Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.9

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna

Dwupaki:

*** STYCZEŃ ***

16.01 piegoosek - dziewczynka
29.01.- kas_44 - chłopiec Mikołaj

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka Weronika
03.02 Gabolek - synek Franek
05.02 Monia Er - córka Laura
06.02 monik76r - dziewczynka
08.02 Aleafera
08.02 Ola- synuś
09.02 Tola - chłopiec
11.02.calineczkao2 - synek
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
23.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Stary wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-8-t437174,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.9

Na zaspie jak urodzilam o 19:20 to dopiero umyli pod kranem rano nastepnego dnia jak urodzilam ...stosuja do tego nivea plyn do kapieli i codziennie rano jest toaleta maluszków plus wazenie a wieczorem przychodzili czyscic pepuszki :) Jak moj sie urodzil to zalozyli szpitalny kaftanik owineli wlasny kocyk i dostajesz pieluchy tetrowe... a i jeszcze masc posladkowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja mam jedna torbe do porodu- z rzeczami dla siebie, woda, pierwszym strojem dla maluszka, recznikiem itp, i druga, do przyniesienia z auta juz na sale. z mlodym pierwsze kilka dni nie uzywalismy za wiele kosmetykow- chusteczki i krem w przypadku zaczerwien od pieluszki. polozna na sr mowila, ze noworodek ma skore chroniona przez maz plodowa itd...zreszta ta kapiel dziecka pod kranem w szpitalu, to jest raczej plukanie niz mycie...

No właśnie ja też się przymierzam do pakowania torby ;). W tym tyg kończymy zakupy i się biorę już na poważnie.Chciałam wziąć małą na kółkach i mam nadzieję że się tam zmieszczę. Dla małego mam osobną chyba że się zmieścimy oboje w jedną. Jak duże i jakie torby dziewczyny miałyście? Nie chce wyjść na jakąś nienormalną co targa ze sobą wielkie torby na 3 dni ;P

dzięki dziewczyny:)Na Zaspie nie myją od razu po porodzie- no chyba ,ze z zielonych wod.Myją dzieci zawsze rano.Zawijają w kaftanik, pieluszkę i kocyk lub rożek.Szpital ma ubranka- ale można mieć swoje.

Jeszcze sie nie spakowałam- ale juz na sama mysl, co mam ze soba wziąć- jestem przerażona jak moja torba będzie wyglądała:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na klinicznej kapia na drugi dzien,ja urodzilam w piatek o 8,10 a kapali mala w sobote pod wieczor.
Pierwsze dziecko rodzilam na zaspie teraz na klinicznej i jezeli mialabym miec trzecie to tez rodzilabym na klinicznej.Faktycznie dla dzieci niec nie ma,maja tylko plyn do kapieli ale ja mialam wszystko swoje wiec to mi nie przeszkadzalo.A no i jedzenie fatalne.

Dziewczyny czy na Zaspie też myją maluszki dopiero w 4 dobie? I czy od razu po porodzie ubierają w szpitalne czy można w swoje ubranka?

Iva, myślę, że tak, bo z tego co pamiętam to mała nie lubiła kaftaników, wierciła się i było jej za gorąco, teraz jest ciepło na oddziale, opatulę w rożek, ewentualnie jeszcze kocyk...zobaczę w co ubiorą położne i skopiuję ;-)

Iva, ale na zaspie też są porody rodzinne i mąż może z Tobą być. I dwie godziny po porodzie także. Póki co jeszcze nie zamknęli odwiedzin, więc potem może odwiedzać :) z tego co tu dziewczyny mówią to na klinicznej i w wojewódzkim już zamknęli. W sumie się nie dziwię...

Dziękuję Ewelina:) Ps Śliczna jest wasza Lenka- granuluję:)
Szok,co za szpital,żeby niczego nie było- na Zaspie dają wszystko oprócz pieluch.

Przemawia za mną wybór klinicznej przez to,ze możne być ze mną przez cały czas mąż- aj ciężki wybór.

Calineczko-bedziesz zakładać tylko pajaca?

Spokojnej nocy

Ewelina, ale słodki szkrabik :)
ja byłam dziś na ktg, zjadłam coś słodkiego i maluch szalał za dwóch...
skurcze u mnie pojawiają się dość bolesne, jak za dużo biegam, a dziś latałam, bo małą zajął się tato.
myślę, że najlepsze są pajace do rożka, nie trzeba kombinować i sprawnie przewija się maleństwo, jeszcze nie spakowałam rzeczy, ale pewnie wezmę przede wszystkim pajacyki.

witamy ;-) tatus karmi corke , mamusia ma troche wiecej czasu :D
Iva , wez wszystko bo tam nic nie ma ;/ nawet nie maja octaniseptu do pepka. Pani doktor kazała psikac .

