Szczęśliwe mamusie listopadowo-grudniowe 2018

Zapraszam do nowego watku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prawdopodobnie lekarz widział chłopca ale nie potwierdził w % i takie są tez moje przeczucia to był 12-13tydz więc w tym tyg narządy są bardzo podobne. A jak u ciebie i reszty dziewczyn?

Moniko można powiedzieć, że jesteśmy na tym samym etapie ciąży :) ja też czasem się średnio czuję :( To moja pierwsza ciąża i wszędzie w książkach jest napisane, że po przetrwaniu I trymestru jest o niebo lepiej i II trymestr to cudowny czas, niestety ja się czułam lepiej w I trymestrze niż w II. No i niestety musiałam iść na zwolnienie... Ja chodzę prywatnie do lekarza i mój lekarz nie pracuje nigdzie w szpitalu, polecił kliniczną lub zaspę, ale sama jeszcze nie wiem :( od 20 tygodnia mam do położnej się zgłosić, może ona coś poleci..
Monia znasz już płeć?

USG mam dopiero 2 lipca nie mogę się już doczekać aby potwierdzić płeć i chociaż w 80-90% znac płeć lokatora hehe wbede wtedy w 22-23tyg i powinno być już widać dokladniej

Ja ciążę prowadzę u dr malec niby aparat stoi ale nie używany na następnej wizycie będę musiała się podpytac

Monika, ja I ciąże też prowadziłam na Jagiellońskiej, u dr Zinkiewicza i usg było na każdej wizycie :) może podpytaj?
wg. aktualnej wiedzy usg jest bezpieczne, nie szkodzi dzidzi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też niestety chodzę przez NFZ i USG robię tylko na Jagiellońskiej te 3 najwazniejsze :( fajnie byłoby częściej podpatrzeć maluszka ale też słyszałam że nie jest to takie dobre dla dziecka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja chodzę prywatnie więc też usg co wizytę + usg szyjki. W I ciąży chodziłam na NFZ i usg także było przy każdej wizycie :) ale są lekarze, którzy tego nie robią, niestety, nie muszą i wtedy, jest tak, jak pisała Devil. Połówkowe ok 20 tygodnia (dokładnie między 18 tyg +0 dni, a 22 tyg + 6dni), wg Mamaginekolog to najważniejsze badanie w całej ciąży :) nie mogę się doczekać!
Ruchy też już czuję, ale to II ciąża więc szybciej.
Devil, jak sobie radzisz? ja w niedzielę zgrzeszyłam i zjadłam gofra z owocami i do tego trochę frytek. byliśmy w terenie i na prawdę nie było co kupić. echhh...

Ja już czuje ruchy naszego maleństwa nieraz przekształca się to w mocniejsze nawet kopniaki gdy mocniej ucisne ;)

Hej, ja chodzę do lekarza na NFZ i na każdej wizycie miałam robione usg. Myślałam, że to standard..:) Jestem w 18 tygodniu i miałam robione 3 razy usg.

Czujecie już ruchy dzidziusia? Ja takie chwilowe pulsowanie w dole brzucha, ale nie wiem czy to jest to :)

Monika ja prowadzę ciążę prywatnie, więc usg jest na każdej wizycie. Ale jeśli chodzi o NFZ to standartowe robią w 11-13 I to jest tzw genetyczne, potem 20-21 to tzw polowkowe i ostatnie to jakoś w 36 tyg. Oczywiście pewnie wszystko od lekarza zależy i może są tacy, którzy do dzidziusia zaglądają częściej, ale standartowe robi się te 3 badania.

Które z was są już po pierwszym USG podobno się je robi do 13 tyg a drugie USG w którym tygodniu robicie?

Ogórki kiszone i sok pomidorowy są w mojej diecie codziennie :) Podobnie było w pierwszej ciąży i słyszałam, że na pewno będzie chłopak. Ale czułam inaczej i wyszło jednak na moje. Teraz też mam przeczucie, zobaczymy czy intuicja mnie nie myli (chociaż tymi zachciankami na słodkie/kwaśne to się nie sugeruję) :)

Witaj Emi :)
Monika, co do smaków to nie wiem, ale w ciąży z synem znielubiłam zakupy ;D od razu wiedziałam, że będzie chłopak, haha :) teraz za to nie mam przeczucia, ale gdybym miała obstawiać to też wydaje mi się, że syn :)

Witaj Emi :) to sobie sprawilysmy prezent gwiazdkowy ;) ja jestem z Gdanska :)

Dopisuje sie do listy:
Listopad:
Monika 2 listopad szpital Zaspa
Ewelina 4 listopad szpital Wojewodzki
Grajeczka 5 listopad
Aśka 7 listopad szpital Zaspa
Mia 25 listopad szpital Zaspa
Magda 25 listopad szpital
Grudzień:
Devil 5 grudnia szpital Zaspa
Dzoana1 20 grudnia szpital Kliniczna
Emi 20 grudnia

Witam Cię ciepło ;) ja jestem z gdanska

Dziewczyny jeśli chodzi o smaki w ciąży i zachcianki sprawdzają się co do płci dziecka. Wyczytałam że jak na słodkie to dziewczynka a kwaśne chlopiec, chociaż z doświadczenia kuzynek widzę że jest odwrotnie

Grajeczka
2018-05-31 20:44:09
Cześć wszystkim :)
Dołączam do Was :)

Dopisuje sie do listy:
Monika 2 listopad szpital Zaspa
Ewelina 8 listopad szpital Wojewodzki
Aśka 7 listopad szpital Zaspa
Mia 25 listopad szpital Zaspa
Magda 25 listopad szpital.
Devil - 5 grudnia - Zaspa
Dzoana1 - 20 grudnia, szpital Kliniczna
Grajeczka - 5 listopad - nie wiem w którym szpitalu będę rodziła, może polecicie?
Hej dziewczyny!

To i ja dołączę do tego zacnego grona mam ;) To moja druga ciąża, mam już córeczkę.

Dzoana1 - Tobie szczególnie przybijam pionę, bo też mam termin na 20.12 ale jeszcze nie wiem czy będę rodzić na Klinicznej czy w Redłowie :)

Czy są tu jakieś mamy z Gdyni czy tylko Gdańsk? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witajcie kochane ja już o wiele lepiej się czuję zaczęłam 19tydz poza tym jest mi strasznie ciezko czuje się jak w 9 tyg ja chodzę na NFZ we wtorek wizytuje

Zinkiewicz na Jagiellonskiej na każdej wizycie wykonuje dokładne usg. :)

Inne tematy z forum

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam