Swissmed poród 2014

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2013-t446675,1,130.html

Urodziłam Córę 1 ego marca. Nad wyborem szpitala zastanawialiśmy się kilka miesięcy. Rozważałam poród na klinicznej, ale po informacja o ilości studentek oglądających poród odpuściłam. składaliśmy się z Rodzicami, wiec było łatwiej.

Chodziliśmy na szkołę rodzenia - p. Joasia to właściwa osoba na właściwym miejscu- spokojna, rzeczowa, wymagająca, ale potrafiąca przekazać wiedzę.

czatowaliśmy na Jej dyżury i się udało :. poród 4,5 h od momentu przyjazdu z lekkimi skurczami, udało się bez nacięcia, znieczulenia i oksytocyny. Słuchałam Jej poleceń i akcja szła spokojnie. Za taki przebieg narodzin będziemy zawsze Jej wdzięczni.

Oddział kameralny- 7 osobowy- pierwsze dwie noce z miła koleżanka, trzecia tylko z Córą. Lekarze kulturalni i konkretni. przekazywali co na bieżąco się dzieje, informacje o moim stanie i Dziecka.

Panie salowe miłe, praktycznie niewidoczne i chętne do pomocy.
obiady dobre, lekkie- nie ma problemu , żeby dostać dokładkę wystarczy powiedzieć i bez problemu. Pokoje są jasne, czyste i przestronne.

art. higieniczne dokładane na bieżąco, mleko dla Dziecka dostępne.

Osoby, które tam rodzą to zwyczajne, fajne Kobitki- uśmiechnięte , zrelaksowane, mam nadzieje, ze będziemy miały kontakt na dłużej.

Ważne, by idą do Tego Szpitala nie nastawiać się na wojenkę i walkę o luksusy. komfort jest, ale wszędzie są ludzie, którzy wykonują swoją pracę i też chcą czasem żeby się do nich szczerze uśmiechnąć i normalnie porozmawiać jak im mija dzień, a nie słuchać wymagań i oglądać niepotrzebne fochy. wystarczy okazać zrozumienie, a zostanie się zrozumianym :).
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Swissmed poród 2014

Super! W końcu jakieś wieści na temat. Bardzo dziękuję za podzielenie się informacjami. Liczę, że szybko uda się otworzyć oddział, tak jak piszesz może już w marcu. Dobrze, że napisałaś. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć dziewczyny. :) Byłam u mojego lekarza ze Swissu w tym tygodniu i dowiedziałam się, że uda się szybciej otworzyć porodówkę, niż za kilka miesięcy. Faktycznie w Gdyni, chyba na Mireckiego jak dobrze pamiętam. Lekarz mówił, że jeszcze muszą jakiś drobny remont zrobić i jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to już w drugiej połowie marca się otworzą. Super. :) Trzeba teraz śledzić internet może będzie coś niedługo napisane, może jakieś zapisy niedługo rozpoczną. Oby się udało. Czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam i powodzenia przyszłym mamom.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja nigdy nie twierdziłam, że wszystkie lekarki i itd rodzą naturalnie. Sama znam przypadek, że dziewczyna urodzila przez cc mimo że mąż-lekarz bardzo się temu sprzeciwiał. Są różne przypadki. Akurat ja znam więcej osób nazwijmy to "medycznych" rodzących sn ale nigdy nie twierdziłam, że są tylko tacy. Jednak nie można sugerować, że ci "medyczni" są zorientowani tylko na cc. Co więcej, wydaje mi się (ale podkreślam to jest tylko moje przypuszczenie), że część cesarek na życzenie jest też ze strachu przed bólem porodu sn i może się zdarzyć, że to jest główny powód wyboru takiego porodu. Tak było w przypadku mojej koleżanki- żony lekarza. Miała pewność, że w razie jakichkolwiek komplikacji będzie natychmiastowa decyzja o cc a mimo to nie chciała rodzić sn ze zwyczajnego strachu. Nie oceniam tego, ale też taka postawa może pojawiać się u innych osób związanych z medycyną. Wręcz uważam, że lekarka czy babka z rodziny lekarskiej wybierając cc najczęściej będzie to robiła właśnie z obawy przed bólem porodowym, bo w jej przypadku szansa na zwlekanie z cc będzie dużo mniejsza niż u kogoś "z ulicy". Dlaczego? Dlatego, że personel to znajomi, rodzina a wiadomo że tacy mają trochę inne względy.

I wniosek z tego taki, że może żadna z Was nie powinna uogólniać, bo zdarzają się i takie i takie przypadki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja znam trochę inne przypadki, córka pediatry, dziewczyna była skłonna rodzić SN, ale matka doświadczony pediatra, która w swojej karierze zawodowej napatrzyła się problemy zdrowotne dzieci zw. z porodem SN nalegała by córka podjęła decyzję o porodzie przez cc. Dodatkowo znajoma, będąca córką ginekologa- położnika z pub. szpitala miała cc planowaną - nie podejmowano próby by rodziła SN, a nie było jakichkolwiek wskazań medycznych. Znajoma po studiach medycznych, która aktualnie robi specjalizację też nie uwzględniała innej formy porodu jak cc. I to nie są jedyne znane mi przypadki ze "środowisk medycznych".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To czemu odpowiedziałaś? :) Jak ktoś czegoś nie chce rozbić to po prostu tego nie robi, a nie tylko mówi o tym, że tego nie chce robić :)
A w czym niby jest mój upór? Jestem za prywatną porodówką w Trójmieście. Co więcej uważam, że może nawet i dwie miałyby rację bytu, np w Gdańsku i Gdyni.
Ale jak ktoś zadaje pytanie "czemu dzieci, żony i bliskie lekarzy rodzą przez cc" a ja we własnym otoczeniu wiedzę, że jest inaczej i o tym napiszę, to jest to upór? Ja tylko napisałam to, co sama zaobserwowałam. Nic więcej. Po to jest chyba właśnie forum, żeby podyskutować wirtualnie a nie tylko sobie przytakiwać i wygłaszać jedną "właściwą" prawdę. Tak już kiedyś w Polsce było i dobrze że już nie ma.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

@Megana dziękuję za informację. "Za chwilę" będziesz szczęśliwą mamusią. To najważniejsze. Powodzenia

@A. naprawdę trudno mi zrozumieć Twój upór. Zauważ, że nikt nie chce kontynuować tej dyskusji .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Jak słusznie Pani zauważyła Pani Znajoma miała gwarancję, że nikt w jej przypadku nie będzie zwlekał z podjęciem decyzji o CC, niestety nie każda rodząca ma taki komfort psychiczny"
Ale ja odniosłam się jedynie do słów: "to czemu dzieci, żony i bliskie lekarzy rodzą przez cc". Znam jeden, dosłownie jeden przypadek gdzie kobieta z szeroko rozumianego światka lekarskiego rodziła przez cc bez wskazań, reszta sn. Owszem, pewnie mają pewność, że w razie czego będzie cc, ale to nie było poruszane, a tylko przedstawiony pogląd, że lekarki i ich krewne rodzą przez cc, a ja znam zupełnie inne sytuacje.

Rozmawiałam wczoraj z lekarzem, który jakiś czas temu pracował w swissmedzie i sprawa wygląda tak, ze faktycznie maja cos upatrzone w Gdyni przy Morskiej, ale to moze potrwać parę miesięcy. Podobno czai sie tez do wejścia na trójmiejski rynek jakas dużą firma z południa Polski, ma w nazwie "rodzina", ale kiedy tez dokładnie nie wiadomo. Ja mam termin za 3 tyg wiec mi pozostaje tylko NFZ. Powodzenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tu jeszcze jeden ciekawy artykuł:

http://nauka.newsweek.pl/chciala-tylko-miec-zdrowe-dziecko,99388,1,1.html

Droga B.T w żadnym wypadku nie odebrałam Twojej wypowiedzi jako niegrzecznej. Przeciwnie dowiedziałam się od Ciebie kilku ciekawych rzeczy.

Dlaczego żony lekarzy rodzą przez cc a zwykła Kowalska 40 godzin sn ? Jak nie wiadomo o co chodzi...
Zresztą według niektórych lekarzy za sto lat wszystkie porody będą odbywały się przez cc. Polecam wypowiedzi doktora Grzegorza Południewskiego, mądre, wyważone bez ideologicznego przegięcia w żadną stronę, choćby tu:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Dr-Grzegorz-Poludniewski-za-sto-lat-wszystkie-dzieci-beda-sie-rodzic-przez-cesarskie-ciecie,wid,16464468,wiadomosc.html?ticaid=1145f5&_ticrsn=5

