Re: Szkoły toną !
Marek (11:07)
Artykuł Antoniego na wp.pl wydrukowany przez Marka i do tego komentarze.
Artykuł w kraju poparło 145 osób za przeciw 37
Jaka to rewolucja ? - to Tuska przypodobanie się rodzicom. Mam inny pomysł. Zmodyfikowany. Gwarantuję, że będą się uczyć a oto w szkole chodzi. 1) Wydłużyć cykl nauki w gimnazjach o 1 rok, aby w pełni zrealizować program nauczania i zmienić go w określonych kierunkach. Nie likwidować gimnazjum , ponieważ to zbyt duże koszty. 2) Wprowadzić więcej godzin lekcji tygodniowo z: - języka polskiego( bo to nasz ukochany język narodowy) o co najmniej 2 godziny są 4 powinno być 6- 7 godzin (w Danii jest 9 godzin języka duńskiego tygodniowo); - matematyka są 3 godziny powinno być od 5 godzin do 7 godzin; - fizyka co najmniej 3 godziny ( jest 1 godz) - chemia co najmniej 3 godziny ( jest 1 godzina) - biologia co najmniej 3 godziny ( jest 1 godzina) - historia 4 godziny ( są 2 godziny) - wiedzy o społeczeństwie 3 godziny ( jest 1 godz.) - geografii 3 godz ( jest 1 godz) 3) Zlikwidować religię w szkołach, jej miejsce jest w salce katechetycznej przy parafii dla chętnej młodzieży. 4) Nauka obowiązkowa tylko do 17 roku życia, a nie 18 roku życia. 5) Zlikwidować system klasowy, a wprowadzić w gimnazjum 4 poziomy nauczania. 6) Na każdym poziomie nauczania w gimnazjum na koniec roku egzamin ( plus 1 poprawka) . Uczeń przechodzi na wyższy poziom nauczania jeżeli z danego przedmiotu uzyska 50 proc poprawnych odpowiedzi. Teraz może mieć 1 procent na egzaminach poprawnych odpowiedzi i zda do następnej klasy. Tak wygląda absurdalna decyzja MEN. 7) Dla tych co się nie uczą - szansa - Szkoła letnia w wakacje ( ponieważ oni zrobili sobie wakacje przez cały rok). Oczywiście płatne np za 1,5 miesiąca płaci rodzic 2 tysiące złotych. Gwarantuje, że zajmie się swoim dzieckiem. Jeśli nie chce chodzić do szkoły letniej jego sprawa, pozostaje na tym poziomie na jakim był z danego przedmiotu. Kończąc 17 lat wylatuje ze szkoły. 8) Dać mu szansę skończenia gimnazjum w szkołach wieczorowych ( odpłatnie z zaznaczeniem na świadectwie szkoła wieczorowa). 9) Złe zachowanie ( takie skrajne karać zawieszeniem w prawach ucznia na miesiąc czasu). Kara powinna dotyczyć również tej plagi jaką jest ściąganie. 10) Filozofia myślenia - to uczniom ma zależeć na nauce. Pozostałe osoby tylko im pomagają się uczyć. Chyba powinienem zostać Ministrem Edukacji Narodowej - wprowadziłbym w oświacie praktyczną rewolucję : oczywiście żartuję :)
|
Nie zgadzam się z opinią16
Zgadzam się z opinią5
~ belfer
@Marek : Bredzisz chłopcze, idż się prześpij....
|
Nie zgadzam się z opinią0
Zgadzam się z opinią8
~ Tomek
@Marek : Ja te pomysły jako n-l szkoły ponadgimnazjalnej- popieram. Pozdrawiam
~ Icek
@belfer : Cóz za elokwentna odpowiedź a ile w niej wiedzy i argumentów przekazałeś. Widać, że w szkole pracujesz. Życzę zdrowia.
|
Nie zgadzam się z opinią7
Zgadzam się z opinią6
~ kosos
@Marek : Chyba gościu dawno w szkole nie byłeś teraz jest tyle nauki, że człowiek nawet nie ma czasu wyjść ze znajomymi.
