Św. Mikołaj

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Witam wszystkich po długiej przerwie w nadawaniu : P i od razu pytanie: czy ktoś miał, był lub ma mieć ślub w kosciele Św. Mikołaja na gdańskiej starówce??? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i informacje.
Pozdrawiam!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Św. Mikołaj

ja bede miala, tzn w ten piatek ide ostatecznie potwierdzic i troszke sie potargowac z godzina. Slub bedzie 2 lipca o 19 (chciałabym przełożyć na 18). Szczegółów jak na razie wiecej nie znam :) Aha, oprócz tego, że koszt jest "co łaska", ale oni odprawiają tylko Mszę, wszystkie papiery trzeba załatwić w swoich parafiach (ale tak jest chyba zawsze?). A Ty coś wiesz więcej?
Jeziorko

a mówią "co łaska" (minimum: ..... -ile?)

i pytanko: czy za krótki ślub płaci się mniej? czy za odprawioną mszę płaci się odpowiednio więcej "co łaska" ?

aaaa.. tego nie wiem :) w piatek będę może mądrzejsza. Co do "co łaska" to nie bylo rozmowy na temat jej skali ...
Jez

nam też powiedziano " co łaska" , co jest bardzo miłym zaskoczeniem po innym kościele : ( I rzeczywiście z godzinami jest trudno - my mamy wybór pomiędzy 15 a 19, juz ktoś zamówił 16.30. Tylko tak się zastanawiam, dlaczego nie ma ślubów na 18?? Oczywiście wystrój k-ła na we własnym zakresie ( ale tam jest tak pieknie, że wg mnie wystarcza kwiaty pod ołtarz ), a co do muzyki to trzeba dogadywać się już z samym organistą. Tak naprawdę to cały czas myślelismy o innym kościele ( bo ładne wyjście, mały etc. ), ale po ostatnich wydarezniach kiedy naprawde sporo refleksji na mnie spadło, doszłam do wniosku, ze chciałabym wziąść ślub w takim kościele, który jest mi bliski, w którym czuję jakąs magię ( mam nadzieję, ze wiecie o co mi chodzi : ) a własnie do Św. Mikołaja zawsze chodziłam na msze. I to nic ,że wyjście nieładne itp.
Nita

na 18 nie ma ślubów, to jest wtedy odprawiana normalna Msza, a zazwyczaj ślub odprawia się na "pustych" godzinach. ALe mam nadzieje, że może da się ich namówić :) 19 troszke mnie przeraża, ale mamy impreze pożniej na Starówce więc może to nie będzie źle. Ja też chciałam gdzie indziej (w Matemblewie) ale uczęszczamy do Mikołaja i w sumie jesteśmy z tym Kościołem zżyci. A Dominikanie jakoś napawają mnie zaufaniem, jeśli chodzi o mądre słowo :) Wiem, że śluby odbywają się w prezbiterium, więc nie ma wrażenia że Kościół jest ogromny.
Jez

a jeśli można spytać - gdzie macie wesele??

cholerka.... jeszcze do konca sie nie zdecydowalismy, ale chcielismy w Palowej - ale takie przerazajace opinie o tym lokalu chodza, ze brrr... ale podoba nam sie tam i jest mozliwiosc bycia na starowce a wiekszosc gosci bedzie przyjezdna - to dla nich atrakcja :)

Jeziorko napisał(a):

> cholerka.... jeszcze do konca sie nie zdecydowalismy, ale
> chcielismy w Palowej - ale takie przerazajace opinie o tym
> lokalu chodza, ze brrr... ale podoba nam sie tam i jest
> mozliwiosc bycia na starowce a wiekszosc gosci bedzie
> przyjezdna - to dla nich atrakcja :)

No to fakt, że to serce staróki, ale ja również odnisłam złe wrażenie jak tam byłam na rozmowie.
Już na pierwszy ogień, gdy wchodziliśmy do lokalu, to cała obsługa siedziała sobie przy stole z kawką a barman namiętnie dłubał sobie w nosie. Rozmawialiśmy z nim, bo szefa nie było. NIe umiał podac cen, nawet w przybliżeniu, bo "wszystko zależy od przystaweczek" -jego słowa. I wciąż powtarzał "przystaweczki - przystaweczki" Aż mnie to wkurzało.
Wystrój jak za najlepszych lat 80. Pełno piachu na dywanach.
Takie moje wrażenia. Może przesadzone, ale dłubiący w nosie barman przycmił widocznie wszelkie pozytywy ;-)
-a wyobraźcie sobie jak dłubie na zapleczu i strzela potem tymi kulkami na prawo i lewo :-) hihihih

jej ;) ja my bylismy to na szczescie nie bylo barmana, jeno kelnerki i szefowa, z nia sie juz rozmawialo konkretniej, choc nie maja gotowej oferty i wyszystko zalezy od menu, ale cena okolo 135. W kazdym razie szefowa stwierdzila, ze wszsytko da sie zrobic (co nie jest moze zbyt dobry znak) ale mowila rozsadnie, jesli chodzi o wybor dan i sama organizacje wesela.
Patrz jak to kazdy inaczej patrzy... nie widzialam piachu na dywanach :( za to urzeklo mnie swiatlo wpadajace przez witraze i zmiekczajace biale sciany i krzesla gdanskie :) i to, ze nie trzeba jakos wielce przystrajac, bo ma to juz jakis swoj styl... hmmm... moze jestem chodzaca optymistka??
no i co tu zrobic?