B.T bardzo Ci dziękuję za dobre słowa. Mam nadzieję że moja sytuacja się zmieni i Swiss faktycznie zdąży do maja.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do kwalifikacji, to w zasadniczej większości przypadków to czysta formalność, w końcu muszą zapoznać się ze stanem ciężarnej i jej dziecka. Chociaż podejrzewam, że w przypadku poważnych wad dziecka prywatny szpital mógłby rzeczywiście odmówić. Ale są również placówki prywatne, które posiadają oddziały neonatologiczne i kontrakty z NFZ. W mojej ocenie Swiss bardzo by skorzystał, gdyby w swej ofercie przewidywał tego rodzaju usługi. Chociaż podejrzewam, że gdyby nie uzyskali dofinansowania z funduszu to koszt porodu byłby zdecydowanie wyższy.

Jak słusznie Pani zauważyła Pani Znajoma miała gwarancję, że nikt w jej przypadku nie będzie zwlekał z podjęciem decyzji o CC, niestety nie każda rodząca ma taki komfort psychiczny i to jest zasadniczą przyczyna jaką kierują się kobiety decydujące się na porody w prywatnych placówkach. Nie mówię, że regułą w państwowych jest zwlekanie z decyzją o cc, ale pewnie wiele z nas zna przypadek gdzie tak było.

Jak część osób błędnie twierdzi prywatne szpitale nie przyjmują jedynie "łatwych porodów"
to po co są kwalifikacje? Jeśli taki swissmed przyjmował zagrożone ciąże i trudne porody, to po co robił te kwalifikacje. Pytam poważnie.
Co do lekarzy i rodzących w ich rodzinach, to wszyscy lekarze, których znam (na gruncie towarzyskim) zgodnie twierdzą, że poród naturalny jest lepszy niż cc. To co prawda tylko kilka osób, ale naprawdę nie znam żadnego lekarza, który przedkładałby cc nad porodem sn. Może rzeczywiście przypadek. Wśród moich znajomych tylko jedna osoba - żona lekarza urodziła przez cc bo tak chciała (ale wskazań nie było). Jej mąż prawie do końca ciąży próbował jej ten pomysł wyperswadować. Sama kilka razy byłam świadkiem. Namawiał na poród sn, zapewniał że będzie przy niej i jakby tylko coś się działo, to bez wahania będzie cesarka. W ich przypadku na pewno nikt by z niczym nie zwlekał. Ale ona się uparła i tyle. Dla świętego spokoju było cc. U nich jest jedno dziecko i na więcej się nie zanosi. U znajomych - lekarki i żony lekarzy, które rodziły sn zdecydowały się na kolejne dzieci. Nie jest więc tak, że wszyscy lekarze są zwolennikami cc. Owszem spotkałam się z opinią, jak sama leżałam w szpitalu, ze niektórzy lekarze preferują cc, bo można zaplanować, przewidzieć w miarę czas takiego porodu, zwolnić porodówkę dla kolejnej rodzącej a przy sn nie wiadomo jak długo to potrwa i jak poród będzie przebiegał. Ale takie argumenty to słyszałam ze względu na wygodę samych lekarzy.
Co nie znaczy, że jestem przeciwna prywatnym porodówkom. Jak pisałam wcześniej, czym więcej pań pójdzie tam urodzić, o tyle mniejszy ścisk będzie w placówkach publicznych. Ja jestem za.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

EMA przepraszam za niegrzeczną uwagę, ale nie każda kobieta wie, a nawet może i niewiele osób zdaje sobie sprawę co kryje się pod pojęciem poród fizjologiczny. Podejrzewam, że część rodzących SN mam jest błędnie przekonana, że ich właśnie taki był. Co do CC jestem w stanie dać wiarę, że środowiska medyczne coraz bardziej skłaniają się ku teorii, że taka forma porodu jest "bezpieczniejsza" (no chyba, że należy się do tych 5% porodów fizjologicznych). Jednakże że względu na koszty jakie generują porody przez CC stanowisko to jest "niepoprawne politycznie". Ja niestety do nich nie należałam i post factum dowiedziałam się, że w moim przypadku poród SN nie będzie nigdy wchodził w rachubę (z resztą po traumie, którą przeżyłam w jednym z gdańskich szpitali już więcej nie będzie ku temu okazji, bo nie planuje więcej dzieci, mam jedno i nie zamierzam podejmować więcej ryzyka), ale niestety do takich wniosków nie umieli dojść tamtejsi lekarze.

