Swissmed poród 2014

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2013-t446675,1,130.html

Urodziłam Córę 1 ego marca. Nad wyborem szpitala zastanawialiśmy się kilka miesięcy. Rozważałam poród na klinicznej, ale po informacja o ilości studentek oglądających poród odpuściłam. składaliśmy się z Rodzicami, wiec było łatwiej.

Chodziliśmy na szkołę rodzenia - p. Joasia to właściwa osoba na właściwym miejscu- spokojna, rzeczowa, wymagająca, ale potrafiąca przekazać wiedzę.

czatowaliśmy na Jej dyżury i się udało :. poród 4,5 h od momentu przyjazdu z lekkimi skurczami, udało się bez nacięcia, znieczulenia i oksytocyny. Słuchałam Jej poleceń i akcja szła spokojnie. Za taki przebieg narodzin będziemy zawsze Jej wdzięczni.

Oddział kameralny- 7 osobowy- pierwsze dwie noce z miła koleżanka, trzecia tylko z Córą. Lekarze kulturalni i konkretni. przekazywali co na bieżąco się dzieje, informacje o moim stanie i Dziecka.

Panie salowe miłe, praktycznie niewidoczne i chętne do pomocy.
obiady dobre, lekkie- nie ma problemu , żeby dostać dokładkę wystarczy powiedzieć i bez problemu. Pokoje są jasne, czyste i przestronne.

art. higieniczne dokładane na bieżąco, mleko dla Dziecka dostępne.

Osoby, które tam rodzą to zwyczajne, fajne Kobitki- uśmiechnięte , zrelaksowane, mam nadzieje, ze będziemy miały kontakt na dłużej.

Ważne, by idą do Tego Szpitala nie nastawiać się na wojenkę i walkę o luksusy. komfort jest, ale wszędzie są ludzie, którzy wykonują swoją pracę i też chcą czasem żeby się do nich szczerze uśmiechnąć i normalnie porozmawiać jak im mija dzień, a nie słuchać wymagań i oglądać niepotrzebne fochy. wystarczy okazać zrozumienie, a zostanie się zrozumianym :).
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Swissmed poród 2014

Bylam :) a Ty bylas?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a..nuka i jak byłas dzisiaj?

po cc nie można trenować nawet do pół roku

Pati, mi podczas operacji dr Szulc powiedział, że pielęgniarka mi to później przytnie, ale nikt tego nie zrobił, a ja o tym zapomniałam, szczególnie, że bałam się dotykać rany i wogóle bałam się na nią patrzeć, :P 8 dni od cc była u mnie w domu położna środowiskowa i mi te nitki przycięła... Wiecie może jak szybko od cc można biegać? Moja gin wspominała coś o 2 miesiącach, że teraz spacery, że nie ma się co spieszyć, bo potem moga być problemy z nietrzymaniem oczu... Ale nie wiem czy to nie za szybko te 2 miesiące...

Hej dziewczyny, forum obserwuje juz od dłuższego czasu. Jestem w 38tyg i juz po kwalifikacji w swissmed. Mam jednak ułożenie posladkowe i stad moje pytanie do tych z Was, które miały podobna sytuacje- czy został Wam wyznaczony termin cc, czy tez czekalyscie, aż poród rozpocznie sie samoistnie?
Pozdrawiam ;)

Super :) to do zobaczenia na zajeciach 2.10 :)

Hejka a..nauka ja rownież zdecydowałam sie na swissmed i rownież w październiku na szkole rodzenia. Termin mam na polowe stycznia, także na pewno sie spotkamy :-) pozdrawiam

Witam :)
Zdecydowalismy sie na porod w swissie. Termin mamy na poczatku grudnia. Od pazdziernika zaczynamy zajecia w szkole rodzenia.
Czy sa jakies Panie ktore wybieraja sie do szkoly rodzenia w swissie w pazdzierniku?
Pozdrawiam :)

Hej dziewczyny :)
Moja Mala ma juz 7 tygodni, ale ten czas zlecial!
Do formy doszlam raz dwa,'tylko w spodnie sprzed ciazy nie wchodze :/
Mala rozwija sie super, choc bylo hardcorowo na poczatku, ale juz jest ok :D
Gratuluje nowym mamom i trzymam kciuki za kolejne :-)

Nie. KTG prawidłowe, ale w zapisie USG fizjologiczna mała ilość wód, stąd skierowanie na oxy!

Maryanna, a czy w zapisie KTG wyszly Ci jakies nieprawidlowosci, ktore spowodowaly dalsze czynnosci lekarza?

Ewa mi trzy dni po terminie z ostatniej miesiączki dr Szulc zrobił USG zaraz po zapisie KTG i kazał zgłosić się następnego dnia na test oxy, który wywołał skórcze i skończyło się tego samego dnia sn.

Pati u mnie po miesiącu chyba odpadły te niteczki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ewa ja była 11 dni po terminie,
chodziłam co 2 dni na ktg, prosiłam żeby robili usg w celu sprawdzania ilości wód płodowych no chyba że jesteś na swieżo po wizycie u swojego gina prowadzącego,
ja miałam dwa podejścia do oxy i skończyło sie cc

Dzięki a po jakim czasie te niteczki odpadły 4 tygodnie czy więcej

Mam pytanie do mam, ktore planowaly rodzic sn w swissmed: jaka jest praktyka w tym szpitalu jesli jest sie juz po terminie? Po jakim czasie po terminie prosza aby sie zglosic, czy podaja oxy, czy jakos inaczej wywoluja?

rodziłam w połowie maja w swiss i tez miałam rozpuszczalne szwy, niteczki same odpadną

Do dziewczyn które rodziły ostatnio przez CC,
ja rodziłam pod koniec sierpnia w swiss i szwy niby rozpuszczalne a po bokach cięcia wystają mi jeszcze takie niteczki zastanawiał się kiedy to odpadnie czy też tak miałyście , czy jechać do nich na kontrolę?

być może chodzi o to, że musi być przerwa tak jak mówisz 12 h od leku do znieczulenia, żeby miejsce podania znieczulenia się zasklepiło. Mi lekarz tylko oględnie powiedział, że musi być przerwa 1 dzień, bez innych szczegółów, ale skoro mówisz, że przy zeszłym porodzie było z tym ok, to na pewno teraz też nie będzie inaczej:-)

Nic mi nie wiadomo o zwiazku mdzy zzo a heparyna... przy 1wszym porodzie mialam zzo i tez bylam na heparynie (porod kliniczna).
Heparyna wplywa na zwiekszenie krwawienia, wiec skad zwiazek z zzo....? Dziwne....

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (110 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Co na piknik? (45 odpowiedzi)

W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...