kiedyś byłam na obiedzie w Palowej i wszystko było ok, ale to było kiedyś : ( a myślałaś o innych lokalach na starówce??? my zastanawiamy się teraz nad zamiana weselą w obiad z możliwością tańców, dlatego dobrze by było zrobić to gdzieś na starówce ( ale jeszcze nigdzie nie byliśmy hehe . Mam tylko info od restauracji Gdańskiej ( to dosłownie rzut beretem od Św. Mikołaja ), 100 zł od os. mozna tańczyć i po 22 dopłata chyba 100 zł za godzinę - jakoś tak. Jak miałabys jakieś info na temat innych lokali na starówce, to prześlij proszę na mojego maila.

bylismy tez w Gdańskiej, ale okazalo sie, ze wesela robia w sali w piwnicy... a ta juz nie za bardzo nam sie podobala... Piwnica Rajcow jest super, ale to tez w piwnicy i troche klaustrofobicznie, choc luki gotyckie sa imponujace. U Kubickiego maja 2 sale na ok 40 osob i 25, w Restauracji Wileńskiej przyjmuja tylko do 30 osob. W Tawernie Mestwin (Kaszubska) ponoc przyjmuja do 50 osob :)
jejku... sama nie wiem co robic :(

Jeziorko: poproście o przykładowe menu z cenami, porównajcie wszystko i wybierzcie najkorzystniejszą opcję. Jeśli proponują soki to też zapytajcie jak są podawane, jakiej firmy itd... zagłębcie się w szczegóły.

wlasnie sami przygotowalismy menu i idziemy na wycene.. oni nie maja swoich propozycji... niby co chcemy to zrobia... bylismy tam na obiadku wywiadowczym z rodzina i cholerka bylo wszystko OK. Moze wszsycy jestesmy optymistami? :)

a Jeziorko pamiętasz może ceny w Wileńskiej ( w ogóle gdzie to jest? ), w Mestwinie i u Rajców?? Apropo - w Palowej jest miejsce do tańczenia? Aha i można jeszcze rozważyć Tawernę na Powrożniczej; )

Nita

Wileńska jest na Ogarnej - nie wiem jakie ceny, bo jest za mala i sie wiecej nie pytalam. W Piwnicy Rajcow od 150 - ponoc mozna swoj alkohol wniesc. Mestwin chyba 120-130 (?) - serwuja kaszubskie zarcie, ale pewnie moga i inne.
Tez myslalam o Tawernie na Porwozniczej, musze sie tam przejsc.
CO mi sie nie podoba w tych innych gdanskich knajpach to to, ze maja wystroj ciemny, przytlaczajacy, w Gdańskiej przerazaly mnie te wiszace okrety :) w Palowej jest wysoko i jasno. Tanczyc mozna... podobno przy 60 osobach nie ma problemu, Ja tam bylam kiedys na weselu (wprawdzie daaaawno temu) i pamietam ze bawilam sie przednie...
hmmm

dzięki bardzo : ) powodzenia - napisz koniecznie jak wyszedł ślub w Mikołaju : )))
pa

Jeziorko daj znac jak sie czegos dowiesz, bo my tez tam slubujemy!

i tez o 19?
czy ktoras z Was o tym myslala?
jak bee wiecej wiedziec, to napisze :) ale to bedzie sroda najwczesniej, bo wyjezdzam w niedziele
Jez

Cześć nita9, ślubowałam właśnie w Sw. Mikołaju i polecam ten kościół na tę utoczystość z czystym sumieniem. Ksiądz odprawiający nabożeństwo oczarował wszystkich gości i oczywiście nas, Poprowadził mszę tak, że nie czuliśmy żadnego zdenerwowania. Małe wejście nie przeszkadza w niczym a późniejsza godzina też nie jest taka zła gdyż po mszy życzenia i kwiaty możecie przyjmować właśnie w kościele a nie na ulicy, która nie jest tam zbyt szeroka.Wesele miałam również na starówce w nieistniejącej już restauracji "Casablanca" na Długiej. Ach cóż to był za ślub...

My też w mikołaju- 25 czerwca. W tym miesiącu pójdziemy tam pewnie- jak skończymy formalności zwiazane z licencją, nie wiem ile dać pieniażków. Ile dajecie?

My także mamy ślub w Mikołaju! Termin rezerwowaliśmy rok wcześniej, więc wybraliśmy njbardziej dogodną dla nas godzinę - 16:30, a ślub mamy 03.09. Jesteśmy związani z tym kościołem dopiero od 2 lat, ale jestem pod ogromnym wrażeniem ojców dominikanów!

Ja miałam kilka lat temu slub w Mikołaju. Prowadził taki okrągły (grubszy) ksiądz i był świetny. Kościół sliczny, ustrojony był białymi różami, ale dywan musiałam sama załatwiać. Wtedy nie mieli. Może coś się zmieniło. Płaciliśmy ok. 500 zł, ale kwiaty, dywan i śpiewaczka+organista własny!
Ich organista jest (był) beznadziejny.
Polecam kościół, bo ma taki niepowtarzalny urok. Do tego miałam barokową suknię i loki do połowy pleców. Goście byli zachwyceni.
Wesel było obok, w takim domku na wodzie za młynem.