Zastanawia mnie tylko jedno, skoro porody SN są dużo lepsze dla dziecka, to czemu dzieci, żony i bliskie lekarzy rodzą przez cc, może wtedy nie są już istotne koszty z takim porodem związane czy też nakład pracy, a jak wiadomo porody SN są tańsze i mniej wymagające dla lekarzy, bo zasadniczy ciężar przerzucany jest na położne. Czyżby byli tak lekkomyślni? Nie wiem ile w tym prawdy, ale rzekomo porody SN mają być dodatkowo dotowane przez Ministerstwo Zdrowia. Mechanizm propagandy będzie trzeba jeszcze lepiej uskuteczniać, a kobiety będą przymuszane do rodzenia SN bez względy na konsekwencje, ja takim casem byłam :D

Ema rozumiem, że obawiasz się, ja miałam to szczęście, że nie byłam sama tylko miałam bliskich, którzy w krytycznym momencie pomogli mi w "ucieczce z publicznego". Niestety zaproponowany sposób działania najprawdopodobniej doprowadziłby do odklejenia się łożyska i nie wiem czy na czas zdążyli by z cc (albo czy podjęliby taką decyzję, bo dostałam wyraźny sygnał, że cc mi nie zrobią), taka trochę zabawa w pana życia i śmierci, chcieli żonglować nie tylko życiem mojego dziecka, ale i moim.

Jak część osób błędnie twierdzi prywatne szpitale nie przyjmują jedynie "łatwych porodów", ja np. do takich nie należałam, w publicznej placówce błędnie zdiagnozowano mój przypadek, albo nawet nie został on dostatecznie przeanalizowany. Ale z góry mówię nie chodziło o trudności związane z dzieckiem tylko problemy leżały po mojej stronie.

Ema naprawdę jestem zdania, że do maja swiss powinien wznowić swoją działalność, o ile prawdą jest, że posiadają już lokalizację i zaczęli już obiekt przystosowywać do obecnie obowiązujących wymogów. Wiem, że nie jest Tobie łatwo, ale spróbuj się uspokoić, bo niestety nerwy źle wpływają na Twoje maleństwo. Mówię z czystej życzliwości, a nie złośliwie, miałam trudną ciążę i wiem ile nerwów mnie ona kosztowało. Na spokojnie rozważ alternatywy i przystąp do ich realizacji, w publicznych placówkach są lekarze, którzy troszczą się o swoje pacjentki. Ja niestety do takiego nie uczęszczałam, o czym przekonałam się zbyt późno. Z tego też względu swojego lekarza bym z całą stanowczością odradziła, a nie powiem niebagatelną kwotę zostawiliśmy w Jego prywatnym gabinecie.

Dziewczyny urodziłam synka na klinicznej i powiem ze wg mnie sama sala porodowa o wiele lepiej wyposażona i ogolnie badanie mamy jak i dziecka po porodzie o wiele dokładniejsze wiec szczerze to sie cieszę ze jednak nie dane mi było jechać do swiss bo kasa oszczędzona :) co ważniejsze wiecie w swiss zszywal mnie doktor i nie dość ze strasznie bolało to dodatkowo tak mnie zszył ze strasznie cierpiałam i nie mogłam siedzieć czy ledwo chodziłam przez tydzien. A na klinicznej co prawda juz nie mowię ze bezsensu ze mnie nacieli ale to babka spanikowała ze nie czuje tętna mimo ze druga mowi ze jest - przy zażywaniu dali sami znieczulenie w zastrzykach i naprawde tak mnir zszyli ze bez problemu siedzislsm juz na pupie trzeciego dnia.dla tych które rodzą drugie dziecko siłami natury to powinno byc ok. A trzymam kciuki za te wszystkie dziewczyny które musza miec cesarskie ciecie i chcialbyby w prywatnym szpitalu pod czujnym okiem lekarza.,powodzenia zeby swiss otworzyli i byście zdążyły.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję Ci B.T za wyjaśnienie. Chociaż nieco celowo używam sformułowania poród fizjologiczny, ponieważ zaczyna się w sposób fizjologiczny i na kobiecej fizjologii się opiera. Odwołuję się do etymologii nie do terminologii lekarskiej. A jak jest z podawaniem znieczulenia i zasadnością czasem podawania oksytocyny to wiemy... mniejsza z tym.