|
Nie zgadzam się z opinią
1
Zgadzam się z opinią
7
~ Ania
@kosos : Znajomych kosos to zostaw sobie na sobotę i niedziele, a teraz marsz do szkoły uczyć się . Marek ma racje tylko rzetelna praca daje efekty :)
|
Nie zgadzam się z opinią
4
Zgadzam się z opinią
1
~ jh
@Marek : fajnie tylko religie zostaw tam gdzie jest,bo bedziemy musieli bić sierpem i mlotem w czerwona hołotę
|
Nie zgadzam się z opinią1
Zgadzam się z opinią7
~ nauczycielka sp i gimnazjum
@Marek : jestem za, w pełni popieram , a icek i belfer- porażka, nie wiecie chłopcy jak się trzeba na darmo umordować z gimnazjalistami, którzy wszystko maja gdzieś. Każdy zazdroszczący nauczycielom powinien na miesiąc się z nimi zamienić, wtedy zobaczy ignorancję i arogancję i mnóstwo papierkowej roboty. A zresztą- nikt nikomu nie zabraniał- każdy może zostać nauczycielem- fakt, trzeba się jednak uczyć, pozdrawiam
|
Nie zgadzam się z opinią6
Zgadzam się z opinią3
~ wwa
@Marek : powinieneś uczyć survivalu a nie dzieci w szkołach. Twój plan to bardziej resocjalizacja dla recydywy niż edukacja dzieci.
|
Zgadzam się z opinią8
~ WJ
@Icek : Popieram, można wprowadzić kilka modyfikacji, chętnie zostanę podsekretarzem:):):):):)......tylko te obawy o stołki i sprawozdania z osiągnięć edukacyjnych, nie do przeskoczenia dla o b e c n y c h. Pozdrawiam, życzę sukcesów w pracy.
|
Nie zgadzam się z opinią7
Zgadzam się z opinią5
~ kolo
@Marek : lol z tego co podałeś mamy 33 h tygodniowo a gdzie reszta przedmiotów ? niepotrzebna ? może chcesz wysyłać dzieci na 10 h dziennie do szkoły ? puknij się w czoło fantasto. Reszta pomysłów rodem z policyjno-fiskalnego koszmaru na zasadzie: karać zamiast pomagać i bulić za wszystko jak najwięcej (już widzę dyrektorów szkół jak wchodzą do gabinetu i mówią "pani Kasiu proszę przekazać nauczycielom że muszą udupić 20 % więcej osób w tym semestrze bo potrzebuję kasy za letnie wakacje") . Dobrze że na takie dyrdymały jeszcze w rządzie nie wpadli.
|
Zgadzam się z opinią7
~ Mare3k
@wwa : Właściwie to jedno i drugie, bo nieuk i leń musi zostać zresocjalizowany, i wdrożony do systematycznej i ciężkiej pracy o czym zapomnało MEN.
|
Nie zgadzam się z opinią1
Zgadzam się z opinią10
~ Kika
@Marek : Pracuję w gimnazjum i Twoje pomysły popieram. Więcej dyscypliny w szkole, tak jak było kiedyś. Marek na Ministra Edukacji Narodowej!!!
