Szczepienie przeciw grypie w ciąży?!

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Witam!

Jestem teraz w 17 t.c. i po tym jak ostatnio trąbią w TV o pandemii grypy zaczełam się zastanawiać nad zaszczepieniem.

Co Wy o tym myślicie?

Czy któraś z Was się szczepiła będąc w ciąży? Czy warto jest się szczepić?

Jakie są powikłania przechorowania grypy w ciąży dla kobiety i płodu?

Za 1,5 tyg idę do ginekologa i mam zamiar się zapytać o te szczepionki ale chciałabym poznać wasze zdanie.

Pozdrawiam.

MK
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szczepienie przeciw grypie w ciąży?!

Jak się pytalam swojej ginekolożki to mi odradzila, bo siedzę na zwolnieniu i tak i nie narażam się zbytnio na zachorowanie, moze jakbym pracowala (a pracuję w miejscu gdzie przewija się duzo ludzi) to bym chyba chciała. Zapytaj się swojego lekarza to ci powie czy warto.

To nie ma znaczenia czy się siedzi na zwolnieniu czy nie. Ja siedzę na zwolnieniu i jestem przeziębiona jak diabli. Nie wiem skąd się mogłam zarazić....

A co do szczepienia... Słyszałam, ze w II trymestrze bezpiecznie można się zaszczepić. Ja się co prawda nie szczepiłam, bo nigdy tego nie robię, ale wiem ze można.

ja tez pytałam swojego gina o szczepienie- odradzał w ciąży, bez względu na to który to trymestr

mi tez ginka odradzala raczej.ale mam szczescie ze cala ciaże nawet malego przeziebienia nie mialam.

z tego co wiem, ciąża, bez względu na trymestr, jest przeciewskazaniem do szczepienia. Jak miałam szczepienia 2 m-ce temu to pierwszym pytaniem pielęgniarki było czy nie jestem w ciązy.

ja szczepilam sie, bo w pracy proponowali razi nigdy juz tego nie zrobie...

wazne, ze musisz byc zdrowa, jak przyjmujesz, ja po przyjeciu szczepionki, zachorowalam na grype tak, ze zwolnienie potrzebowalam...i pielegniarka , ktora mi robila powiedziala mi o efektach ubocznych...albo nic ci nie jest, albo chorujesz...

a do tego szczepia ciebie na dany szczep grypy, a wiadomo, ze ona sie mutuje...a i nie chroni ciebie to przed przeziebieniem.

ja nie robilabym tym bardziej jeszcze w ciazy, a do tego to chyba troche pozno, bo normalnie jest w pazrdzierniku, albo listopadzie.

a co bierzecie na przeziębienie, ja mam straszny katar, kaszel troche mniejszy, boli mnie głowa i nie wiem co mam wziąć, chcę sie umówic do lekarza jak najszybciej ale proste to nie jest, pomóżcie proszę

W ciąży możesz wziąć piguły z paracetamolem np apap, paracetamol itp do nosa sól morska, eufobrium -homeopatyczny również dla małych dzieci,inhalacje - olbas, gardło - tantum verde - spay. jak za długo Cię trzyma to skikaj do lekarza lepiej.

szczepienie w ciązy ??w zyciu !!! pierwsze pytanie lekarza przed szczepieniem to czy jest Pani w ciazy ??

dzięki serdeczne, a powiedzcie mi jeszcze, w którym tygodniu USG jest w stanie już wykryć ciążę, i czy tygodnie liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki czy inaczej, dziękuję

Inne tematy z forum

Jak odpieluchować malucha? (37 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (134 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...