Mogę wybrać inna klinikę prywatna, boję się tylko jednego, że poród zacznie się szybciej niż termin cc. Co wtedy? Jechać na gwałt setki kilometrów? Raczej ryzykowne. Przeprowadzać się na tydzień/ dwa wcześniej? Szaleństwo. Oto XXI wiek. Era rozwoju medycyny i postępu technologicznego, a kobieta nadal nie może dysponować własnym ciałem i podejmować decyzji za swoje dziecko, bo wszystko zależy od widzimisię wszechwładnego lekarza i finansów szpitala. Nie od dziś wiadomo, ze cesarka jest po prostu droższa, a poród fizjologiczny :) szpitala właściwie nic nie kosztuje. Stad to zmuszanie kobiet do rodzenia, czasem wbrew racjonalnym przesłankom. Co ciekawe w końcu zaczynają nieśmiało pojawiać się głosy lekarzy mówiące o zdecydowanie lepszej kondycji i matki i dziecka po cesarce. To przecież oczywiste, dzieciak unika otarć, złamań, barbarzyńskich kleszczy, próżnociągu, niedotlenienia. Pojawiają się głosy że między bajki można włożyć historie o podwyższonym ryzyku astmy u takich noworodków. Na zachodzie pada proste pytanie- jaki poród Pani wybiera i nie ma historii jak choćby u nas że przy pośladkowym ułożeniu zmusza się kobietę do SN. To się wygadałam. Po prostu boję się. I do tego jestem z tym wszystkim sama :(
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ema, przepraszam nie chce być drobiazgowa, ale nie myl terminów poród SN, a poród fizjologiczny, bo ten drugi oznacza poród bez jakiegokolwiek wspomagania, tj. bez oksytocyny i tym podobnych barbarzyńskich metod wywoływania porodu np. przebijania pęcherza płodowego. Takich porodów jest zaledwie 5%. W końcu szpitalom zależy przede wszystkim na tym by w jak najkrótszym czasie przyjąć jak najwięcej pacjentek bez względu na konsekwencje.

Ema, co do alternatyw to mogę Tobie tylko poradzić byś albo szukała innej prywatnej Kliniki jako koła ratunkowego i czekasz jak będzie rozwijała się sytuacja ze Swissem, albo znajdź solidnego lekarza z publicznego i zacznij do Niego uczęszczać . Ale decyzja należy do Ciebie. Masz jeszcze trochę czasu. Podejrzewam, że do tego czasu Swiss powinien wznowić swoją działalność. Pocieszę Ciebie, że Ty przynajmniej masz czas by rozważyć inne ewentualności. My dowiedzieliśmy się, że Swiss zawiesza definitywnie swoje funkcjonowanie na Wileńskiej jak byłam w 36 tygodniu ciąży (ciąży nie donosiłam) i praktycznie do samego końca żyliśmy nadzieją, że będę rodziła w Swissie, ale trzy dni przed porodem definitywnie zakończyli tam swoją działalność, a dawano nadzieję, że będą tam do końca stycznia.

Pod koniec stycznia napiszę czy mój lekarz będzie miał bardziej optymistyczne wieści dla wszystkich zainteresowanych Pań.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czesc dziewczyny
Bylam dzis na wizycie u lekarza, ktory pracowal na swissmedowskiej porodowce i on potwierdzil, ze pilnie szukaja lokum i ze prawdopodobnie Gdynia i ze napewno otworza tak szybko jak sie da, bo jest to w ich interesie:-) moze to nikla pociecha, ale jednak:-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny które planują cesarkę, napiszcie jakie macie plany jeśli Swissmed nie zdąży z otwarciem, jak alternatywa? Zaczynam być coraz bardziej nerwowa, a ten temat już spędza mi sen z powiek. Nie wyobrażam sobie porodu w szpitalu państwowym tym bardziej fizjologicznego. Może macie jakieś namiary do pewnych lekarzy. Nie wiem co robić, tym bardziej, że zostałam z tym wszystkim sama :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zgadzam sie w 100 % z Aga M.

A jezeli maci ochote pogadac o innych szpitalach niz Swissmed zapraszamy do dyskusji

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=587620&c=1&k=160#post10239383

Ja rodze za 4 tyg i jestem bardzo zainteresowana tym co sie dzieje np w Wejherowie!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (21 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?