Mila! mialas wesele w Gospodze za Wielkim Młynem? Napisz jak sie sprawdzila i na ile osob bylo..... Tez myslalam o tym miejscu, ale pani powiedziala, ze przy 60 osobach to jedzenie na gorze a tance na dole :(

Kasia23 napisał(a):

> My także mamy ślub w Mikołaju! Termin rezerwowaliśmy rok
> wcześniej, więc wybraliśmy njbardziej dogodną dla nas godzinę -
> 16:30, a ślub mamy 03.09. Jesteśmy związani z tym kościołem
> dopiero od 2 lat, ale jestem pod ogromnym wrażeniem ojców
> dominikanów!

To się wymienimy:) bo my ślubujemy tego samego dnia o 15.30 :)))))

Hej Sylwka! Bardzo cieszę się ,że znalazłam osoby biorące ślub w Mikołaju w tym samym dniu! Wiecie już, który z ojców będzie odprawiał Waszą mszę? A jak z dekoracją? Dekorujecie kościół? Jeśli tak to w jaki sposób? Sami czy wynajmujecie kogoś? Pozdrawiam serdecznie!

Jaga... czy to znaczy, ze mialas slub wlasnie na 19? Mnie ciut przeraza taka godzina, choc cala rodzina jest za... ale nie wiem czy rozpoczynanie wesela kolo 21 to nie za pozno... pomocy
Jeziorko

Jeziorko :) My też jesteśmy zżyci z Mikołajem :) i bardzo często chodzimy tam na 19stki :) i wszystkie rekolekcje, a ślubujemy w ... Matemblewie :) kościólek w Matemblewie jest bardziej radosny :)
A co do godziny, to mi sie troszke późno wydaje :( kiedyś byliśmy na ślubie o 19, zanim dojechaliśmy na salę była już 21 z minutami, obiadek się przeciągał i skończył około 22.30 i nim się imprezka rozkręciała były już oczepiny :(

ano wlasnie, mi sie tez wydaje, ze to troche pozno, ale wszyscy mnie zagluszaja, ze w lipcu, to dlugo jasno, wieczorem bedzie chlodniej, ludzie dluzej beda "swiezy" itp, itd... Ciagle mysle o Matemblewie, ale Mikolaj jest "lepszy" ze wzgledów logistycznych...
Sproboje sie dzisiaj dogadac, moze uda mi sie przelozyc na 18...
Jeziorko

oo.. dzięki Jaga ; ))) a powiedz jeszcze - ślub miałaś w prezbiterium, czyli "tam w głębi " - sorki że tak piszę, ale nie wiem dokładnie jak to opisać ;P A jak organista wypadł? Miałas własnych muzyków ( my chcemy tylko skrzypaczkę )???

Pozdrowionka
Nita

Tak w Gospodzie, ale na 45 osób. Wszystko u góry (stoły) i tańce też. Ludzie biegali po tarasie, stali na ganku. Takie przyjęcie, ale faktycznie 40 osob jest w sam raz. Dół był niewykorzystany. Trzeba jednak zaznaczyć, że wynajmuje się całą knajpę. Jedzenie było bardzo wyszukane i robiła je Basia Kruszewska. Ludzie do dziś wspominają.

A ja....mam w czerwcu drugi ślub:))) Tym razm 10 osób i Dwór Oliwski:)))

MILA BEDZIESZ MIŁA TANCE? czu może obiad bez tanców ???

Nie, teraz mam tylko rodziców, dziadków i świadków.
16.00
Szampan na wejście
Przystawka, zupa, dwa dania do wyboru, tort na deser i mam nadzieję ok. 20 skończyć, aby wieczór spędzić razem:) Bez kaca, bez zmęczenia.

MILA, odważny, swietny pomysł z Twoim ślubem

Pozdrawiam Cie i zycze dużo szczęscia :)))

Dziekuję bardzo! Wiesz to drugi slub, a przy pierwszy rodzina męża się burzyła z tym ograniczaniem ludzi, ale postanowiliśmy nie robić szopki. Jeżeli jakąś ciotkę widziało się raz w życiu to nie przesadzajmy.....
Teraz to nam już zwisa co ludzie powiedzą, chcemy byc szczęśliwi i cieszyć się tym dniem. Rodzina też inaczej podchodzi do cywilnego.
No i taki plus, że prawie sami jedynacy:)

cześć nita9, ślub był w głębi kościoła i tam jest naprawdę przytulniej, organista mam wrażenie fałszował marsza mendelsona ale i tak mi się podobało. Może skrzypaczka to dobry pomysł, chociaż organy w tym kościele dają super efekt (pomimo lekkiego fałszu).Proponuję zobaczyć inny ślub w tym kościele zanim zrezygnujecie definitywnie z organisty. Kościoła nie stroiliśmy jest piekny sam w sobie. A ślub, żeby nie skłamać to chyba miałam na 18 i to był ostatni ślub tego dnia, dlatego mogliśmy zostać jeszcze chwilę by przyjąć życzenia od gości. Jak Wam się uda to chociaż przenieście na 18,30. Życzę wszystkiego dobrego, jaga.

dziękuje pięknie Jaga : )) z organisty na pewno nie zrezygnujemy , ale skrzypce i tak muszą być ( uwielbiam !!! ), my raczej na 15.00
buziolki
nita

faktycznie to jeziorko ma na 19, pozdrawiam

Ja miałam w centralnym kościele bo był pełny. Jak mnie gości to prezbiterium

Kilka lat temu moja siostra brala ślub właśnie w Mikołaju. Cała ceremonia odbrywała sie w prezbiterium.

