Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505- dziewczynka Nadia
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47- dziewczynka Alicja
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01.- kas_44
szfetka
margola13

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er - córka Laura
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Stary wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-5-t422961,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

anula83- to może się zaproście do kogoś na Święta, myśmy się wycwanili w tym roku i stołujemy się u rodziców:) co prawda i tak coś upichcę ale nie będzie to całe 12 potraw bo bym chyba tu skonała w kuchni
i tak ambitnie jak co roku chce piec i zodabiać pierniczki świateczne, ale mam super pomoc na przyszły weekend w postaci mojej 9 letniej bratanicy więc może pójdzie szybciej:P

kas_44 - ja mam różek, do którego można włożyć z tyłu w taką kieszonke usztywniacz a jak coś nie pasuje to go wyjąć, narazie mam włożony ten usztywniacz ale zobaczę jak młodemu będzie się w tym leżało,

wkońcu się zdecydowałam i do szpitala biorę kocyk a rożek będzie czekał w domu nie ma co szaleć, a no to dobrze, to ja wezmę te 3 podkłady a tych wiellkich podpasek 2 pełne opakowania

calineczkao2 - hehe ja mam podobnie, tylko ja nie jem a za to pije hektolitrami wodę albo soki w nocy bo mi się tak pić chce, że budze się co 2 godziny a między 5 i 6 to ja w zegarku się budze godzinę nie śpię i myślę o synku- normlanie głowa mi się przestawia jak nic:)

Gabolek - o jacie, to faktycznie tam teraz odpoczywaj dużo, ja bym pewnie też spanikowała, mnie do takiego pakowania torby zmobiliowały skurcze przepowiadające, na drugi dzień jak się zawzięłam to eskpresem miałam zapełnioną torbę:)

image

Ja spakowalam 3 podlkady,w razie czego maz mi dowiezie bo i tak juz mi sie nic nie miesci.Po ostatniej wizycie tez lekko krwawilam ale moja siostra mnie "ostudzila" i powiedziala ze to normalne.Ja niby nie duzo przytylam bo 12 kg(z synem 17) ale mecze sie strasznie.Dzis np mialam sie wziac za sprzatanie ale jak poscielilam lozka i zrobilam sniadanie to juz nie mam na nic sily.Tak sie zastanawiam jak ja bede gotowac na swieta

Gabolek, kilka dni temu mialam to samo! krew na wkladce.. tez biore dopochwowe, ale one takie kanciate i pewnie sie "porysowalam" ;) ale tez stres do rana, czy krawienie sie nie powtorzy..
moja mala tak sie wierci, ze szok, ale to takie niesamowite, tak blisko "sciany" brzucha ja czuje.. juz niedlugo i bedzie na zewnatrz, dla mnie to caly czas niesamowite.. a pozniej te dzieci tak szybko rosna..

Czesc Dziewczyny ,
ja w czwartek nawizycie u gin. dowiedzialam sie ze dopadla mnie jakas grzybica i musze stosowac tabletki do pochwowe.... Wczoraj w nocy jak wstalam do toalety okazalo sie ze mam krew na bieliznie ... no i panika ... mysle sobie jest noc w sumie nie krwawie obficie poczekam do rana .... nie spalam prawie nic z tych nerwow - rano zadzwonilam do lekarza powiedzial ze to sie moze zdarzyc po badaniu itp ale zeby obserwowac i w razie czego do niego.... z plamien powoli zrobilo sie brudzenie na brazowo ale dzis wieczorem nie wytrzymalam ( nie moglabym spac ) i pojechalam na ip.... zbadali i odeslali do domu - kazali duzo lezec i nie dzwigac - ale przynajmniej zasne w spokoju - no i maly sie glowka na dol juz ulozyl :) - co do torby to jeszcze sie za to nie bralam ale po dzisiejszym falszywym alarmie chyba zaczne :)
Kas_44 - ja doswiadczenia niestety nie mam - ale rozki mam miekkie
Co do petycji to podpisywalam ale nie wiem czy to cos da ... watpie ale warto probowac ....

ja zamówiłam 2 paczki belli po 10szt i myślę, że powinno wystarczyć, potem wolę przejść na normalne. Podkładów nie zamówiłam, bo w szpitalu miałam zapewnione i potem swoich już nie zużyłam. Choć tak jak pisze mary, może jednak kupię do przewijania, chłopaki lubią ponoć fontanny fundować...ale to może wykorzystam pieluchy flanelowe do przewijania...ja jeszcze nie na etapie pakowania torby, ale realizowania listy i zamawiania, dokupowania. Ciuszków jeszcze nie przejrzałam po małej, ale do świąt mam zamiar zajrzeć, aby w przed Nowym Rokiem ewentualnie poszukać i nadrobić zaległości ciuszkowe.

co do samopoczucia, to ciężko, nasprzątałam się w weekend, maluch uciska na pęcherz i jak jeszcze chodzę, spaceruję czy gotuję to żaden problem, gorzej jak mam siadać albo wstawać...
i pobudki nocne 2, 3 jak w zegarku i wcinanie mandarynek, zupek mlecznych - powtórka z rozrywki...:-)pozdrawiam!

