Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

Podajcie dziewczyny Wasze przepisy na surówkę z białej kapusty aby była soczysta ,co jeszcze dodajecie do takiej surówki .

Podajcie też inne swoje przepisy na Wasze surówki ,szybki i smaczne .Dziękuję .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

Moja ulubiona;
kapustka pekinka poszatkowana,około połowy, do tego puszka kukurydzy,czerwona papryka, natka pietruszki, sol, pieprz i do tego sos czosnkowo ziołowy Knora

Sałata lodowa, kukurydza puszka,pomidor, ogórek swieży, papryka czerwona, natka pietruszki i do tego sól, pieprz i sos czosnkowo- ziołowy Knora
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

nasze ulubione surówki:

Surówki z kapusty pekińskiej:

I
kapusta pekińska z tartym jabłkiem + sos koperkowo-ziołowy Knorra :) (można dodać jeszcze jakiś owoc np. ananasa, mandarynki, winogrona, pomarańczę)

II ("Gabrysiowa")
kapusta pekińska + marchewka + zielona pietruszka + odrobina cebuli + majonez + sok z cytryny + sól i pieprz(też ciutkę)

III
kapusta pekińska + kukurydza + kawałek pora lub szczypior + majonez + cukier, sól, pieprz + sok z cytryny (majonez można wymieszać z jogurtem naturalnym)

__________________

*** surówka z buraczków ***

ugotowane buraki zetrzeć na tarce :) dalsze składniki wybieram/dodaję wg nastroju ;)
- cebula
- jabłko
- marchewka
- sezam
wszystko lekko polać olejem/oliwą, dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku

_____

*** surówka z marchewki ***

starta marchewka + starte jabłko, trochę cukru i soku z cytryny (może być też ananas/pomarańcza) i łyżka śmietany (wyczytałam gdzieś, a później słyszałam/widziałam w TV, że surówkę z marchewki trzeba doprawiać śmietaną - inaczej witaminy nie zostaną przyswojone przez organizm... może być olej zamiast śmietany)

______

*** colesław ***

- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
(można jeszcze dodać łyżeczkę tartego chrzanu)

_____

*** "chińska" surówka z białej kapusty *** (fajna, bo można zrobić jedną dużą porcję na kilka dni)

1/2 główki białej kapusty
2 marchewki (ja daję więcej)
ZALEWA:
1 duży ząbek czosnku
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki octu (ja daję mniej)
1 łyżeczka soli

Szatkujemy kapustę i marchewkę.
Przygotowujemy zalewę składającą się z oleju, octu, cukru i soli. Do zalewy wciskamy czosnek. Zalewę podgrzewamy i polewamy nią kapustę. Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą. Taka kapusta może być przechowywana przez dłuższy okres czasu np. w szczelnie zamykanej misce bądź zakręcanym słoiku. Przed podaniem dodać garść posiekanego koperku

_____

*** sałatka z kiszonych ogórków ***

kiszone ogórki pokrojone w półplasterki + cebula (biała lub czerwona) + olej + pieprz (można dodać jeszcze starte jabłko i marchewkę)

_____

*** surówka z kiszonej kapusty ***

kapusta kiszona + starte jabłko i marchewka + posiekana cebula + szczypior + olej + cukier i pieprz

______

*** mizeria ***

pokrojony w półplasterki ogórek + śmietana + sok z cytryny lub ocet + cukier + sól

______

*** pyszny sos do sałaty ***

- 1 jajko ugotowane na twardo
- szczypiorek
- cukier
- chrzan do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- posiekana natka pietruszki lub koperek
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany (dałam śmietanę)

1. Żółtko rozetrzeć ze szczypiorkiem i cukrem.
2. Dodać sok z cytryny, chrzan i sól do smaku, wymieszać.
3. Białko jajka drobno posiekać (podziabałam drobniutko widelcem), dodać do sosu.
4. Dodać posiekaną natkę lub koperek oraz śmietanę. Wymieszać.

Do miski z sosem powrzucałam porwane drobno liście sałaty lodowej, wymieszałam :] pyyyycha :]

________

*** sałatka "śmieciowa" *** (wszelkie warzywa jakie ma się pod ręką)

sałata/kapusta pekińska + pomidory + ogórek + rzodkiewki + cebula + papryka + kukurydza + szczypiorek + koperek + ulubiony sos do sałatek ;)
można dodać starte jabłko i/lub winogrona :]

_______

*** surówka z czerwonej kapusty ***

czerwoną kapustę poszatkować i krótko podgotować w małej ilości wody, odcedzić, ostudzić
dodać starte jabłko, sparzone rodzynki, olej/oliwę, sok z cytryny, sól i cukier do smaku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

nikt więcej nie doda przepisów? chętnie bym zrobiła jakąś nową, pyszną surówkę :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

ostatnio robiłam chińczyka z czerwonej kapusty. polecam. super smak.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

ja to robię z pora:
duży por(białą część) drobno kroję przelewam gorącą wodą, żeby stracił na ostrości.
dodaję pół startego jabłka, sól, pierz, majonez

i z buraczków:
ugotowane starte buraczki mieszam z jabłkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą i jabłkiem (wszystko pokrojone w drobną kostkę) trochę soli, pieprzu i olej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

o, ja też uwielbiam surówkę z pora ale troszeczkę inaczej robię: pora kroję w cienkie plastry, wrzucam do miski, skraplam wodą i posypuję cukrem, mieszam i odstawiam. Po godzinie odlewam wodę, dodaję jabłko pokrojone w kosteczkę i majonez. Rzadko dodaję przyprawy bo w sumie nie potrzeba, czasami odrobinę soli:-)

Mizerię robię podobnie, jak Wy ale zamiast octu, dodaję szczyptę cukru.

Gdy nie mam czasu, biorę mix sałat z biedry i polewam dressingiem (ocet winny, miód, sok z cytryny, oliwa, musztarda) i jeżeli coś znajdę w kuchni, to dodaję uprażone pestki słonecznika/kawałeczki mozzarelli/starty parmezan/pomidorki koktajlowe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

no i jeszcze z seler ale to nie każdy lubi
surowy seler obieram dość grubo i ścieram na tarce o grubych oczkach dodaję to co mam, jabłko, garść rodzynek, ananasa z puszki. najlepiej jedną z tych rzeczy. do tego sól cukier i słodka śmietana.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

z selera robiłam raz czy dwa :] ale te wasze porowe mnie zaciekawiły :] ile tego pora potrzeba na taką 1 surówkę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

Agusia, do mojej - jeden por, jedno jabłko. Wielkość pora nie ma dla mnie znaczenia. Jaki kupię, taki jest:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

prosta a zarazem rewelacyjna i uzlaeżniająca:

pekinka + szczypiorek + ciut smietany + só,pieprz

druga:
pekinka + papryka + ogórek kiszony + oliwa,sól,pieprz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

Skowroniasta a do tej pekinki to jaka smietanke dajesz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

ja kupuję w biedronce, czasem są pakowane same białe części, na 2 osoby wystarczy jedn gruby albo 2 mniejsze i małe jabłko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Surówki rózne - Surówka z białej kapusty aby była soczysta .

daję gęstą śmietanę 12 lub 18%, z reguły maćkowy lub piątnica
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??