Mogę napisać o walorach estetycznych bo przeżycia duchowe to indywidualna sprawa każdego.
Było cudownie. Piękne wnętrze. Goście byli pod wielkim wrażeniem!!

Jedyny dość duży minus to organista w kościele. Moja siostra dzięki narzeczonemu Scully (M. pozdrawiam) miała "swojego". Ten kościelny jest okropny!!
Ze złości że nie mógł zarobić grając na ślubie poszedl do zakrystii i podczas mszy migła światłem!
Ręce opadają. Na szczeście wszystko przebiegało tak pięknie że niewiele osób zwracało na to uwagę!

A po ceremonii przed kościołem podczas składania życzeń na trąbce i saksofonie grano piękny jazzik!!!!!!

Powodzenia!

Mila29 - my mamy taki sam scenariusz w naszym dniu - najpierw Mikolaj, potem Gospoda pod wielkim mlynem. Napisz mi o tej gospodzie wlasnie, nie mialas zadnych problemow z wlascicielem?Naprawde jedzonko takie dobre?A pamietasz ile placilas?

Miałam problem z Panią Basią, bo na początku chcieli nam na dole wsadzić obcych ludzi. Znaczy dół otwarty. Była awantura i bardzo szczegółowa umowa. 2001 rok. Ceny - ok. 130 zł za osobę plus tort i alkohol.
Jedzenie wyszukane, carpaccio z łososia, zupa krem ze szparagów i takie tam. Ładnie przystroili stoły, gustownie. I piękny ten taras, jak kwitną kwiaty.
Pozdrawiam serdecznie
m.

wracam z Mikołaja
- ksiądz powiedział, że "dają zazwyczaj co łaska 300 zł"
- organista bierze 100
- nie można przesunąć Mszy z 19 na wcześniej, bo na innych Mszach są już intencje powykupywane i nie mogą tego zmienić;
- jeśli jest Msza zwykła przez ślubem, to oni wolą śluby odprawiać przed ołtarzem głównych a nie w prezbiterium, bo nie za bardzo jest czas na przenoszenie wszystkiego z ołtarza na ołtarz;
- nie ma mowy o przystrajaniu ławek, w rachubę wchodzą tylko kwiaty i to w uzgodnieniu z bratem...
- do prezbiterium wchodzi ok 100 osób (?!?)

Ostry był ;) ale może zmięknie :o)

Jeziorko

moim zdaniem nie ma szans by w prezbiterium zmieściło się 100 osób

mieści się spokojnie, sprawdzone

nie zmięknie - na to nie licz :)
też mam w Mikołaju, ale myślę, że 19ta nie jest taka zła! macie szanse na wesele do białego rana!!!!
lepiej później niż wcześniej - takie jest moje zdanie (ślub mamy w Mikołaju na 13:30 i to jest dopiero problem!).

A z ktorym ojcem Jeziorko rozmawialas? A bierzesz pod uwage niekorzystanie z uslug organisty?My wlasnie tak chcemy zrobic, ale slyszalam, ze z tym jest problem. No i ladnie sie z ta kasa zabezpieczaja;)
Slyszalam tez opinie jakoby w "sezonie slubnym" kosciol byl strojony z "urzedu" na tego typu okolicznosci, ciekawe czy to prawda?

Jeziorko,
Ojciec nie zmieknie. Szczegolnie jesli rozmawialas z Przeorem (Ojciec Jacek). Ma swoje zasad i sie ich trzyma.
Pozdrowienia i powodzenia

Jeziorko napisał(a):

> wracam z Mikołaja
> - ksiądz powiedział, że "dają zazwyczaj co łaska 300 zł"
> - organista bierze 100
> - nie można przesunąć Mszy z 19 na wcześniej, bo na innych
> Mszach są już intencje powykupywane i nie mogą tego zmienić;
> - jeśli jest Msza zwykła przez ślubem, to oni wolą śluby
> odprawiać przed ołtarzem głównych a nie w prezbiterium, bo nie
> za bardzo jest czas na przenoszenie wszystkiego z ołtarza na
> ołtarz;
> - nie ma mowy o przystrajaniu ławek, w rachubę wchodzą tylko
> kwiaty i to w uzgodnieniu z bratem...
> - do prezbiterium wchodzi ok 100 osób (?!?)
>
> Ostry był ;) ale może zmięknie :o)
>
> Jeziorko

Dzięki, Aguszka! (Ale dostałem od Scully za takie dawne udzielanie się ;)

