Świadkowa ...

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Miłe Forumowiczki,
proszę napiszcie mi czy świadkową może być osoba, która jest w związku małżeńskim z osobą rozwiedzioną ?

serdeczne dzięki za odp.
Ania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świadkowa ...

ja słyszałam,że nie może być ani w związku małżenskim ani rozwiedziona ani w ciąży.Ale wiem też,że moja kumpela ostatnio wzięła na świadka mężatkę...więc już sama nie wiem jak to jest.
chyba Ci nie pomogłam:)

A może po prsotu zapytasz się bezpośrednio księdza?
Z tego co wiem, światkowie tak jak narzeczeni, powinni przedstawić w kościele zaświadczenie o spowiedzi, więc to tutaj moze być problem.
Wypowiadam się hipotetycznie, bo nie wiem...

Myślę, że dużo zależy od księdza. Na moim ślubie świadkowie nie musieli przedstawiać żadnych zaświadczeń, tylko dane z dowodu. Ja sama zapomiałam kartek ze spowiedzi i donosiłam do kościoła po ślubie :) Pozdrawiam.

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=20114160&v=2&s=0
tu też masz kilka odpowiedzi:)

to nie chrzciny, tylko ślub i można wziąć kogo się chce- ksiądz o żadne szczegóły matrymonialne nawet nie pyta.

moze. swiadek nie musi isc do spowiedzi. bylam ostatnio swiadkowa z panem swiadkiem, ktory zyje w zwiazq z osoba rozwiedziona.

Świadek moze być nawet osobą niewierzącą. Moją świadkową była mężatka i nie musiała przedstawiać zadnych kartek od spowiedzi

Mój kolega który jest księdzem twierdzi, że wogóle nie potrzeba światka do ślubu kościelnego. Jest tylko wymagany ze względów formalno-prawnych do konkordatowego. Jednak jakoś się utarło i zawsze świadkowie są :) . A już na pewno nie musi być wierzący, zamężny czy co tam jeszcze nam się wydaje, to nie chrzciny jak ktoś słusznie wyżej zauważył.

SWIADKIEM MOZE BYC KAZDY-NAWET INNEGO WYZNANIA. MUSI BYC TYLKO PELNOLETNI

Czyli to, że musi być pełnoletmo to pewne? :(
Szkoda bo chciałam aby moim świadkiem był mój 16-letni brat ... :(

Kawa, ja też chciałam, żeby świadkową na moim slubie była moja siostra, która 18 kończy w lipcu, a ja ślub zaplanowałam sobie na maj, no i rodzinka naciskała żebym przełozyła ślub na koniec lipca, ale ja się nie ugięłam, i wiesz co !! bycie świadkową to ciężka praca i dobrze, że nie obciążyłam mojej siostry takim zadaniem ;))

Dzięki Nacheba za odp. Ja również chciałam mieć na świadka mojego brata bo bardzo chciałam aby za świadków było dwóch panów. Bo świadkiem jednym jest brat mojego lubego a właśnie drugim świadkiem chciałam aby był mój brat.

Swiadek do slubu koscielnego nie musi byc pelnoletni!!! Na moim slubie swiadkowa byla moja siostra ktora w dniu slubu miala 17 lat.
Nie wiem czy do slubu konkordatowego., moze rowniez byc osoba nieletnia.

nie wiem jak to jest, może na slubie kościelnym to nie jest istotne bo nie podpisuje się papierów, ale na slubie cywilnym czy konkordatowym to świadek niestety musi być pełnoletni, ponieważ podpisuje różne dokumenty ;) ja biore konkordatowy, więc.....mam dorosłych swiadków ;))

Tylko przesąd mówi, że najlepiej, żeby to był kawaler i/lub panna. Formalnie przeciwwskazań nie ma żadnych...
Te przesądy... :/

Witajcie! Może to okazja, żeby się dołączyć do forum. Szykuję się do ślubu, który szczęśliwie nastąpi w sierpniu...

Pozdrawiam wszystkich!

czy świadkowa musi byc z rodziny czy może byc przyjaciółka?

Ze względu na to, że mój "kandydat" na mojego świadka nie osiągnął wieku pełnoletności postanowiłam, że moją świadkową będzie właśnie moja psiapsiółka !!!

moją świadkową jest niezamężna psiapsióła, a świadkiem mojego narzeczonego jest żonaty przyjaciel :)
Przesądy nie bardzo nas interesują, a są to osoby na których zawsze możemy polegać i które są nam bliskie :) i o to chyba właśnie chodzi, no nie??
pozdrowionka
image

jasne, ze przyjaciolka moze byc! :) nawet kolezanka moze byc :)
ze swiadkami ostatecznie utrzymywac kontaktow pozniej nie trzeba. nie to co chrzestni - fajnie, zeby byli :)

to zalezy od relacji. wydaje mi sie, ze to powinna byc osoba nam w jakis sposob bliska i taka, na ktorej mozemy polegac.
chcemy, zeby przy nas byla w tym dniu po prostu :)

ja świadkową byłam dwa razy, nigdy żaden ksiadz (sluby byly w innych parafiach) nie pytal mnie czy jestem po slubie czy nie i nawet czy jestem wierzaca. Tylko spisywali dane z dowodu osobistego.