Re: Szarlotka/Jabłecznik sypana/y... co jest nie tak???
Proszę oto przepis :-) Ciacho jest na prawdę pycha... Tylko dół ciacha czasem się buntuje i nie chce się do końca dopiec :-)
Można też zrobić z połowy składników wtedy tylko ciasto na dole i u góry,a nie trzy stopniowo jak w tym przepisie...
Szarlotka sypana
Składniki:
• 2 szkl. mąki
• 2 szkl. kaszy manny
• 1,5 szkl. cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ok. 3/4-1 kostki margaryny
Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180° C. Opłukać i obrać jabłka, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać 1/3 suchych składników (ok. 1 3/4 szklanki) i równo rozłożyć łyżką. Następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i także wyrównać łyżką. Znowu wysypać niecałe 2 szklanki suchych składników, a na nie wyłożyć pozostałą część jabłek. Górna warstwa to pozostała część suchych składników. W rezultacie powinny być 3 warstwy suche i 2 mokre. Na wierzch ciasta układamy pokrojoną w plastry margarynę.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 min na 180 stopni. Gdy ciasto się upiecze
i wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Uwaga:
Może się tak zdarzyć, że margaryna będzie lekko wyciekać przez dno tortownicy, można wtedy podłożyć pod nią dodatkową blaszkę, np. do pieczenia pizzy. Ciasto wychodzi dosyć słodkie, więc jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich wypieków, proponuję zmniejszyć ilość cukru.
My tym razem zamiast mąki tortowej użyliśmy orkiszowej i zmniejszyliśmy ilość cukru, by nie było za słodkie. Powodzenia. Smacznego !!!
0
0