Co do Mikołaja, to jako trębacz podzielę się spostrzeżeniami:
- W samym kościele gra się (organiście) nieco z trudem. Traktura pneumatyczna (dla niewtajemniczonych: jak się naciśnie klawisz organów, to nasiska się 'pompkę', która potem otwiera piszczałkę i jest dźwięk), co oznacza lekkie opóźnienie dźwięku w stosunku do ruchu ręką. Niewprawny organista (a ja czasem naciskam klawisze) może dostać świra i się załamać.
- Co do organisty, mam dane sprzed 3 lat (a jak kto woli, również sprzed 13-tu). Stareńki Brat Wilhelm to gość OK, głos wprawdzie nie taki, no, ale przyzwyczajony i leci poprawnie, choć bez fajerwerków. Ciekawa sprawa: rozmawiasz z nim, stoi naprzeciwko, a patrzy się uparcie tak za twoje lewe ucho, nigdy w oczy. Ale go lubię od dawien-dawna.
- Młodzi organiści... mają okazję zarobić. Czy odpalają od ślubu komuś za tę możliwość (opatowi?) - nie wiem. Ale nie ma się co dziwić, że jak im wypada godzinka, za którą dostają 100-200 zł, to się pienią, bo to i kasy nie będzie, i ujma na HHHHonorze i precedens niedobry (ludzie do zastąpienia).
- W związku z tym, lepiej z bieżącym organistą zagadać o wiele wcześniej, niech nie wchodzi na chór i widząc innego organistę, nie leci do Opata na skargę (jak to zrobił ten dupek przy ślubie Aguszki siostry).

Co do wnętrza i akustyki... Dla trębacza miodzio!
Bo wyobraźcie sobie, że nawet jak się lekko nieczystym dźwiękiem zagra (ze wzruszenia, albo czegokolwiek), to echo wygładza wszystko.
To jest idealny kościół.
JA SAM, pacholęciem wstydliwym będąc, 14 lat majęcy, z własnej i nieprzymuszonej woli zacząłem po prostu tam grywać na trąbce do mszy, tak dla jaj (przepraszam - na Chwałę Bożą). I ćwiczyć echo, głośność, odwagę i radość.

I teraz NIE-reklama.
Jeżeli ktoś chciałby posłuchać, jak brzmi Ave Maria na trąbce w takim wnętrzu, to chętnie zaprezentuję. Bo sam mam radość z grania w Mikołaju.
powiedzmy, że możemy się kiedyś, np. w maju, umówić na wieczorną mszę w niedzielę - pójdę i pogram sobie z organistą, dla reklamy, radości i po prostu.
Bo lubię.
Bo to jest właśnie to.

I want to believe!
M. (od Scully).

a ile bierzesz za taki występ podczas ślubu -jeśli można wiedzieć?

To wszystko zależy od kościoła i od organisty. Jeżeli kościół jest "miły" a organista profesjonalny - gra się łatwo i nie trzeba przedtem robić prób (i nie trzeba jechać na koniec świata) - to mniej. Najlepiej podaj kiedy i gdzie to Ci ocenię. Czy oprócz Ave Maria chcesz jeszcze "Arię na strunie G" na komunię i okazały marsz weselny na wyjście?

Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli, to kościół garnizonowy w Sopocie. Mam nadzieję, że 27 sierpnia.
NIe wiem jeszcze tak naprawdę "co chcę" podczas ślubu. Najchętniej to bym pochodziła na cudze i "podsłuchała" jak to wygląda.

Gramy wtedy wesele z zespołem - muszę być w Rumi, lekko licząc, o 17-18 (?).
Na którą masz kościół?

'wtedy' - czyli 27.08 ;)

na razie mam plany, ale nic załatwionego ;-) a pytam teoretycznie. Zanim na coś się zdecyduję, to chcę to usłyszeć :-) dlatego pytałam gdzie i kiedy masz najbliższy występ podczas ślubu.

OK, jak dogadam organistę, to zawiadomię WAS, forumowiczki, kiedy gram.
To znaczy - napiszę tutaj (nowy wątek), a kto chce, niech przyjdzie, np. na wieczorną mszę niedzielną.
Wszystkim pozdrowionka!
M.

Czekam na podanie terminu. Chętnie się wybiorę posłuchać jak grasz. :)

Gdzie-Wanna?
;)

hmm... nie bylo mnie kilka dni i wracam do watku..
znowu sie zagubilam. w Mikolaju powiedzieli mi (Ojciec Jacek), ze oni tylko odprawiaja slub a wszelkie papierki (czyli licencja i takie tam) trzeba zalatwic w parafii.... a tu w parafii nam powiedzieli, ze wedlug prawa,. licencje sie "robi" tam gdzie sie bierze slub i ze musimy to zalatwic w Mikolaju i koniec.. hmmmm.... jak to przejsc?
Jeziorko

