male po siostrzenicy mojej mamy ale chyba dam sobie spokoj bo rzeczywiscie nie wiem jak to ubrac

O Nospie się nie wypowiem bo się nie znam.

Jeśli chodzi o pieluchy wielorazowe to uważam, że idea słuszna i godna podziwu.
Ja niestety nie dałabym rady bez pieluch jednorazowych.

Calineczka powodzenia ! :)

co do nospy, to osobiście mam mieszane uczucie, brałam sporadycznie na samym początku, oczywiście nie twierdzę, że ma jakieś konkretne skutki uboczne, ale kiedyś, kiedyś mojemu tacie znajomy urolog nie polecał nospy i jakoś tak się powstrzymuje.
ja dziś natknęłam się na ciekawy artykuł o pieluchach wielokrotnego użytku i bardziej jak przy małej zwróciłam uwagę na ten sposób przewijania. czy któraś z mam ma jakieś doświadczenie i może coś konkretnego polecić? wiem, że moja sąsiadka stosowała ten patent, dzięki temu córka szybko zatrybiła system odpieluchowania i "polubiła" nocnik, więc jest sporo plusów w tym również ekonomiczny, bo za jednym razem koszt może wysoki, ale potem zwraca się idealnie. i zawsze to mniej chemii.
sama nie wiem...muszę się wgłębić w temat, bo czemu nie...

Jadzia, czyli córa rośnie jak na drożdżach :-)

udało się również przesunąć wizytę i nie będę musiała gnać po świętach, ale przed samymi świętami pomaszeruję i mam nadzieję, że będę spokojniejsza wtedy.

No-spe wg. zaleceń gin. brałam do 33 tc 3X1 a teraz jak się przemęczę i mam twardy brzuch, w I ciąży do 34 tc brałam 3x2 a później w razie potrzeby, ja biorę ze względu na miękką szyjkę i twardnienie brzuchala.

Karolinkaku trzymam kciuki za przeprowadzkę i lekką podróż.

Ciekawe co u Madzi, może już tuli swoje maleństwo?

dziewczyny, z blizniaki nospe bralam b.czesto, a na koncu, to juz standard i moje dzieci urodzily sie zdrowe i bez problemow ;) lepiej brac nospe niz urodzic przedwczesnie! takze spokojnie, jesli lekarz zalecil, bierz, bierz!

bralam nospe bo tez brzuch mi twardnial na te skurcze przepowiadajace
w pt znowu jade do gina zeby mnie zbadal przed podroza

Inne tematy z forum

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (109 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...