Hej Dziewczyny:) widzę, że wątek nabiera tempa...i przygotowania też. Ja cały czas mam poczucie, że czas leci jak szalony. Dziś dokupowałam jakieś drobiazgi w akpolu...ale i tak jeszcze trochę zostało. Mam pytanko, czy macie kupione rożki, a jeśli tak to usztywniane czy miękkie? jakie są Wasze doświadczenia?

redlaw dzięki, właśnie już tez położna mnie oświeciła, że napchałam pół łazienki do tej torby:D eh tak to jest niedoświadczona matka i zakręcona, ale już to zaraz wywalę, za to powiedziała, żeby sobie tak z 5 tetrowych pieluch wzieła

a podkład do przewijania miałaś? bo się nad tym zastanawiam, choć pewnie i tak przy chlopczyku coś będe miała obiskane bardziej bo oni leją do góry:) ale może choć trochę taki podkład by załagodził sytuację:P
i miałaś 2 ręczniki czy 1? bo nie wiem po co 2... czy chodzi o wuciranie krocza tym drugim czy o co, bo na tej lisćie co tu kraży są 2 napisane, wiem ,że chyba w Redłowie są takie z lingniny płachy i tym się dziewczyny wycierają po umyciu, ale nie wiem co tu lepsze po prodzie? doradzisz coś?

a ile miałyście dziewczyny tych podkładów dla siebie na łóżko żeby nie poplamić? chodzi mi o takie wielkie płachty na których się leży, nie te podpaski bo ja zapoakowałam 3... i nie wiem czy ok,

image

Tolaa,

Ja mam cały czas problem z wyborem szpitala :( Chyba musze sobie zrobić małą rundkę po tych które biorę pod uwagę :)

Co do odwrócenia dzidzi to myślę że ma jeszcze trochę czasu więc narazie nie panikuje heh

Mamy listę imion . . . ale tak samo jak Wy jeszcze nie jesteśmy w 100% pewni.

Jestem przerażona że czas tak szybko leci a ja daleko w polu :(

Pozdrawiam,
Ola

Coś o nas i dla nas.

https://www.facebook.com/MatkiIKwartalu2013?ref=stream

ja nie mialam ani becika ani rozka bo wsumie nawet w domu tego nie uzywalam. chyba powoli wezme sie za segregacje rzeczy dla malego.

w ogole to sie mega ciesze bo odkupilam na allegro medele elektric i jest praktycznie nie uzywana bo kobieta nie miala pokarmu a zaplacilam 115zł

mary - ja do Redłowa wzięłam ostatnio becik, ale zupełnie niepotrzebnie, bo w ogóle go nawet nie wyjęłam, nawet kocyka nie trzeba mieć, bo też dają bez problemu te szpitalne. Oliwki też nie użyjesz, bo tam tylko chusteczkami 'myją' na początku, zresztą po co taka chemia od początku? To samo aspirator do noska, sudocrem, linomag - moim zdaniem wszystko można zostawić w domu, no może ewentualnie sam linomag można wziąć do takiej zwykłej pielęgnacji, bo na odparzenia lepiej i tak poprosić położne o maść pośladkową.

Za to przygotowana w domu torba z ciuchami dla mamy na wyjście lub lista dla męża co ma tam spakować - baaardzo przydatna :)

dzięki dziewczny za odp z tym pakowaniem
może jeszcze dziś zapytam położnej na SR co z tego nie trzeba brać do Redłowa a co moge spokojnie z tej torby wyrzucić, może faktycznie weźmiemy tylko becik albo kocyk i połowę z tych kosmetyków wywale, bo zapakowałam na wszelki wypadek i sudocrem i linomag i oliwkę i nawet aspirator do nosa:D - a wydaje mi się, że takie bajery to raczej powinni tam mieć

heh ja wiem, że muszę mojemy mężowi tak wszystko zapakować na droge powrotną ze szpitala, żeby tylko to wziął w rękę i do nas przyjechał, moja koleżanka opowiadała mi jak nie przygotowała w ten sposób rzeczy i mąż jej przywizł spodnie w które się nie mogła wcisnąć i zapomniał butów dla niej...:D wolałabym na boso nie wracać:)

no z tym zatłoczeniem to jest jeden plus rodzenia w zimę chyba teraz, że jest mniej dziewczyn

a co do błogosławieństwa na mszach to myśmy już byli parę razy w Matemblelwie- tam jest msza św rodzinna na 13 w każdą niedzielę i potem też jest błogósławieństwo rodziców oczekujących dziecka:)

image

co tydzień błogosławieństwo dla ciężarnych i dzieci jest w kosciele Sw. Mikołaja w gdańsku o 10 :)

Dla zainteresowanych -byłam dziewczyny wczoraj na Mszy Św z błogosławieństwem dla kobiet ciężarnych w Kościele przy ul Piecewskiej 9 na Morenie.Taka msza jest co drugą niedzielę miesiąca o 13.30.