Widzisz, Jeziorko, W ZASADZIE nie ma problemu, kto zrobi komplet papierów. Najlepiej ten, kto potem i tak dostanie 'co łaska', czyli kościół ze ślubem.
Z drugiej strony, O ile mi wiadomo, "Urzędem właściwym pod względem terenowym" do gromadzenia papierów o Tobie (i nawet o Twoim chcrzcie, komunii i zmianie wiary na prawosławną itp) jest kościół, gdzie byłaś chrzczona. Po prostu tam mają obowiązek wystartować i prowadzić Twoją kartotekę kościelną do śmierci (Twojej). Łącznie z kwitkiem, że wciąż jesteś panna i możesz brać ślub.
Więc powinno im byc nawet na rękę, że będą mieli porządek.
O ile, oczywiście, nie zapomniałaś o 'Cołasce'.
Pozdrówka!
Mulder

no tak, ale podobno (tak mi mowia wszyscy ksieza), wedlug prawa "moja parafie" to nie ta w ktorej bylam ochrzczona (i gdzie sa moje dokumenty) tylko ta na terenie ktorej mieszkam, a ze mieszkamy na tym samym terenie ;) to wyglada, ze nalezymy do tej samej parafii, tak wiec ja i tak musze sciagnac moje papiery - pytanie tylko, do kogo.... jak to wyglada u Was, slubujacych w Mikolaju?
Jeziorko

licencje musi mieć jedno z narzeczonych, którzy biorą ślub poza swoją parafią - nieważne kto, zwyczajowo panna młoda
odbiera sie ją w parafii zamieszkania danej osoby. z kolei ksiądz tej parafii jesli ma niejsności w swojej kartotece może żądać dokumentów z parafii chrztu - ale nie musi tak być. nigdy nie ma mozliwości załatwiani licencji w tej "nie swojej" parafii, gdzie ślub sie bierze, bo licencja jest DLA niej, a nie OD niej
mam nadzieję, że rozjasniłam

Trąbka na ślubie to moje marzenie... hmm a właściwie to nasze ;) Jaki byłby koszt zagrania Ave Maria, i marsza na wyjście w sierpniu (ale przyszłego roku - długi weekend - około 13-go - możliwe, że będzie to niedziela ok 16-stej) w Mikołaju? I czy udobruchanie brata Wilhelma jest wliczone w cenę ;) ? Oczywiście nie mamy odwagi poprosić brata Wilhelma o to aby nie grał (żeby nam nie mrugał światłami ;)), jedynie aby ograniczył swój wkład w liturgię do niezbędnego minimum. Czy znasz może również jakąś/jakiegoś skrzypaczkę/skrzypka, który mógłby zagrać coś ładnego na wejście?
UB

to nie brat Wilhelm mruga światłami a młody organista. a trąbkę i trębacza polecam!

Oj to dobrze, że mówisz bo my tu już Bogu Ducha wiinego brata Wilhelma posądzamy o takie niecne praktyki. Odszczekujemy ;)

wracajac do Mikołaja :) jutro idziemy spisywac do nich Protokol i zapowiada sie wesolo :) Ojcowie nie zmiekli, ale sa milsi - a wrecz przezabawni :) chyba, ze jutro bedzie inaczej...
a czy ktos z Was widzial, slyszal ojca Jacka (przeora) prowadzacego Msze slubna?
pozdrawiam wszystkich "Mikolajowcow"
Jeziorko

witaj Jeziorko : )))) ja osobiście nie słyszałam o. Jacka "na żywo", ale znajoma opowiadała, że było pięknie...... daj znać jak poszło ( jestem ciekawa : ))))
pozdrowionka

A ojca Jacka nie ma do poniedziałku. Byliśmy dzisiaj się zapisać i klops bo go nie było :( nic to pójdziemy za tydzień się dobijać ;)

Jeśli chodzi o o. Jacka to polecam w 10000000% jest niezwykle mądry i wszystkie jego kazania (nie tylko ślubne) są niezwykłe... też chciałabym żeby to On udzielał nam ślubu miejmy nadzieję że się uda

ufff a my po Protokole... ufff.. :)
faktycznie o. Jacka nie ma - spisywalismy z o. Boguslawem (?) - tym co prowadzi kursy - a czy on jest "dobry" w ślubach? :)

Szeczerze powiedziawszy to nawet nie wiem który to ;)) więc nie wiem :)

jeszcze a propos Protokolu... mielismy wsie papierki i nie chcieli od nas swiadectw z religii - milo :) mniej szukania po szafach :)
za to oberwało nam sie mocno za mieszkanie razem ufff.... :(
Miłego popołudnia - czas do domu isc...

Oj to my się lepiej nie przyznamy bo my już 4 lata razem mieszkamy <:) rany to nas może przegnają ;) kijem hihihi :) z czego ja się głupia śmieje ;)

A wiecie może, czy jak chcę, aby na ślubie był inny ojciec niż o. Bogusław, czy Jacek, to czy musze poszukać i poprosić tego konkretnego, np. o. Marka o spisanie PROTOKOŁU. Czy obojętne, kto ten protokół sopisuje, a potem mogę prosić kogo chcę?
asiasia

aa Jeziorko czy mówili coś, że jak się razem mieszka to wystarczy jedna spowiedź???? tak słyszałam i powiem szczerze, że bardzo mnie to cieszy. Aha i jeszcze jedno : rozumiem, że Św. Mikołaj to parafia jednego z Was??? pytam, bo interesuje mnie kwestia spisywania protokołu : )

pozdrowionka

my mieszkamy razem a dostaliśmy dwie kartki do spowiedzi i musimy isc dwa razy :(

Czerwcowa Panna Młoda napisał(a):

> my mieszkamy razem a dostaliśmy dwie kartki do spowiedzi i
> musimy isc dwa razy :(

ok, a co jest na tej kartce? tylko tyle, że byłaś u spowiedzi, czy również adnotacja o rozgrzeszeniu? ;-) -że udzielono, bądź nie. Na jakiej podstawie uznaje się ważność tej spowiedzi?
No bo skoro mieszkamy razem, to rozgrzeszenia nie dostaniemy na bank, ale jeśli liczy się tylko to, by pójść do tej spowiedzi...?