To że po cearce zabrali na noc mała to ubrali ja sami w moje ciuchy ktore dałam , a nałozyli jedynie pajaca owineli kocykiem i przykryli drugim ;-)
no i czapka na przejscie przez korytarz , w pokoju kazali zdjac .

Ola u mnie jest ostatnio tak, że jednego dnia mała szaleje w brzuchu, a następnego jest spokojna i tak na zmianę. Ja czuję czasem kłucie i nacisk na krocze, ogólnie jak się zginam to mam wrażenie, że wycisnę dzieciaka :p moje skurcze są bezbolesne, czasem lekko zaboli podbrzusze, raz miałam akcję, skurcze były regularne i bolesne, doszły do 2-3 minut i trwały ok 15-30 sekund, ale przeszło po ok 2 godzinach, od tamtej pory więcej mi sie nic takiego nie zdarzyło...

do dziewczyn rodzących na klinicznej- dziewczyny co brałyście ze sobą do szpitala z kosmetyków dla maluszka?
drugie pytania jak ubierałyście swoje maluszki? W szkole rodzenia na Zaspie mówią,że wystarczy kaftanik i rożek albo kocyk, ewentualnie przykryć dziecko pieluszką.
Jak wygląda rozkład dnia na klinicznej?

dziękuje za odpowiedz - pozdrawiam

No u mnie też coraz częściej zdarzają się skurcze, ale raczej takie nieregularne. Za to brzuch mam już bardzo często twardy i wystarczy, że trochę pochodzę a boli mnie w okolicach spojenia łonowego. Taki dziwny ból, tak jakby końcówek kości, pewnie przez to, że mała naciska. Też tak macie ? W pierwszej ciąży tak nie miałam, mimo że syn był wagowo większy.

U nas też skurcze. Coraz bardziej intensywne i bolesne. Ale nadal rzadko. Wczoraj były już nawet w pewnym momencie co pół godziny, a dziś znowu cisza. Może dlatego, że dzisiaj się wyspałam :P

Mój maluch też ma czasem dzień ćwiczeń i mimo iż ma tam mało miejsca to dosyć intensywnie trenuje, ale zazwyczaj czuje, że następnego dnia ma już dosyć i odpoczywa.

Dziewczyny,

Skończony tydzień 37 . . . jak narazie lekkie uczucie bólu w podbrzuszu. Martwi mnie troche jednak że od 2 dni maluch bardzo dużo się rusza. Wszędzie czytam że powinno być odwrotnie z powodu braku miejsca ruchów jest mniej . . . a u mnie odwrotnie.
Wizytę mam w czwartke rano. Czy któraś z Was też miała takie objawy?

Pozdrawiam

Ja nadal tu jestem :) Przeziębienie mija, skurcze mam bardzo częste, więc jestem w stanie gotowości :) Todlinka i jak tam u Ciebie?

dzieki, pediatra mnie pytala na co sie szczepi dzieci w szpitalu a ja nie pamietalam.
u nas z zoltaczka lepiej, a co najwazniejsze z waga bo przybiera. jutro znowu nas odwiedzi polozna.
a jak sie ma Franio? lepiej juz z jedzeniem?

zorientowałam sie ze badanie [ietki Ci podałam szczepionki to Gruzlica BCG i wzw B 1 dawka

Karlinka z tego co pamietam to mucoviscydoza czy jak tam sie to pisze i chyba na watrobe i na tarczyce na pewno.

u nas odpadl juz kikucik ale pepuszek jeszcze brzydki, u syna pamietam ze odpadł szybciej i byl od razu ladniutki, a tu jeszcze opuchniety i musze oczyszczac.

ja mam jakiegos wirusa niby wszystko czyste i tylko jakies pitoly dostalam od lekarza ale mam unikac kontaktu z mala jedynie jak musze i to najlepiej z maseczka. na szczescie to nie zapalenie piersi b wrcily do normy jak na razie.
za to od czw bedziemy sami i nie wiem jak dam rade porazka do tego cos moj maly kataru dostal ehh:(( tylko się modlić żeby małej nic nie było.

Inne tematy z forum

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...