odpowiedz
Zgłoś do moderacji
|
Zgadzam się z opinią6
~ Marek
@kolo : Potrzebna jak najbardziej tylko ich nie wymieniałem. Rzuciłem tylko hasłowo jak to widzę :) Mało czasu na pisanie:)
odpowiedz
Zgłoś do moderacji
|
Zgadzam się z opinią8
~ Marek
@kolo : To nie dyrdymały tylko rzeczywistość. Czas najwyższy zabrać się za chamstwo w szkołach. Natomiast pani Kolo - Kuratoria nic nie robiące na zieloną trawkę :)
odpowiedz
Zgłoś do moderacji
Zgadzam się z opinią 8
Nie zgadzam się z opinią
1
~Catherine (12:54)
@Marek ^ Marek popieram Cię całkowicie. Ja żałuję, że miałam nauczycieli do kitu a rodzice niezbyt interesowali się moją edukacją. Teraz z perspektywy czasu mogę śmiało napisać, że potrzeba mi było nauczycieli z prawdziwego zdarzenia i więcej nauki. Wolałabym siedzieć w szkole dłużej na lekcjach niż wracać do domu o 13. A w domu praktycznie nic nie robiłam. Ktoś tu pisał o braku czasu dla znajomych. Znajomi raz są a raz ich nie ma, ale to rozumie się dopiero po latach. To był mój czas na naukę, którego nie wykorzystałam i teraz odbija się to na moim dorosłym życiu. Popieram i to bardzo pomysł dzielenia dzieci na grupy ze względu na umiejętności. Pamiętam te nudne lekcje matmy gdzie nauczycielka tłumaczyła setny raz podstawy bo 3/4 klasy tego nie rozumiało. A co z nami, którzy mogli nauczyć się czegoś więcej? A co najbardziej mi przeszkadza w tym systemie nauczania? A mianowicie to, że nie uczy on ciężkiej pracy. Żałuję, że nikt mnie nie przycisnął tak żeby mi się w t**ku zagotowało. Uczniowie nie podziwiają osób z dobrymi ocenami (pamiętam to buczenie 'Jej znowu kujon 5 dostał) a 'bogami' w klasie są kombinatorzy.
odpowiedz
Zgłoś do moderacji
Zgadzam się z opinią 5
Nie zgadzam się z opinią
1
~vito (13:39)
@kolo ^ Dokładnie tak z tą resztą przedmiotów ! Na cholerę komu w szkole zajęcia techniczne, muzyka lub religia! Przenieść dwa pierwsze do nieobowiązkowych przyszkolnych kółek zainteresowań a religię do salek katechetycznych przy kościołach ! Jeżeli uczeń kocha muzykę lub ma "złote ręce" to napewno tam trafi bez przymusu , a reszta nie będzie się męczyć ! Co do religii to wszyscy wiemy, że religijność dzieci kończy się najczęsciej po I Komunii , a sama religijna indoktrynacja w szkołach jest zupełnie nieskuteczna co widać na stadionach piłkarskich , blokowiskach , dyskotekach w miastach i na wsi czy Marszu Niepodległości ! Wszędzie tam królują młodzi bandyci nauczani religii czesto już w przedszkolach !
odpowiedz
Zgłoś do moderacji
Zgadzam się z opinią
0
Nie zgadzam się z opinią 5
~rafa (13:55)
@Marek ^ bzdury , po co tyle fizyki, chemii, to sie w zyciu to w ogole nie przydaje !! powinno byc angielskiego tyle co polskiego , zeby wszyscy byli biegli tak jak np w holandii czy skandynawii
odpowiedz
Zgłoś do moderacji
Zgadzam się z opinią 2
Nie zgadzam się z opinią
0
~gore (14:30)
@Marek ^ mam 40 lat , i swoje widziałem. Pana Marka popieram w 100% ,tyle że mam małe ale .Mam córkę co chodzi do 3 kl. gimnazjum o rozszerzonym profilu i widzę że znajomych ,przyjaciół ona wcale niema .Są tego plusy no i minusy : plus ma czas na naukę ( średnia 5,2) a minus brak przyjaciół . Ale to niedługo nadrobi , tak sadzę. Ale wracając do tematu . Dziewczyna czasem przychodzi do domu zapłakana, bo jakieś barany dogryzają jej że kujon ,naśmiewają się z niej . Ja chciałbym aby takie właśnie barany , wg sugestii p. Marka od izolować , mało tego stworzyć klasy dla baranów . Bo te "kujony" mają tak mało czasu dla siebie ( korki z reguły do 20 ,00) a przede wszystkim i psychika nie jest gotowa na tak brutalnych ludzi . Przede wszystkim stworzyć takim ludzią co chcą się uczyć dogodne warunki ku temu , a ci co niecącą do budynku obok .
0
0