Czemu nie dostaniecie? Ja byłam przed świętami i dostałam... Ksiądz chyba z tak błahego powofu nie może odmówić rozgrzeszenia... no to pewnie też zależy od księdza ale jak wam nie da to zabierajcie kartki i idźcie do innego... no wiem że to brzmi dziwnie ... ale człowiek jakoś sobie radzić musi ;)

hmm.... jeśli mieszkacie razem to i się bzykacie, a to wszystko PRZED ŚLUBEM, więc nie dostaniesz rozgrzeszenia. Chyba, że o tym się nie wspomina na spowiedzi...

Ksiądz mówił, że po to jest spowiedź tuż przed ślubem, by w tą jedną noc się powstrzymać od współżycia i pójść do ślubu "czystym" ;-)
Mój M. się tak dowiedział na spowiedzi i rozgrzeszenia nie dostał :-)

nie ma adnotacji o rzgrzeszeniu ;)))

mozecie dostac rozgrzeszenie - ja dostałam i mój też :) ale musicie obiecac poprawdę... ;)

No właśnie to wszystko chodzi o chęć poproawy... ja na spowiedzi powiedziałam że sypiamy ze sobą... tzn uprawiamy "seks przedmałżeński" ;) no ale miałąm normalnego księdza i dał mi rozgrzeszenie pytając czy staram się powstrzymywać przed ślubem no a my staramy się tylko nie zawsze nam wychodzi :D i to nie był pic ;)

dobra.. odpowiedzi na wszystkie pytania:
- ksiadz jest przeznawany z "marszu" - jakiego wyznacza takiego sie ma, jak sie chce innego, to trzeba zglosic, nie ma tez problemu z ksiedzem z innej parafii;
- raczej nie ma zwiazku z tym u kogo sie spisuje protokol a kto prowadzi Msze;
- my jestesmy z innej parafii i powiedzieli nam w Mikolaju, ze protokol mamy spisac tam, ale w parafii napisali nam cos innego - myslelismy, ze beda problemy, ale o. Boguslaw cos tam pomruczal i sie zgodzil;
- protokol to w sumie fajna sprawa, duzo smiechu bylo - jak juz przeszly nerwy zwiazane z wspolnym pomieszkiwaniem :) w sumie o. Boguslaw jest OK.
- jak tylko dowiedzial sie, ze mieszkamy razem to dal nam kartki na 2 spowiedzi - nie ma zmiluj sie - i przykazanie, ze mamy "cos z tym zrobic" ;) Generalnie sie wkurzyl :/ UFF...
No i pytanie do Was - moze jestescie madrzejsze ode mnie... czy chodzi o to, ze sie razem mieszka, czy o to ze sie wspolzyje (ze tak technicznie to nazwe)? Czy wystarczy obietnica, ze sie nie bedzie wspolzyc i dalej mozna mieszkac dalej, czy tu pomoze tylko przeprowadzka?
Jeziorko

no pewnie że o współżycie chodzi... no bo jak mieszkasz z jakimś gościem no kumplem z roku bo taniej wam tak wynajmować no to nie musisz się z tego spowiadać ;) no chybe, że po jakiejś imprezie wasza zanjomość zmieni charakter ;) no ale tak jak mówie trzeba tylko mocne postanowienie poprawy wykazać oczywiście szczere i można dalej razem mieszkać tylko nie baraszkować pod kołdrą ;)

straszna hipokryzja dla mnie , no ale cóż.... grunt, żeby trafić na jakiegoś życiowego ksiedza : ))))

no to dlaczego nie daja rozgrzeszenia jak sie powie, ze sie mieszka razem - nie wierza w dobre checi? to chyba ciut za wielka nadgorliwosc! ? zakladaja, ze jak ktos mieszka razem to od razu musi sie co noc kochac? ;)
a my dzielnie sie staramy nie ... a tu ksiadz tego nie docenia .. ehhh...