Moja kolezanka urodzila wczoraj w wejherowie.Mowi ze jest zadowolona jak narazie i opieka na polozniczym ok.Ale tam sa pustki bo wczoraj podobno jeszcze tylko jedna mamusia urodzila oprocz niej a poza tym jest sama na sali,dwa lozka jeszcze sa wolne;)

Ja na Zaspie nie miałam ani kocyka, ani becika ani ubranek.
Wszystko dali, a ja nie chciałam mieć wszystkiego w fiolecie, bo wtedy jeszcze gencjaną smarowali.

Teraz już tym nie smarują więc wszystko biorę. Becika nie bo nie lubię. Wolę kocyk.
Co do fasolki to włożyłam ją do tego opakowania oryginalnego i dołożyłam laktator - więc w zasadzie mam 3 torby.
Wzięłam też inne majtki siateczkowe (Hartmann) niż poprzednio bo tamte były beznadziejne, i kupiłam sobie podkłady w kształcie mega podpasek, ale nie takie grube książki jak dają w szpitalu bo mi one nie odpowiadają.Chociaż na Zaspie to też nie było potrzebne bo też dawali wszystko (oprócz majtek siateczkowych).
Z tej listy to nie biorę i nie miałam też niczego do mycia dziecka boto też nie było potrzebne. A balsamów i oliwek nie mam zamiaru używać bo nie cierpię tłustej skóry. W domu tylko oilatum.

Dołożyłam sobie tez kabanosy zapakowane próżniowo - z głodu nie umrzemy jakby co :P O żelkach nie pomyślałam.

W mamuśkach grudniowych 4 urodziły przed terminem i jedna przeterminowana czeka - czyli standardowo. Śledzę na bieżąco jak im idzie i myślę ile z nas do nich dołączy. :)

Mary nie przesadzasz nie wiesz czy dziecko sie nie obkupka nie uleje i musisz miec w co przebrac je a lepiej miec niz prosic meza, ktory i tak zazwyczaj przywiezie nie to co mial he przynajniej z moim tak bylo.

co do szpitala to ta kobietka co ze man rodzila to mogla widocznie poczekac wg nich i jezdzila karetka wiec w razie gdyby to opieka byla no ale to bylo lato raczej wiekszy wysyp:))

co do majtek to ja biore 8szt i uwazam ze spokojnie ich starczy bo w domu ja ich juz nie uzywalam wcale tylko w szpitalu.

Ewelina trzymaj się tam i nie daj się! wracaj prędko do domu!:)

ale jaja co piszecie z tymi szpitlami, jak ja mam przy akcji porodowej w śnieżycę jeżdzić tak przez całe trójmiasto jakby Redłowo nagle było zatłoczone to ja dziękuje za taką imprezę:)

oo widzę, że nie tylko mnie tchnęło w ten weekend na pakowanie torby do szpitla:)
spakowałam się według tej listy którą podaje Jadzia, ale kurcze dwie troby mam zapakowane i kocha, nie moge już tu fasolki do karmienia upchnąć ani becika...
myślicie, że i becik i kocyk będa potrzebne, bo to strasznie dużo miejsca w trobie zajmuje?
muszę jeszcze spożywcze zakupu zrobić- kupić sobie KUBISIE i żelki- położna nam mówiła, że żelki ponoć lepsze od czekolady bo wolniej uwalaniają cukier żeby była energia w organizmie- mi to pasuje bo ja jestem łakomczuchem żelkowym:D

mam jeszcze pytanie- ile tych majtek siateczkowych bierzecie? ja mam i te siateczkowe i te jednorazowe po kilka paczek, i nie wiem ile tego wziąść?
to samo z ubrankami- zapakowałam 4 bodziaki i 4 pajace + jeszcze dodatkowo 2 śpiochy i 2 kaftany i ciepłą bluze na wyjście, i skarpetkach i czapeczkach nie wspominając (spakowałam 3 zwykłe bo nie wiem jaką będzie miał młody głowke i jedną zimową), no i się zasntawiam czy ja nie przesadziłam lekko:)

dziś miałam większe bołe podbrzusza nad ranem i byłam pewna, że mi się juz akcja porodowa zaczeła, ale to te przepowiadające były chyba jednak... ale stresik lekki był0 za to zmobilozowało to mojego męża do ekspresowego zrobienia w domu tego, za co zabierał się przez cały miesiąc- nagle mam listwy w przedpokoju, różne graty typu farby i kleje uprzątnieęte- no nie ma tego złego...:D

image

Olu,

chciałabym rodzić na klinicznej i mam nadzieje, że jak czas nadejdzie to nas nie odeślą z kwitkiem. A jeszcze z tym odwracaniem się maluchów słyszałam, że na sieci można znaleźć zestaw ćwiczeń, które małemu w tym pomogą. A macie już imię dla maluszka? Bo my z mężem jakoś nie możemy się zdecydować :)

tak dokladnie - chyba uznaje je za cos obrazliwego

Inne tematy z forum

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??