Święta racja w Mikołaju naszczęście są normalni...:)) to mnie trochę ratuje ;)

aha... i nic nie placilismy za protokol... prawde mowiac nawet nam przez mysl nie przeszlo, zeby sie zapytac ;) a o. Boguslaw stwierdzil, ze "cholera spoznie sie na Msze" i kazde polecialo w swoja strone ;) moze na koniec na skasuja za wszystko :)

no wiesz raczej zakładają słabośc ludzką ;))) zresztą nie dziwię się ;))przecież to trzeba by chyba zakładać pas cnoty żeby mieszkając razem "czasem" nie pęknąć ;)) wiesz oni chcę być pewni że do sakramentu się odpowiednio przygotowałaś ... hmmm no ale faktycznie mają małą wiarę w człowieka ;)

dokładnie jeziorko ja to musiałam niezle się naprosic i nagadac aby udowodnic ze mieszkając razem nie trzeba ...
ALe wogóle juz mnie to wkurza troche wszystko... (całe te procedury i wszytsko cio się z kosciołem wiąże- a zaczeło mnie wkurzać jak zaczeli od nas tyle kasy zdzierac... jak ja mam wejsc do kancelarii i powiedzieć "niech będzie pochwalony..." jak wg mnie to Boga tam nie ma ,ylko kasa,kasa- bo jak mozna powiedzieć ze należy się nie mniej niż np 50 zł za zapowiedzi, za napisanie kartki i wywieszenie w gablocie! Szkoda gadać.)

czyli zakladaja, ze jak mieszkamy oddzielnie, to nie mamy mozliwosci ;) czyli nie idziemy do lozka, bo nie mamy jak, a nie dlatego, ze nie chcemy przed slubem ... to troche przewrotne, hmmm ;)
trzeba bedzie zagadac ksiedza na spowiedzi ;)

Daisypath Ticker

sprawdzam ticker bo coś mi cholerka nie działa : (((

albo tak jak nam powiedziano, że cytuję: " co łaska, ale nie mniej niż 100 zł" - ale nie w Mikołaju tylko w innym kościele
rewelka prawda???

hihihihi żeby CIe tylko nie przegnał za zadawanie trudnych pytań ;)))))

no coz ... :) sluzba Bogu to nie tylko grozenie palcem ale i rozjasnianie w glowce zblakanym owieczkom ;)

Jeziorko napisał(a):

> No i pytanie do Was - moze jestescie madrzejsze ode mnie... czy
> chodzi o to, ze sie razem mieszka, czy o to ze sie wspolzyje
> (ze tak technicznie to nazwe)? Czy wystarczy obietnica, ze sie
> nie bedzie wspolzyc i dalej mozna mieszkac dalej, czy tu pomoze
> tylko przeprowadzka?
> Jeziorko

jasne, że chodzi o mieszkanie, bo wg nich jak się mieszka, to się bzyka. Nie ma zmiłuj. Trzeba się wyprowadzić aby uwierzyli, albo.... trafić na ludzkiego księdza ;-)

Jesli nei mieszkacie razem, to też się pewnie bzykacie, ale jest wieksza szansa na poprawę i wstrzemięźliwość ;-)

Swoją drogą, ostatnie nasze nauki przedmałżeńskie o mało mnie nie zabiły śmiechem. Pan Wacław takie bzdury opowiadał, że nie wiem czy śmiać się, czy płakać ;-)... eh....
tematem było współżycie, prokreacja i inne cuda niewidy...

czy ktos z Was ma w najblizszym czasie slub w Mikolaju? kiedy i o ktorej - jesli mozna wiedziec? :)

Jeziorko to Wy razem mieszkajac nic tamten tego?:)

My tez slubujemy w Mikolaju, w czerwcu i tez przeszlismy akcje z Boguslawem. Ja tam nawet go lubie !

no hmm ten tego tam tego ;)
staramy sie nie.... nie zawsze nam sie udaje... ale staramy sie... a dlaczego? chyba chcemy :) i powiem szczerze, ze ... jakos nam lepiej - nie umiem tego wytlumaczyc, ale jest fajniej - moze swiadomosc, ze umie sie nad soba panowac? ;) ale jestesmy normalni :D

Ja tez coraz bardziej lubie o. Boguslawa - jestem ciekawa jak on prowadzi sluby i czy w ogole to robi. Z drugiej strony ma ciut niewyparzana gebe ;) troche strach ;)

Nam niezle nagadal na spowiedzi, choc my tez sie staramy nie "kombinowac".Czasem mam wrazenie, ze ksiaze sa tacy albo malo zyciowi albo obslizgle mili, a Bogus wali prosto z mostu, konkretnie, nawet rzuca k****mi. Jest troche inny niz pozostali dominikanie, ale...ja lubie takich ludzi, poza tym zawsze cie ruszy po takiej gadce, a czasem jest to niektorym potrzebne;)

jasne tylko moim zadniem czasem przegina z tymi tekstami....

oj zawsze rusza.. ostatnio ruszylo nawet moja "druga polowke" a to nie jest prosta sprawa :) a przy spisywaniu protokolu, to zasmiewalismy sie do lez... dziwny styl - ale ma wiele racji :)

Hej:) Mam pytanie- jeśli odpowiedź gdzies się już pojawiła, to przepraszam, ja nie znalazłam:( Czy ktoś z Was orientuje sie jak otwarte jest jakieś biuro parafialne przy Mikołaju? Chcielibysmy zapytac o przyszłoroczny ślub, a mamy mało czasu na codzień, więc nie chcę jeździc w ciemno.Dzięki!

na 100 % kancelaria jest otwarta w piatki 15.30-17.00, zdaje sie ze w srode jest otwarta w godzinach wczesniejszych. Informacja jest na ich stronie ( www.gdansk.dominikanie.pl), ktory niestety ostatnio szwankuje, ale sproboj zadzwonic 301-35-77